Na vaše otázky o alergii Vám odpovedala alergologička MUDr. Miriam Lakoštíková z detskej alergologickej ambulancie v Lučenci, MUDr. Luděk Hochmuth z Alergologickej ambulancie vo FNsP F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici, MUDr. Martin Lešťan a MUDr. Slávka Belvončíková z Alergo-imunologického centra v Prešove a z Alergologickej a imunologickej ambulancie v Sabinove.

Upozornenie:
  • Odborné rady lekárov v žiadnom smere nenahrádzajú osobné vyšetrenie u lekára, ktoré je komplexné a zohľadňuje individuálne potreby pacienta. V prípade vážneho zdravotného stavu je nutné ihneď navštíviť lekára.

Vyhľadávanie v poradni



cervene flaky

Chcela by som vas poprosit o radu. Pred 3 tyzdnami som bola so svojou 16 rocnou dcerou u koznej lekarky pretoze mala na rukach a nohach cervene flaky, ktore ju svrbeli a stale sa skrabala hlavne v oblasti zahybu na ruke pri lakti. Pani doktorka mi povedala ze je to atopicky ekzem predpisala mi dve masti jednu robenu a druhu s nazvom CANBENE/ dufam ze som si nazov dobre zapamatala/ o 3 tyzdne som mala prist na konrolu. Vcera sme boli na kontrole a bolo mi povedane ze to nieje atop. ekzem ale strata pigmentu/neviem odborny nazov tejto choroby/. Po aplikacii masti ktore mi pani doktorka predpisala sa dcera prestala skrabat ale koza na postihnutych miestach sa jej vybielila. Poslala ma domov s tym ze sa to uz neda napravit je to kozmeticky problem a predpisala mi este acidum folicum s tym ze na kontrolu uz nemusim chodit iba v pripade zhorsenia. Som bezradna lebo neviem co mam dalej robit ci navstivit ineho lekara alebo ma pani doktorka pravdu a neda sa stym nic robit. Dcera je v citlivom veku dost sa za tie skrvy hanbi. Chcela by som jej nejako pomoct ale netusim ako.
Dufam ze mi poskytneme nejaku radu ako mam postupovat alebo sa s tym uz naozaj neda nic robit

Miriam


MUDr. Miriam Lakoštíková:

Myslím, že by bolo vhodné, aby dcéra bola vyšetrená na alergologickej amb., kedže bolo vyslovené podozrenie pôvodne (kožnou lekárkou) na atopický ekzem. Doležité sú údaje aj z detského veku (či ekzém na koži nebol už v dojčenskom veku a mohol sa manifestovať aj teraz v puberte). Dôležité sú ďalej aj výsledky krvných testov, ktoré môžu napovedať, či sa jedná o alergické ochorenie kože a či dcéra nemá aj iné ekvivalenty alergických ochorení. Iste je doležitý lokálny nález, ktorý kožná lekárka zhodnotila pri vyšetrení, ale aj tieto údaje (horeuvedené) pomôžu ku skompletizovaniu diagnózy - a teda alergológ vie doriešiť takýto stav.

reakcia na liek

Moja dcéra má 17 rokov a už 8 rokov sa lieči. Berie Xyzal 1 x denne. 13  mesiacov k tejto liečbe začala brať fr. kvapky Staloral. Po užití pociťuje  škrabanie v krku a v ušiach, čo po cca 10 minútach prejde. Najnovšie sa jej  začal po užití vytvárať opuch pod spodnom perou, čo prešlo cca po 1 hodine.  Bojím sa, či jej tými kvapkami nerobím viac zle ako dobre. K našej lekárke  sa mimo objednania nedá dostať a do telefónu mi sestrička povedala, aby to  vydržala, že by bolo škoda prerušiť liečbu. Prosím poraďte mi. Ďakujem

 

MUDr. Miriam Lakoštíková:

Aj moji pacienti  udávajú (ALE V MALOM POČTE PRÍPADOV) podobné ťažkosti.  Zo skúsenosti odporúčam: Xyzal je vhodné podať večer pred tým, ako má ráno užiť Staloral, pretože AK SA PODÁ TESNE PRED PODANÍM STAlORALu, nemusí byť potlačený než. Účinok (opuch, škrabanie v hrdle..). Ďalej je otázka, či máte v liečbe Staloral kv 100 alebo 300? Pri podávaní Staloral 100 je ďalej otázka, ČI SÚ PROBLÉMY PRI PODÁVANÍ INICIÁLNEJ ALEBO UDRŽIAVACEJ DÁVKY. Ak je v liečbe  udržiavacou dávkou (Staloral 100) a netoleruje  20 kv, možno znížiť na 16...15  kv. (dávka sa titruje podľa tolerancie pacienta, môže byť aj nižšia ako 20 kv.) Pokiaľ má 300 Staloral gtt, pri podávaní tejto vakcíny som mala u mojich pacientov viac problémov - tak ako vy. Odporúčam po podržaní vakcíny pod jazykom 2 min. riediacu tekutinu vypľuť (nemusí sa prehltnúť). Účinná látka sa vstrebala sliznicou pod jazykom, a tŕpnutie hneď po podaní je normálna reakcia. Ďalej  je možné tiež korigovať dávku na  6 dávok (namiesto 8 dávok). Podobné prejavy som mala so škrabaním v hrdle u môjho pacienta a po znížení dávky mu všetky ťažkosti ustúpili. Pozdravujem a dúfam že som dostatočne a zrozumiteľne odpovedala.

alergia na psa

Dobrý deň, dcéra bola na alergologických testoch a vyšla jej pozitívna reakcia na psa. My však doma psa máme a ona nemá žiadne príznaky alergie. Ako je to možné? Znamená to, že aj tak musíme dať psa preč z našej domácnosti? Ďakujem.

MUDr. Slávka Belvončíková

Dobrý deň, ďakujeme za otázku. Ak sa u dcérky objektivizovala ( vyšla ) alergia na psa, bolo by vhodné, aby opustil  Vašu domácnosť. Vysvetlím prečo. Nie je vhodné, ak v domácnosti alergika všeobecne žije domáce zviera, ktoré je s ním v bezprostrednom kontakte. To, že sa alergia navonok neprejavuje, neznamená, že sa to nemôže zmeniť. Napr. po infekcii, či po inom väčšom fyzickom, či psychickom vypätí. Alebo v súvislosti s  hormonálnymi zmenami počas puberty. Viem si však predstaviť, že takéto rozhodnutie nie je ľahké. Možno by som na prechodné obdobie mohla odporučiť obmedzovanie alergénov psa. Tie pochádzajú zo slín, šupiniek kože a zvyškov moča.  Preto navrhujem pravidelnú starostlivú hygienu psíka, nepúšťať ho do detskej izby, často navlhko utierať podlahu a nábytok, často mu čistiť miesto, kde spí. Vhodná je  práčka vzduchu s HEPA  filtrom, rovnako ako používanie kvalitného vysávača s HEPA filtrom. Sú dostupné aj prípravky na neutralizáciu zvieracích alergénov, ktoré ich obalia a dajú sa následne odstrániť. Ešte raz chcem zdôrazniť – najlepším riešením je odstránenie domáceho miláčika.

alergia na oriešky

Dobrý deň. Lekár mi kedysi dávno povedal, že som alergická na oriešky. Z tohto dôvodu som ich celkom prestala jesť. Nedávno som však omylom nejaké zjedla a nemala som žiadne zdravotné ťažkosti. Mohol sa lekár pomýliť? Alebo to znamená, že mi alergia jednoducho prešla? Za odpoveď vopred ďakujem.

MUDr. Slávka Belvončíková

Dobrý deň, ďakujeme za otázku. Alergia nemôže jednoducho prejsť- je celoživotná.  Je otázkou, či v minulosti išlo o pravú alergickú reakciu. Nežiadúcu, netoxickú reakciu na potravinu môže spôsobiť imunitný alebo neimunitný mechanizmus – v tom prípade ide o tzv. pseudoalergiu. Príznaky sú pritom podobné. Bolo by vhodné, aby ste absolvovali alergologické vyšetrenie za účelom opätovného prešetrenia vašich ťažkostí.

alergia na jablká

Dobrý deň, synovi zistili alergiu na jablká. Znamená to, že nemôže ani piť jablkový džús, prípadne jesť jablkové koláče? Prosím, poraďte mi. Ďakujem.

MUDr. Slávka Belvončíková

Dobrý deň, ďakujeme za otázku  Alergiu na jablko spôsobujú najmä bielkoviny ( látky ), ktoré sú termolabilné - teda účinkom tepla ich účinnosť klesá. Preto niektorí alergici tolerujú potraviny z jabĺk, ktoré prešli tepelným spracovaním. Obsah hlavného alergénu kolíše v závislosti aj od iných podmienok – napr. stúpa skladovaním v chladnom prostredí, preto niektorí citliví jedinci stolerujú aj konzumáciu čerstvo odtrhnutého plodu. Keďže sa nedá určiť presná molekula na ktorú je váš syn citlivý, je namieste, aby sa vyhýbal konzumovaniu nielen jablk, ale aj výrobkom z nich.

kvapky

Chcela by som vas poprosit o radu.Moj manzel dostal kvapky staloral 300 .Teraz sme skoncili kvapky z modreho uzaveru teraz nasleduje fialovy a neviem ze ked skoncim s 11 dnom po 8 kvapiek ci mam otvorit druhu fialovu flasticku z druheho balika to jest z udrziavacej liecby a pokracovat 3 krat po 8 kvapiek tyzdenne alebo pokracovat tak isto len z otvorenej fialovej flasticky zo zaciatocneho balicka. dakujem

MUDr. Slávka Belvončíková

Dobrý deň, ďakujeme za otázku.  Po využívaní začiatočnej schémy - modrá a následne fialová  fľaštička  pokračujte od 11. dňa z fialovej fľaštičky 3 x v týždni 8 vstrekov do vybratia celého obsahu. Potom pokračujte ďalšími fľaštičkami s fialovými  uzávermi vždy do spotrebovania celého obsahu. Podľa našich skúseností odporúčam pri otvorení predposlednej fialovej  fľaštičky kontaktovať Vášho alergológa za účelom objednania ďalšej dávky vakcíny -  lebo na dodávku do lekárne sa čaká približne mesiac a nie je vhodné, ak sa užívanie  vakcíny prerušuje.

kýchanie

Dobrý deň chcela by som sa opýtať, nemávam žiadne ťažkosti, ale zakaždým keď prídem na návštevu ku kamarátke, tak asi 20 krát za sebou kýchnem. Potom to prejde. Znamená to, že mám alergiu?

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň aj Vám.  Naozaj sa môže jednať o prejav alergickej reakcie   Vášho organizmu na  alergén, ktorý sa nachádza v byte  Vašej kamarátky ( napríklad kvitnúca rastlinka,  epitel nejakého zvieraťa a podobne  ).   Záchvatovité kýchanie však nemusí byť spôsobené len alergickou reakciou, ale  môže to byť aj prejav podráždenia   sliznice nosa  chemickým  či   fyzikálnym  podnetom. To je prípad pacientov, ktorí reagujú  kýchaním na  rôzne čistiace prostriedky, vonné oleje, parfémy...  Raritne  kýchaním  človek môže kýchať   aj pri  emočnom  vzrušení.  Pri najbližšej  návšteve  Vašej kamarátky  sa preto  trochu zahrajte na Sherlocka Holmesa a   skúste  pátrať po možných spúšťačoch  Vášho kýchania. Môžu nimi byť rôzne alergény  ( zvieracie,  rastlinné,  spóry pliesní  a pod. ),   ale  aj  rozmanité  chemické substancie, alebo sa možno na návštevu len priveľmi  tešíte.....

ťažká alergia

Dobrý deň, prosím poraďte mi. Mám pomerne ťažkú alergiu na peľ. Na jar je to úplná katastrofa – mám opuchnuté a slziace oči, stále kýcham a smrkám.  Je nejaká šanca, že sa z toho celkom vyliečim? Ďakujem.

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, mám pre Vás dve správy. Tá horšia hovorí o tom, že medicína  zatiaľ nevie  alergiu úplne vyliečiť. Tá dobrá  Vás má  ubezpečiť, že  modernou liečbou, aktívnym prístupom pacienta k svojmu ochoreniu  vieme  udržať priebeh  alergie   pod vynikajúcou kontrolou a u mnohých pacientov dosiahnuť takmer bezpríznakový stav. S  Vašim alergológom  určite  nájdete  účinný spôsob ako zlepšiť kvalitu  Vášho života nielen kvalitnou  terapiou, ale aj dodržiavaním protipeľových opatrení, snahou o elimináciu alergénov.

alergia na prach

Dobrý deň, nedávno sa zistilo, že mám alergiu na prach. Môže sa táto alergia časom rozšíriť aj na iné veci? Čo môžem urobiť pre to, aby sa tak nestalo? Ďakujem.

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, máte  skutočne pravdu. Ak sa u pacienta potvrdí alergia na  nejaký alergén, je  možné že sa časom spektrum   alergénov  u pacienta  rozšíri. Aj to je dôvod prečo musí byť alergik s diagnostikovanou alergiou dispenzarizovaný u  imunoalergológa. Dobre určená liečba, zmena spôsobu života, pravidelné sledovanie u alergológa často vie zabrániť  vzniku nových senzibilizácií, alebo ich rozvoj výrazne spomaliť. Úlohou lekára je správne diagnostikovať ochorenie, určiť látky, na ktoré ste alergickí a naordinovať správnu  terapiu. Liečba modernými antihistaminikmi v kombinácii s  alergénovou vakcináciou  dokáže veľmi priaznivo ovplyvniť  nielen terajšiu kvalitu života pacienta, ale aj zabraňuje  novým senzibilizáciám. Zatiaľ som písal o povinnostiach lekára. Vašou úlohou je dodržiavať režim alergika (protiroztočové opatrenia, starostlivosť o sliznice horných  dýchacích ciest napríklad aj preplachmi nosa, úprava  stravovacích   návykov, vyhýbanie sa vysokej koncentrácii agresívnych alergénov, ale aj dodržiavanie pravidiel psychohygieny,..). Spoločným úsilím Vás a Vášho lekára máte veľkú šancu udržať Vašu alergiu pod kontrolou.

dcéra

Dobry den, obraciam sa na Vas nakolko som bezradna , moja dcera ma 19.rokov a cca pred 4.tyzdnami zacala kaslat neskor uz aj teplotu ale ten kasel bol strasny . Navstivila svoju pani doktorku.Lezala doma 2 tyzdne v posteli ale jej zdravotny stav sa nezlepsoval - zoslabla a schudla 2 kg, az na teplotu ta uz iba sem tam bola ale iba tak 37,2 ...ale ten kasel az sa dusila, ale doslovne az omodrela okolo ust a stmavnute mala aj okolo oci , bleda no nieco strasne to vidiet ako sa trapi a este ked neviete ako jej mate pomoct...brala antibiotika a aj na kasel a Zodak. Nakoniec ostala v nemocnici kde ju pozorovali a vysetrili:krv ,ster ,rengen pluc hlavu - vysledky vraj vsetko v norme, davali jej antibiotika , infuzie a chodila 2x denne inhalovat . Vcera, cize po tyzdni ju pustili domou, uz to kaslanie - dusenie nebolo kazdodenne a ze sa jej zdravotny stav zlepsil, ale este ma ist na vysetrenie na alergologiu a plucne -astmu . Dnes nad ranom sa jej dus enie o 02.00 hodine znova zopakovalo . Dnes isla na vysetrenie plucne a alergologicke, ale vsade sa objednava , tak neviem ako jej mam pomoct . Som bezradna lebo neviem co mam snou robit ked sa dusi alebo ked ju bucham po chrpte ci je to dobre . Ona tvrdi, ze ano- lebo aspon stoho narazu sa vie nadychnut. Ja neviem co robit tak som hladala na internete a som natrafila na Vas. Dufam ze mi poskytnete nejaku radu ako mam postupovat alebo co vlastne spravit ...som bezradna....lebo ju vidim sa trapit a ja jej neviem pomoct

MUDr.Slávka Belvončíková

Dobrý deň, ďakujeme za otázku. Podľa toho, čo ste opísali, stav vašej dcery vyžaduje čo najskoršie ošetrenie na alergologickej alebo pľúcnej ambulancii. Som si istá,  že ak by vaša dcéra povedala, že ide o akútny stav a je po hospitalizácii odporúčané takéto vyšetrenie, nebude nikde odmietnutá.

 

synova alergická reakcia

Môj syn má 9 rokov a 3 roky sa liečime v imunoalergologickej ambulancii, lebo má alergiu na roztoče a prah. Berieme každý deň tabletky zodac a dýchame  TafenNovolizer200.Exémy sme nikdy nemávali a ani nebývame často chorý. Lekárka nám robila v decembri nové testy a navrhla mi liečbu Staloralom 300.Na desiaty deň iniciálnej liečby sa mi syn vyhádzal tak , že mu ostali na rukách červené fľaky ktoré vyzerajú ako exém. Veľmi ho to svrbí. Lekárka mi povedala , že má syn prestať brať Staloral 300 a máme ísť na kožné vyšetrenie. Prosím Vás o radu môže staloral 300 vyvolať až takú alergickú reakciu, že sa na predlaktiach rúk vytvoria veľké červené fľaky, ktoré svrbia a vyzerajú ako exém? Lekárka ma síce upozornila , že môže nastať nejaká reakcia ale nepredpokladala som , že až taká veľká. Na jedlo môj syn nemal nikdy nijakú reakciu takže som si istá , že ten exém spôsobila  liečba Staloralom 300. Ako by som mohla zastaviť rozširovanie tohto exému? Začína mu to rozširovať aj na zápästiach a prstoch a pritom sme s liečbou prestali už pred dvoma týždňami. Vopred veľmi pekne ďakujem za radu.

 

MUDr. Miriam Lakoštíková

Mala som v mojej ambulancii pacienta ktorému sa zhoršil atopický ekzem pri zahájení užívania Staloral gtt 300.Ťažko je jednoznačne povedať, či len Staloral zhoršil prejavy kožných erupcií,hoci časový súvis je asi jednoznačný, V úvode nastavovania pacienta odporúčam podávať večer lxl tbl antihistaminika pravidelne -najlepšie v tomto prípade Xyzal tbl (ktoré majú výraznejšie lepšie účinky na atopiu kože ako Zodac), keď je teraz zhoršený nález na koži- možno podať aj  2x1 tbl prechodne.
V prípade že môj pacient by mal zhoršenie atopického ekzému, znižujem dávku Staloral gtt 300 na  2x do týždňa 5-6 dávok  a pri kontinuálnom podávaní antihistaminík odsledujem, či sa atopia nezmierni. Ak sa kožný nález ešte zhoršuje potom by som vysadzovala Staloral.
Jedno je isté, že jednoznačné rozhodnutie je potrebné urobiť pri zhodnotení anamnézy dieťaťa, lab výsledkov a obj. nálezu pacienta (porovnanie atop. ekzému), čo v konečnom dôsledku mohla zhodnotiť len vaša p. doktorka, ktorá vás najlepšie pozná.

 

brezy

Sused vysadil pred naším balkónom 3 brezy, ktoré sa vzájomne prekrývajú. Sú v tesnej blízkosti balkóna. Po dlhodobých zdravot. problémoch mi zistili tiež alergiu na brezy. Rada by som tieto stromy dala odstrániť podnetom na mesto. Chcem predložiť aj správu lekárky. Poraďte mi prosím, môžem sa oprieť o zákon? Viem, že štátu sú prednejšie stromy ako zdravie ľudí a robia problémy s ich odstránením. Prírodu mám rada. ďakujem. SK

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, ďakujeme za otázku. Jediným účinným opatrením je odchádzať na obdobie výskytu kritického alergénu do inej klimatickej - vegetačnej oblasti. To nie je vždy reálne. Preto sú základným predpokladom pri zlepšení prejavov alergie  režimové opatrenia na elimináciu alergénov. Bolo by teda vhodné, aby Ste neboli takto zblízka exponovaná peľu brezy. Aj keď v  sezóne sa kontaktu s peľom brezy nevyhnete, keďže patrí medzi aeroalergény (vzdušné) . Pokiaľ viem, nemôžete žiadať odstránenie briez podľa zákona. Je to iba vecou dohody so zodpovednými štruktúrami mesta.  Sústreďte sa na znižovanie množstva alergénu v byte inými metódami - dajte si namontovať peľové filtre na okná, vetrajte v noci - kedy je vo vzduchu menej peľu, po daždi. Namokro často utierajte nábytok a podlahy. Často sa sprchujte, umývajte si vlasy. Vhodné je v domácnosti používať kvalitný vysávač a práčku vzduchu s HEPA filtrom. Keďže uvádzate, že prírodu máte rada - často do nej chodievajte - v meste je výskyt peľu vyšší ako v hlbokom lese.

svrbenie po kúpeli

Dobry den. Mojho priatela najma po kupeli zacne svrbiet pokozka celeho tela. Ked sa zacne skrabat, vyhodia sa mu vystuple cervene pasy na miestach, kde sa poskrabe. V poslednej dobe ho telo svrbi takmer neustale, a pasy sa objavia okamzite po poskrabani. Takisto ma pocit, ze je jeho pokozka neustale vysusena. V detstve ani v minulosti sa u neho podobny problem nevyskytol, avsak trpi nadmernym potenim. Prosim o radu, o co by sa mohlo jednat, pripadne akeho lekara ma na stanovenie diagnozy navstivit. Za odpoved dakujem.

 

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň. Váš priateľ by sa mal  s  dôverou obrátiť na  imunoalergológa prípadne kožného lekára, v ktorých kompetencii  je  aj problematika  urtikárií. Musí sa ale   obrniť  trpezlivosťou, pretože  urtikárie sú  komplexným ochorením a ich príčiny  sú rozmanité.  Lekár v úzkej spolupráci s pacientom  pátra   po dôvode  ochorenia.   Príčinou urtikárie môžu byť  celkové ochorenia, alergie -  ale  aj parazitárne, bakteriálne, vírusové, hubové ochorenia či   poruchy trávenia, ložiskové infekcie, autoimunitné stavy   a iné zmeny v  ľudskom organizme vrátane hormonálnych.  Liečba urtikárie je prísne individuálna  a musí byť  zameraná  na odstránenie príčiny.  Na potláčanie neprijemnych   symptómov  užívame  symptomatickú liečbu  ( antihistaminiká,  kortikosteroidy), ktoré odstraňujú svrbenie. Stretli sme sa  aj s pacientami, kde   boli podobné obtiaže  ako u Vášho priateľa  spôsobené stresom , ale   tieto prípady  sú raritnejšie  a  za  väčšinou   podobných obtiaží sa  skrýva iné ochorenie, ktoré by sme mali odhaliť.

iný pohľad

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jiný pohled na vznik a vývoj alergií,který jsem našel v amerických a evropských studiích na internetu. Je mi skoro 40, senná rýma, atopický ekzém v mládí a začínající astma. Zjištění vědeckých studií byla: kvalita vzduchu uvnitř budov je značně horší než venku (i v centrech velkých měst). Dost špatná čísla vycházela i pro mateřské a základní školy. Uvnitř budov strávíme 90% našeho času. Zjistily se chemické látky, které se nejvíce podílejí na znečištění, jejich zdroje a vliv na zdraví. Příklad FORMALDEHYD: Běžná látka v přírodě, naměřené koncentrace uvnitř budov 8x vyšší než venku. Doporučená hodnota WHO je běžně překročená. Zdroje emisí: dřevotřískový nábytek, koberce, barvy (i v oblečení). Působení na zdraví: příčina atopického ekzému, nastartování alergií, karcinogenní účinky. Kromě formaldehydu je pop sána řada dalších chemických látek, které způsobují chronické problémy. Společným jmenovatelem je slabé větrání a vysoké emise nových materiálů v interiéru. Proč se o těchto skutečnostech neinformuje veřejnost/alergici, aby se tak dalo omezit riziko vystavení nebzpečným látkám? Pro zájemce poskytnu linky na studie (angličtina i čeština) vomasta@madero.sk

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň.   Máte v mnohom pravdu,  a   alergológovia  už  dlho bijú na poplach. Prudký nárast   alergických ochorení ide  skutočne  ruka v ruke    so zmenou životného štýlu   - s tzv. moderným  spôsobom života.  Sme obklopení  chémiou,   za posledné desaťročia sa dramaticky zmenili  naše stravovacie návyky. Tradičné prostredie vidieka veľká časť populácie vymenila  za  pobyt v uzavretých-   zle vetraných miestnostiach plných  chémie.  Dýchame   exhaláty z  chemických koncernov, cigaretového dymu, dieslových motorov. Čistiace prostriedky, potraviny  ale  aj detské hračky  obsahujú  rôzne  aditíva, konzervačné  látky. Formaldehyd, alkylfenoly,  ftaláty, kadmium, olovo,  ....  výpočet  rôznych chemikálií, ktoré ovplyvňujú imunitný   systém človeka  by   bol  veľmi  dlhý....  Riešenie musíme   hľadať my  všetci – ľudstvo ako celok. Zastaviť sa  trocha    v tom našom uponáhľanom   stresujúcom  živote a  prehodnotiť   naše  myslenie a priority. Tam  je cesta  znižovania počtu alergikov, ale  aj iných tzv. civilizačných ochorení.

červené líca

Dobrý deň chcem sa spytať môj 2,5 ročný syn má vždy len večer červené líca a viečka a stále si to škrábe,boli sme na alergologii minuly rok mu brali krv výsledky mal dobré a teraz mu tiež bude brať krv ale dovtedy mu zatial nič nevie dať a keď bude mať 3 roky tak mu spraví vyšetrenie nakvapkanie na ruky ale chcem sa spýtať prečo to má vždy len večer vyzerá to jak ekzém už neviem čo mám robiť ďakujem

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

V našom centre sa  s  chorobami kože  stretávame veľmi často. A musím povedať, že  že  mnohokrát  je  správna diagnostika  veľmi náročná. Nie stále sa jedná o alergiu, príčinou môže byť  porucha  štruktúry kože  s   oslabenou ochrannou bariérou, či iné ochorenie. U pacienta pátrame po spúšťačoch kožných prejavov  – často nimi bývajú vzduchom prenášané alergény, potraviny, ale   aj fyzikálne   podnety, ktoré vedú k nealergickým  uvolneniam  pôsobkov  z buniek kože (  mechanické dráždenie, prehriatie organizmu,  psychické podnety).  Moja odpoveď na Vašu otázku nemôže byť  veľmi konkrétna. Synček potrebuje  fyzikálne vyšetrenie  u alergológa, ktorý  vyšetrí   nielen lokalizáciu  ale aj  charakter kožných   prejavov (pľuzgieriky, šupinky, suchosť kože, zhrubnutie kože, ...). Po fyzikálnom  vyšetrení si lekár stanoví  diagnostický plán, ktorého súčasťou okrem rôznych testovaní a odberov býva aj vedenie si denníka  pacienta so značením si okolností zhoršenia nálezu.  Píšete, že si  syn kožu  škriabe. Svrbenie   je často  veľmi  obťažujúce, a  pacient si môže  zanášať škriabaním do aj tak  oslabenej kože infekciu, ktorá   môže prejavy   ďalej  zhoršovať.  Lekár  Vám  po dôkladnom vyšetrení  poradí ako sa  čo najlepšie starať o  pokožku dieťaťa,   ako bojovať   proti  svrbeniu. Medzi základné opatrenia patrí  hydratácia kože  ( koža nesmie byť  suchá ), používanie   špeciálnych  kožu nevysušujúcich „ mydiel“,  v rukách lekára  je   aj ordinovanie   protizápalových  krémov či  liečba liekmi.   V každom prípade existuje  účinná liečba  aj pre Vášho synčeka, a  údaj, že  do troch rokov  sa nedá  Vášmu synčekovi pomôcť nie je  správny.

skrížená alergia

AK Má DCéRA SKRížENU ALERGIU čO BY SOM JEJ MALA VARIT A čOMU PREDíJST ABY SA TO ZLEPšILO JE ALERGICKá NA BYLINY A Má Už AJ NáBEH NA EGZéM AKU SPRAVNU STRAVU BY SOM JEJ MALA PODáVAT Má IBA ROK A 9MESIACOV

MUDr. Miriam Lakoštíková

Pacienti alergickí na byliny (obdibvie kvitnutia koniec jula do jesene-október - a to podľa nadmorskej výšky a lokality na Slovensku) môžu mať skríženú alerg. reakciu, ktorá sa prejavuje prevažne ako orálny alergický syndrom - začervenanie v okolí úst aj s možným opuchom pier. V prípade paliny - na zeler, horčicu a korenie, v prípade pelu ambrózie: červený melón, ananás, žltý melón, banán. Títo pacienti by mali dodržiavať režim alergika v peľovej sezóne (o čom Vás poučí váš alergológ). Ďalej, ak je dieťa alergik a má prejavy atopie na koži (EKZÉM), platí,že je vhodné dodržiavať DIETNE OPATRENIA V ZMYSLE VYLÚČENIA alergizujúcich potravín V STRAVE. Ide hlavne o možné najčastejšie potravinové alergény: čokoláda, kakao, citrusové plody (hlavne kiwi, liči, mandarínky, pomaranče), orechy akékoľvek (vlašské orechy, arašidy, kešu, pistácie), pozitivita na bielkoviny vaječného bielka, a kravské mlieko (ktoré sa ale prejaví skôr, ak matka nedojčí dieťa hlavne v prvých mesiacoch života).
Samozrejme je doležitá starostlivosť o kožu (podľa odpovedi kožného lekára, pozor na kontaktné alergény, nové pracie prášky, aviváž...prádlo opakovane vyplákať... a premasťovať kožu, napr. Excipial lipo lotio, aby nebola suchá).

stekajúce hlieny

asi rok mam stekajuce hlieny, ktore tazko vykaslem a casto chrapcim. je to alergia?

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Stručná otázka by si vyžadovala stručnú odpoveď. Vo Vašom prípade by tou odpoveďou bolo slovné spojenie: „možno áno, možno nie“. Teraz  vážne.  Stekajúce hlieny  sú  s veľkou pravdepodobnosťou prejavom  chronickej zadnej nádchy. Úlohou alergiológa je  zistiť, či táto dlhodobá nádcha je alergického pôvodu. Ak máte do 25 rokov, tak štatisticky na 90 % je Vaša neinfekčná nádcha práve alergickou. U staršej populácie je alergia za odobné prejavy zodpovedná len v polovičke prípadov. Pri diagnostike je preto dôležitá spolupráca alergiológa s ORL lekárom. Ušno- nosno – krčný lekár pátra po anatomických anomáliách (vybočená prepážka,... ), tumoroch, cudzom telese, infekcii, polypoch a má nezastupiteľnú úlohu pri vizualizačných metódach (RTG prinosových dutín, CT, endoskopické vyšetrenie,...). Takže zhrniem moju odpoveď. Navštívte ORL a alergiologickú ambulanciu a za pomoci tejto  medziodborovej spolupráce prídete na príčinu Vašich obtiaží.

peľ a plesne

Dobrý deň, odmalička mám akzém, a som alergická na peľ a plesne. Chcem sa opýtať, či je možné, aby sa alergia na plesne prejavovala hlavne ako ekzém a nie ako dýchacie ťažkosti a pod. Ďakujem za odpoveď.

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, ďakujeme za otázku. Alergia je celkovo veľmi variabilná. Sú ľudia, ktorí majú precitlivenosť na ten istý konkrétny alergén - ale ich klinické prejavy sú rozmanité. U niehoho je to zápal očných spojoviek, u niekoho ťažkosti s dýchaním, s nádchou, atd.  Inhalačná alergia na plesne  môže mať  rôzne formy. Napr. zo strany dýchacieho, tráviaceho, ba dokonca močovopohlavného systému. Takže odpoveď na Vašu otázku znie:  áno, niekedy jediným prejavom je kožný ekzém.

 

tecie mi z nosa

Chcem poprosit o radu asi mesiac mi tecie z nosa kycham niekedy ma svrbia usi nos aj hrdlo hlavne rano a večer mam alergiu? nikdy som nemala taketo problemy mam 37 rokov dakujem

MUDr. Luděk Hochmuth

Je vysoko pravdepodobné, že príznaky, ktoré opisujete, sú prejavmi alergie. Hlavným alergénom v jarnom období je peľ drevín (jelša, lieska, breza, hrab). Na potvrdenie alergie je potrebné alergologické vyšetrenie, pri ktorom sa robia kožné testy, prípadne doplňujúce laboratórne  vyšetrenia. Kožné testy na peľ sa však väčšinou nerobia priamo pri príznakoch v peľovej sezóne, ale až na jeseň po peľovej sezóne. Zatiaľ je však možné, aby ste užívali protialergické lieky zo skupiny antihistaminík. Tieto Vám môže predpísať aj Váš praktický lekár, niektoré sú dokonca aj voľne predajné. Efekt tejto liečby môže posúdiť  praktický lekár po týždni – dvoch a zváži, či postačuje špecializované alergologické vyšetrenie na jeseň po peľovej sezóne alebo zvolí iný postup.

alergia na včely

Mam 24 rokov a asi uz 11 rokov mam priznaky alergie na postipanie vcelou.Otec chova vcely a bodne ma asi 1-3 krat do roka.Pri prvich bodnutiach mi opuchlo miesto vpichu asi na 3-4 dni.Postupne k tomu pribudlo aj horucavost,busenie srdca a svrbenie celeho tela.Neskor nevolnost a mdloby.Naposledy po bodnuti som na chvilu stratil vedomie Musela prist zachranka.Teraz uzivam antihistaminika,mam pohotovostny balicek.Zistili mi alergiu na vcely 2kriz.Chcem sa spytat ci dalsie bodnutie moze mat silnejsie priznaky,alebo ked uzivam antihistaminika to bude lepsie.Dakujem

MUDr. Luděk Hochmuth

Alergia na hmyz sa prejavuje neprimeranou reakciou po uštipnutí.  Najľahší stupeň predstavuje nadmerná lokálna reakcia – reakcia v mieste vpichu (rozsahom a dĺžkou trvania). Závažnejšia je celková reakcia, pod ktorou rozumieme akékoľvek príznaky vzdialené od miesta vpichu (najčastejšie kožné prejavy, výsyp na  rôznych častiach tela, svrbenie, pálenie kože, ale aj iné príznaky - sťažené dýchanie, búšenie srdca, nevoľnosť, zvracanie).  Najzávažnejšia je anafylaktická reakcia, pri ktorej dochádza k bezprostrednému ohrozeniu života (porucha vitálnych funkcií – dýchanie,  krvný obeh, porucha vedomia až rozvoj anafylaktického šoku). Podľa Vášho opisu, žiaľ, Vaša posledná reakcia zapadá do obrazu anafylaktickej reakcie.  Liečba samotnými antihistaminikami nezaručuje, že sa táto reakcia nemôže zopakovať, prípadne prebiehať ešte dramatickejšie. Bezprostredným riešením je trvale nosiť u seba a pri uštipnutí použiť protišokovú výbavu (ktorej najdôležitejšou súčasťou je tzv. adrenalinový injektor – EpiPen).  Samozrejmosťou je vyhýbanie sa blízkosti včelínov a včelstiev – chovanie včiel v blízkosti obydlia pacienta s alergiou na včely je absolútne nevhodné. Základným preventívnym liekov na zníženie rizika  anafylaktickej reakcie po uštipnutí je dlhodobé podávanie liečebného alergénu na včelí jed (injekčná alergénová imunoterapia, resp. vakcinácia). ktorú nastavuje a podáva alergológ. Táto liečba navodzuje stav tolerancie na alergén a podstatne znižuje riziko život ohrozujúcich príhod.

nová lekárka

Dobrý deň,
som matka 7-ročného syna, ktorému v piatich rokoch zistili alergiu na zmes 5 tráv a na palinu. Bral iniciálnu liečbu-Staloral (zmes 5 tráv 75% a palinu 25%). V súčasnosti berie udržiavaciu liečbu Staloralom. Minulý rok v lete sme však zmenili lekárku, ktorá ho znova otestovala a urobila mu kožné testy na bežné alergény a pele. Výsledky boli negatívne, preto mu ešte urobila špeciálne krvné testy , ale výsledky boli taktiež negatívne. Preto sa chcem spýtať, či je nutné ešte v tejto liečbe pokračovať, keďže aj kožné aj krvné testy boli negatívne, avšak nová lekárka chce aj naďalej v tejto liečbe pokračovať až do jesene, kedy mu urobí nové testy a ak aj tieto budú negatívne, tak s liečbou prestane. Syn bral predtým udržiavaciu liečbu Staloralom 2xtýždenne 8 kvapiek. Keďže ja som však už dlšie badala, že pri tejto liečbe má ako keby upchatý nos a nastrieknuté hrdlo, neskôr sa k tomu pridali aj
bolestí uší, požiadala som novú lekárku o zníženie dávok. Veľmi tomu nebola naklonená, ale keď sa to stále opakovalo, tak mu nakoniec dávkovanie znížila. Podotýkam, že to nebola žiadna vírusová alebo bakteriálna infecia,  pretože nebolo nutné brať antibiotiká, ani nemal teploty. V súčasnosti berie Staloral 3xtýždenne 4 kvapky plus 1/2 tabl. Alerid každý deň. Toto dávkovanie už toleruje lepšie (užíva ho asi tak 2 týždne), ale znova má nastrieknuté hrdlo. Podotýkam, že keď som niekoľkokrát túto liečbu musela prerušiť, pretože mal istý čas problémy so žalúdkom a vracal, tak sa jeho stav ohľadne nosa, hrdla aj uší vždy upravil. Avšak akonáhle začal postupne nabiehať na udržiavaciu dávku 2xtýždenne 8 kvapiek, vždy sa horeuvedený stav zopakoval. Ešte by som sa chcela spýtať, či ho môže bolieť hlava od tabletiek Alerid, pretože ho dosť často bolí hlava a iné príčiny bolesti sa nepodarilo zistiť (očné). V príbalovom letáku od tabletiek Alerid som totižto ako nežiaduce účinky našla okrem iného aj to, že sa môžu objaviť aj bolesti hlavy, ba aj zažívacie ťažkosti.

MUDr. Luděk Hochmuth
 
Liečba sublinguálnym alergénom Staloral (alergénom podávaným pod jazyk) patrí medzi liečebné  postupy s vysokým stupňom bezpečnosti. Pri podávaním vysokému počtu pacientov celosvetove neboli popísané závažné zdravie ohrozujúce vedľajšie účinky. Individuálne však – ako pri každej inej liečbe – sa môžu vyskytnúť problémy s toleranciou (znášanlivosťou) preparátu, ktoré však nie sú vážne a v prevažnej väčšine prípadov sa dajú vyriešiť úpravou liečebného režimu (interval podávania a dávka).  Príznaky, ktoré popisujete, vyzerajú skôr ako infekčného pôvodu, aj keď jednoznačne infekcia potvrdená nebola. Vieme však, že napríklad negatívne kultivácie (výtery) z nosohltanu nemusia vždy vylúčiť prítomnosť infekcie (ktorá len nebola zachytená v odobratej vzorke). Ak sa jedná o opakovaný problém, mal by sa mu okrem alergológa venovať aj ďalší patričný špecialista (ORL – ušné-krčné-nosové oddelenie). Zvýšená náchylnosť na infekcie horných dýchacích ciest býva, žiaľ, častým sprievodným problémom u alergikov a môže komplikovať priebeh ochorenia a liečbu alergie. Druhou otázkou pri riešení ťažkostí Vášho syna je nie jednoznačný dôkaz konkrétneho vyvolávajúceho alergénu – úvodné pozitívne a a následne opakovane negatívne testy.  Táto otázka by mala byť jednoznačne doriešená – čo značí pretestovanie kožnými testami na jeseň po peľovej sezóne a prípadne aj kontrolne laboratórne vyšetrenia (celkové IgE a špecifické IgE). Z Vašej strany môže veľmi pomôcť, ak si budete zapisovať do kalendára prítomnosť príznakov. Alergológ tieto porovná s prítomnosťou jednotlivých druhov peľu v dané dni podľa údajov peľovej informačnej služby. U alergológov sú k dispozícii špeciálne deníčky alergikov, kde sa príznaky zapisujú do pripravenej predtlače. Vzhľadom k nejednoznačným  nálezom a problémom s toleranciou liečby Staloralom by som t. č. odporúčal v tejto nepokračovať a zvážiť jej zopakovanie na základe výsledku jesennej revízie stavu. Zatiaľ Váš syn môže užívať tzv. antihistaminiká a podľa priebehu lokálne lieky (nosové a očné prípravky), podľa ordinácie alergológa.

dlhorocne pouzivanie

Dobrý deň, zaujímalo by ma či dlhoročné používanie ZODACU, má nežiaduce účinky na nejaký orgán? A opýtam sa ,ešte jednu maličkosť, mám prieduškovú astmu. Môže sa mi sťažiť dýchanie aj z dôvodu nadváhy? Ďakujem. Slávka

MUDr. Miriam Lakoštíková

Zodac aj pri dlhodobom užívaní by nemal mať nežiadúce účinky na  pečen alebo obličky (hlavne o tieto orgány sa jedná). Vylučuje sa prevažne obličkami. Vaša nadváha môže byť príčinou sťaženého dýchanie po námahe.

dojcenie dietata

dobry den. Mam silne prejavi alergickej nadchy a dojcim 4 mesacne dieta. ake to moze mat nasledk pre neho. Neuzivam ziadne tabletky.

MUDr. Miriam Lakoštíková

Ak má Vaše dieťa  4 mesiace, vy dojčíte , a máte sinú alergickú nádchu, ohrozujete v prvom rade svoj zdravotný stav, ak sa neliečite. Kedže máte nádchu a neliečite sa, je možné, že alergický zápal sa zhorší vo Vašom prípade z nádchy do alergickej astmy, takže sa poradte s Vašim alergologom ohladom  liečby alergickej nádchy (je možné podávať lieky napr zo skupiny Cetirizínov - Zodac?). Dieťa je ohrozené predovšetkým geneticky - má predispozíciu zdediť po Vás gény pre alergiu a byť potenciálnym alergikom.

Ako sa mozem chranit pred alergiou?

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Ak už máte diagnostikovanú alergiu - tak najúčinnejšou prevenciou a liečbou alergie je vynechanie kontaktu s alergénom na ktorý ste precitlivelý. Uvediem príklad ak ste alergický na vaječný bielok tak by ste ho nemali konzumovať v žiadnej forme. Nie  stále sa ale pred Vašim alergénom dá utiecť. Vtedy je rozumné snažiť sa o čo najväčšie obmedzenie styku s  týmto alergénom ( protiroztočové či protipeľové opatrenia, úprava stravy,...).  Pre alergika je  rozumné aj brániť postupu začínajúcej sa alergie. Vysvetlím: ak máme dieťa s atopickým ekzémom, ktoré je precitlivelé napríklad na bielkovinu kravského mlieka – tak  musíme vedieť, že o niekoľko rokov je veľká pravdepodobnosť, že toto dieťa bude alergické aj na iné alergény (napr. roztoče) a v mnohých prípadoch sa u neho môže rozvinúť astma. Preto je dôležité u alergika dodržiavať všeobecné  preventívne opatrenia (zníženie množstva interiérových alergénov najmä roztočov a  zvieracej srsti,...). Proti alergii je možné bojovať ešte pred narodením dieťaťa, pretože už od 22. týždňa tehotenstva sa môže plod senzibilizovať. Pred  alergiou nás chráni aj liečba, ktorú Vám na mieru ušije Váš alergiológ, ale aj Váš životný štýl a postoj k životu...

rôzne lieky

Dobry den, mala som ochorenie, ktore lekarka liecila penicilinom. Po 7 dnoch mi zacali trpnut ruky, zle sa mi dychalo, svrbiace vyrazky po celom tele. Lekarka povedala, vysadit penicilin (zrejme som nan alergicka). Kedze kojim, vyber liekov je dost obmedzeny. Predpisala mi liek Loratadin tablety. Zobrala som len jednu, lebo som mala pocit, ze sa mi po nich stav este zhorsil. Skusila som aj fenistil gel, s tym to vsak bolo tiez horsie. Uzivala som aj antikoncepcne tabletky (15 dni). Tak som si uz nedavala nic, ale antikoncepciu som brala. Dva dni sa mi stav zlepsoval a zhorsoval, az som isla na pohotovost. Tam mi povedali, ze musim vysadit uplne vsetko a mam brat Panthenol v tabletkach a sumive Calcium. Tymto som sa liecila asi 4-5 dni. Stav sa zlepsoval a zhorsoval stale dookola (svrbiace vyrazky), neviem odsledovat, co je toho pricinou. Cim viac som si davala pozor na jedlo, tym to bolo horsie. Pridala sa k tomu aj alergia na slnko. Stav sa mi zhorsuje v noci a k veceru. Pocas dna je to chvilku v poriadku a potom sa to znova zhorsi. Po tych 4-5 dnoch som isla k lekarke a ta mi dala inekciu (kortikoidy + este nejaka zlozka). Do vecera sa stav upravil. Jeden den bolo vsetko v poriadku, potom vsetko zacalo od znova. Zobudim sa s vyrazkami a v priebehu dna miznu a pribudaju a stale dookola. Prosim Vas, co mam robit? Uz to trva skoro 3 tyzdne. Myslela som, ze sa to z tela vyplavi a bude pokoj.... Nikto mi nevie povedat co vsetko mozem jest a comu sa urcite vyhnut. Prosim Vas o rychlu pomoc a radu. Dakujem.
Elena

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň. Najlepšou radou je čo najskôr sa dať vyšetriť u imunoalergológa. Váš stav si vyžaduje dôsledné fyzikálne vyšetrenie, užívanie liekov, ktoré sú len na lekársky predpis, pravidelné kontroly u lekára. Súčasťou liečby je aj diétny režim s vynechaním rizikových potravín, tieto opatrenia Vám vypracuje na základe anamnézy a Vášho stavu Váš imunoalergológ. Po odoznení obtiaží bude nasledovať diagnostika zameraná na možnú liekovú alergiu, ktorá tiež patrí do rúk imunoalergológa. V našom centre a verím, že aj u kolegov v iných ambulanciách vyšetrujeme stavy akým je Váš zásadne prednostne.

opuchnuté oči

Dobrý deň.Moja dcéra má 4 roky. Asi týždeň dozadu, mala ráno po prebudení opuchnuté oči.Doteraz sa u nej takéto niečo neprejavilo.Naša pani doktorka povedala, že to bude asi alergia. Ešte chcem dodať, že nemá ani žiadne svrbenie očí, ani podobné príznaky. Chcel by som Vás poprosiť o názor. Ďakujem pekne. Mário

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Opuch je výsledkom hromadenia tekutiny, ktorá unikla s ciev do tkaniva. Dôvodom opuchu sú najčastejšie zápaly spojiviek, ale pre úplnosť treba uviesť, že opuchy niekedy majú aj iné príčiny (ochorenia obličiek, štítnej žlazy, ciev, metabolické či hormonálne  poruchy...). Okrem alergických príčin zápalu je nutné u detí v predškolskom veku myslieť hlavne na infekčnú príčinu. U detí bývajú časté vysoko nákazlivé vírusové zápaly spojiviek – pre ktoré sú typické najmä ranné zlepenia viečok a výrazné slzenie. Rodičia by mali dbať na časté umývanie rúk u svojich detí, pretože práve kontakt infikovaných rúk s precitlivelými spojivkami nám často komplikuje priebeh zápalu a pôvodne nekomplikovaný vírusový či alergický pôvod konjunktivitídy sa časom zmení na bakteriálnu infekciu s nutnosťou antibakteriálnej liečby. Pokiaľ teda Vaša pani doktorka vyslovila podozrenie na alergiu, určite je nutné objednať sa na vyšetrenie u imunoalergológa, ktorý bude  ďalej riadiť postup diagnostiky a liečby.

fľaky na líčku

Dobry den,chcela by som Vas poprosit o radu ohladne mojho 23 mesacneho syna. Synovi sa v januari objavili suche cervene flaky na jednom licku. Pripisovala som tento problem studenemu zimnemu pocasiu. Na licko som mu prestala davat kremy proti zime a vetru a natierala mu flaky kremom infadolan. Vsetky flaky az na jeden mu zmizli, pri usku mu jeden flak zostal ktoreho sa uz nemozeme zbavit 3 mesiace, tento flak si totiz zacal v noci skrabat. Minuly tyzden som bola so synom u koznej lekarky, ta mi povedala ze ten flak ma preto ze mu nieco vadi ale ze sa to da zistit az ked bude mat styri roky. Zaujimalo by ma ci je mozne urobit aj skoro dvojrocnemu dietatu krvne testy ci ma nejaku alergiu, bud u pediatra alebo alergologa alebo mam teraz cakat dva roky a az po dvoch rokoch navstivit alergologa? Dakujem za odpoved. Andrea

MUDr. Miriam Lakoštíková

Až sa u vášho dieťaťa objavili prejavy tzv. atopickej dermatitídy (podla popisu to nevylučujem), bolo by vhodné sa poradiť s obv. lekárom. ohladom výživy vášho dieťaťa v nastávajúcom období. Ak máte pozit. RODINNÚ ANAMNÉZU NA ALERGICKÉ OCHORENIA (NIEKTO Z VÁS RODIČOV JE ALERGIK A DIEŤA ZAČALO MAŤ PREJAVY ATOPIE NA KOŽI), JE LEN OTÁZKA ČASU, KEDY SA MôŽU OBJAVIŤ PREJAVY ALERGIE NA SLIZNICIACH VO FORME NÁDCHY ALEBO KAŠĽA NA ALERG. PODKLADE.
AJ ALERGIA NA KOŽI JE MOŽNÝ PREJAV ALERGIE, NAJČASTEJŠIE POTRAVINOVEJ. NAJČASTEJŠIE RIZIKOVÉ potravinové ALERGÉNY V TOMTO VEKU SÚ: ČOKOLÁDA, KAKAO, CITRUSOVé PLODY, ORECHY AKÉKOĽVEK ARAŠIDY, VLAŠSKÉ ORECHY, PISTÁCiE. Vaječný bielok a kravské  mlieko už vo vašom prípade v tomto veku nie je také doležité. Ak sa po určitých dietnych opatreniach, podávaní probiotík dlhodobo (aspoň 3 mesiace kontinuálne) kožný nález nezlepší, je vhodné konzultovať alergológa. Aj vo veku niekoľko mesiacov je možmé konkretizovať možnú alergiu vyšetrením špecifických IgE (v krvi) na podozrivé potravinové alergény. Vek 4 roky nie je vôbec hranica na to, aby sa mnohli začať robiť konktrétne alergolog. vyšetrenia.

alergia počas tehotenstva a dojčenia

dobry den. som sezonna alergicka.od detstva som bola sledova a liecena na alergolog.ambulancii. nakolko v dospelom veku moje problemy ustupili. pocas sezony som uzivala uz len medik.licbu.v tehotenstve sa vsak moje problemy vratili, ale bola som upozornena, ze v ziadnom pripade nesmiem uzivat protialergicke lieky aze to plati aj v case kojenia dietata. nakolko moj syn je atopik kojim ho doteraz. ma osemnast mesiacov a rada by som v kojeni pokracovala aj nadalej. chcem sa opytat, ci naozaj neexzistuju lieky, ktore by pocas sezony potlacili prejavy alergie-palenie oci, kychanie a stazene dychanie a ktore neskodia dietatku. dakujem. maria

MUDr. Luděk Hochmuth

Tehotenstvo predstavuje v živote ženy obdobie spojené s veľkými očakávaniami, nádejami a túžbami, ale aj obavami o zdravie plodu. Obava z možných vedľajších účinkov liekov je tak pochopiteľná. Často sa však stráca zo zreteľa skutočnosť, že aj neliečená choroba matky nemusí byť pre vývoj plodu ľahostajná. Niekedy dokonca môže byť nepodchytené ochorenie matky pre zdravie vyvíjajúceho sa plodu ďaleko rizikovejšie, ako užívanie liekov, ktoré zaistia stabilizovaný stav matky. Nedostatok kyslíku, ku ktorému dochádza pri závažnejšej alergii dýchacích ciest a prieduškovej astme môže vyústiť do vzniku vývojových porúch plodu a ohrozeniu priebehu tehotenstva.
Paušálny zákaz užívania liekov v tehotenstve je medicínsky neodôvodnený, nebezpečný a zaváňa falošným alibizmom. Ak dá takéto odporúčanie lekár, mal by si uvedomiť, že nenesie zodpovednosť len za vedľajšie účinky liekov, ale aj za poškodenie matky či plodu na základe neliečenej choroby!
Teraz  trochu konkrétnejšie. To, či v tehotenstve užívať lieky, kedy a aké závisí od viacerých okolností. Na prvom mieste je diagnóza matky. Iná je situácia  pri ľahkej príležitostnej alergickej nádche a iná pri závažnejšej  prieduškovej astme. Dôležitá je teda závažnosť, stupeň postihnutia alergiou. Úlohu hrajú spúšťače príznakov (peľ, plesne, roztoče, zvieratá a iné), či je možné dosiahnuť stabilizáciu stavu opatreniami na ich zníženie, alebo nie. Pri peľovej alergii postup závisí od ročného obdobia, v ktorom sú dané peľové alergény prítomné. Ďalšou dôležitou okolnosťou je fáza gravidity. Najopatrnejší sme v prvých troch mesiacoch tehotenstva.  Iná situácia ja v neskorších fázach tehotenstva keď už plod len dozrieva a je pre jeho ďalší vývoj, dozrievanie a pre priebeh samotného pôrodu najdôležitejší stabilizovaný stav matky.  Riziko z vedľajších účinkov lieky matky po pôrode, počas dojčenia prudko klesá a je rad liekov, ktoré možno bezpečne užívať (sú to napríklad lieky, ktoré sa dávajú aj deťom s alergiami).
Čo sa týka konkrétnych liekov v tehotenstve, je  to široká oblasť, ktorá sa nedá zodpovedať v stručnom prehľade. Každý špecialista by mal mať dostatok informácií pri riešení konkrétnej situácie. Vo všeobecnosti možno povedať, že lieky z hľadiska rizika pre plod počas gravidity sa delia na niekoľko skupín.  Absolútne bezpečné sú lieky skupiny A, ktorých je však relatívne málo. Nasleduje skupina B, kde je pomerne vysoký stupeň bezpečnosti a kam sa zaraďujú viaceré protialergické lieky. Nasleduje skupina C, D a X (rizikové lieky).  Do skupiny B patria napríklad protialergické lieky zo skupiny antihistaminík loratadín a cetirizín (celý rad preparátov na našom trhu). Patria sem lokálne lieky (očné, nosové prípravky) na báze kromónov, ale aj lokálny kortikoid budezonid. Za absolútne bezpečné sa pokladajú udržiavacie dávky alergénových vakcín (injekčné prípadne aplikované pod jazyk).
Na záver možno odporúčať ako ideálny postup konzultáciu odborníka ešte pred tehotenstvom napríklad z hľadiska načasovania liečby (nastavenie pacientky na alergénové vakcíny, inú stabilizujúcu liečbu), ak je možné, načasovanie gravidity (napríklad pri peľovej alergii je ideálne, ak prvý trimester prebieha mimo hlavnej peľovej sezóny, keď sa dá očakávať najväčšia potreba liekov).  Tehotná pacientka by nemala byť odsunutá s tým, že sa nemá liečiť, ale naopak má sa jej venovať mimoriadna pozornosť s hľadaním ideálneho postupu.

New layer...
alergia na psa

Moze sa prejavit u asmatika alergia na psa a ake su to prejavy?

MUDr. Luděk Hochmuth

Alergia na zvieratá (hlavne zvieratá chované v domácnostiach), patrí medzi časté problémy. Ide hlavne o zvieratá voľne sa pohybujúce po byte, kde uvoľňujú svoje alergény. Ide o úlomky srsti, drobné čiastočky z pokožky (epitélie), silné alergény sa nachádzajú aj v slinách zvierat. Tieto alergény sa vznášajú vo vzduchu, uľpievajú na povrchoch,  stávajú sa súčasťou domáceho prostredia a pretrvávajú v domácnosti aj roky po odstránení zvieraťa. Zvieracie produkty  navyše zvyšujú prítomnosť roztočov v prostredí, ktoré patria tiež medzi silné alergény. Spúšťačom alergických prejavov nie je len bezprostredný kontakt so zvieraťom (blízkosť zvieraťa vo vonkajšom prostredí, na dvore, na ulici väčšinou nerobí problémy), ale pobyt v prostredí zamorenom jeho alergénmi, dokonca aj v neprítomnosti zvieraťa. Nestačí napríklad pri návšteve alergika zavrieť zvieratko do inej izby, alergik tu môže mať problémy aj tak.
U pacienta s prieduškovou astmou s alergiou na zvieratá inhalácia zvieracích alergénov spúšťa príznaky astmy – dráždenie dýchacích ciest, kašeľ, pocit nedostatku vzduchu, pískanie na hrudníku pri dýchaní. Nie každý pacient s astmou má však alergiu na zvieratá, v tom prípade mu kontakt so zvieraťom nemusí spôsobovať bezprostredné ťažkosti.
Inou otázkou je vývoj alergie na zviera. V minulosti  lekári striktne zakazovali alergikom kontakt so zvieratami. Dnes sa názory trochu zmenili. Ak pacient má už vyvinutú alergiu na zvieratá, zákaz kontaktu s danými zvieratami platí. Ukazuje sa však, že napríklad u detí, ktoré sa narodia do prostredia s prítomnosťou zvierat, môžu tieto pôsobiť dokonca ako ochranný faktor pri vývoji alergie. Na druhej strane, ak už ide o alergické dieťa a rodičia mu kúpia zvieratko, ktoré bude priamo v domácnosti (nie na dvore), nemožno vylúčiť vznik alergie na toto zviera. Treba však povedať, že minimálne riziko je u drobných zvierat, ktoré sa chovajú napríklad v akváriu a nepohybujú sa voľne po byte. Akváriové rybičky, korytnačka a podobne, okrem extrémne silných alergikov nepredstavujú prakticky žiadne nebezpečie. Najnebezpečnejšie sú mačacie alergény (hlavne alergény  v slinách mačky), druhým najčastejšie alergizujúcim zvieraťom je pes.

nedostatočný efekt protialergickej liečby

Dobrý deň alergiu mám už 3 roky no beriem lieky ako loradadin mám veľmi silnú nádchu po celý rok užívam už rok niekoľkokrát denne kvapky do nosa ako mukosonal plus olynt atd. no posledný polrok užívam staloral kvapky pod jazyk určené pre alergény stromov ako brezu atd. no myslím že my strašne znižuje imunitu nebol som chorý viac ako 5 rokov a teraz toto obdobie som na tom zle nádchu mám vkuse nemôžem poriadne dýchať nosom nemôžem spať kvapky do nosa my neúčinkujú nič my už nezaberá už 1 mesiac som poriadne nespal a som podráždený prosím má 17 rokov no myslím že mám alergiu aj na prach keďže som dosť často za PC a tím sa aj živím no podla alergologičky mám nádchu na pele ale mám ju aj cez zimu a nieviem čo s tým prosím existuje nejaký liek čo my pomôže? Ďakujem

MUDr. Luděk Hochmuth

Zlyhávanie protialergickej liečby je dôvodom na prehodnotenie stavu. Sú možné viaceré príčiny nedostatočného účinku liekov.
l. Okrem peľu môžu hrať úlohu ďalšie – podľa opísaného priebehu celoročné – alergény. Najvýznamnejším celoročným alergénom sú roztoče, ktoré tvoria aj hlavnú alergizujúcu zložku prachu z domácností.
2. Iné – nealergické spúšťače nádchy. Patria sem tzv. fyzikálne podnety (chlad, teplo, vlhkosť). Tzv. iritanty sú látky,  ktoré nealergickým mechanizmom, priamo dráždia sliznicu dýchacích ciest – chemické látky, výpary, cigaretový dym a ďalšie.
3. Infekcie – vírusy a baktérie okrem  akútnej infekcie sa môžu podieľať aj na udržiavaní dlhodobejších ťažkostí z oblasti nosohltanu, dýchacích ciest. Častým zdrojom ťažkostí je fokálna infekcia – ložiská tlejúce v mandliach, alebo prínosových dutinách.
4. Prekážky normálneho prúdenia vzduchu v dýchacích cestách – deformácie nosovej priehradky, nosové polypy a ďalšie.
5. Lieky.  Kvapky na rýchle uvoľnenie dýchania nosom, ktoré sa spomínajú v otázke, sú určené len na krátkodobé použitie. Pokiaľ ich pacient užíva dlhodobejšie, napriek tomu, že poskytnú krátkodobú úľavu, z dlhodobého hľadiska poškodzujú sliznice, sú návykové a stávajú sa príčinou udržiavania ťažkostí (napríklad pretrvávanie ťažkostí aj po skončené peľovej sezóny). Aj niektoré celkove užívané lieky (napr. beta blokátory používané pri liečbe hypertenzie) môžu spôsobovať zdurenie nosovej sliznice, dráždivý kašeľ a iné nežiadúce účinky.

Riešením problému nášho pacientka je kontrolné alergologické a ORL vyšetrenie s podrobnejšou analýzou neúspechu liečby. Ak sa zistí iná prvotná príčina, je potrebné jej riešenie. Je žiadúce minimalizovať až vylúčiť užívanie úľavových nosových kvapiek, aj keď možno spočiatku do nastúpenia účinku novej liečby sa ich zo dňa na deň nebude možné zbaviť. Je pravdepodobné, že bude potrebné dlhodobejšie užívať iné preparáty aplikované do nosa. Základným protialergickým liekom aplikovaným do nosa sú tzv. topické (lokálne) kortikoidy, ktoré sú v dispozícii vo forme nosových sprejov pod viacerými názvami. Sú viazané na predpis alergológa. Aj keď má mnoho ľudí obavu z ich vedľajších účinkov, pri lokálnom použití sú bezpečným prostriedkom. Oproti vyššie spomínaným úľavovým kvapkám nemajú rýchly nástup pôsobenia, riešia však podstatu problému (alergické pochody v sliznici).  Ani pri dlhodobejšom užívaní sliznicu nosa nepoškodzujú, ale naopak stabilizujú.

zníženie hodnoty bielych krviniek

Co sposobuje znizenie biel.krviniek? Tri mesiace som brala pyridoxin a hodnota biel.krv.sa mi znizila/2,8/mam nejaku vaznu chorobu?

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, ďakujeme za otázku. Zníženie počtu bielych krviniek v periférnej krvi (tzv. leukopénia) môže  byť spôsobené viacerými príčinami. Môže ísť o krátkodobú príčinu - napr. pri prebiehajúcej viróze, alebo ako reakcia na užívanie nejakého lieku. Po odoznení  príčiny sa hodnota vracia do normálu. Problémom sú pretrvávajúce leukopénie, kde je už potrebné diferencovať o ktorú zložku spektra  bielych krviniek ide. Ak Ste užívali pyridoxín dlhodobejšie, a napriek tomu nedošlo k vzostupu hladiny, je na čase cestou praktického lekára  absolvovať lekárske vyšetrenia , napr. na  hematológii, imunológii,  infektológii, endokrinológii. Tie preveria, či ide o poruchu v kostnej dreni, event. poruchu imunity, alebo chronickú  infekciu. V každom  prípade Vás chcem ubezpečiť, že netreba myslieť hneď na vážne choroby, banálnych príčin poklesu bielych krviniek je viacero. Skúste aj upraviť životosprávu, napr. aj konzumácia alkoholu znižuje počet bielych krviniek. Držím palce, aby sa čoskoro príčina odhalila a hlavne odstránila.

kýchanie

Dobry den,mam 18 a chcela by som vas poprosit o radu.Cca uz tristvrte roka mam problemy s upchatym nosom, kycham kazdy den najhorsie je to rano a vecer aj 6krat za sebou ale vzdy iba v nejakej miestnosti vonku nekycham a potom mi tiez zatekaju hlieny vacsinou len rano a obcas sa mi vyhodia na tvari male vyrazky ktore svrbia. Niekedy sa v noci budim na to ze sa mi neda dychat, mohlo by ist o alergiu? Este som u lekara nebola. Dakujem za radu

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, ďakujeme za otázku. Ťažkosti, ktoré popisujete, môžu byť z viacerých príčin, ale skutočne na prvý pohľad vyzerajú ako alergického pôvodu. Odporúčam Vám preto navštíviť imunoalergológa, ktorý Vás vyšetrí a event. navrhne  aj liečbu a režimové opatrenia.

chronická nádcha?

Dobrý deň,vždy na jar sa začnú moje problémy s nádchou: svrbia ma očí a podnebie, kýcham a neskôr ma bolí hrdlo a kašlem. Nádcha trvá viac než 2 týždne a vylieči ju len Claritin. Myslela som,že mám alergiu , ale bola som na ušnom-nosnom-krčnom a lekárka povedala, že mám nakrivo nosnú prepážku a je to chronická nádcha. Ak je to chronická nádcha, prečo ju mám len na jar a v lete ? V zime bývam zdravá.

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

V úvode mojej odpovede musím podotknúť, že veľmi rozumne a logicky uvažujete. Rovnako ako Vy, aj ja mám podozrenie, že sa bude jednať o alergiu, pretože popisujete efekt antihistaminika - lieku na alergiu a sezónne viazané ťažkosti. Kombinácia alergie s anatomickou odchýlkou v nosovej dutine nádchu určite zhoršuje, ale je namieste, aby Ste vyhľadali imunoalergológa za účelom  diagnostiky a event. liečby Vašich ťažkostí. 

imunoglukán

dobry den chcela by som sa opytat na pripravky imunoglukan pre moju dceru ktora ma atopicky ekzem uz od dvoch rokov pomerne tazky stav v poslednej dobe sa to zlepsuje ale pomaly teraz ma jedenast rokov uziva xyzal tbl maste o. i.aj imunomodulacne ako protopic moze sa kombinovat protopic a imunoglukan momentalne uvazujem o jeho zakupeni prosim o radu

MUDr. Miriam Lakoštíková

Nie je dôvod, aby ste nemohla vášmu dieťaťu podávať pri lok. liečbe atopickej dermtitídy popri antihistaminikách aj Imunoglukan-čo je hliva ustricová s C vitamínom.Ide o doplnok výživy, o ktorom sa v súčasnosti vie, že moduluje náš imunitný system piaznivo hlavne v oblasti nešpecifickej imunity, a predpokladá sa, že pôsobí preventívne pri alergických ochoreniach včítane ekzemu.

Dráždivý kašeľ

Dobrý deň.Pred rokom som,po dlhodobom probléme s ranným dráždivím kašlom navštívil pľúcnu lekárku.Tá mi povedala že u nej je to dobré.Tak som navšívil alergológa,ten mi ale diagnostikoval astmu,ťažkú obštrukciu pľúc,alergiu na psa koňa a roztoče.Užívam Seretide 5oo a Rupafín ale stav sa zlepšil len trošku.Rano kašlem len o trochu menej.Vykašliavam priesvitné hlieny,a cez den,sa mi zahlieňuju priedušky a nemôžem to vykašľať.Kašlem i pri ťažšej práci.Má zmysel brať Seretide 5oo,alebo čo mám robiť.Mám 39 rokov a 15 rokov som fajčil,4 roky nefajčím.ďakujem

MUDr. Luděk Hochmuth

Rok trvajúci dráždivý kašeľ s nedostatočnou reakciou na uvedenú liečbu (Seretide 500 + Rupafin) je jednoznačným dôvodom na prehodnotenie diagnózy a postupu. Ako najpravdepodobnejšia príčina Vašich ťažkostí sa javí chronický zápal priedušiek (CHOCHP – chronická obštrukčná choroba pľúc). Bez podrobnejšieho prešetrenia však nemožno vylúčiť ani iné diagnózy. Revízia stavu by sa mala vykonať v spolupráci alergológa a pneumológa. Pľúcny lekár pravdepodobne bude potrebovať čerstvý snímok pľúc a mal by vykonať  bronchoskopické vyšetrenie (alebo Vás odoslať na pracovisko, kde sa vykonáva, ak ho sám nerobí). Ďalej by sa mali vykonať inhalačné testy na posúdenie reaktivity priedušiek (ovplyvnenie pľúcnej obštrukcie inhalačnými liekmi). Tieto vyšetrenia by mali objasniť príčinu nedostatočnej reakcie na liečbu, prípadne potrebu ďalších doplňujúcich vyšetrení.  Až tak bude možné odporúčať úpravu, či zmenu liečby.

Tehotenstvo

Dobry den, obraciam sa na vas s porosbou o radu. Som v 24.tyzdni tehotenstva a uz 3 dni mam velmi silnu alergiu. Pred tehotenstvom som z dovodu planovania vysadila Zodac-mam alergiu na pele-breza, vrba... . Chcem sa opytat, ci je mozne v tehotenstve brat nejake lieky, bojim sa aby som neublizila babatku. Znama brala v tehotenstve Alerid - ma zdrave dieta - no na pribalovom letaku pisu, ze sa v tehotenstve nesmie, a tusim na vsetkych liekoch je to napisane. Dakujem

MUDr. Luděk Hochmuth

Problematike liečby alergie v tehotenstve sme sa venovali nedávno – odpoveď nájdete vyššie. K Vašej konkrétnej otázke môžeme doplniť pár údajov. Lieky Zodac a Alerid majú rovnakú účinnú látku cetirizín (nachádza sa aj v ďalších tzv. generických preparátoch a originálnom lieku Zyrtec). Tieto lieky z hľadiska rizika v gravidite patria do skupiny B (aj keď liek nemožno úplne voľne užívať, poškodenie plodu v štúdiách nebolo zistené a o ich použití sa rozhodujeme  na základe viacerých kritérií, ktoré sme uvádzali v predošlej odpovedi). V 24. týždni gravidity vývojové poškodenie plodu týmto liekom už neprichádza do úvahy a pri ťažkostiach matky je ho možné užívať. Z hľadiska ďalšieho priebehu gravidity (dozrievanie plodu a príprava na pôrod) je v tejto fáze najdôležitejší stabilizovaný stav matky a riziko tu naopak predstavuje nedostatočne podchytené a kontrolované ochorenie matky.

alergia sa vrátila?

Dobrý deň,ako malá som bola alergická na perie, peľ a trávy. Alergia však v neskoršom veku zmizla. Chcem sa opýtať či je možné aby sa mi alergia vrátila, pretože mám ťažkosti s upchatým nosom, kýcham, z nosa mi zatekajú hlieny a niekedy mi slzia oči a svrbia. Mala by som navštíviť alergológa?

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, ďakujeme za otázku. Áno, mali by Ste navštíviť alergológa, zrealizujú sa čerstvé alergologické vyšetrenia. Po období kľudu je veľmi pravdepodobné, že dochádza u Vás ku znovuobjaveniu  príznakov alergie. V rámci komplexného prešetrenia Vašich ťažkostí by bolo vhodné, aby Ste navštívili aj ORL špecialistu (krčné vyš.) a oftalmológa (očné vyš.)

4 ročné dieťa a alergia

chcela by som sa opytat ako rozpoznam u 4rocneho dietata ktore je alergik ci ide o nadchu alebo o alergiu. dakujem.

MUDr. Miriam Lakoštíková

Odpoved nie je úplne jednoznačná: ak uvažujeme o alergii-mohla by byť u vás pozitívna rodinná anamnéza (napr.jeden z rodičov má alergické ochorenie), ďalej ak u dieťaťa bol prítomný atopický ekzem v dojčenskom veku-to sú predispozície. Ak uvažujeme, že by mohlo mať dieťa v tomto veku alergickú nádchu. Tá sa neprejavuje len výtokom z nosa, ktorý je väčšinou vodnatý, ale aj kýchaním, svrbením nosa, alebo - a to je pomerne častý prejav - upchatým nosom (čo 4 ročné dieťa často nevie dobre definovať). Bolo by vhodné navštíviť ORL lekára, ktorý tiež podla vzhladu nosnej sliznice vie povedať, či je podozrenie na alergickú nádchu, a odošle dieťa ku alergologovi. Často pri opakovanej nádche u dieťaťa v tomto veku sú prítomné zväčšené nosné mandle, na čo tiež dá odpoved krčný lekár. A ak dieta navštevuje kolektívne zariadenie, často opakovane pozitívne kutlivačné nálezy zo sterov nosa poukazujú na infekčný pôvod nádchy. Ďalší postup: pri podozrení na alergickú nádchu obvodný lekár urobí základné krvné testy a odošle dieťa ku alergológovi.

červené fliačiky

Chcela by som Vas poprosit o radu. Mam problem s cervenymi fliacikmi a pupienkami po kupeli, alebo ked ma svrbi koza a poskriabem si to miesto, taktiez sa mi vyhodia pupienky podobne zihlavke...v odpovedi nizsie ste riesili podobny problem, zda sa mi ze je to aj moj pripad. Tam pisete ze tato urtikaria moze byt sposobena aj stresom, ja som prave vo 4. rocnik a maturujem takze prezivam velmi stresujuce obdobie...moze to byt sposobene tym? a za akym lekarom mam ist? dakujem Jana

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň . Áno, odpoveď, ktorá je uverejnená vyššie a týka sa mladého muža s  obdobnými ťažkosťami ako Vy, platí aj pre Vašu situáciu . Mali by ste sa s  dôverou obrátiť na imunoalergológa prípadne kožného lekára, v ktorých kompetencii je aj problematika urtikárií (žihľaviek). Tak ako ten mladý muž, aj Vy sa  musíte obrniť trpezlivosťou, pretože urtikárie sú komplexným ochorením a ich príčiny sú rozmanité (celkové ochorenia, alergie - ale aj parazitárne, bakteriálne, vírusové, hubové ochorenia či poruchy trávenia, ložiskové infekcie, autoimunitné stavy a iné zmeny v ľudskom organizme vrátane hormonálnych)... Opakujem, že liečba urtikárie je prísne individuálna a musí byť zameraná  na odstránenie príčiny. Stres a psychické naladenie človeka zohráva pri týchto  ochoreniach významnú úlohu, a preto je veľmi prospešné, ak sa naučíte zvládať stresové situácie – možno aj za pomoci psychológa. Ubezpečujem Vás, že   lekár – špecialista  Vám určite predpíše už pri prvej návšteve  účinné lieky, ktoré zmiernia obťažujúce ťažkosti na znesiteľnú  úroveň. Nech sa Vám na maturitách   aj v živote darí !

alergia na buriny

Dobry den, pred nedavnom mi bola diagnostikovana alergia na buriny. Kedze neviem o ktore buriny sa jedna (bol to vseobecny test), rada by som sa spytala, ci mozem pit bylinkove caje? Dakujem za odpoved Saša, TN

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň. V našich podmienkach  väčšina  bylín (nespisovný názov - buriny) spôsobujúcich alergiu  patrí  do   čeľade  astrovitých. Nájdeme tu  naše hlavné alergény: palinu a  ambróziu,  ale  aj mnoho iných   bylín akými sú  zlatobyľ, slnečnica, iva a iné. Typickými pre tieto  alergény  je ich  skrížená reaktivita. To znamená, že  ak  je niekto alergický na  jeden alergén  -   môže   mať klinické ťažkosti  aj pri kontakte s   „ príbuzným“ alergénom. Tieto príbuzné alergény sú   prítomné  nielen v bylinkách , ale  stretneme sa s nimi aj v zelenine (koreňová   zelenina, čakanka, šalát ... ), v koreninách (čierne a zelené korenie, aníz,  estragón, fenikel, rozmarín, bazalka, šalvia, tymián, majorán, oregano, mäta, rasca ...  ), v ovocí (ananás, banány, avokádo, mango, kivi, jablká, melóny, zemiaky ...). Ako vidíte výpočet možných nástrah je široký a verte, že som nevymenoval všetky možné  skrížené eventuality...  Nie všetci alergici  precitlivelí na byliny reagujú na horeuvedené alergény v rovnakom rozsahu a   sú aj pacienti , ktorí nemajú takmer žiadne prejavy skrížených reakcií, či ústneho alergického syndrómu. Niekedy sú tieto alergény v potravinách dosť maskované. Spomínam si na úsmevný príbeh jedného spoločensky vysoko postaveného človeka, ktorý bol nešťastný , že po konzumácii určitých   alkoholických nápojov má výrazné klinické ťažkosti (opuch v hrdle, sťažené  dýchanie). Nemienil sa vzdať mierneho konzumu alkoholu, ktoré v našom regióne má bohužiaľ dosť zakorenenú priam  rituálnu tradíciu...  Spoločným úsilím sme diagnostikovali alergén v nápojoch, ktorý mu vadil a určili sme mu okruh alkoholických nápojov, ktorý mu tieto trampoty nespôsobuje. Prezradím, že podobne ako Vy, bol alergický na byliny. Je teda nutné vedieť o týchto skrížených reakciách, je dôležité poznať svoj alergén a je potrebné odsledovať, či po pití Vášho obľúbeného bylinkového čaju, či konzumácii ovocia či   korenín  nemáte  klinické prejavy alergie (svrbenie v dutine ústnej, opuch pier, svrbenie podnebia, bolesti brucha, výsev na koži, kýchanie).  Ak tieto problémy   zaregistrujete je treba sa danému alergénu vyhnúť a spolu s Vašim alergológom   vypracovať si eliminačnú diétu. Po odozenení peľovej sezóny sa môžete s  Vašim lekárom dohodnúť na podrobnejšom pretestovaní a určite Vám Váš lekár   dá podrobný zoznam skrížených reakcií medzi Vašim alergénom a inými peľovými či potravinovými alergénmi.

pobyt pri mori

Chcela by som sa opytat doktora Lestana, ci sa da prihlasit na pobyt k moru aj ked moj syn nie je vasim pacientom? Moj syn ma 6 rokov, je astmatik a od decembra trpi pretrvavajucim dusivim kaslom a ja uz som bezradna. Nechodi ani do skolky len po samych vysetreniach. Dakujem Lenka

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Vážená Lenka, cítim vo Vašej otázke úzkosť matky o svoje dieťa, nespokojnosť s jeho zdravotným stavom. Rád by som vyjadril presvedčenie, že sa podarí   rýchlo prísť na príčinu ťažkostí Vášho dieťaťa a, že sa mu nasadí účinná liečba.  Práve dobrá diagnostika a liečba je tým kľúčom k vyriešeniu problému. Klimatické pobyty pri mori, či v horách sú doplnkovými optreniami, hoci mnohokrát veľmi účinnými. Zmena prostredia, blahodarný prímorský vzduch, kúpanie v  morskej vode urobí priam malý zázrak. Z toho dôvodu už po piaty rok po sebe organizujeme pre našich pacientov prímorské pobyty, kde náš odborný personál pripravuje intenzívny ozdravný program, ktorá začína už pred raňajkami a končí po večeri. Po skončení prímorského pobytu  majú možnosť     pacienti pokračovať v mesačnom pobyte  v kúpeľnom zariadení v Tatrách. Musím ale poznamnať, že o tieto pobyty je veľký záujem a naša kapacita 120 miest je každoročne obsadená už v januári. Zdôverte sa s požiadavkami Vášmu  alergiológovi a určite Vám poradí vhodný pobyt pri mori (pýtajte sa na odborné zabezpečenie, či tam bude prítomný alergiológ a rehabilitačné sestry, na liečebný program...  ), alebo na pobyt v kúpeľnom zariadení na Slovensku.  Držím Vášmu synčekovi palce.

14 mesačný alergik?

Dobry den, chcela by som sa poradit, mam 14 mesacneho syna, minuly tyzden pocas prechadzky odrazu zacal mat vodnate sopliky, slzili mu ocka a mal ich velmi cervene, kychal, vratili sme sa do bytu a tam to vsetko ustupilo, nasledujucich par dni problemy nemal, aj ked sme na prechadzky chodili.Dnes sme ho vsak opat vzali a boli sme v parku, kde kvitne ozaj vela rastlin a maly vyzeral katastrofalne, hrozne cervene az opuchnute ocka, neustale si ich zmolil, slzili mu, sopliky tiekli prudom, ked sme sa vratili do auta, vsetko sa postupne vylepsilo a doma bol opat bez problemov.Moze uz v takom utlom veku ist o prejav pelovej alergie?Maly nebyva casto chory, este ho dojcim, my obaja s manzelom sme vsak alergici, manzel je pelovy a teraz ma sezonu a ja mam alergiu na roztoce a na kazein.Dakujem za odpoved! Mirka

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň. Z Vášho popisu je takmer isté, že synček má prejavy peľovej alergie. Pravdepodobnosť, že dieťa oboch alergických rodičov po nich toto ochorenie zdedí je veľmi vysoká. Alergické prejavy sa u detí začínajú objavovať veľmi skoro – už v dojčenskom veku. Takže 14 mesačné batoľa s naplno rozvinutými prejavmi inhalačnej alergie nie je vôbec   zriedkavým javom. S dôverou sa obráťte na Vášho pediatra, ktorý Vám vie predpísať   vhodné lieky pre Vaše dieťa a určite Vás odošle na špecializované alergiologické vyšetrenie.  Okrem medikamentóznej liečby je potrebné dodržiavať aj protipeľové opatrenia.

alergia na saponáty?

Mám 11 - ročnú dcéru, ktorá veľmi často trpí na hnisavý zápal priedušiek a prínosových dutín. Všimli sme si, že sa to vyskytuje po kontakte s intenzívnejšie parfumovanými prostriedkami-(toaletné mydlo, šampón, saponáty, voňavky). Chcel by som vedieť, o aký druh alergie môže ísť. Dokáže si organizmus \"zvyknúť\" na tento druh precitlivelosti bez následného ochorenia vzhľadom na to, že je takmer nemožné vyhnúť sa týmto látkam?

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Opakované hnisavé zápalové ochorenia horných a dolných ciest dýchacích u Vašej dcérky   sú  dôvodom na podrobné vyšetrenie. Toto vyšetrenie by malo byť zamerané na príčiny   týchto hnisavých infektov  (poruchy imunity, ložisková infekcia,...  ). Odporúčam preto navštíviť imunológa, ktorý začne s diagnostickým algoritmom. To, že u dcérky reagujú sliznice na rôzne vône môže svedčiť o ich zvýšenej reaktivite. Táto môže byť spôsobená  akýmkoľvek chronickým zápalom (vrátane alergického). Hnisavé prejavy poukazujú na infekčný charakter ochorenia, a môžu ale nemusia prebiehať v teréne alergika. Jednoznačne  je nutné nechať sa podrobne vyšetriť.

alergia na psa

Asi 7 tyzdnov mame psa je to yorkshirsky terier. Po 5 tyzdnoch som zacala kaslat. Nebola som ani chora ani nic podobne. Pred rokom som bola na alergologii na testoch pre podobne priznaky ale nic mi nezistili, ale vtedy som bola po chorobe. Kasel ustupil vtedy. Teraz uz kaslem 2 tyzdne. Moze to byt so psa? Vzdy som byvala ako dieta preduskarka, mavala som caste zapaly priedusiek. Mam 28 rokov. Vravi sa ze yorkshirsky terier je vhodny aj pre alergikov lebo neplzne, ale ja neivem, aj predtym sme mali psika yorka a tiez som si vsimla, ze zacinam pokasliavat, ale zial nam umrel, tak kasel prestal a prestala som tomu venovat pozornost - az teraz si to tak vraciam spatne. Bojim sa ze to mam zo psika, ale co ak nie??? Som objednana ku alergologovi za mesiac. Kaslem hlavne vtedy ked ho okupem a cesem. Kupili sme si ho na vystavy. Da sa testami zistit na 100 percent ci je tam alergia?? Dakujem

MUDr. Luděk Hochmuth

Alergia na zvieratá chované v domácnosti patrí medzi časté problémy. Zdrojom alergií nie je len zvieracia srsť, ale aj drobné úlomky kože (epitélie) a zvieracie výlučky (pot, výkaly, moč, sliny). Preto okolnosť, či zviera pĺzne viac alebo menej nie je rozhodujúca. Prítomnosť zvieraťa v domácnosti navyše zvyšuje hladinu ďalších domácich alergénov – najmä roztočov. Zviera sa uplatňuje ďalej aj ako prenášač alergénov, ktoré sa naň prichytia vo vonkajšom prostredí (peľ, plesne a ďalšie).  Tieto alergény sa uvoľňujú do domáceho prostredia, napr. pri česaní, pri pohybe, pri aktivitách   zvieraťa. Zvieracie alergény sa vznášajú v ovzduší v domácnosti, uľpievajú na predmetoch a povrchoch a pretrvávajú v prostredí niekedy aj dlhú dobu po odstránení zvieraťa z domácnosti. Opatrenia ako je častejšie kúpanie zvieraťa, časté vysávanie, práčky vzduchu a ďalšie pomôžu len čiastočne.
Alergologické vyšetrenie by malo zistiť príčinnú súvislosť ťažkostí s daným alergénom. Vykonávajú sa kožné testy precitlivenosti, prípadne doplňujúce vyšetrenia zo vzorky krvi. Ak sú testy pozitívne na predpokladaný alergén je väčšinou situácia jasná. Negatívne testy však tiež nemusia vylúčiť alergiu (alergia na iné alergény ako samotné zviera, štádium vývoja alergie a iné). Dôležitú úlohu hrá skutočnosť, či človek s ťažkosťami je už známym alergikom alebo zatiaľ u neho alergia nebola potvrdená. Trvanie kašľa dva týždne je pomerne krátke obdobie na jednoznačný záver, avšak pokiaľ boli podobné príznaky pri kontakte so psom aj v minulosti, je pravdepodobnosť alergie na zviera vyššie. Či niektorá rasa psa je menej riziková ako iná môže byť otázkou diskusie, nie je však jednoznačne potvrdená, skôr naopak.  Ako je uvedené vyššie, alergénom nie je len srsť, ale aj ďalšie zvieracie produkty. Aj keď dnes majú alergológovia zmierlivejší postoj k prítomnosti zvieraťa v domácnosti alergikov, platí to len pre tých, ktorým zviera nerobí problém a nie sú alergickí na neho. V opačnom prípade naďalej platí odstránenie zvieraťa z prostredia ako základný predpoklad úspechu protialergickej liečby.

alergia na trávy

Dobrý deň, mam 5 ročného syna ktorý ma alergiu na trávy. Rok už berie ZODAC a LIVOSTIN do nosa. Asi 2 mesiace ma stále plný nos a nejde mu to vyfúkať. Ma vybraté aj nosné mandle. V noci silno chrápe a stále dýcha ústami. Po krčnej stránke má všetko v poriadku. Neviem ako mu uvoľniť nos, aby mohol pekne dýchať. Bol som aj v soľnej jaskyni a nepomohlo mu to, ďakujem za radu.

MUDr. Miriam Lakoštíková

Odporúčam dodržiavanie životosprávy alergika a zmenu terapie, ktorá je nedostatočná vo vašom prípade.
V prvom rade: ak je vaše dieťa pelový alergik, dôležité je dodržiavanie režimu v peľovej sezóne: každý večer osprchovať dieťa a hlavne vlasy, vždy ked príde zvonku dnu umyť tvár vodou, aby sa zachytené pelové zrniečka zmyli z obočia, mihalníc a kože. V priebehu dňa, ak je vysoká koncentrácia peľov, zdržiavať sa minimálne vonku (a hlavne pbmedziť pobyt v prírode). Vhodné je opakovane v priebehu dňa podať lokálne nosný spray s obsahom morskej vody, ktorým sa dá urobiť sprcha nosnej sliznice (a tým sa táto zbaví peľových alergénov). Dôležité je, myslím vo vašom prípade, aj zmena terapie. Zodac pravdepodobne má nedostatočný efekt na problém upchatého nosa. Ak chodíte ku alergológovi, odporučila by som zmenu terapie (Xyzal solutio, alebo Aerius solutio?) a tiež pridať lokálne nosný kortikoidný spray (Flixonase), ktorá urobí výborný efekt uvoľnenia opuchu sliznice nosa (spolu s antihistaminikom).

Alergia na palinu, plesne, žihľavu

Dobry den, rada by som sa opytala. Bola mi zistena asi pred 3 rokmi alergia na palinu, plesne, zihlavu.Mam 33rokov. Mam velmi casto zapchany nos,by som povedla, ze cely rok. mam predpisany spray Allergodil dlhodobo a ewofex 120 pocas sezony od jula do septembra. Dohodli sme sa, ze v oktobri zaceneme so Staloralom. Chcela by som sa opytatci bratie lieku ewofex 120 ovplyvnuje cinnost oblicky???, lebo pred dvoma rokmi mi jednu vybrali z dovodu hydronefrozy.Ta druha je len mirene znizena. Dakujem pekne

MUDr. Luděk Hochmuth

Alergia na peľ a spóry plesní má sezónny charakter. Pri trvalých, celoročných príznakoch je pravdepodobná spoluúčasť ďalších zhoršujúcich faktorov. Je potrebné zamyslieť sa nad prostredím, kde sa pohybujete, či nie sú nejaké dráždivé inhalačné vplyvy, ktorým ste vystavená. Môžu to byť rôzne poškodzujúce látky, najčastejšie v súvislosti s profesiou. Zdrojom ťažkostí býva fajčenie, aj pasívne. Je potrebné dôkladné vyšetrenie oblasti nosohltanu (ORL vyšetrenie), súčasťou ktorého sú aj doplňujúce pomocné vyšetrenia (kultivácie, laboratórne prípadne kontrastné vyšetrenia). Ak sa zistí príčina celoročných ťažkostí mimo alergie, je potrebné ich riešenie – väčšinou v spolupráci alergológa a lekára ORL.  Pokiaľ sa však nezistí iné významnejšie ochorenie v oblasti nosohltanu, bude najvhodnejším riešením nasadenie nosového spreja zo skupiny lokálnych kortikosteroidov. Moderné lokálne (nosové) kortikosteroidy pôsobia nielen na nádchu spúšťanú alergénmi, ale aj na iné typy nádchy. Sú určené aj na dlhodobejšie pravidelné užívanie, keď sú najúčinnejšie. Ich pôsobenie je lokálne (nos), obavy z ich celkových vedľajších účinkov pri odporúčanom dávkovaní sú neopodstatnené.
Liek Ewofex nepoškodzuje obličky, čiastočne sa však vylučuje močom. Je ho možné užívať aj pri ochoreniach obličiek. V tom prípade je však potrebné poznať stupeň ich poškodenia, obmedzenia funkcie. Lekár, ktorý predpisuje akýkoľvek liek (a teda aj Ewofex) by mal mať k dispozícii patričné nálezy, pri nejasnosť konzultuje špecialistu na obličkové ochorenia (nefrológa). Preparát Allergodil má skôr len úľavový efekt, pri jeho dlhodobo nedostatočnom efekte je potrebné prejsť na spomínané preparáty zo skupiny nazálnych kortikosteroidov.

Čistička vzduchu

Zdravim, chcel by som sa vas poziadat o radu, mam 26 rokov a astmou trpim 17rokov, rozmyslam o kupe cistica alebo zvlhcovaca vzduchu. Neviem, ktory je lepsi, ci cistic, ci zvlhcovac. A ake funkcie by mal obsahovat? dakujem tomas cernak

MUDr. Luděk Hochmuth

Aj keď prostredie s minimalizáciou alergénov a iných dráždivých látok vo vzduchu je predpokladom stabilizácie astmy, čističky a zvlhčovače vzduchu majú len obmedzený význam. Základným opatrením je riešenie zdroja znečistenia vzduchu alebo uvoľňovania alergénov, ak sú také. Je to otázka pracovného prostredia, charakteru práce, dráždivých a poškodzujúcich látok v ovzduší. Niekedy je jediným – aj keď veľmi nepríjemným - riešením zmena profesie. V domácnosti je potrebné sa zamerať na znižovanie množstva roztočov v prostredí (celý rad opatrení, najlepšie vám poradí váš alergológ), likvidácia plesní v domácnosti, niekedy odstránenie zvieraťa z domácnosti, v každom prípade nefajčiarske prostredie. Čističky vzduchu zachytávajú len alergény voľne sa vznášajúce v ovzduší. Minimálne napríklad ovplyvnia prítomnosť najvýznamnejších domácich alergénov - roztočov a ich produktov. Tieto sú prítomné v matracoch, lôžkovinách, čalúnení a podobne, mimo dosahu čističiek vzduchu. Pri alergii na roztoče je lepšou investíciou zakúpenie špeciálnej sady povlakov na matrace a lôžkoviny, ktoré vytvárajú spoľahlivú bariéru ich pôsobenia. Akékoľvek zariadenia na úpravu vzduchu vrátane vysávačov majú mať tzv. HEPA filtre, ktoré zachytávajú drobné čiastočky alergénov.
Zvlhčovanie vzduchu pri alergii a astme je tiež otázne. Suché prekúrené panelákové byty sú dnes skôr minulosťou a väčším problémom sa stáva naopak zvýšená vlhkosť v bytoch. K tejto prispievajú významnou mierou opatrenia na úsporu energie – obmedzenie vetrania a najmä zatepľovanie  bytov. Bytová vlhkosť vytvára optimálne podmienky pre množenie sa plesní a roztočov a práve naopak sa odporúča jej znižovanie. Navyše vo zvlhčovačoch vzduchu sa často uchytia plesne, ktorých čiastočky a spóry so dostávajú do prostredia. Odporúčam vám preto prediskutovať konkrétne otázky týkajúce sa prostredia v ktorom sa pohybujete so svojim alergológom  a až tak zvážiť účelnosť kúpy uvedených zariadení.

Staloral

Dobrý deň, poraďte mi, prosím, čo urobiť, ak do lekárne nepríde načas zásielka so Staloralom. Čakáme už päť týždňov a vyzerá to tak, že nejaké 3 -4 dni asi budeme bez lieku, kým dôjde zásielka. Ďakujem, Monika M.

MUDr. Luděk Hochmuth

Dobrý deň, Monika!
Pri prerušení podávania Staloralu sa postupuje podľa dávky, ktorú užívate ako udržiavaciu, podľa dĺžky prerušenia, podľa vašej tolerancie liečby a podľa druhu Staloralu  (Staloral alebo Staloral 300). Pri prerušení na pár dní až týždeň môžete bez obáv pokračovať v dávke, ktorú užívate. Ak sa jedná o prerušenie dlhšie (niekoľko týždňov), znižuje sa dávka (podľa dĺžky prerušenia až na l dávku či kvapku) a postupne sa dávka zvyšuje na pôvodnú. Pri dlhšom prerušení (mesiace) sa musí liečba zopakovať od začiatku. Konkrétne vám poradí váš alergológ aj formou telefonickej konzultácie. Dodacia lehota Staloralu 4-6 týždňov je bežná. Aby nedošlo k prerušeniu liečby, je potrebné v budúcnosti si dávať predpísať udržiavacie balenia lieku s dostatočným predstihom.

upchaty nos

Dobry den. Moja 9-mesacna dcera ma uz asi mesiac problem s upchatym nosom. Ked sa k nadche pridruzil aj silny kasel, boli sme u lekarky, ktora nam predpisala Sinupret, Nasivin a nejaky upokojujuci sirup. Kasel presiel, nadcha ustupovala velmi pomaly. Dceru sme odsavali niekolkokrat denne, hlienu postupne odbudalo, stale bol vsak rovnakej kvality - biely, stredne husty. Po par kludnych dnoch sa jej opat zacina upchavat nos. Aj v minulosti sme ju z nadchy liecili dlho, aspon dva tyzdne. Mohlo by ist o alergiu? V rodine mame alergikov, moja mama je astmaticka. Dcere sa uz v 6 mesiacoch objavil alergicky zapal oci. V dome, kde teraz byvame, su plesne.

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk
   
Dobrý deň. Opakované dlhotrvajúce nádchy u dojčiat s pozitívnou rodinnou anamnézou na výskyt alergií sú dôvodom na alergiologické vyšetrenie. Naozaj sa môže  jednať o alergiu a jej včasné diagnostikovanie a liečba môžu mať pre ďalší priebeh  postupujúcej alergie zásadný význam.
Nesmieme však zabúdať aj na infekčné príčiny. U dojčiat sa ich obranyschopnosť vyvíja len postupne a pozvoľne. Napríklad až do dvoch rokov vie imunitný systém detí len obmedzene reagovať na určité mikróby. Dôležité je preto u týchto detí pátrať  po možnej infekčnej príčine, bacilonosičstve v rodine a nevystavovať deti zbytočnej infekčnej náloži.
V pozadí opakovaných infektov môžu byť aj ochorenia imunitného systému. Práve  v dojčeneckom veku u detí mnohokrát imunológovia odhaľujú závažné poruchy imunity  či chronické ochorenia (niekedy vrodené). Aj to je dôvod na včasné vyšetrenie u imunoalergiológa.
V poslednej vete sa zmieňujete o pliesňach v dome. Aj tie veru môžu byť príčinou   zvýšenej chorobnosti. Výskyt plesní je u mnohých našich pacientov spúšťačom alergických reakcií, dôvodom zápalov dýchacích ciest. Je preto dôležité snažiť sa  stavebnými úpravami, vetraním, znižovaním vlhkosti eliminovať tieto patogény. Vhodné je neprekračovať v spálni dieťaťa relatívnu vlhkosť do 50%. Nezrelý imunitný systém malého človiečika, možná predispozícia na alergiu a plesne nie sú veru dobrou    kombináciou pre naše deti.
Takže, pokúsim sa o zhrnutie mojej rady: Návšteva špecialistu a určite odstránenie plesní je tou správnou cestou k zdraviu Vašej dcérky.

tazkosti s dychanim

Dobrý den poradíte mi prosim? Mam 3-ročného syna a asi od jedného roku mavame problém s dychanim hlavne v noci.Cez den dýcha ustami ked sa ho opýtam či može dýchat nosom ano može,namahavo sa nadýchne a tým to končí dalej pokračuje ustami.Boli sme aj na nosnom tam nam povedali že mame zväčšenu mandlu ale na vybratie to nieje a doporučila navštevu u alergologa.Len teraz mame problem nikam nas nechcu objednat beru len akutne pripady mame sa opytat až po sezone.Prosim poradte mi ako mu ulahčit dýchaniehlavne v noci ked snaži sa dýchat nosom a skoro vobec mu to nejde potom začne lapat po dychu,ale zvlaštne na tom je že ked sa ide napit čajiku z flašky dýcha čisto a lahko.Vopred dakujem za odpoved.

MUDr. Miriam Lakoštíková

Môže ísť vo Vašom prípade aj o pridruženú alergiu na nosnej sliznici. V prvom rade ale myslím, že problém dýchania nosom (teda dýchanie ústami) je problém zväčšenej nosnej mandle. Bolo by vhodné, aby ste navštívili prípadne ešte ORL lekára, aby ste si dali 2 názory dokopy, ale pravdepodobne by bolo vhodné vybrať nosné mandle, ktoré v tomto veku sú najväčším problémom pri uvádzaných ťažkostiach.
Ak sa predpokladá vo vašom prípade aj alergická zložka (máte v rodine alergiu), možno pridať za spolupráce vášho obv. lekára antihistaminikum v liečbe (zyrtec kv., xyzal sol.alebo Aerius sol) v potrebnej dávke vzhľadom na vek a možno sa zlepší dýchanie nosom. Samozrejme, ak hovoríme o alergii, je potrebné vylúčiť možné alergény v rodine (zmes peria, vankúše, paplóny s antialerg. materiálu...), roztoče v prostredí, plesne (najčastejšie celoročné alergény v domácom prostredí).

zvýšené hodnoty

Dcére 14 rokov pri vyšetrení krvi zistili zvýšené hodnoty na alergiu, alergické príznaky nemá žiadne, má akné, má alergiu????Mám žiadať vyšetrenie na alergológií alebo kožné??? vdaka za radu

MUDr. Miriam Lakoštíková

Najskôr ma zaujíma, aký bol dôvod odberu krvi na alergiu? Bežne sa tieto vyšetrenia nerobia v rámci prevencie... Ďalej z anamnézy je dosť dôležité, či má aspon jeden z vás rodičov alergické ochorenie a tým by vaše dieťa bolo rizikové z pohladu vývoja možných alergických ochorení (nádcha.ekzem, astma...).
Podľa týchto rizikových faktorov (anamnéza, atopia v dojč. veku) je dôležité určiť, či je nutné na základe len laboratórnych výsledkov navštíviť alergológa a to vám najlepšie poradí aj váš obv. lekár, ktorý vás najlepšie pozná.

príznaky alergie

Pozdravujem, moja otázka je jednoduchá. Mám príznaky alergie? V najbližšej rodine nemá nik alergiu, v širšej už áno(trávy, astma) Môj problém spočíva v tom, že neuveriteľne ma svrbí nos, kýchanie. Objaví sa to len tak v priebehu dňa a to sa týka aj zimy na dve tri hodiny mam totálne upchatý nos. Problém mám hlavne v noci - neustále dusenie kašlanie, svrbenie v hrdle. Ďalším príznakom je neuveriteľne bolestivé hrdlo ako pri angíne. Znova - objaví sa to len tak z ničoho nič a trvá to cca. 3 dni. Neviem čo robiť. Máme doma psa ale na hygienu dbáme. Tento problém bol aj keď sme psa nemali. Na kožnej ambulancii zistili, že som alergická na slnko - vyskytuje sa to len v období keď intenzívne svieti slnko teda v lete (svrbiace vyrážky tzv. krupica na miestach ako dekolt, celé ruky). V zime tento problém neexistuje. Snáď mi viete povedať približne z môjho opisu či sa jedná o alergickú reakciu na niečo alebo niekoho :) resp. usmerniť v ďalšom postupe ako ďalej

MUDr. Luděk Hochmuth

Podľa Vášho opisu príznakov je prítomnosť alergie pravdepodobná. Príznaky sú však pomerne rôznorodé a je pravdepodobnosť aj iných vyvolávajúcich faktorov. Odporúčam komplexné prešetrenie. Základnom by malo byť alergologické vyšetrenie s vykonaním kožných testov precitlivenosti a doplňujúcich  laboratórnych odberov. Alergológ by mal aj  koordinovať ďalší postup. Ďalej by som odporúčal dôkladné vyšetrenie nosohltanu (ORL  vyšetrenie) a dermatologické vyšetrenie. Pokiaľ ste niektoré z týchto vyšetrení absolvovali v poslednom čase, mal by ich mať alergológ k dispozícii. Ak boli vykonané dávnejšie (napríklad viac ako pol roka), mali by sa zopakovať. Verím, že na základe takého postupu sa určí príčina (alebo príčiny) Vašich ťažkostí a bude sa môcť zvoliť patričný liečebný postup.

lieky na peľovú alergiu

môžete mi poradiť kvalitné lieky na pelovú alergiu... Ďakujem

MUDr. Luděk Hochmuth

Dobrý deň! Na Vašu otázku nemožno odpovedať. Neexistujú univerzálne lieky, ktorými sa dá vyliečiť akákoľvek alergia. Existuje celý rad veľmi kvalitných a účinných liekov, avšak ich nasadenie záleží od konkrétneho typu alergie, štádia ochorenia, príznakov, ale aj od iných pridružených ochorení a ďalších okolností.
Aj peľová alergia môže mať rôzne formy, prejavy a priebeh.  Liečba sa nasadzuje na základe  vyšetrenia a jeho výsledkov. To značí, objednajte sa na alergologické vyšetrenie a lekár, po jeho vykonaní, Vám nasadí patričnú liečbu.

lieky a dojčenie

Chcem sa opytat ci mozem uzivat tieto lieky ked dojcim.Mam prieduskovu astmu. seretide250dvakrat denne,seretide diskus500vecer,a jednu tabletkuloratadinu. Chcem sa este opytat ci mozu spustit astmaticky zachvat mliecne vyrobky .Dakujem za odpoved.

MUDr. Luděk Hochmuth

Liečba astmy je v zásade dlhodobá, pravidelná, pokračujúca aj v pokojovom stave. Neprerušuje sa ani v mimoriadnych situáciách (medzi ktoré patrí aj gravidita a dojčenie). Konkrétne nastavenie liečby však závisí do aktuálnej situácie (štádium ochorenia, stupeň aktivity a iné) a musí sa k nej vyjadriť lekár, ktorý Vás lieči.
Lieky, ktoré užíva matka, prechádzajú do materského mlieka, udáva sa menej ako 2% požitého lieku. Podľa údajov Americkej pediatrickej akadémie a pracovnej skupiny WHO pre lieky a dojčenie  sa lieky, ktoré uvádzate, pokladajú za bezpečné pri dojčení.  
Vo Vašej liečbe je neštandardným postupom kombinovanie lieku Seretide 250 ráno a večer a k tomu Seretide 500 večer. Štandardným a logickým postupom by bolo použitie len jedného inhalátora – pri danej celkovej denne dávke 500 ug 2xdenne.

alergia na banány

dobry den. chcem sa opytatake su prejavy alergie na banan. viem,ze je vzacna,ale mam podozrenie,ze moje dieta ma alergicku reakciu spojenu prave s konzumaciou bananu.nechcem sa unahlit a prave preto vas prosim o podrobnejsi popis priznakov tohto typu alergie.dakujem.

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Banán je obľubeným ovocím u detí pre jeho dobrú stráviteľnosť, nízky obsah tukov, vyšší obsah minerálov (draslík) a vitamínov. Bohužiaľ jeho bielkoviny  sú dosť alergizujúce. Kým v minulosti detskí lekári považovali banán za vhodné ovocie v dojčeneckom veku, teraz sa zamýšľame, či práve skorý kontakt dojčiat s banánom nie je príčinou  včasnej alergizácie s možnými neskoršími prejavmi  (existuje teória vplyvu bielkovín banánu na  neskorší vývoj alergie na latex, melón, kiwi a pod.).
Späť k Vašej otázke. Alergická reakcia na banán sa môže prejavovať   ako každá iná potravinová alergia: prejavy zo strany kože (ekzém,  žihľavka, svrbenie...),  očné prejavy (svrbenie, opuch, slzenie), prejavy    horných a dolných dýchacích ciest (nádcha, svrbenie nosa, kašeľ, hlieny, sťažené dýchanie...), tráviace ťažkosti (hnačka, bolesti), prejavy v dutine  ústnej ( svrbenie, opuch...). Ako vidíte tieto prejavy môžu byť rôznorodé a  môžu sa prejavovať v rôznej intenzite  (od minimálnych až po  dramatické stavy). Máte pravdu, že u detí sa s pravou alergiou na banán nestretávame často, hoci vôbec tieto  prejavy nie  sú vzácne...
Nesmieme zabúdať ani na skríženú alergiu s bylinami (ambrózia, palina), latexom či ovocím (kivi, melón, avokádo...). To znamená, že u pacientov alergických napr. na byliny môžu nastať reakcie aj pri konzumácii  banána (väčšinou sa jedná o prejavy v dutine ústnej - svrbenie pier, ústnej dutiny, hrdla, prípadne aj opuch a začervenanie okolo pier, škriabanie v krku ...). 
Niekedy sa za alergiu na banán zamieňa aj  tzv . pseudoalergická reakcia, keď sa po konzumácii väčšieho množstva banánov uvoľní v organizme  histamín, ktorý vyvolá alergii podobné stavy. U citlivých jedincov sa po konzumácii najmä prezretých banánov môžu objaviť migrenózne bolesti hlavy.
 Záverom by som rád upozornil, aby sa  pred konzumáciou banána stále  skontroloval jeho stav, v žiadnom prípade by sa nemali konzumovať plody so známkami hniloby, či výskytu plesní. Najmä plesne môžu byť pre človeka nebezpečné...

suchý kašel

Dobrý deň, prosím Vás chcela by som sa spýtať, aký kašeľ je pri alergii? Moja dcéra asi pred mesiacom začala kašlať suchý kašeľ, dávala som jej paxeladine, po týždni prešiel. Išla do škôlky a za týždeň sa kašeľ znova vrátil - suchý po týždni začala vykašliavať. Hovorila som o tom s deckou doktorkou, ktorá ma bude posielať na alergologiu, na plúcne. Ja som si myslela, že keď už vykašliava, tak to nemôže byť alergia, tak som jej aj prestala dávať zodag, ktorý som jej dávala pri suchom kašli!?

MUDr. Miriam Lakoštíková

Môže sa jednať vo vašom prípade o alergiu preto, že dieťa začalo kašlať v období kvitnutia temer najsilnejších pelových alergenov, akými sú trávy,preto možno obv. lekárka predpokladala, že sa jedná o alergický pôvod kašla. KAŠEL NA ALERG. PODKLADE prebieha bez teploty, spočiatku je suchý, neskôr vykašliava dieťa hlieny. V peľovej sezone ale často sprevádza kašel aj nádcha, kýchanie, slzenie z očí. AK SA  jedná o možnú celoročnú inhalačnú ALERGIU (NAPR. NA ROZTOČE), kašeľ prebieha tiež podobne. Ak máte v rodine alergika, o to viacej je pravdepodobnejšie, že dieťa má alergický kašeľ, ak malo dieťa v dojč. veku atopický ekzem, to je tiež rizikový faktor preto, že momentálne prítomný kašel je na alerg podklade.

NIE JE ALE VŠETKO ALERGIA. MOŽNO SA JEDNALO O VIRÓZU SO SUCHÝM KAŠĽOM, alebo aj bakteriálny infekt dýchacích ciest. Takže záver musí urobiť váš obv. pediater na základe anamnézy, resp. vás odošle na alergologické vyšetrenie, kde sa príčina kašla vylúči alebo potvrdí.

alergia na psa 2

Dobry vecer, uz som sem raz pisala ohladom alergie na psa to som este nevedela ci sa potvrdi, len som mala kasel. Chcem sa opytat, bola som u laergologa a ten mi nakoniec zistil alergiu na psa yorkshirsky terier(o nom som pisala) aj na macky, dal mi lieky Rupafin a Foster sprej, ale ja sa ako astmaticka necitim, a samozrejme psika dat prec, co sme aj spravili, nastastie pani chovatelka z CHS ho zobrala spat, pochopila moju situciu a bolo to pre mna tazke. A teraz to lutujem, pretoze aj napriek tomu, ze uz tyzdne berem lieky kasel vobec neustupuje, skor mam pocit, ze kaslem viac. O mesiac idem na kontrolu. Cely dom som vyupratovalal tak mi bolo povedane. Najhorsie na tom je, ze ja sa necitim ani napreik liecbe ani o trosicku lepsie. Moze to byt tym ,ze mam zlu liecbu nasadenu? Alebo tyzden je kratka doba? Dakujem za odpoved

MUDr. Luděk Hochmuth

Pri alergii na zviera (psa) je najsprávnejšie odstrániť toto zviera z domácnosti. Zvieracie alergény však môžu – aj po dôkladnom vyčistení domácnosti – pretrvávať v prostredí aj dlhšiu dobu. Jeden týždeň je skutočne krátka doba na posúdenie efektu liečby a opatrení v domácnosti. 
Či však je diagnóza prieduškovej astmy u Vás stanovená správne a prečo liečba vôbec nezaberá, nemožno jednoznačne uzavrieť len cez mail. Hlavným diagnostickým kritériom astmy je potvrdené zúženie (obštrukcia) priedušiek pri spirometrickom vyšetrení. Ak sa obštrukcia zachytí, je vhodné posúdiť jej ústup po podaní inhalačného lieku (bronchodilatačný test). Ak sa priamo pri vyšetrení zúženie priedušiek nezachytí, dopĺňajú sa ďalšie testy dychových funkcií (bronchomotorické testy).  Ak tieto testy neboli pozitívne, alebo vôbec vykonané, je diagnóza prieduškovej astmy otázna a aj efekt liečby je otázny. Je potrebné uvažovať aj o iných príčinách Vašich ťažkostí. Podrobnejšiu analýzu stavu (tzv. diferenciálnu diagnostiku) by mal vykonať alergológ v spolupráci s pľúcnym lekárom (pneumológom).

otazky o liekoch

Dobry den chcel by som poprosit o radu. Som alergik a v obdobi maj terajšom mavam alergicke problemi ako senna nadcha atd. Bral som zodac ale doktor mi predpisal rupafin a spray Ventol v pripade dusiveho kašla ktori som niekedy po dlhšom pobyte vonku mal. Po nasadeni liečby nemam žiadny dusivy kašel,ventol brať nemusim ale mam problem že stale mi stekaju hlieny do hrdla a mam z toho potom mierne červene hrdlo niekedy ho zacitim ked hltam. Môže to byť prejav Rupafinu ? aleo alergie alebo choroba? Ja sa chori vobec necitim iba to stekanie hlienov a červene hrdlo...dakujem za radu

MUDr. Luděk Hochmuth

Medzi príčiny zatekania hlienov s podráždením nosohltanu patrí aj alergia. Typická je viazanosť na peľové obdobie (od mája zhruba do júla na prvom mieste peľ tráv). Tieto príznaky však môžu mať aj iné príčiny (infekcia, dráždivé pôsobenie prostredia, fajčenie, zmeny v oblasti nosohltanu, prínosových dutín, ako deformácia nosovej priehradky, polypy a iné). Na ich posúdenie okrem alergologického vyšetrenia je potrebné aj ORL vyšetrenie (krčné-ušné-nosové).  Liečba závisí od výsledku týchto vyšetrení.
Liek Zodac aj Rupafin patria do skupiny tzv. antihistaminík, Rupafin je novší preparát. Príznaky nie sú spôsobené liekom Rupafin, skôr naopak, sú prítomné napriek liečbe. Pokiaľ ide o alergiu ako ich príčinu, je potrebné pridať nosový sprej zo skupiny tzv. topických kortikosteroidov, ktoré sa dnes považujú za najúčinnejšie a súčasne bezpečné lieky alergickej nádchy. Liek Ventolin je určený ako záchranná liečba v prípade príznakov sezónnej prieduškovej astmy. Slúži však len na zvládnutie záchvatu do doby, kým sa dostanete na kontrolu k svojmu alergológovi. Novovzniknuté príznaky prieduškovej astmy sú dôvodom na naliehavú alergologickú kontrolu a nastavenie inej základnej protiastmatickej liečby.

HA mlieko na varenie

Dobrý deň, mám skoro ročného syna- alergika. Alergia sa u neho začala prejavovať už ako u 3-mesačného - neustále soplíky, upchatý nos, pochrapkávanie, hlieny na prieduškách a podobne. Výtery boli vždy negatívne, preto náš naša pediatrička poslala na špec. vyšetrenie do Pod. Biskupíc, kde synovi potvrdili alergiu, pričom alergia na bielkoviny kravského mlieka bola vylúčená. Do dnešného dňa kojím, do mliečnych kaší a varenia používam len jogurt a HA mlieko, vyhýbam sa podávaniu alergizujúcich potravín. Zaujímalo by ma, dokedy treba používať do varenia HA mlieko a či už po roku môžem skúšať podávať aj tzv. alergénové potraviny. Ďakujem.

MUDr. Miriam Lakoštíková

Keďže Vaše dieťa nemalo atopiu na koži, tiež nemalo potvrdené pozitívne protilátky proti BKM a kojíte, v takomto prípade po roku by nemuselo dieťa mať HA mlieka v strave a pomaly treba začať pridávať potraviny v strave. Dieťa podľa tohto ako ste písala nemalo ekzem a hoci je alergik, ak do roka nie je potravinová alergia prítomná (hlavne s prejavom na koži), ďalej môže byť prítomná na čokoľvek v strave, no zatiaľ nie je nutné dieťa obmedzovať v jedálničku. Alergia na ktorúkoľvek potravinu (včítane rizikových - kravské mlieko, čokoláda, kakao, orechy morské ryby, exotické ovocie..() sa môže objaviť v ktoromkoľvek veku.

psík y domu

Dobry den ja sa Vas obraciam uz po treti krat. dneska som bola na plucnom, a lekarka mi vysadila spreje com i nasadil alergolog, uz som aj pisala ake mi nasadil lieky aj spreje koly kaslu co mi zistil alergiu na psa. Psika sme dali prec. Po akej dobe by mi mal ustup kasel ked je spik z domu uz tyzden? Dakujem

MUDr. Luděk Hochmuth

Zvieracie alergény pretrvávajú v domácnosti aj dlhodobejšie po odstránení zvieraťa z prostredia. To obdobie môžu predstavovať nielen týždne, ale aj mesiace až roky. Samozrejme, koncentrácia alergénu klesá, čo závisí od viacerých okolností (druh zvieraťa, dĺžka jeho pobytu v domácnosti, zariadenie domácnosti, spôsob údržby domácnosti a podobne). Vo vašom prípade sa jednalo o pomerne krátke obdobie zdržiavania sa zvieraťa v byte, vykonali ste očistné opatrenia, navyše máte nasadenú liečbu. Vzhľadom k tomu by sa dalo očakávať, že vaše ťažkosti by už mali ustupovať. Je však otázkou, ktorú nemožno posúdiť cez internet, či alergia na zviera je naozaj jedinou alebo hlavnou príčinou vašich ťažkostí. Ak nie je efekt liečby uspokojivý, konzultujte znovu svojho lekára.

Rupafin a zhoršenie kašla

Dobry den. Mozu tabletky rupafin sposobovat zhorsenie kasla? Bol mi predpisany na alergicky kasel, ale mam pocit, ze sa mi kasel zhorsil.

MUDr. Luděk Hochmuth

Nie, Rupafin nie je príčinou zhoršenia alergického kašľa. Je potrebné buď upraviť, či doplniť liečbu, alebo uvažovať o inej  príčine kašľa.

očná infekcia

Dobrý deň, som alergička, sledovaná na alerg.ambulancii. Pred rokom som mala silnú očnú infekciu, podľa lekára na pohotovosti bola pôvodcom alergia a k nej sa pridružila infekcia. Po týždni užívania 3 druhov kvapiek som opäť navštívila očnú lekárku s tým, že tá infekcia mi zasiahla rohovku. Toto sa mi do pol roka vyliečilo bez následkov. Takmer po roku sa mi to opäť zopakovalo. Tj asi od apríla mávam, a zvlášť teraz v tomto období silné svrbenie očí. Nemaľujem sa, aby som si oči zbytočne nedráždila. Môžete mi poradiť, čo mám robiť, aby sa to svŕbenie odstránilo? Dosť ma to znervózňuje a je to veľmi nepríjemné.Na svoju alergiu užívam zodak. Ďakujem. Alena

MUDr. Luděk Hochmuth

Dobrý deň, Alenka!
Alergia sa okrem iného môže prejavovať aj dráždením a svrbením očných spojiviek. Existuje rad protialergických očných kvapiek, ktoré zmierňujú tieto príznaky. Ak však dostatočne nezaberajú, alebo ak sa očná alergia komplikuje – infekciou, postihnutím rohovky, či inak – je potrebné konzultovať očného lekára. Bolo to u vás tak pred rokom a opakuje sa to znovu, to značí,  je potrebné, aby ste navštívili nielen alergológa, kde ste už boli, ale znovu aj očného lekára, ktorý posúdi stav a doplní liečbu.

intolerancia laktózy

Mam takmer 2r.syna ktory ma intol.laktozy,behom 1,5r.mu boli robene testy 2x na bkm,ktore boli neg,teraz na 3x ich ma poz.ale len do 1,preco mu vysli az teraz pozitivne?je treba prejst na mlieko bez bkm a laktozy?dalej mu zistili alerg.na vajicka,moze zltko v kolaciku alebo keksiku?viem ze bielko nesmie vobec hodnoty mal do 1,nema potvrdenu aler.na rajciny ale ma silne krce po podany,testy mu boli robene na zaklade,stale chuchmania v nose a nasledne bolesti usi,ziadne priznaky ako ekzem nema,vzdy ma silne bolesti brucha,dalej mu vyslo v testoch roztoce,sen.nadcha hodnoty do 1 ,Dost casto sa mu objavuje v stolici take cierne bodky ako mak,nejedna sa nahodou o aler.na bkm?pije teraz france lait bez laktozy a mlieko minusL na polievky,manzel je alergik,dakujem za odpoved.

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Ďakujem za  otázky.  Píšete, že syn mal 2x testy na potvrdenie alergie na bielkoviny  kravského mlieka negatívne a do tretice mu vyšla pozitivita. Predpokladám keďže uvádzate hodnotu 1 -  že máte na mysli detekciu minim. množstva špecifického IgE  (tzv. trieda 1). Tieto nízke hodnoty sú často falošne pozitívne a na ich základe nemôžeme v žiadnom prípade hovoriť o alergii na mliečne bielkoviny. Diagnóza tejto potravinovej alergie sa stanoví len v prítomnosti klinických prejavov, ktoré sú podporené aj alergiologickou diagnostikou. U detí sa najčastejšie alergia na bielkovinu KM prejavuje  kožnými reakciami (žihľavka, ekzém), reakciami tráviaceho traktu (vracanie, hnačky, bolesti brucha, niekedy aj prítomnosťou krvi v stolici, dýchacími ťažkosťami (kašeľ, astma, nádcha). V prípade, že dieťa je alergikom, má klinické prejavy po konzumácii ml. bielkovín a má pozitívne kožné testy, alebo špec. IgE pristupujeme k eliminačnej diéte (vynechaniu bielkoviny KM zo stravy). Pri takejto diéte očakávame zlepšenie klinického stavu, v prípade, že takéto zlepšenie nenastane – je nutné prikročiť k revízii diagnózy alergie na KM a pátrať po príčine ochorenia (chronické ochorenie tráviaceho traktu,...).
Zlatým štandardom diagnostiky alergie na KM nie je ale stanovovanie špec. IgE ani kožné  testovanie ale tzv. zaslepený provokačný test, ktorý sa z technických dôvodov len málokedy na Slovensku realizuje. Takže na Vašu otázku, či prejsť u Vášho syna na diétu s vynechaním kravského mlieka je možné len po jeho podrobnom vyšetrení, zhodnotení laboratórnych nálezov, ale hlavne - a to podčiarkujem - na základe klinických prejavov a  vyšetrenia. Mnohokrát sa totiž určí diagnóza alergie na kravské mlieko neoprávnene.
Píšete o neznášanlivosti mliečneho cukru u Vášho dvojročného syna. Hoci existujú aj vrodené príčiny tejto enzymatickej poruchy, u detí sme povinní pátrať aj po možnosti   získanej poruchy tohto enzýmu, ktorý je často znížený pri zápalových ochoreniach čreva. Tieto môžu byť spôsobené potravinovou alergiou, ale mnohokrát sú v pozadí iné  ochorenia tráviaceho traktu. Preto pri diagnostike týchto stavov úzko spolupracujeme s detskými gastroenterológmi.

Ďalšou Vašou otázkou je alergia na slepačie vajíčka. Táto je, bohužiaľ, medzi našimi pacientmi veľmi rozšírená. Je nutné špecifikovať, či sa jedná o alergiu na bielok alebo žĺtok. K diagnostike používame kožné testy, ale aj vyšetrenie z krvi a následne   eliminačný test. Takže, ak  plánujete u synčeka podávať v strave žĺtok, je nutné ešte previesť testovanie.

Ak dieťa reaguje kŕčovitými bolesťami brucha po konzumácii paradajok, je nutné tieto   vynechať z liečby aj napriek negativite testovania. Keďže spomínate, že u synčeka je  senná nádcha, je možné, že sa jedná o skríženú reaktivitu medzi alergiou na trávy, obilniny a bielkovinou paradajky. Niektoré deti reagujú  črevnými ťažkosťami pre ťažšiu  stráviteľnosť paradajkovej šupky, prípadne sa môže jednať o nealergický vplyv určitých  látok z paradajok  (histamín, serotonín...), ktoré sú často v pozadí aj vo Vami popisovaných kŕčovitých bolestí bruška.

Akosi som sa rozpísal, ale verte, že táto téma si zasluhuje oveľa väčší priestor než je táto   odpoveď a  samotná potravinová alergia je často aj pre erudovaného špecialistu tvrdým diagnostickým orieškom. Verím, že pri spolupráci gastoenterológa a Vášho alergiológa  skoro  dosiahnete zlepšenie zdravotného stavu Vášho syna a rozlúštite rébus jeho   tráviacich ťažkostí. Ako povzbudenie Vám záverom  ešte  spomeniem dôležitý fakt . Pri  správnej  diagnóze a dobre určenej diéte sa u väčšiny našich pacientov dramaticky rýchlo  zlepší ich zdravotný stav, a pri následných kontrolách si pripadám, že mám pred sebou  úplne zdravé dieťa...

najlepšie užívanie lieku

Chcela by som sa spytat,kedy je najlepsie uzivat rupafin 10mg,pretoze minule som mala napisane rano a teraz mam napisane vecer.Zatial som ich uzivala rano a ked som mala injekciu,tak aj vecer.Tak neviem rano ci vecer? Dakujem za odpoved. Erika

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Vážená Erika,
Tento liek  sa  spravidla užíva 1x denne, a teda jeho  možné  užívať buď  ráno alebo večer. Dôležitejšie než doba užívania je fakt,  že tento liek sa neodporúča podávať s  grapefruitovou  šťavou a nesmie sa  kombinovať s určitými liekmi. Takže ak ráno nezačínate s grapefruitovou šťavou kľudne ho môžete konzumovať opäť ráno – ak Vám tento spôsob podávania vyhovoval...

opuch pod spodnou perou

Prosim o radu:Syn ma 16 rokov pri uživani kvapiek sa mu vytvaral opuch pod spodnou perou užival 3flasku 3krat tyždenne 8 stlačení zastali sme asi mesiac ako mame teraz pokračovať??? dakujem

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň. Predpokladám, že syn užíva Staloral 300. Presný postup špecifickej imunoterapie zásadne určuje lekár, ktorý Vám túto liečbu indikoval. Po mesačnej pauze,  najmä ak sa vyskytli lokálne nežiaduce reakcie, sa všeobecne odporúča zopakovať celú schému alergénovej vakcinácie od začiatku. To znamená začať s fľaštičkou s modrým uzáverom od  1  dávky. Nezabudnite na pravidelnú liečbu antihistaminikami, spolu s  Vašim alergiológom budete asi upravovať dávky udržiavacej liečby, aby ste znížili  intenzitu nežiaducich prejavov.

alergia na všetko

dobry den,chcela by som sa spytat na vas nazor, kedze sme s priatelom uz zufali. je silny alergik už od 17-tich rokov (teraz má 32),zistili mu alergie na uplne vsetky alergeny - okrem mačky-prejavuje sa to najma na jar a v lete, no indikovali mu celorocnu alergiu, a tak berie lieky po cely rok.Problem je, ze uz vyskusal asi 10 druhov roznych antihistaminik v priebehu par rokov, a ani jedny mu neeliminovali priznaky na tolko, že by bol ako tak ok. Berie dve tabletky denne, vacsinou vsak ucinok vydrzí ť hodín a dostáva stavy, akoby zachvaty. začne ho svrbiet cela dutina, hrdlo, nos, uši a to tak masivne, že sa dostava až do amoku. chcela by som sa spytať, či existuje ešte nejaké iné riešenie alebo len skušať jedny lieky za druhými?neexistuju nejaké konkretne na silnejšie alergie?chcela by som sa tiež spytať na vašu radu ohladom čističky vzduchu. ktoru by ste odporučili, čo by sme si mali pri jej kupe všímať? dakuj em za radu, dada

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, ďakujeme za otázku. Je nočnou morou alergológov pacient, ktorý je alergický na celú plejádu alergénov, zle reagujúci na liečbu. U Vášho priateľa už alergológ asi skúsil rôzne liečebné postupy. Nespomínate však vakcináciu. Je to metóda podávania roztoku alergénov v presne určených intervaloch  za účelom potláčať príznaky choroby po strete s konkrétnym alergénom. Je zlatým štandardom v liečbe alergie. Ako ďalšie možnosti by som odporúčala skúsiť kombináciu dvoch rôznych antihistaminík. Alebo ku antihistaminiku pridať  antileukotriény, ktoré sa v poslednom čase ukazujú ako účinné v boji s alergiou, najmä ak je spojená aj s prieduškovými prejavmi. Je nevyhnutnosťou  kvalitná vyťažená lokálna liečba, teda preparáty do nosa, očí. Nápomocným môže byť aj pravidelné praktizovanie preplachov nosa, dodržiavanie diéty, s dôrazom na skrížené peľovo-potravinové reakcie. Vieme, že s alergiou na brezu sa spája precitlivenosť napr. na jablká, či marhule, trávoví alergici majú ťažkosti s konzumáciou orechov, paradajok, pri bylinách komplikujú život koreniny, atď, ... V obdobiach najväčších  ťažkostí prichádzajú do úvahy aj systémové kortikoidy ako krátkodobé úľavové riešenie. Nevyhnutnosťou je čo najdôslednejšie dodržiavanie režimových opatrení. Medzi ne patrí aj obstaranie si čističky vzduchu . Pri kúpe by Ste si mali všímať, či obsahujú HEPA  filter – ten je žiadúci, ale aj množstvo ozónu, ktoré čistička vzduchu vyrobí pri zachytávaní častíc.  Dovolená hladina ozónu v uzavretej miestnosti pri prevádzke čističky by nemala presiahnuť 100 – 120 ug/m 3, pričom prirodzená hladina v závislosti od klimatických podmienok sa pohybuje okolo 40-50 ug/m 3. Možno by stálo za to, zamyslieť sa aj nad životným štýlom. Človek v permanentnom strese je zraniteľnejší a prejavy alergie môže mať vystupňované.

alergia na roztoče

chcela by som sa spytat, zistili mi alergiu na roztoce a uz skoro 2 roky uzivam staloral. chcela by som vediet ak pocas tychto 5 rokoch myslim ze by to mala byt tolerancia uzivania, je doktor povinny zopakovat testy, alebo ho mam uzivat bez toho, ze by mi urobil nejaku kontrolu, lebo ja si davam len lieky predpisat a nechodim do ambulancie...a este by som chcela vediet ak to, ze uzivam staloral moze mat nejaky vplyv na to, ze nemozem otehotniet...dakujem

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý  deň, ďakujeme za otázku. Staloral je roztok alergénov určený na špecifickú liečbu alergie, vo Vašom prípade na roztoče. Účelom je zabrániť rozvoju alergickej  reakcie pri strete s alergénom, na ktorý Ste citlivá. Odporúčané užívanie tejto liečby je 3 – 5 rokov. Počas tejto pomerne dlhej doby by pacient mal byť pravidelne kontrolovaný. V akých intervaloch – to závisí od závažnosti základného ochorenia a jeho príznakov, či pridružených ochorení. V každom prípade je namieste kontrola aj s event kontrolným  vyšetrením krvi aspoň raz za rok. V takom prípade by sa nemali prehliadnúť prípadné nastupujúce komplikácie. Kožné testy sa zvyknú opakovať až po ukončení vakcinácie, ale občas sa realizujú aj počas nej, ak je podozrenie, že došlo k nabaleniu ďalších senzibilizácií. Teraz k druhej časti Vašej otázky. Vakcinácia by nemala byť prekážkou otehotnenia. Ako už bolo  spomínané viackrát, pozostáva z dvoch fáz – iniciálnej – počiatočnej a udržiavacej – kedy sa užívajú konštantné  dávky v konštantných intervaloch. Užívate udržiavaciu  fázu – takže ak by Ste otehotneli, liečba sa nemusí prerušiť. Tieto preparáty sa považujú za bezpečné.

zatekanie hlienov

dobrý deň, mám takýto problém. Asi pol roka ma trápi sústavné zatekanie hlienov do hrdla, je to nepríjemné, stále ma napína. Lekár mi predpísal lokálne antibiotiká a Claritine, ten však brať nemôžem, nakoľko som tehotná, k alergológovi ma však neposlal. Antibiotiká nezabrali a ani kloktanie solenou vodou, môže teda ísť o alergiu a aké typy alergií sa takto prejavujú? Aké lieky by som mohla vyskúšať v tehotnstve? Chvíľami dokonca pociťujem jemné zovretie hrdla. ďakujem Lenka

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, ďakujeme za otázku. Zatekanie hlienov do hrdla je veľmi nepríjemné. Navyše ak komplikuje tak radostné obdobie v živote ženy,  akým tehotenstvo nesporne je ( to vravím z opakovanej vlastnej skúsenosti). Z Vašej otázky nie je jasné, či začalo ešte pred otehotnením, alebo až po. Príčin môže byť niekoľko. Môže ísť  o hormonálnu nádchu gravidných žien, alebo zvýšená produkcia hlienov môže byť prejavom alergie na niečo, s čím sa stretávate bežne. Známych alergénov je  veľmi veľa. Najčastejšími sú roztoče, rôzne plesne, zvieratá, pele – stromov, tráv,  bylín, obilovín, kvetov,  atď... a až gravidita ako záťažová situácia spustila alergické prejavy. Túto možnosť podporuje aj zmienka o zovieraní hrdla. V tomto  prípade by Ste mali navštíviť imunoalergológa čo najskôr. Je istá škála liekov,  ktoré by Vám mohol predpísať , lebo je možné ich podávať aj v gravidite. Ide nielen o tabletové formy, ale aj o nosové protizápalové preparáty, ktoré by Vám mohli pomôcť.   Ďalšou možnou príčinou  zadnej nádchy  je prejav protrahovanej, zdĺhavej infekcie. Bolo by vhodné, aby Vám napríklad u praktického lekára urobili kultivačné vyšetrenie, teda výter z hrdla a nosa, základné vyšetrenie krvi, ktoré môže napovedať, o akú príčinu by mohlo ísť. Vy si môžete robiť preplachy nosa soľným  roztokom, alebo aplikovať nosový sprej s obsahom solí. Alebo skúste na istý čas vylúčiť zo stravy kravské mlieko. Aj ono môže byť v pozadí Vašich ťažkostí.

xyzal a atopický ekzém

dobry den, chcela by som sa spytat ci je mozne uzivat xyzal 2tab. denne pretoze mi jedna nezabera a na noc si davam este dithiadent. moje IEG je 6000 a od narodenia trpim atopickym ekzemom. dakujem

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, ďakujeme za otázku. Odporúčané dávkovanie lieku Xyzal 5 mg je jedenkrát denne. Metabolizuje sa najmä obličkami a pečeňou. Metabolity - zvyšky lieku sa vylučujú  močom ( cca 86% ) a stolicou (13 % ). Vyššie dávky  by určite nemal užívať človek trpiaci na obličkové ochorenie, podľa stupňa zachovanej funkcie obličiek sa dávka dokonca musí znížiť.  V obdobiach výrazného zhoršenia je možné si zvýšiť dávku na 10 mg, avšak len krátkodobo. Ak Vám dostatočne  nezaberá, skúste sa zamerať na prísnejšie dodržiavanie režimových opatrení, napr. diéty. Keďže sa od detstva moríte s atopickým ekzémom,  poznáte svoje ochorenie dostatočne a viete, ktoré potraviny, či súvislosti Vám zhoršujú stav.

xyzal a dojčenie

Môže  dojčiaca matka užívať Xyzal?

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, ďakujeme za otázku. Z etických dôvodov sa už dlhé roky nové lieky nesmú testovať na gravidných, či dojčiacich ženách. Preto nie sú relevantné údaje o tom, ktoré liečivá by boli pre túto kategóriu žien úplne bezpečné. Odpoveď teda znie :  nie, dojčiaca matka by nemala užívať Xyzal. Najmä nie do veku pol roka dieťatka. Skôr sú odporúčané takzvané prvogeneračné ale aj druhogeneračné antihistaminiká. Ale... Početné pokusy na dojčiacich zvieratách nenaznačujú, žeby pri užívaní Xyzalu dochádzalo k nejakým problémom u nich alebo u ich mláďat. Váš alergológ môže teda zvážiť, či úžitok z užívania Xyzalu prevažuje nad možnými rizikami a zaiste Vám poradí aj iné metódy na zlepšenie prejavov alergie, ako sú napríklad - dodržiavanie režimových opatrení, lokálnu  liečbu...

Statoral a kašel

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môže súvisieť liečba Staloralom so synovým kašľom (trápi ho už asi mesiac, nález nemá žiadny). Kašeľ je suchý, dráždivý, syn sa sťažuje, že ho akoby šteklilo v krku. Môže to súvisieť aj s tým, že je teraz \\\"jeho\\\" obdobie? Je alergický na trávy, raž, púpavu a palinu, čiastočne na mačky (s tými do styku neprichádza). V zime prešiel na Staloral 300, teraz ho užíva denne po štyri kvapky. Na jar tak nekašľal, ten kašeľ trvá asi jeden mesiac až jeden a pol. Ďakujem za odpoveď. Monika

MUDr. Miriam Lakoštíková

Áno kašeľ môže súvisieť s podávaním Staloralu, keďže je peľová sezóna, a syn dostáva alergény aj vo forme kvapiek a inhaluje ich z ovzdušia vo vonkajšom prostredí. Vhodné by bolo aby pravidelne užíval aspoň antihistaminikum denne ., a prípadne sa poraďte s vaším alergológom, či nezníži dávku Staloralu prechodne, alebo nepridá k liečbe inhalačnú liečbu.

udržiavacia dávka na druhý deň?

Dobrý deň, môj 6-rocny syn užíva Zyrtec kvapky - 20 kvapiek denne a Staloral 300 (Zmes 5 tráv - 70% a zmes 4 obil. - 30%). Po iniciálnej liečbe ( 6 dni modra liekovka, 5 dni fialova liekovka) je uz 4 mesiace na udržiavacej liečbe - Pondelok, Streda, Piatok - 8 kvapiek (dávame ráno nalačno na kúsok chlebíka). Pri ochoreniach, podávaní ATB sme udržiavaciu liečbu prerušili maximálne na 2 týždne a potom pokračovali ako predtým (po, str, pia - 8 kvapiek). Momentálne je syn opäť chorý a vyzerá to tak, že liečbu Staloralom 300 prerušíme na 3 až 3 a pol tyzdna. Chcem sa spýtať, ako sa pokračuje v liečbe po viac ako 2-tyzdnovom prerušení, avšak pravdepodobne nie dlhšom ako 4 týždne. A tiez sa chcem spýtať, či po doužívaní ATB môže hneď na druhy deň dostať udržiavaciu dávku Staloralu - 8 kvapiek. (Plati to aj pri lokálnych ATB ako je Bioparox - na druhy den podanie udrziavacej davky?). Veľmi pekne ďakujem za odpovede. Zuzanna

MUDr. Miriam Lakoštíková

Po prerušení dávky Staloralu môžete začať od 2-3 dávok a postupne zvyšovať po jednej dávke do 8 dávok 3x do týždňa. Pozor!! Staloral kvapky sa ale kvapká priamo pod jazyk, a nie na kúsok jedla (chlebíka !!). Sliznica pod jazykom je miesto, kde je najúčinnejšie a najrýchlejšie vstrebávanie  účinnej látky - vakcíny. Ak dieťaťu nechutí po 2 minútach podržania vakcíny pod jazykom možno prehltnúť riediacu tekutinu. Možno ju aj vypľuť, nemusí ju prehltnúť.
Nutné je, aby podané kvapky pod jazyk pacient podržal  2 minúty pod jazykom, a potom prehltol alebo vypľul riediacu tekutinu.

alergia na papagája

Zdravím Vás, mojej 10-ročnej dcére diagnostikovali alergiu na roztoče, plesne, zvieraciu srsť, už piaty rok berie Zodac, teraz dostala papagája a nevieme čo máme robiť a čomu sa vyhýbať

MUDr. Miriam Lakoštíková

To, že ste vášmu dieťaťu kúpili papagája, nie je najšťastnejšie riešenie. Vtáky sú pomerne silné inhalačné alergény a dieťa sa môže z pohľadu alergie zhoršiť. Čo máte robiť, a aké opatrenia treba urobiť pri vami udávanej inhalačnej alergii? Na to sú presné odporučenia. Vaša alergolička by vám mala vysvetliť, ako sa zbavíte v domácnosti roztočov (napr. ničia sa pri teplote nad 60 st. C, alebo pri teplote pod 0 st. C), plesní (nie je vhodné mať v izbe bytové kvety, pozor na plesne na stenách - existuje protiplesňové SAVO!! atd..) a samozrejme, ak má dieťa alergiu na zvieraciu srsť, nie je vhodné domov kupovať teraz! domáceho miláčika. Ani vtáka.

osteoporóza a alergia

Mám 60 rokov a asi pred rokom mi diagnostikovali osteoporózu. Na uvedenú chorobu mi lekár predpísal lieky : 2x denne Caltrate a 1x mesačne Bonvivu. Uvedené lieky som užívala cca 3 mesiace a po týchto 3 mesiacoch začali moje problémy. Spočívajú v tom, že už asi 9 mesiacov nemôžem konzumovať žiadne potraviny ani lieky, kde je len akákoľvek stopa po vápniku a iných mineráloch napr. vitamín D, zinok. Robili mi vyšetrenie žalúdka (gastroskopiu) a taktiež alergologické vyšetrenie na potraviny a lieky. Výsledky vyšetrenia : helikobacter žalúdka a pozitívny výsledok na Caltrate, potraviny negatívne. V prípade, ak skonzumujem, čo i len malé množstvo vápnika napr. strukoviny, mliečne výrobky, vajíčka, ryby a iné okamžite mávam búšenie srdca, následne zvyšovanie krvného tlaku, zahmlievanie pred očami, celková slabosť a chvenie v nohách. Prosím o radu, nakoľko mi nik z lekárov nevie odpovedať v čom spočíva môj problém. Už sama neviem, čo vlastne môžem jesť. Poraďte mi prípadné vyšetrenia, ktoré by som mala absolvovať. Ďakujem veľmi pekne.

MUDr. Luděk Hochmuth

Otázka našej čitateľky zahŕňa dve roviny: otázku zdravotnú – podstatu jej ťažkostí  a otázku organizačnú – organizačné zabezpečenie vyšetrení.
Naša pacientka má viacpočetné príznaky a ťažkosti, pre ktoré absolvovala rôzne vyšetrenia, zjavne bez jednoznačného riešenia stavu. Hlavným organizačným problém zdá sa tu byť koordinácia vyšetrení a prehodnotenie nálezov.  Táto situácie nie je výnimočná, skôr naopak, množstvo pacientov absolvuje najrôznejšie vyšetrenia, ktoré  často nevedú k riešeniu, ale naopak rozširujú okruh možných problémov a skôr zneprehľadňujú situáciu. Je málo šesťdesiatročných ľudí, ktorí by pri dôkladnom vyšetrení u viacerých špecialistov nemali zistené viaceré zdravotné odchýlky. Je však otázkou, či zistené nálezy sú príčinou ich ťažkostí a či ich treba riešiť za použitia liekov. Veľkým problémom súčasnej medicíny je práve nekoordinovaný postup lekárov. Veľmi často vidíme, že každý špecialista odporúča ďalšie doplňujúce vyšetrenia,  ktoré sa hromadia v dokumentácii pacienta a nik nevie, čo si s nimi počať. Pacient je zneistený, často si nálezy nesprávne vysvetľuje a hľadá neexistujúce súvislosti medzi nálezmi a svojimi ťažkosťami. Lekári sú z neho nervózni a poukazujú ho na ďalšie vyšetrenia, pokúšajú sa presunúť riešenie situácie na niekoho iného.
Z organizačného hľadiska je kľúčovou otázkou, kto je organizátorom a manažérom postupu vyšetrení. Správny postup je ten, že pacient sa s výsledkami (laboratórnymi výsledkami, nálezmi od špecialistov, inými nálezmi ako je rtg, ekg a i.) vracia k lekárovi, ktorý ho na ne odoslal. Teda nie k inému lekárovi, inému špecialistovi. Odosielajúci lekár vyhodnotí nález a ak je potrebné až potom poukáže pacienta na ďalšie vyšetrenie. Práve na zaistenie takého systematického riešenia zdravotných problémov by mali slúžiť nepopulárne výmenné lístky, aby pacient neblúdil z  ambulancie do ambulancie, nehromadil nálezy, ktoré nevedú k riešeniu. Tým lekárom, ktorý koordinuje postup je v tomto prípade praktický lekár, u ktorého sa stretnú všetky výsledky z vyšetrení a on je tou osobou, ktorá usmerní ďalší postup. Aj keď sa niekedy tento postup zdá byť zdĺhavým, môže zabrániť chaosu vo vyšetreniach, ako je tomu asi u našej pacientky.  Či to tak v praxi skutočne aj funguje, či niekedy nie je všeobecný lekár len distributérom, je však iná otázka... 
Druhým koordinátorom postupu môže byť špecialista, ktorý rieši daný problém, základné (primárne) ochorenie. V tomto prípade lekár, ktorý sa venuje problematike osteoporózy a predpisoval lieky (Caltrate, Bonviva). Predpokladám, že ide o reumatológa. Špecialista v rámci riešenia ochorenia podľa svojej špecializácie môže odoslať pacienta na ďalšie doplňujúce vyšetrenia, s výsledkami ktorých by sa však mal pacient vrátiť k nemu späť a špecialista posúdi, či mu výsledky stačia, alebo potrebuje ešte ďalšie vyšetrenia. Chybou je však, keď ho druhý lekár pošle k tretiemu, ten k štvrtému a tak ďalej. Nerieši sa potom pôvodný problém ale ďalšie, často nevýznamné a s prvotným ochorením nesúvisiace nálezy.
 
Teraz sa vrátime ku konkrétnym problémom našej pacientky. Ide o množstvo rôznorodých ťažkostí, ktoré pacientka dáva do súvisu s užívaním lieku Caltrate a Bonviva. Skúsime ich systematicky usporiadať do niekoľkých skupín s návrhom postupu.
1.    Alergia na lieky.  Alergia je len jedným z nežiaducich alebo vedľajších účinkov liekov. Ich posúdenie patrí na prvom mieste do kompetencie lekára, ktorý daný liek predpisoval. Pacientka udáva, že mala pri alergologickom vyšetrení pozitívny výsledok na Caltrate. Liek však už neužíva a ťažkosti pretrvávajú, resp. narastajú. V súčasnosti, keďže liek neužíva, nie je tento priamym spúšťačom ťažkostí.
2.    Alergia na potraviny. Údaj pacientky, že nemôže jesť žiadne potraviny, kde je čo i len stopa  po vápniku a iných mineráloch je skreslený. Aj keď niektoré potraviny sú bohatším zdrojom určitých minerálov ako iné, potraviny, ktoré by neobsahovali ani stopy minerálov neexistujú. Súvislosť medzi konzumáciou uvedených potravín a popísanými príznakmi (vzhľadom k tomu že neexistujú potraviny bez akýchkoľvek minerálov) je otázna a skôr nepravdepodobná, (aj keď sa to subjektívne pacientke môže tak javiť).
3.    Porucha metabolizmu vápnika. Existujú takéto ochorenia, avšak nie ako následok liečby uvedenými liekmi. Lieky zasahujúce do metabolizmu vápnika by teoreticky mohli zvýrazniť príznaky. V súčasnosti však pri neužívaní týchto liekov nie sú ich bezprostrednou príčinou. Vyšetrenie metabolizmu vápnika je ale na mieste. Niektoré vyšetrenia robí priamo reumatológ (vyšetrenia vápnika a ďalších minerálov v krvi, odpad vápnika v moči), prípadne vyšetrenia na funkciu tzv. prištítnych teliesok (je možné konzultovať endokrinológa).
4.    Rad príznakov našej pacientky (kolísanie krvného tlaku, búšenie srdca, zahmlievanie pred očami, slabosť, chvenie) označujeme ako tzv. vegetatívne príznaky, pri ktorých hrá významnú rolu aj psychika človeka. Je však potrebné vylúčiť závažnejšie ochorenie, hlavne srdcovocievneho charakteru, čo posúdi a vykoná všeobecný internista.

testy na alergiu

Dobry den, mna by zaujimalo, ci sa mozu robit testy na alergiu, konkretne, ako je pel, travy.... aj v tomto obdobi, pretoze, lekarka manzelovi, tieot testy robila zasadne na jesen a mne ich alergolog urobil aj teraz. A ked som mu povedala, ci sa to moze, ze som pocula, ze sa to robi na jesen ,alebo v zime, tak mi povedal, ze sa to obi pocas celeho roka. Dakujem

MUDr. Luděk Hochmuth

Lekár vás informoval správne. Je pravdou, že väčšinou sa testy na peľ rastlín robia až na jeseň po peľovej sezóne. Sú však okolnosti a stavy, keď sa lekár môže rozhodnúť vykonať testy na peľ aj priamo v peľovej sezóne. Ide o situácie, keď sa na základe testov potrebuje rozhodnúť pre potrebu bezprostrednej liečby a nechce alebo nemôže čakať niekoľko mesiacov. Je to napríklad pri prvom vyšetrení pacienta, keď nie je z priebehu jasný alergén spôsobujúci ťažkosti. Inou situáciou môže byť zmena stavu s  bezprostrednou potrebou úpravy liečby. Väčšinou sa vykoná len základné, orientačné testovanie a podrobnejšie roztestovanie na širšiu škálu alergénov sa doplní až na jeseň po peľovej sezóne.

atopický ekzém

Mám 32 rokov, od malička mám na atopický ekzém, dva roky užívam antikoncepciu (Regulon) a na dlaniach obidvoch rúk sa mi objavujú najprv vodnaté pľuzgieriky, ktoré popraskajú a koža je veľmi suchá odlupuje sa, čo je veľmi nepríjemné. Opakované testy mi robili v roku 2004, kde sa zistilo že alergiu nemám. Chcela by som vedieť, či má nejakú súvislosť užívanie hormonálnej antikoncepcie a atopického ekzému. Ďakujem za skorú odpoveď

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, ďakujeme za otázku. Píšete, že sa opakovane nepodarilo zistiť alergiu. Takzvaný kauzálny alergén (teda príčinná  látka) je v mnohých prípadoch atopického ekzému, žiaľ neznáma. Preto sa mnohokrát stretáme  s tým, že kožnými testami sa ho nedarí vyšetriť a škála laboratórnych možností je takisto obmedzená.  Príznaky, ktoré opisujete -  suchá olupujúca sa koža -  sú typické pre atopický ekzém. Vo svete sú realizované  štúdie - sledovania pacientov , ktoré skúmali vzťah medzi užívaním hormonálnej antikoncepcie a zhoršením kožného nálezu. Jedna z nich  dokázala, že došlo k vývoju pozitivity špecifických IgE (krvných známok alergie) a spusteniu alergického pochodu, alebo aj k zhoršeniu prejavov ekzému.  Iné práce zasa dokázali, že užívanie HAK môže oslabiť imunitný  systém a stáť v pozadí objavenia  sa takzvaných  systémových ochorení, napr. lupus erytematodes. Podľa môjho názoru by bolo vhodné, aby Ste na istý  čas - napr pol roka si vysadili  antikoncepciu. Vaše telo, koža Vám dá odpoveď, či dôjde k zlepšeniu ekzému, alebo nie. Takisto by som Vám odporúčala poradiť sa so svojim dermatológom a alergológom  a pokúsiť sa opakovať nielen kožné, ale aj krvné testy. 

zhodnotenie vysledkov

Dobry vecer, chem Vas poprosim o zhodnotenie vysledkov anti milk >viac ako 100 U/ml, gluiadin negat anti negat, CRP negat, RF negat, Aslo negat, >IgG 11 IgA 2,24 IgM 3,39 IgE v norme Z tychto vysledkov mi bolo povedane, ze >mam iba alergiu na mlieko ostatne vysledky su zevraj v norme. Su v norme aj >vysledky tych IgG,IgA a IgM? Dakujem

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň. Každé laboratórium používa pri vyšetrovaní vzorky krvi svoju metodiku so svojimi referenčnými hodnotami, preto neviem celkom objektívne odpovedať. Navrhujem, aby Ste sa obrátili pri najbližšej kontrole na Vášho imunoalergológa, aby Ste mu položili túto otázku. Ak totiž interpretoval výsledky vyšetrení, že sú v norme, asi by bolo vhodné mu veriť. V opačnom prípade je potrebné zamyslieť sa nad mierou dôvery k Vášmu lekárovi.

dlhoročný alergik

Som dlhoročný alergik, vek 40 rokov, bez kašľa a zadýchavania sa, nedávno zistená obštrukcia ľahkého stupňa - krivka prietok objem pod normál, následný BD test s výsledkom okolo 6,6. RTG - zvýraznená priedušková kresba. Nasadený Ecobec, bez efektu, teraz Foster- po mesiaci bez efektu, s cieľom vylúčenia astmy, resp. so zámerom zlepšiť parametre. Foster mi p. doktorka ešte o mesiac predĺžila. V dávnejšej minulosti provokačný test na histamín - bez pozitívnej reakcie. Dá sa povedať, čo mi je a čo sa od toho dá očakávať? Som nefajčiar a nikdy som ním nebol. Stretávate sa s takýmito prípadmi často? Ďakujem za odpoveď. Karol

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň. Mali Ste nasadený inhalačný liek za  účelom zlepšenia ventilačných parametrov pľúc. Najprv sólo protizápalový preparát,  potom aj s uvoľňujúcou zložkou.  Myslím, že podľa  vývoja stavu budete ďalej vyšetrovaný. Na dodiferencovanie diagnózy je  možné Vás odoslať na pľúcne vyšetrenie - tam sa dá zrealizovať bronchoskopické  vyšetrenie priedušiek. Ide o endoskopické  vizualizačné  vyšetrenie, počas ktorého vyšetrujúci jednak posudzuje  makroskopicky  sliznice dýchacích  ciest, jednak je možné odobrať vzorku  sliznice, vzorku z bronchoalveolárnej laváže za  účelom mikroskopického  vyšetrenia v laboratóriu. Okrem toho prichádza  do  úvahy vyšetrenie  obsahu  dusíka vo vydychovanom  vzduchu. Bolo by vhodné  opäť  zopakovať bronchoprovokačný test- ten Ste mali  robený v minulosti. A takisto aj bronchodilatačný test po preliečení  inhalačnými liekmi.  Keďže Ste dlhoročný alergik, je pravdepodobné, že Vaše aktuálne ťažkosti  sú známkami   nastupujúcej astmy.  Vaša pani doktorka je veľmi obozretná a myslí na ňu, o čom svedčí, že aj napriek tomu, že nemáte sťažené  dýchanie  či kašeľ, preverila Vám prieduškové  funkcie. S prípadmi ako Ste Vy sa stretávame často, perspektíva  vývoja  ochorenia  je individuálna. Ale myslím, že nemáte sa čoho obávať, vidno, že Ste  v dobrých  rukách.

alergia na čečinu

dostala som alergickú reakciu 1. krát po kontakte s čerstvou odrezanou čečinou z jedle. Neskôr po čistení petržlenu v záhrade, po zbere byliniek. Mám červené opuchy tváre, krku aj rúk. Trvajú asi 1 týždeň. Nikde som sa však o týchto alergénoch nedočítala. Je to vôbec alergia?

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, ďakujeme za otázku. Vami opísané červené opuchy tváre, krku a rúk by skutočne mohli svedčiť pre alergickú reakciu. Tu by som mohla napísať, že je potrebné dať sa vyšetriť na alergológii a skončiť. No nedá mi, aby som neuviedla pár botanických poznámok. Petržlen patrí do čeľade ( skupiny ) mrkvovitých rastlín spolu s mrkvou, paštrnákom , zelerom. Má podobné sekvencie  aminokyselín ( látky ) ako koreniny – fenykel a kôpor. A rovnako je významná aj skrížená alergenicita – schopnosť vyvolať alergickú reakciu s peľom bylín astrovitých – kam patria palina a ambrózia ako najvýznamnejší zástupcovia. Preto je potrebné uvažovať o súvislosti reakcie na zdanlivo nesúvisiace rastliny. Čo sa týka čerstvo odrezanej čečiny z jedle, tu by bolo namieste rozlíšiť – išlo o iritujúcu, či skôr alergickú reakciu ?  Na to by dalo odpoveď fyzikálne vyšetrenie v čase kožných prejavov skúseným dermatológom, či alergológom. Ako sami vidíte,  špecialista  musí byť zorientovaný napríklad aj v botanike, aby vedel správne interpretovať výsledok vyšetrenia. Preto je ars medicinae ( umenie liečiť ) tak zaujímavé a zároveň ťažké ...

streptokok

akonáhle mám zápal horných alebo dolných dýchacích ciest a po vybratí antibiotík hneď musím navštíviť gynekológa lebo mám výtoky a po kultivačnom vyšetrení mi vždy zisti streptokoka. Mala by som navštíviť alergológa?

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, ďakujeme za otázku. Užívanie antibiotík je v opodstatnených prípadoch jednou z metód na zvládnutie infekcie, no na druhej strane v neodôvodnených prípadoch pre imunitný systém doslova pohromou. Imunitný  stav sliznice pošvy je spoluvytváraný aj mikroorganizmami, ktoré tu žijú. K porušeniu ich rovnováhy môže dôjsť po užití antibiotík. Premnožia sa mikroorganizmy ( baktérie ), ktoré sú v normálnom stave držané pod kontrolou. K tomuto môže prispieť zaiste aj porucha imunity. Bolo by teda vhodné, aby Ste navštívili imunológa, ktorý Vás  vyšetrí, zdiagnostikuje  prípadný imunodeficit, event  odporúča ďalšie vyšetrenia a postupy, aby Vám pomohol. Vy dovtedy môžete skúsiť užívať napr. probiotiká – voľne dostupné preparáty na úpravu  mikroflóry.

problémy ráno

Dobrý deň, mám problém. Už asi rok (t.j. každé ročné obdobie) mi stále RÁNO keď idem do práce, slzia oči a dosť posmrkávam. Predtým sa mi to vôbec nestávalo. Keď prídem do miestnosti, automaticky mi to prestane. Všimla som si, že mi nerobí dobre ranný ostrý vzduch (a to aj v lete), studenší vietor a keď je príliš slnečno(a to aj cez deň). Pár krát v roku sa mi stane že mi aj na niekoľko dní celodenne mierne slzí jedno oko, prípadne jedno viac, druhé menej a vtedy pociťujem pálenie a rezanie. Nie je to vôbec príjemné, keď prídem do práce doslova uplakaná a rozmazaná od líčenia. Bola som u oftamológa, a oči mám v poriadku. Taktiež po krčnej stránke. V rodine alergie nemáme. Zaujímavé je to, že sú dni, keď mi nič nie je. Zvyčajne vtedy, keď je vonku daždivo, pod mrakom, alebo vlhko. Alebo keď už je v podvečer, večer. Doma jem cesnak, a všetko jedlo čo posilňuje imunitu. Užívam aj Cetirizin. A nič. Prosím o odbornú radu. Určite to je alergia, ale na čo? Ako dlho sa lieči? Rada by som sa toho zbavila čo najskôr. Mám 21 rokov, je to veľmi nepríjemné, keď sa nemôžete kvôli tomu pozerať ani na ľudí. Mohla som si to privodiť líčením a oslabiť tak oči (nakoľko sa líčim už od puberty)? Ako si môžem pomôcť okrem návštevy alergológie? Akými konkrétnymi liekmi, aj protiinfekčnými, alebo kvapkami voľno-predajnými v lekárni? Som už zúfalá. Za odpoveď veľmi pekne ďakujem

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, ďakujeme za otázku. Vaše príznaky by mohli byť prejavom alergického zápalu, ktorý sa prejavuje pod vplyvom pridružených okolností rôzne. Zhoršovanie môže byť výsledkom napríklad fyzikálneho dráždenia chladom. Takisto používaná kozmetika v danej oblasti  patrí medzi mechanicko-chemické dráždidlá. Navyše aj samotná alergická reakcia môže byť podľa imunitného mechanizmu, ktorý v nej hrá hlavnú úlohu rôzna. Ale okrem alergie (či už ide o inhalačnú, kontaktnú) nesmieme zabúdať  na  infekciu, ktorá môže  byť zapríčinená baktériou, vírusom alebo aj plesňou. Je celá škála chorôb s postihnutím  štruktúr oka, ktoré by sa mohli prejavovať  podobne.  Návšteve  oftalmológa  a imunoalergológa sa  nevyhnete, pretože iba v medziodborovej súčinnosti sa dá zistiť pravá  príčina Vašich ťažkostí a navrhnúť adekvátna liečba. Oko je veľmi vzácny orgán tela a premeškanie včasného odhalenia príčiny ťažkostí nemusí, ale  môže viesť k ďalším komplikáciám. 

tri mesiace potiaže

Dobrý deň, už tretí mesiac mám upchatý nos a záchvatový kašeľ, najskôr sa to prejavilo ako prechladnutie bez teploty pred týždňom som sa ocitla na pohotovosti lebo som v kuse kašľala a zle sa mi dýchalo. Na druhý deň som bola u krčného lekára kde mi lekárka zistila výrazný opuch sliznice dolných lastúr. Potom som bola na pľúcnom vyšetrení, potom na internom vyšetrení lebo som mala vysoký krvný tlak 220/120 a nakoniec na alergológii. Tam som dostala Prednison ,Serevent, Budiare, Flixonase, Zodac, Emadin kvapky do očí. Zakázala mi p. doktorka piť bylinkové čaje a med. Vyšetrenia na alergiu na konkrétne veci nemám. Dráždi ma prach, chlad. Chcem sa spýtať môžem teraz vôbec chodiť po vonku na prechádzky alebo si sadnúť aspoň pod pergolu do záhrady? Keď mi je trochu lepšie, bojím sa ,že sa mi záchvaty kašľa vrátia a keď nejdem vonku manžel mi vyčíta, že sa mi nechce a sedím len doma. Čo mám robiť? Ďakujem za radu.

MUDr. Luděk Hochmuth

Z otázky neviem, aká diagnóza bola stanovená. Podľa popísanej skladby liekov môžem isto predpokladať prieduškovú astmu. Ako píšete, jednoznačný spúšťač príznakov (napríklad peľový alergén) určený nebol. Predpokladám, že sa plánuje doplniť kožné testy precitlivenosti až po peľovej sezóne, na jeseň. Máte nasadenú pomerne silnú kombináciu liekov, ktorá by vám aj v prípade peľovej alergie mala umožniť normálne aktivity aj bežný pohyb vonku. Ak to tak nie je, je potrebné prehodnotiť liečebný postup. Váš ošetrujúci lekár (alergológ), ktorý pozná váš stav a konkrétne nálezy, by vám mal jednoznačne poradiť, prekonzultujte konkrétne otázky s ním (aj napríklad telefonicky).
 

problémy s očami

Dobrý deň, vyše mesiaca mám problémy s očami, pálenie, rezanie, pocit cudzieho telieska v oku. Bola som u očnej lekárky, tá mi povedala že tieto príznaky mám z každodennej práci s počítačom. Oči mi neslzia, práve naopak mám pocit že ich mám suché, tak mi predpísala umelé slzy a očný gél. Potom som bola na týždeň na dovolenke a príznaky vôbec neustúpili, naopak, zhoršili sa. Momentálne požívam Sensilux, aj umelé slzy, ale príznaky pálenia stále pretrvávajú, oči mam mierne sčervenané, viečka viac, sem tam aj opuchnú. Objednala som sa teda k alergologičke, ale termín mám najskôr v polovici augusta. Môžete mi prosím poradiť, čo by bolo vhodné si dávať do tej doby na oči? A či je to vôbec alergia? Ďakujem

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý  deň, ďakujeme za  otázku.  Keďže Vám očné kvapky nepomáhajú, skúste  si kúpiť  voľnopredajné malé balenie  antihistaminika - lieku na alergiu.  Ak by Vaše ťažkosti súviseli s alergiou, tento liek by mohol zlepšiť Váš stav. Je veľmi dobré, že už  Ste objednaní na alergologické vyšetrenie. Je dôležité myslieť aj na infekčný pôvod príznakov, preto by bolo fajn  dať si urobiť  výtery zo  spojovkového vaku - ale to sa dá aj u praktického lekára. Ak by sa zachytila baktéria, preliečenie je  antibiotikovými očnými kvapkami. Do  úvahy prichádzajú aj iné infekcie, či ochorenia oka - to by odhalilo opakované očné  vyšetrenie 

priedušková astma a tehotenstvo

príjemný letný deň prajem, zaujímalo by ma jedná vec. Som alergička s prieduškovou astmou. Mohlo by v budúcnosti nejako skomplikovať tehotenstvo môj zdravotný stav, a hlavne bábätko, ak som stále na liekoch a inhalátore. Jedno dieťa už mám, ale počas tehotenstva som nemala tak, ťažkú astmu. Ďakujem

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Pekný letný deň aj Vám. Je celý rad liekov, ktoré sa dajú užívať v období tehotenstva. Je potrebné, aby alergia a priedušková astma boli pod kontrolou. Naopak, nie adekvátne  liečenie  astmy zvyšuje riziko, že sa plod nevyvíja dobre. Bolo by vhodné, aby Ste podľa možnosti naplánovali graviditu tak, aby prvá tretina - 1. trimester prebiehal mimo Vašej peľovej sezóny - kedy je predpoklad, že bude potrebné užívanie viacerých liekov. Podľa našich skúseností niektorým pacientkám sa v tehotenstve astma veľmi zlepší, niektorým zhorší a niektorým nemení. Držím palce, aby Ste patrili do prvej skupiny.

alergia na zmenu mikroklímy

Dobry den, uz dlhsi cas ma trapilo opuchanie sliznice nosa, slzenie a svrbenie oci. Nedavno som bola na alergologii na vysetreni, testy ukazali malu reakciu na srsť morčata, histamín. Povodne som predpokladala alergiu na prach a roztoce, pretoze vnútri sa alergicke prejavy zhorsili...Lieky od obvodnej doktorky Loranol, Zodac, Erolin - nezabrali...ani Xyzal...Na alergologii mi bolo povedane ze mam alergiu na zmenu mikroklímy - teplo/chlad....nikdy som o takej alergii nepocula, preto by som sa Vás chcela spytat o co vlastne ide, dakujem

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý  deň aj Vám. Zmena teploty mikroklímy je  fyzikálny podnet, ktorý môže  pôsobiť ako spúšťač  alergickej reakcie. Podobne ako je napríklad  roztoč, peľ... Dôjde k vyplaveniu látok, ktoré   vyvolávajú zvýšenú reaktivitu -  citlivosť slizníc  dýchacích  ciest - v nose, nosohltane, prieduškách , očných spojoviek. Mohli by Ste  vyskúšať napr. otužovanie a možno lieky z inej skupiny antihistaminík - liekov na alergiu. Okrem cetirizínu, loratadínu a levocetirizínu, ktoré  Ste  doteraz užívali, existujú aj iné. ( napr  zo skupiny rupatadin,  desloratadine... ) . Do úvahy prichádza aj zopakovanie kožných a krvných testov s odstupom   času.

alergia na psov

Dobrý deň chcela by som sa vás spýtať kúpili sme yorkshíra a bola som 3 krat za mesiac chorá. Vyšlo mi že mám nanho alergiu, teda na všetky psy. Dali sme ho preč. Po 2 až 3 mesiacoch sme znova vyskúšali kúpiť ďalšieho yorkshíra. Mám ho už mesiac a ani raz som neochorela. Mám síce malú nádchu ale tá mi neprekáža. Neviem ako je to možné chcem sa spýtať na vysvetlenie. Mám 12 rokov. A horšie je že aj nábeh na astmu. Ďakujem

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Ahoj, viem si predstaviť smútok 12 ročnej slečny, ktorej oznámia, že má alergiu  na obľúbeného psíka.  Ako sama píšeš- bola  si  pred diagnostikovaním alergie na psa často chorá. Aj teraz spomínaš, že máš  „malú  nádchu“. Predpokladám, že  ako alergička užívaš aj preventívne lieky, ktoré možné prejavy alergie potláčajú – aj to je možný dôvod, prečo máš svoje ochorenie ako tak pod kontrolou. Pravda je ale taká, že kontakt s alergénmi pochádzajúcimi z Tvojho psíka Ti môžu  ochorenie do budúcnosti  skomplikovať. Pri dokázanej alergii na psa je pre alergika nevhodný kontakt nielen so psom, ale mal by sa vyhýbať aj prostrediu, kde sa tento pes zdržiava. Rozhodnutie dať preč zvieracieho miláčika nie je ľahké, skús poprosiť rodičov, aby si tento problém vydiskutovali s Tvojim alergiológom, ktorý rodičom a Tebe rád vysvetlí súvis Tvojej alergie s Tvojou  častou chorobnosťou a ako spomínaš aj s „nábehom na astmu“. Spoločne dáte  hlavy dokopy a skĺbite Tvoju lásku k zvieratám s hlavným cieľom Tvojich rodičov – a tým je určite Tvoje pevné zdravie a dobrý vývoj. Veľa šťastia.

dôvera k testom

Dobry den, ako je prosim Vas mozne, ze moja dcera mala pozitivnu alergiu na macku ked jej robili testy na kozu, ale z krvi uz alergiu nezistili. A Ked robili testy na kozi nic ine nezistili ale z krvi este zistili inhalacnu alergiu na spory alternarie. Dakujem. Da sa teda doverovat testom? Ktore su teda pravdivejsie, testy na ruku, alebo z krvi?

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, alergénové testy  sú doménou alergiológie a v rukách odborníka sú nenahraditeľnou diagnostickou metódou. Asi píšete o kožných – tzv. prick testoch, ktoré boli pozitívne na mačací epitelový alergén. Pri správnom testovaní kvalitným alergénom a využití dvoch kontrol (negatívnej a pozitívnej) sú výsledky veľmi spoľahlivé. Tieto sa ale stále musia konfrontovať s klinickým stavom – vo Vašej otázke mi chýba údaj o zdravotných ťažkostiach dcérky. V medicíne je diagnóza postavená nielen na laboratórnych vyšetreniach ale aj na  anamnéze, klinickom vyšetrení. Hoci sú kožné testy veľmi presným vyšetrením, majú aj svoje obmedzenia. Kožná reaktívnosť je u jednotlivých ľudí rôzna,   stretávame sa s falošne pozitívnymi aj negatívnymi výsledkami. Mnohé lieky, ale  aj chorobné stavy môžu ovplyvňovať  výsledok testovania, veľa záleží aj od  stavu kože  (napr. prítomnosť ekzému). Podobne by som mohol písať aj o vyšetreniach z krvi. V rukách odborníka sú tieto metódy veľmi cenné, ale ako   mnohé iné metodiky sú aj tieto zaťažené  určitou mierou chybovosti  (falošná pozitivita a negativita).
Pýtate sa, či sa dá dôverovať testom a ktoré sú pravdivejšie? Ak by sa diagnózy stanovovali len na základe testovania – asi by sme nepotrebovali lekárov špecialistov. Nahradil by ich veľký automat, ktorý by po niekoľkých sekundách  rozanalyzoval zdravotný stav a určil by liečbu. Alergiológiu a medicínu ja osobne vnímam z veľkej časti aj ako umenie. Umenie – kde  na základe vyšetrení, rozhovoru, rôznych diagnostických metód  lekár určí tú správnu príčinu ťažkostí človeka a tieto potom lieči. Takže skôr ako dôverovať testom by som Vám radil  dôverovať Vášmu lekárovi, ktorý sa s Vašou pomocou ako aj s pomocou   rôznych diagnostických metód bude snažiť Vám pomôcť.

zvýšené hodnoty

chcela by som sa opytat ci suvisi s krvou staloral 300,pretoze mam zvysene triglyceridy 4,11 a cholesterol 5,6 no aj kyselinu mocovu 419 a som citala ze staloral obsahuje sol a cukor.Glukozu v krvi mam 6,00.Dakujem.Staloral beriem od februara.

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, ďakujeme za otázku. Staloral je preparát, ktorý obsahuje Váš alergén, natrium chloridum (iný názov aj fyziologický roztok), glycerol a aqua purificata. Skúsim rozptýliť Vaše obavy z užívania vakcíny. Roztok soli - NaCl-natrium chloridum je obsiahnutý skoro v každom liečive, ktoré je v tekutej forme, zabezpečuje rozpustenie hlavnej látky a jej prestup do bunky, kde má pôsobiť. V jednej 10 ml fľaštičke vakcíny je 590 miligramov NaCl a to je obsah 100 dávok. Toto množstvo by som považovala za zanedbateľne zaťažujúce organizmus, ak berieme do úvahy, že NaCl prijímame dennodenne v bežnej strave, vode v omnoho vyšších množstvách. (Denný príjem je približne 5-14 gramov NaCl.) Pri slabej funkcii obličiek alebo pri významnom poškodení srdca síce môže byť problémom, ale vtedy je celkovo vakcína kontraindikovaná, takže predpokladám, že to nie je Váš prípad. Vakcína neobsahuje cukor, asi Ste mali na mysli glycerol - takže Vaše obavy v tomto smere sú neopodstatnené. Váš praktický lekár alebo internista Vás zaiste poučí o diéte a iných opatreniach, ktoré by viedli k zníženiu hodnoty triglyceridov, cholesterolu a kys. močovej v krvi. Tieto parametre s užívaním Staloralu nesúvisia.

Starlife

Dobrý deň, prosím Vás čo si myslíte o prírodných produktoch značky Starlife. Sú bezpečné. Môžu pomôcť aj pri alergiách a ekzéme? Ďakujem.

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý  deň. S produktami  značky Starlife nemám osobné skúsenosti, neviem ani o žiadnom z našich pacientov, žeby ich užíval. Bolo by vhodné pozrieť si zloženie toho, čo  chcete užívať, pretože ak Ste alergická na konkrétnu  bylinu a produkt by obsahoval Váš alergén, nie je pre Vás  vhodný. V každom prípade odporúčam urobiť  si malý prieskum  u ľudí, ktorí majú s ním skúsenosť, nielen u firmy, ktorá  ho propaguje. Veľa  šťastia!

štrukturálne zmeny na prieduškách

Pani doktorka,ďakujem Vám za odpoveď na moju otázku. Predpokladáte, že u mňa ide o nastupujúcu astmu. Prečo potom kortikosteroidová i kombinovaná inhalačná liečba parameter FEV1 neovplyvnila? Pri astme zvyknú tieto lieky zaberať, nie? Môže ísť o dôsledok staršieho zápalu, ktorý už stihol na prieduškách vytvoriť štrukturálne zmeny? Je niečo také možné, aj keď si to pacient nevšimne? Zaujíma ma čiste váš osobný názor, s liečbou a postupom svojej p. doktorky som spokojný.

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý  deň.  Áno, štrukturálne  zmeny sa mohli  vytvoriť, pod vplyvom zápalu z rôznych faktorov.  Napr.  v akom pracovnom a životnom prostredí sa pohybujete, bývate... Koľko infekčných zápalov dýchacích ciest  Ste prekonali, ako  dôsledne boli preliečené... Stav sa môže  vyvíjať plíživo, bez povšimnutia -  najmä ak nie Ste často konfrontovaný s veľkou  fyzickou námahou, kedy  by sa znížená  dychová  výkonnosť  mohla  prejaviť. Ale ako som Vám písala minule, bolo by fajn, keby Ste boli dovyšetrovaní, aby sa diagnóza stanovila podľa  možnosti čo najexaktnejšie, pretože je možné, že ide o kombináciu  ešte s iným  ochorením.  Nie vždy  hneď prvý nasadený liek zaberie  ideálne - preto je na výber taká  široká škála inhalačných  preparátov v rôznych  inhalačných  systémoch, aby liečba  bola  ušitá takpovediac na mieru.  Čaro nás ľudí  je  v tom, že  sme  jedineční.

 

alergia na buriny a pele

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o odbornú radu. Mám alergiu na buriny, pele, niektoré druhy ovocia, zeleniny a pod. Na tvári v oblasti okolo nosa a brady sa mi už viac ako 4 roky robia vyrážky, viečka očí mávam opuchnuté, červené a svrbia ma. Užívala som tabl. Cezera 1xdenne,Advantanom som si natierala vyrážky pod nosom a očné viečka v nutných prípadoch Ultracortenolom. Ale žiadne zmeny k pozitívnemu. Preto som sa rozhodla liečiť rôznymi bylinnými kvapkami, ale vyrážky na tvári sa mi zhoršili - rozšírili, javí sa to už ako ekzém. Neviem sa toho už dlhé roky zbaviť. Ale ani neviem, či vyrážky a opuchnuté viečka súvisia s alergiou. Prosím poraďte mi. Ďakujem.

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň aj Vám. Veľmi dobre Vás  chápem. Máte  chronický  problém a konvenčná liečba u Vás neviedla k zlepšeniu prejavov. Skúsili Ste  bylinné kvapky. Ale ako Vám aj Vaša vlastná skúsenosť ukázala - užívanie bylinného preparátu u alergika na buriny, pele je krajne nevhodné. Vaše ťažkosti by si podľa môjho názoru vyžadovali opäť komplexné prešetrenie a prehodnotenie liečby. Môže ísť totiž nielen o alergiu, ale aj prejavy tzv. fokálnej bakteriálnej infekcie tonzíl (mandlí), zubné ložiská, infekcie v pošve, v žalúdku, alebo plesne v črevách... Toto by vylúčilo vyšetrenie na ORL, stomatológii, gynekológii, gastroenterológii. Skúste užívať probiotiká, dodržujte prísnu diétu  bez alergizujúcich potravín, najmä farbív, konzervantov, prijímajte viac vlákniny. A obrňte sa trpezlivosťou na zabsolvovanie všetkých vyšetrení. Pevne verím, že odmenou Vám bude zlepšenie stavu. 

Telfast 120

Dobry den, liecim sa na alergiu asi vsetkeho- od pelov, cez potraviny, roztoce, prach, chlpy a moja lekarka mi predpisala Telfast 120 a kvapky do nosa. Tabletky mi ucinkovali celkom dobre, ale v poslednej dobe sa to zacalo velmi zhorsovat- nemozem poriadne dychat cez nos pretoze mam taku opuchnutu sliznicu, aj hrdlo ma boli a mam ho spuchnute. Kazdu noc za budim na astmaticke zachvaty a svrbi ma vsetko- oci, nos a hlavne usi. Uz ma to vazne vycerpava... chcem pocut nezavisly nazor, ci si myslite ze Telfast, kvapky do nosa (ktore mi aj tak nepomahaju) a Ventolin su dostatocna liecba? (moja lekarka vie o vsetkych tu uvedenych symptomoch) Dakujem pekne za odpoved. Adrienne

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Milá Adrienne. Od pacientov viem, ako veľmi sa znižuje  kvalita  života, ak  človeka  kvária  takéto problémy. Myslím, že  by bolo namieste skúsiť sa poradiť  s pani doktorkou o ďalších  možnostiach  liečby, keď je  evidentné, že v tomto  období  nestačí.  Skúsiť zvýšiť dávku, alebo  vymeniť antihistaminikum, no ale  podstatné  je, aby sa do liečby pridal  inhalačný protizápalový  liek na priedušky, ak trpíte  astmatickými   záchvatmi ako píšete. Je nevyhnutnosťou  kvalitná vyťažená lokálna liečba, teda preparáty do nosa, očí. Nápomocným môže byť aj pravidelné praktizovanie preplachov nosa, dodržiavanie diéty, s dôrazom na skrížené peľovo-potravinové reakcie.

alergia a tehotenstvo

som v 9t tehotenstva a mam problem s kychanim smrkam mozem >užívat lieky ako zodak alebo niečo podobné? dakujem

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý  deň. Ako  som  písala v odpovedi vyššie, lieky  z  etických  dôvodov  nie sú testované na  tehotných  ženách, preto  alibisticky sa neodporúčajú užívať  v gravidite.  Skúste radšej Dithiaden - prvogeneračný liek na  alergiu, desaťročiami preverený u tehotných  žien. Po nástupe   druhej tretiny - trimestra , môžete aj Zodac - je   to  liek  zo  skupiny  B - je  pomerne bezpečný. Aplikujte si  preplachy  nosa, ak viete konkrétne  na  čo  Ste  alergická,  skúste  dodržiavať prísnejšie  režimové opatrenia.

susedove včely

Dobrý deň, prosím vás o radu, sme už zúfalí zo susedových včiel, ktoré nás štípu. Už sme sa opätovne sťažovali na OU, pretože sused ma 20 a viac úľov blízko záhrady a dvora mojich rodičov. Máme potvrdenú alergiu na včelí jed a tak jeden vnuk nosí so sebou tabletky v prípade uštipnutia. Stalo sa to včera keď ho uštipla, tabletku užil a dnes mu tvár opuchla takmer nevidel na oko, boli s ním na pohotovosti kde mu pichli 2 injekcie. Chcem sa opýtať či časté užívanie liekov po poštípaní neškodí? Prečo tabletka nebola účinná? Je časté uštipnutie včelou u alergika nebezpečne pre zdravie? Ďakujem. Daniela

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň pani Daniela, ak máte potvrdenú alergiu na včelí jed – tak je potrebné, aby ste znížili riziko opätovného bodnutia včelou na čo najnižšiu možnú mieru. Ľahko sa to píše, ale ťažšie realizuje, keďže bývate v blízkosti úľov. Minimalizovať možnosť bodnutia môžeme aj  nepoužívaním parfémov, pestrého oblečenia, nekonzumovaním potraviny vonku, nechodením bosí, nedráždením včiel. V každom prípade musíme mať pri sebe aj balíček prvej pomoci, ktorý obsahuje adrenalínový autoinjektor, antihistaminikum a    kortikosteroid. Píšete, že vnuk nosí so sebou tabletky, určite si okrem nich žiadajte aj   adrenalín, ktorý je liekom voľby u pacientov po prekonaní alergickej (najmä celkovej) reakcie po bodnutí blanokrídlym hmyzom. Pýtate sa na škodlivosť častého užívania liekov   po bodnutiach. Ak si uvedomíme, že každoročne evidujeme úmrtia po bodnutí včelou, a že nevieme odhadnúť stupeň reakcie popri opätovnom bodnutí – tak užitie záchranných liekov je nevyhnutné. Ďalšou Vašou otázkou neúčinnosť tabletky u vnuka. Neviem, či máte na mysli antihistaminikum, alebo kortikoidnú tabletku. O dávkovaní týchto liekov a podaní adrenalínu sa poraďte s vnukovým alergiológom. Veľmi účinnou liečbou je  podávanie alergénovej imunoterapie, ktorá najmä ak je vysoké riziko budnutia včelami - je perspekívne najlepším riešením. Lekár Vám povie presný postup užívania pohotovostného balíka, poinformuje Vás o alergénovej imunoterapii - ale asi Vám neporadí  - ako zlepšiť medziľudské vzťahy so susedom.

atopický ekzém

Dobrý deň. Môj malý syn má atopický ekzém od 3 mesiacov. Teraz má 19 mesiacov. Používame Lipobase, Oilatum a Dermatop na ekzém, ale ten Dermatop používame už 2 mesiace prerušovane a ekzém sa mu stále obnovuje ( týždeň mastíme a o 2 dni je tu znova). Premasťujem ho každý deň, obmedzujeme potraviny, ktoré by mohli spôsobovať alergiu. Volala som svojej kožnej doktorke na ambulanciu, no sestrička má len odbila, že ho mám len poriadne premasťovať. Prosím Vás poraďte mi ako ďalej pokračovať. Dermatop už nechcem používať, dočítala som sa, že to škodí. Je potrebné ísť aj k alergológovi na krvné testy? Čo viete o produktoch firmy Starlife? Stretli ste sa s tým? Využívajú prístroj elktroakupunktúrny (EAV prístroj). Dá sa tomu veriť. Počula som, že ich výrobky už pomohli niektorým ľuďom. Ďakujem. Zuzana.

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň pani Zuzana, o atopickom ekzéme sme v tejto poradni už opakovane písali. Jednoznačne všetky deti  s atopickým  ekzémom by mali byť vyšetrené u alergiológa. Som rád, že v našom regióne sa neodborné fámy, že vyšetrenie u alergiológa má byť až od dvoch či dokonca troch rokov veku dieťaťa, už vytratili. V našom centre liečime už niekoľkotýždňové deti s týmto ochorením. Správna diagnostika, skoré vylúčenie kauzálneho alergénu zo stravy vie dramaticky zlepšiť klinický stav detí. Preto je skoré vyšetrenie týchto detí alergiológom  nutné. Nie všetky deti s ekzémom majú alergický pôvod ochorenia, ale bez vyšetrenia to  nevieme potvrdiť. O produktoch firmy Starlife nemám informácie, moja rada  je   dať sa vyšetriť alergiológom, ktorý spolu s kožným lekárom a Vašou rodičovskou  starostlivosťou  budú nápomocní pri liečbe Vášho synčeka.

Foster

Alergolog mi nedavno predpisal FOSTER, nakolko som mal pretvavajuce tazkosti s dychanim. Dnes som si vsimol ze jazyk vzadu mam posypany velkymi bolavymi pluzgiermi, ktore postupuju az do hrdla. Tento pocit som mal uz zopar dni, ale az dnes som to zaregistroval. Stretli ste sa niekedy s podobnym pripadom? Myslite, ze to moze byt vedlajsi ucinok uzivania lieku Foster? Dakujem!

MUDr. Luděk Hochmuth

Medzi vedľajšie účinky inhalačných kortikosteroidov (ktoré sú súčasťou lieku FOSTER) patrí aj dráždenie v oblasti dutiny ústnej. Belavé povlaky na podnebí a jazyku môže byť prejavom kandidózy, ktorá sa niekedy pri uvedenej liečbe objavuje ako jej nežiaduci vedľajší účinok. Medzi preventívne opatrenia. týchto prejavov patrí najmä dôkladné vypláchnutie dutiny ústnej po inhalácii lieku. Ak už dôjde k vedľajším účinkom, je potrebné navštíviť lekára, ktorý vám liek predpísal, aby vás vyšetril a rozhodol, či sú potrebné ďalšie opatrenia. Dovtedy však pokračujte v inhalačnej liečbe, aby nedošlo k zhoršeniu prieduškovej astmy, ktorá je dôvodom liečby Fosterom.

červené škvrny po alkohole

Som muž, mám 30 rokov. Netrpím žiadnym diagnostikovaným ochorením, neberiem žiadne lieky na predpis. Občas užívam antacidá, najčastejšie Acix, pretože mávam pocity prekyslenia žalúdka. Môj problém spočíva v tom, že po vypití hoci aj malého množstva alkoholu sa mi tvári a krku po cca 40 min. objavia ostro červené škvrny, ktoré sa postupne zlejú a tvár mám celú červenú. Po cca 2 hod. táto červeň odoznieva a napokon sa vytratí. Keďže tento stav je mimoriadne nepríjemný, prosím Vás o odpoveď, či je možné tejto reakcii na alkohol nejakým spôsobom zabrániť, ak áno akým a čo ju spôsobuje. Je to alergia? Môžu pomôcť napr. antihistaminiká? Ďakujem

MUDr. Luděk Hochmuth

Alkoholické nápoje sú charakteristické obsahom veľmi rôznych látok, ktorých pôsobenie na organizmus môže byť rôznorodé. Okrem samotného etanolu obsahujú alkoholické nápoje rad ďalších látok, ktorých  prítomnosť sa líši podľa druhu nápoja. Ide o rôzne cukry, látky pochádzajúce zo suroviny, z ktorej bol nápoj pripravený, látky vznikajúce kvasením,  prídavné látky, konzervačné látky a iné. Z hľadiska pôsobenia na organizmus okrem samotného alkoholu majú veľký význam tzv. amíny (ktoré sa podieľajú na uvoľňovaní histamínu v organizme, histaminoliberátory), a sulfity (ktoré môžu spôsobovať pravú alergickú reakciu). Popisované príznaky (fľaky, začervenanie kože) sú najpravdepodobnejšie spôsobené spomínanými histaminoliberátormi. Nejedná sa o pravú alergiu (reakcia nie je sprostredkovaná alergénom, ale priamym uvoľňovaním histamínu v organizme so spomínanými príznakmi). Udáva sa, že touto reakciou trpia asi 3% populácie a môže byť niekedy aj značne nebezpečná, tzv. anafylaktoidná reakcia (pokles tlaku, kolaps, poruchy vedomia). Konkrétne posúdenie vašich ťažkostí si vyžaduje osobné vyšetrenie – alergológom, ale vzhľadom k prevažne kožným príznakom aj kožným lekárom. Antihistaminiká v kombinácii s alkoholom (ani ako riešenie problémov po alkohole) sa neodporúčajú. Základom je prevencia – aj keď spoločensky niekedy veľmi nepríjemná – vylúčenie alkoholických nápojov.

prolaps mitrálnej chlopne

asi pred 10 rokmi som sa liecila na polinosu-claritinom, mavala som bezne prejavy alergie ako kychanie,svrbenie v nose a na podnebí,vodový výtok z nosa,trvalo to cca 1-2mesiace v lete.potom prisli tri tehotenstva a mne sa alergia akosi stratila ale len na čas,počas kojenia a to trvalo u troch deti 4 roky som žiadne lieky nebrala.Teraz sa mi však alergia vrátila no pridružilo sa aj stažené dýchanie,počas dna sa mi stáva akoby som sa nemohla poriadne nadýchnut no o chvílu to prejde,problémy s plucami a prieduškami obvodna lekárka po vyšetrení vylúčila,pred mesiacom v rámci predoperačného vyš.mi diagnostikovali prolaps mitralnej chlopne užívam vasocardin 1x25mg dychacie ťažkosti začali v tom období.U alergologa som teraz nebola chystam sa na testy v jeseni.Poraďte mi prosím može ísť o začínajúcu astmu alebo je za tým srdce/kardiolog vplyv vasocardinu na dychanie vylúčil/ Dušana

MUDr. Luděk Hochmuth

Pre alergiu je typický takzvaný variabilný priebeh: príznaky sa môžu zvýrazňovať, potom na určitú dobu zmierniť, po čase sa však vracajú (hlavne ak pacient, mysliac si, že sa zbavil alergie, zanedbá preventívne opatrenia a preventívnu liečbu). Návrat ťažkostí nie zriedka býva intenzívnejší, ako boli pôvodné príznaky. Je známy priebeh alergie, ktorá začína v oblasti horných dýchacích ciest (nádcha), po čase však prechádza na priedušky a vedie k prieduškovej astme. To, že príznaky nie sú prítomné v čase vyšetrenia, neznačí, že bola vylúčená priedušková astma – príznaky astmy hlavne vo svojich počiatkoch sa objavujú len príležitostne. Na jej vylúčenie (alebo potvrdenie) sa vykonávajú tzv. bronchomotorické testy (aj keď sa nevykonávajú v každom zdravotníckom zariadení, sú bežne dostupné). Kožné testy k diagnostike prieduškovej astmy nie sú dostatočné – hovoria o spektre alergénov, na ktoré je pacient precitlivený, astmu však nepotvrdzujú ani nevylučujú. Vasocardin je liek zo skupiny betablokátorov, ktorý môže zhoršovať alebo zvýrazňovať prejavy alergie aj astmy. Pri vami popísaných príznakoch je pravdepodobné jeho nepriaznivé pôsobenie.  Skonzultujte lekára, ktorý vám ho nasadil, aby ho nahradil liekom z inej skupiny.

helicobacter pilori

Dobrý deň,po zistení hp a následnej liečbe svrbenie kože a červene fľaky mierne sa zmiernily,ale asi po dvoch mesiacoch sa cítim ako na začiatku môže sa stať že som sa ho celkom nezbavila?

MUDr. Luděk Hochmuth

Predpokladám, že skratka hp znamená Helicobacter pilori. Nejde o alergické ochorenie, tejto problematike sa venuje špecialista pre ochorenia tráviaceho traktu (gastroenterológ). Ak sa príznaky po preliečení opakujú, obráťte sa na tohoto špecialistu, kožné príznaky však môže posúdiť aj dermatológ.

dávkovanie Zodacu

Môj syn - 11 ročný, má skríženú peľovo-potravinovú elrgiu. V septembri máme prísť na pretestovanie a nasadenie liečby. Ale posledné 2 týždne po celé dni mu tečú hlieny z nosa, hoci nie je chorý. Predpokladám, že je to prejav nejakej alergie. Momentálne užíva 1 tbl Zodacu vždy večer. Mám mu zmeniť dávkovanie Zodacu? Dávať ešte 1 tbl aj ráno? Prosím Vás o radu, ak je to možné. Ďakujem.

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Ďakujem za otázku. Keďže Váš syn má peľovú alergiu a práve posledné týždne sa mu  zhoršili prejavy nádchy – Váš predpoklad o alergickom pôvode jeho ťažkostí je veľmi pravdepodobný. Hoci máte termín kontroly u Vášho alergiológa stanovený na september, je vhodné ho navštíviť skôr. Po vyšetrení Vášho syna lekár upraví liečbu. Do úvahy prichádza zvýšenie dávok synom užívaného antihistaminika  (napríklad z 1 tbl. 1x denne  na 2x1 tbl.), poprípade jeho zmena na  iné antihistaminikum. Lekár Vám predpíše aj vhodnú lokálnu liečbu do nosa. V tomto období je nutné zintenzívniť režimové  protipeľové opatrenia (zamedzenie kontaktu s peľom), nezabúdať na diétne obmedzenia (skrížená peľovo - potravinová alergia), ako aj na pravidelné preplachy nosa. V kompetencii Vášho lekára je aj vylúčiť prípadný infekčný pôvod nádchy. Kým sa    dostanete k lekárovi – zvýšte dávkovanie Zodacu na 2x1, používajte antialergické kvapky  do nosa a dodržiavajte režimové opatrenia.  

fľaky po škrabaní

Dobry den,chcela by som sa vas opytat mam astmu a som alergicka na pel.mala som tabletky aerius a pani doktorka mi zmenila lieky na ewofex a za dva dni som zistila ze ma strasne svrbi cele telo a ked som sa trosku poskrabala tak sa vyhodily dlhe cervene opuchle flaky.kade chodim len sa skrabem je to neznesitelne.Lieky uz neberiem 3 dni a stale mam flaky.Ako dlho sa drzi v tele liek?Pani doktorke idem az za dva dni,tak mi prosim pomozte.Dakujem

MUDr. Luděk Hochmuth

Svrbivý výsev môže mať rôznu príčinu. Aj keď nemožno vylúčiť vedľajšiu reakciu aj na protialergický liek, je to pomerne zriedkavé. Pri podozrení na alergiu na lieky je potrebné čím skôr lekárske vyšetrenie – jednak u lekára, ktorý liek ordinoval (v tomto prípade alergológ), ale súčasne je potrebné aj naliehavé vyšetrenie kožným lekárom, problém na diaľku vyriešiť nemožno. Je potrebné, aby kožný lekár priamo videl kožné príznaky. Dodatočne, keď  vymiznú je ťažko určiť diagnózu.

Nesprávne skladovaný liek

Dobrý deň, syn zabudol uložiť Staloral po použití do chladničky a zostali na kuchynskej linke asi 14 hodín.Je možné ich ďalej užívať, alebo je nutné ich vyhodiť? Nemá ďalšie, sú totiž na ceste z Francúzska. Ďakujem.

MUDr. Luděk Hochmuth


Staloral, ktorý bol 14 hodín mimo chladničky pri izbovej teplote môžete bez obáv používať ďalej.

Ekzém a alergia

Dobrý deň, mám 6-ročného syna, keď mal 6 mesiacov zistili mu atopický ekzém.
Liečili sme sa u kožnej lekárky - kortikoidné krémy a maste na premastenie pokožky, oilatum na sprchovanie. Ekzém mal napriek intenzívnej starostlivosti a obmedzovaniu alergénov v strave skoro stále. Keď mal 5 rokov, prejavy ekzému sa mu samy od seba zlepšili, resp. ekzém sa mu vyhodí len pod kolenami a na zhyboch rúk v oblasti lakťov. Takže je to už znesiteľnejšie, ale odvtedy má permanentne soplíky - 3-4 krát za deň sa potrebuje vysmrkať - hlieny sú priesvitné al. biele. V priebehu roka bral 6x atb kvôli zápalu hrdla a zeleným soplíkom. Pred dvomi mesiacmi mu vybrali aj nosnú mandľu. Situácia je momentálne taká, že mesiac po vybratí mandle bral znova atb Cefzil 10 dní kvôli zeleným soplíkom, a kašľu. Teraz je 10 dní od dobratia atb a malý má stále upchatý nos - akoby zdurenú sliznicu priesvitné soplíky 3-4 krát za deň sa potrebuje vysmrkať. 5 dní berie aerius, zdá sa mi, že soplíky odvtedy ustúpili. V noci sa kvôli sťaženému dýchaniu budí, pomôže mu olynth - ten sa mu ale bojím dávať dlhodobo. Chcem sa spýtať, môže to byť prejavom nejakej alergie? Ako by som podľa Vás mala postupovať? Ešte chcem upresniť, že od 3 rokov chodí do MŠ, vždy po chorobe a dobratí atb bol dostatočne dlhý čas doma.

MUDr. Miriam Lakoštíková

Ak vaše dieťa malo atopický ekzem v dojčenskom veku a teraz popisujete prejavy podozrenia alergie na slizniciach. je to proces , ktorý je temer pravidlom/ popisovaný v literature ako atopický pochod,/kedže alergia z kože prešla na sliznice v neskoršom veku/.

Máte správne úvahy.že sa pravdepodobne jedná o alergiu na slizniciach nosa ktorá sa prejavuje výtokom z nosa, upchatým nosom., kýchaním. svrbením nosa.
Efekt liečby Aeriusom poukazuje, že sa naozaj jedná o alergiu. najčastejšie predpokladaná príčina sú tzv. inhalačné alergeny /roztoče ktoré prežívajú v domácom prachu/ plesne , zmes peria /ak máte páperove vankúše a paplóny, treba odstrániť/ a domáce zvieratá, ak s nimi dieťa doteraz nebolo v kontakte. Ak ste mali zvieratko od narodenia doma, nemal by mať prejavy alergiu na zvieraciu srsť

Teraz odporúčam navštíviť alergologa, vhodné by bolo dieťa pretestovať a definovať alergény. ktoré sú príčinou alergikcej nádchy vášho dieťaťa.

Ťažkosti s dychom

Dobry den, mam alergiu no este neviem na co,na testy mam ist az v septembri, zatial beriem zodac a kvakpy do nosa na alergiu. Teraz som bola na festivale, kde ked ludia zacali tancovat a skakat po okoli sa sirilo vela prachu. Po nom ma palili oci a dusilo ma, dokonca som zachripla-moze to byt z toho? Alebo je to iba tym ze som \"spievala\"-kricala. A este mam jednu otazku rano ked som sa zobudila, tak po hlbokom nadychu ma zabolelo v hrudi, bolo to dost nepriemne, tazko sa mi tak dychalo, co to moze byt, moze to byt astma? Dakujem za odpoved.

MUDr. Luděk Hochmuth

Pre alergiu je charakteristická súvislosť vzniku príznakov po kontakte s alergénom. Medzi najvýznamnejšie inhalačné alergény patria rôzne druhy peľu, plesne, roztoče a zvieracie alergény. Na alergika (tak ako aj na zdravého človeka) však pôsobia aj iné – nealergické, ale dráždivé podnety – vysoká prašnosť, chemikálie, výpary, cigaretový dym, ale aj fyzická záťaž, hlasová záťaž  a mnohé ďalšie. Nie vždy je jednoduché posúdiť význam jednotlivých dráždivých podnetov. Určenie spôsobu, akým tieto podnety pôsobia na organizmus, je však dôležité z hľadiska liečby. Inak sa postupuje pri pravej alergii, inak napríklad pri infekcii dýchacích ciest. Zachrípnutie po speve a kriku na festivale je spôsobené hlasovou záťažou, každý má inú toleranciu. Základným následným opatrením je hlasový pokoj. Charakteristickým prejavom astmy je sťažený výdych, bolesť pri nádychu nepatrí medzi bežné prejavy astmy. Pokiaľ sa nejedná len o krátkodobý problém, ale tieto bolesti pretrvávajú, vyžadujú si naliehavé vyšetrenie. Základné vyšetrenie vykoná praktický lekár, ktorý je kompetentný posúdiť, aký ďalší postup je potrebný. Plánované alergologické vyšetrenie nie je naliehavé, napríklad kožné testy sa pri akútnych príznakoch nerobia. Je však dôležité z hľadiska dlhodobého postupu a liečby.

Dlhodobý kašeľ

dobry den, moj problem je kasel ktory prichadza v letnom obdobi pravidelne uz asi 5 - 6 rokov zvycajne sa zacne ako nejaka viroza nadchou a podobnymi symptomami ale kasel ktory prichadza ked ostatne symptomy uz odozneju pretrvava asi mesiac niekedy aj viac. Priznaky su horsie ked som doma kde mame pri dome velku lipu, neviem ci je mozne ze by som bola alergicka prave na nu ?? planujem si dat urobit testy u alergologa.

MUDr. Luděk Hochmuth

Príznaky dráždenia dýchacích ciest, ktoré sa opakujú viac rokov v rovnakom období v letnom období, vždy vzbudzujú podozrenie na peľovú alergiu. Je rozhodne potrebné alergologické vyšetrenie a testovanie na peľové, ale aj ďalšie alergény. Toto vyšetrenie sa pri peľovej alergii vykonáva až na jeseň, po peľovej sezóne. Ak sú však príznaky intenzívnejšie (napríklad dráždivý kašeľ), je potrebné aj naliehavé vyšetrenie pri ťažkostiach. Dôležité je vyšetrenie tzv. pľúcnych funkcií (spirometria) priamo pri ťažkostiach. Naliehavé vyšetrenie pri dráždivom kašli (vrátane spirometrie) však väčšinou nerobí alergológ, ale pľúcny lekár (pneumológ), ktorý posúdi potrebu ďalších vyšetrení (rtg hrudníka, vyšetrenie spúta a iné). Testovanie na inhalačné alergény sa doplní až neskôr, mimo akútnych príznakov a mimo peľovej sezóny.

Zmena lekára

Prosim Vas som z Prievidze, mam dlhotrvajuci kasel, vzhladom nato, ze stale berem uz 3 mesaice rovnaky liek na alergiu a kasel neprestava, a nic ine somnou nerobia, by som vas chcela poprosit a opytat sa ci sa mozem ku Vam objednat Dakujem

MUDr. Luděk Hochmuth

Pacient má právo na voľbu lekára, aj odborného, aj na revíziu stavu iným lekárom. Môžete sa k nám objednať telefonicky, odporúčanie Vám dá praktický lekár, k prehodnoteniu stavu je však potrebné priniesť aj predošlé nálezy, zdravotnú dokumentáciu od praktického lekára.

Malé vyrážky

dobry den, v poslednych dvoch tyzdnoch sa mi na celom tele objavuju malinke vyrazky,ktore po rozskrabani strasne svrbia. myslela som si, ze je to len prechodna reakcia na slnko alebo na nejaku potravinu. dnes som si uvedomila, ze to trva dva tyzdne a to je akurat cas kedy sme si od rodicov spat doniesli nasho psika. podotykam, ze ho mame uz 2 roky a pred tym som nic take nespozorovala. moze to byt alergia? dakujem krasne za odpoved. Tana

MUDr. Luděk Hochmuth

Súvislosť popisovaných príznakov s návratom psíka do domácnosti je málo pravdepodobná. Pri alergii na zviera v domácnosti príznaky nevyvoláva len bezprostredný fyzický kontakt so zvieraťom. Ako alergén pôsobí nielen srsť zvieraťa, ale aj drobné, mikroskopické úlomky pokožky, sliny a iné výlučky, zviera tiež zvyšuje množstvo roztočov v prostredí. Alergizuje tak celé prostredie, kde sa zviera zdržiava a to aj vtedy, ak zviera nie je práve prítomné. Náhly vznik príznakov po dvoch roku pobytu psíka v domácnosti je netypický, intenzívne svrbivé vyrážky majú najpravdepodobnejšie inú príčinu. Je potrebné dermatologické (kožné) vyšetrenie.

Svrbenie a vodnaté pľuzgieriky

Dobrý deň, posledný týždeň sa mi objavilo nepríjemné svrbenie dlaní, prstov a chodidiel, pričom na prstoch sa mi tvoria malé vodnaté pľuzgieriky. Mám celiakiu a intoleranciu laktózy. Môže to mať spojitosť s tým, že občas vypijem pohár mlieka? Bezlepkovú diétu dodržiavam zodpovedne.

MUDr. Luděk Hochmuth

Medzi príznaky celiakie a laktózovej intolerancie (ide o dve samostatné poruchy) patria v prvom rade príznaky viazané na tráviaci trakt. U určitej časti pacientov sa však môžu objaviť aj kožné prejavy pridružené k celiakii (tzv. herpetiformná dermatitída During). K vyjasneniu situácie je potrebné viac údajov, predovšetkým bezprostredná súvislosť príznakov s dietnou chybou, prípadne iné vyvolávajúce okolnosti. Ďalej je dôležité posúdenie kožných príznakov špecialistom  (dermatológom) vtedy, keď sú prítomné. Bez priameho vyšetrenia, len podľa popisu, nie je možné určiť diagnózu.

Maskara a alergia

Po nanesení maskary mi opuchnú horné viečka, po odpuchnutí je koža veľmi suchá a svrbí. Aká látka v maskare túto reakciu spôsobuje a akú maskaru (akej značky) môžem používať? Mám alergiu na nikel, kovové predmety (okrem zlata a striebra) mi vyvolajú na koži pluzgieriky, ktoré svrbia. Ďakujem.

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň. Máte dokázanú alergiu na nikel. Táto alergia môže mať skríženú alergenicitu - teda ide veľmi často ruka v ruke s kontaktnou alergiou na chróm. Chróm je jedným z najfrekventnejších kontaktných alergénov. Zlúčeniny chrómu sú súčasťou mnohých druhov farieb - napr. na sklo, náterových farieb na drevo, topánky. Pridávajú sa do farieb na textil - ako impregnačné činidlá látok, najmä khaki zelená, čierna farba. Čo nás ale asi najviac zaujíma, že je významnou prímesou atramentovej čiernej farby a môže sa vyskytovať aj v maskare. Či súvisia Vaše ťažkosti s chrómom, sa nedá presne určiť. V každom prípade je jasné, že máte precitlivenosť na kov a to je predispozícia, že môžete reagovať na rôzne iné chemické substancie. Navrhovala by som sledovať, či sa v kozmetike nevyskytuje chróm, nikel, kobalt ani v stopovom množstve, vyhýbať sa potravinám s obsahom niklu - to sú napr. vnútornosti, sója, špenát, cesnak, kel, figy, čokoláda, oriešky, prášok na pečenie, strukoviny. Skúste užívať probiotiká a antihistaminiká - lieky na alergiu. Viečka si premasťujte stredne mastným krémom, aby sa Vám netvorili ragády - prasklinky kože a nedošlo k následnej infekcii. Držte sa.

Alergia na latex

Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať: môj syn má vraj alergiu na latex. Totiž bol sa kúpať v bazéne s manželom a od toho dňa sa mu po telíčku vyhodili červené vyrážky, ale už sa v bazéne nekúpal asi tri dni a tie vyrážky sa mu robia ďalej. Môžte mi poradiť ako sa to dá lieciť? Ďakujem.

MUDr. Miriam Lakoštíková

Neviem, kto vám povedal, že práve po kúpaní v bazéne sa môže jednať len o alergiu na latex. Mohol dostať plesńovú infekciu. Mohol dostať alergiu na slnko (ak bol v otvorenom bazene). Mohol dostať alergiu na opaľovací krém, ktorý ste použili. Mohla sa mu "vysušiť" a podráždiť pokožka v chlórovej vode? Je mnoho príčin, ktoré mohli spustiť patologickú kožnú reakciu.
Bolo by vhodné, aby vaše dieťa videl aspon obvodný pediater alebo kožný lekár.

Ekzém

Dobrý deň. Syn má od 3 mesiacov ekzém. Pred mesiacom pani doktorka potvrdila, že je to atopický ekzém. Predpísala nám Dermatop, Lipobase na premastenie a do kúpeľa Oilatum roztok. Mastičku Dermatop sme používali 7 dní. Ekzém zmizol, ale len na týždeň potom sa zas začal objavovať. Tak sme zas mastili Dermatopom a tak je to dookola. Môžem tú mastičku tak často používať? Neuškodí to? Prosím Vás, čo by ste mi poradili vy. Malý má 19 mesiacov, kojila som ho 1 rok. Čítala som, že na atopický ekzém je dobré piť aj kúpať sa v kozom mlieku. Nemáte s tým skúsenosti? Ďakujem za radu. Zuzana.

MUDr. Miriam Lakoštíková

Ak je vaše dieťa liečené dermatológom, určite dĺžka liečby podľa lokálneho kožného nálezu je " strážená" pani doktorkou a je to v poriadku. Prečo sa ale ekzém opakovane zlepšuje a zhoršuje? Dôležité z vašej strany je dodržiavať určité stravovacie návyky, odstrániť rizikové potravinové alergény zo stravy (čo vám asi pani doktorka povedala), ide hlavne o čokoládu, kakao, orechy (akékoľvek), citrusové plody a potom je už individuálne, čo zistíte, čo vášmu dieťaťu škodí. Mnohokrát zhorší alergickú reakciu potravina alebo nápoj, ktorý obsahuje prísady v zmysle farbív a konzervačných látok (tzv. E-čka). Je vhodné písať jedálniček a podľa toho eliminovať potraviny alebo prísady v strave, pri ktorých sa alergická kožná reakcia zhorší.
Odporúčam okrem toho dlhodobo (aspoň 3 mesiace: probiotiká, napr. Nutrolin B) a ev. vyšetrenie u vášho alergológa.

Masť na ekzém

Vážená pani MUDr. Lakoštíková, ďakujem za odpoveď. So synom som absolvovala alergologické vyšetrenie, žiaľ, alergia sa potvrdila. Konkrétne je alergický na trávy, obilie, repku, roztoče/prach. Lieči sa Allergodilom, Nasofanom - podľa potreby, Cetirizinom, Physiomer použivame na výplachy. Na ekzémy dostal Protopic. V príbalovom letáku tejto maste som našla info o zvýšenom výskyte rakoviny kože a lymf. systému u osob, ktoré túto masť používali. Preto by som sa chcela spýtať, či máte s touto masťou skúsenosti a či ju považujete za bezpečnú Ďakujem!

MUDr. Miriam Lakoštíková

Protopic ktorý používame u detí sa nedáva časovo dlhé roky/ je na trhu kratšie/, preto neviem so 100% presnosťou túto informáciu potvrdiť alebo vyvrátiť, jedno je isté, že v dávke ktorú vy dávate dieťaťu a tiež dlžka podávania / dni / liečby Protopicom nemôže spôsobiť následne rakovinové zmeny na koži. V klinických štúdiách ktoré musia potvrdiť bezpečnosť lieku sa v extremnych prípadoch / dlhodobé a časté užívanie / možno na zvieratách také niečo potvrdilo, no leták musí obsahovať súčasne preto aj túto informáciu.Nemusíte sa báť, u vášho dieťaťa je podávanie tohoto kremu myslím len prechodne. Pozdravujem.

 

 

Červené fľaky na tele

Dobry den, nasej 2,5 rocnej dcere sa zacali pred pol rokom objavovat cervene flaky po celom tele. Su dni, ked ich ma velmi vela, inokedy menej alebo vôbec. Lekarka nam poradila vylucit niektore potraviny /cokolada, ovocie, atd/. Skusali sme postupne tieto potraviny vylucit, ale nemame pocit, ze by flaky suviseli prave s nimi. Najcastejsie sa objavuju rano po spanku, v príebehu dna zmiznu. Boli sme aj u kozneho lekara, ten povedal, ze u malych deti to postupne zmizne. Flaky dceru nesvrbia. Rada by som poznala vas nazor, ci sa jedna o alergiu, alebo to moze znacit i nejake ine ochorenie. Dakujem Katarina 

MUDr. Miriam Lakoštíková

Naozaj riešiť tento problém je beh na dlhé trate. Pol roka je dosť dlhé obdobie, čo pozorujete "fľaky" na koži u vášho dieťaťa. Obv. lekárka postupovala správne, kedže vylúčila rizikové potrav. alergény, čo je prvý krok, ktorý môžete urobiť vy. Dôležité je, či máte niekto v rodine, hlavne vy rodičia, nejaké alergické ochorenie. v tom prípade predispozícia u vášho dieťaťa na vznik alergického kožného ochorenia sa zvyšuje.
Niekedy naozaj ukáže čas, a problém ktorý popisujete naraz vymizne. Ak vyrážka nesvrbí a objavuje sa / v súvislosti s jedlom?? / keď sa dieťa naraňajkuje?, alebo vstáva s vyrážkami?? môže byť príčinou OBJAVENIA sa vyrážok napr. parazitárne ochorenie črevného traktu. Vhodné by bolo doplniť vyšetrenie stolice na parazity / opakovane aspoň 3x po sebe/ u detskej lekárky.
Ďalej otázka: či ste nezačala používať nové pracie prášky, aviváž? / hlavne posteľné prádlo, ktoré ju v noci može podráždiť a vyvolať na koži podobné zmeny, či ste nezačala používať u dieťaťa novú kozmetiku pri kúpaní?? telové mlieko? Tých príčin je veľmi veľa, veľakrát aj ja "bojujem" s mojimi mamičkami s takýmto problémom. Pozdravujem.

Alergia na morské živočíchy

Dobrý deň. Mám 25 a pred 2 rokmi som prišla do USA. Zaregistrovala som, že mám problémy s jedením morských príšeriek a rýb (možno len preto, že často sa tu ryby podávajú polosurové - len narýchlo upravené). Doma som ale taký problém nemala, ani keď si kúpim rybu v konzerve, alebo si ju pripravím doma. Spočiatku som vracala, keď som skúsila jesť tieto polosurové ryby tu, neskôr, keď som skúsila vyprážané chobotničky, všetko bolo ok a potom zase nie, keď som mala vyprážané chobotničky a maličký kúsok skoro surovej salmony, čo som chcela len ochutnať. Mala som hnačku - v noci som sa zobudila na to, že mi je zle. Musela som bežať na záchod, kde to bolo strašne. Bolesť brucha, žalúdka ako pred vracaním... pár sekúnd som čakala, " z ktorej strany to zo mňa vyjde", mala som tiež pocit na vracanie. Strašne som sa potila, bolo mi teplo a bola som biela ako stena, bolo mi na odpadnutie. Je toto normálna reakcia na potravinovú alergiu? Pravdepodobne na polosurové morské živočíchy? Mohlo by to byť ešte niečo iné? Spomínam si, že takýto pocit na wc som už mala aj párkrát pred tým a rybu som nejedla. Ďakujem veľmi pekne za radu. Prajem Vám pekný deň.

MUDr. Luděk Hochmuth

Alergia na ryby a morské živočíchy sa v posledných rokoch začína častejšie objavovať aj u našich ľudí, vzhľadom k zmene stravovacích návykov, i pobytom v zahraničí, kde sa ryby a tzv. dary mora  konzumujú viac.
Príznaky, ktoré popisujete, hovoria o intolerancii potravín z rýb a morských živočíchov. Ako píšete,  ťažkosti sa opakujú už aj pri malej porcii rýb. Nedá sa vylúčiť, že pri opakovaní môžu príznaky ďalej narastať až po  závažné anafylaktické reakcie s ohrozením života. Ďalším rizikom je rozširovanie spektra potravín, po ktorých sa príznaky objavujú. Jednotlivé druhy rýb a iných živočíchov majú osobitné vlastné alergény. Existujú však aj alergény  spoločné pre viaceré druhy rýb, či iných potravín...   Hlavným alergénom rýb je tzv. parvalbumín, u mäkkýšov je to tropomyozín, úlohu môžu dokonca hrať aj  alergény rybích parazitov. Ďalším fenoménom je tzv. skrížená alergia, keď organizmus reaguje nielen na jeden druh alergénu ale aj na iné príbuzné skupiny alergénov. Riziko tzv. skríženej alergie na ryby (to značí, že pri alergii na jeden druh rýb môžu byť ťažkosti aj pri iných druhoch) je až 50%. Častá je skrížená alergia na mäkkýše a ďalšie morské živočíchy s alergiou na roztoče alebo hmyz (napr. šváby). Rybie alergény sú termostabilné – sú nebezpečné aj po tepelnom spracovaní potravy. Pri nedostatočnej tepelnej úprave, či surových potravinách je však riziko závažných reakcií extrémne vysoké. Pri ťažkostiach po konzumácií rýb okrem pravej alergie sa môže uplatňovať aj mechanizmus priameho uvoľňovania histamínu rôznymi potravinami (okrem rýb aj napríklad po niektorých syroch, orechoch, víne a i.), ktorý  sa označuje  niekedy aj názvom scombroid syndróm.
Aké je riešenie vašich problémov? Základným predpokladom je odborné vyšetrenie alergológom. Testovanie na potraviny má však svoje úskalia. Negatívne kožné testy, či rozbor krvi nevylučujú prítomnosť potravinovej alergie. Navyše nie sú k dispozícii testy na všetky druhy možných alergénov. Vyšetrenie by malo zhodnotiť celkový stav organizmu, stupeň precitlivenosti (či ide len o prejavy potravinovej intolerancie, alebo sú prítomné aj iné alergické prejavy) a vytipovanie rizikových, či zhoršujúcich okolností.
Čo je pre postihnutého človeka obzvlášť nepríjemné, je skutočnosť, že základným opatrením pri uvedenom stave je absolútne vylúčenie rizikových potravín, ktoré je väčšinou trvalé. Preventívne užívanie protialergických liekov môže mať svoje miesto v liečbe, avšak nezaručí bezpečnosť najmä pri požití vysoko rizikových potravín.  Vytipovanie okruhu nebezpečných potravín si vyžaduje dôkladné vyšetrenie a uvážlivú konzultáciu so špecialistom. Tak, ako je nebezpečné podcenenie rizika, tak je nevhodné z prílišnej opatrnosti  vylúčenie potravín, kde riziko nie je. Niekedy je potrebné pacientovi predpísať aj pohotovostnú výbavu prvej pomoci pre prípad náhlej závažnej reakcie.

Alergia na slnko

Chcela by som sa opytat-mam taky problem moja dcera ktora ma dva a pol roka ma alergiu na slnko.ked vyjdeme von do 10 min.mame na nohach v oblasti lytok cervene flaky v urovni koze.ked s nou pridem do tiena do 15min.nema na nohach nic.chodime na alergiu k lekarke uz od 3 mesiacov berieme xyzal 2krat denne 2,5ml.do nosa flixonaze lebo mame dost casto velke sople.testovana nieje lebo lekarka povedala ze je este na to mala.az ked bude mat okolo 5 rokov urobi jej testy.najviac ma trapi ta alergia na slko davam jej daylong 30.ale zatial mi nepomohlo nic iba s nou nechodit von.najzaumavejsie je ze inde sa to neprejavuje.ved vystavene slnku ma aj ruky a ona to ma iba na lytkach.chcela by som poprosit o radu ci sa s tym nieco neda viac urobit a ci sa jej to nebude zhorsovat.nasa doktorka povedala ze sa s tym nic neda viac robit dakujem za radu.
Ďakujem.

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň,
  u ľudí s kožnými reakciami na slnečné žiarenie je bežné, že reakcie sú najmä na miestach, ktoré sú v zime menej vystavené slnku - takže výsev na lýtkach  u Vašej dcérky  nie  je vôbec  výnimočný. Koža na tvári, či rukách zvyčajne reaguje menej, keďže je slniečku vystavená    celoročne. Máte pravdu, že u ľudí s precitlivenosťou na slnečné žiarenie nie sú ochranné prostriedky – hoc aj s vysokou ÚV ochranou - spásonosným riešením, rovnako ako tradované recepty s užívaním betakaroténu a pod. Naopak niekedy citlivá koža môže nevhodne  zareagovať na určité zložky týchto ochranných krémov... Postihnutým skutočne najviac pomáha vyhnúť sa pobytu na slnku. Koža dva a polročného dieťaťa je veľmi jemný dynamický orgán s mnohými imunitnými bunkami. Najmä koža alergických detí, či detí s   genetickou predispozíciou a nepriaznivým fototypom kože býva veľmi vnímavá na   najrozličnejšie podnety (infekcia, alergia, nadmerné slnečné žiarenie...) a reaguje na záťaž   vo forme  ekzému, vyrážok, žihľavky. 
 Čo teda  odporúčať dcérke: vyhýbať sa priamemu slnečnému žiareniu najmä v čase   od 10 - 15. 00  hodiny, chrániť citlivé plochy na koži vhodným oblečením  (je známe, že ani   ľahký odev nebráni agresívnemu žiareniu v jeho pôsobení), používať ochranné  prostriedky z lekárne určené pre citlivú detskú pokožku. Povzbudivé je, že  u mnohých detí sa  časom  tieto reakcie zmiernia, rovnako je známe, že časť detí reaguje len na jarné slniečko a v priebehu  sezóny sú reakcie menej prudké. Toto ale nebýva pravidlom a v ambulanciách máme aj pacientov s celoročnými reakciami na slnečné lúče. Farmakologická liečba zahŕňa užívanie      antihistaminík vo zvýšenom dávkovaní, či dokonca užívanie kortikodov. Ľudia s  nadmernými reakciami majú byť v dispenzári odborníka, niekedy práve takéto reakcie nás  privedú k diagnóze síce zriedkavých ale o to závažnejších systémových ochorení  (napr.  systémový  lupus, ...). Pri riešení týchto ťažkostí spolupracujeme s kožnými lekármi. Niektoré pracoviská sa snažia u starších pacientov využívať v liečbe solárnych urtík aj liečbu svetlom, v rukách špecialistu môže byť takáto liečba prínosom, hoci doterajšie výsledky nie sú úplne   uspokojivé.
 Keďže Vaša dcérka užíva lokálny kortikoid do nosa, predpokladám, že má ťažkosti s   chronickou nádchou. Jej zdravotný stav vyžaduje  diagnostiku (kožné testy, vyšetrenie krvi,  vylúčenie zápalových procesov,...) a určite vek 2,5 roka nie je prekážkou na podrobnú  diagnostiku. Veľa šťastia.

Nadmerné zahlienenie

Prajem dobry den, uz vyse 2 mesiacov mam neprestavujuci kasel, a som hrozne zahieney mam zahliene priedusky a furt si potrebujem tie hlieny odkaslat. Zacalo to ale suchym kaslam a preslo to do tohoto stadia. Nefajcim. Mam 27 rokov. Moja obvodna lekarka ma poslala na alergologiu, tam mi predpisali zodac lieky, ale vobec ziadne zlepsie. Na plucnom som bol, lekarka spravila spirometriu. Zhodnotila ze je to to OK. Len som dost prekvapeny, ze mi neurobili ani RTG pluc nic. Kasla som zacal zo dna na den. Je to take pokasliavanie, s tvorbou hlienu. Dost sa mi stava, ze po jedle som neskutocne zahlieney a tych hlienov musim ozaj vela odkasliavat a je jedno ci je to chlieb, alebo zelenina. Alergiu mam len na plesne zistene aspon tak mi bolo povedane. Robili mi ci nemam alergiu aj na lepok a mlieko nezistili nic. Dost ma to obmedzuje aj v sporte, ja som uz zufaly.Prosim pomozte a poradte na koho a kde sa mam obratit? Alebo ake vysetrenia?

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Aj Vám prajem dobrý  deň. V prvom rade prijmite moje ospravedlnenie, že odpovedám s časovým odstupom, ale rovnako ako asi väčšina ľudí aj ja som dovolenkovala.  Teraz k Vašej otázke. Pokašliavanie a zahlienenie v súvislosti s akoukoľvek potravinou u mňa jednoznačne evokuje podozrenie na gastroezofageálny reflux (GER).  Principiálne ide o to, že počas jedla a po ňom sa tvoria žalúdočné kyseliny. Tie oslabeným  mechanizmom zadržania v žalúdku  vystupujú cez  pažerák  až do hrtana  a následne zatekajú do dýchacích ciest . To môže spôsobiť dráždenie ich výstelky so žliazkami a produkciu hlienov aj v takomto veľkom množstve ako popisujete . Vzhľadom na opakované poškodzovanie epitelu dýchacích ciest aj kašeľ. Takže čo by som Vám navrhovala ? Kvalitné gastroenterologické  vyšetrenie na vylúčenie GER. Pôjde o endoskopickú vizualizáciu výstelky pažeráka  a určenie zápalu (ezofagitídy). Ak by  bolo toto vyšetrenie negatívne, bolo by vhodné uvažovať o tzv. zmiešanom type GER – kedy sa na chorobe podieľa kyslá ale aj zásaditá zložka (neutralizačné šťavy pri trávení). Vtedy by ezofagitída nemusela byť zreteľná. V diagnostike by som odporúčala pokračovať ďalej realizáciou pHmetrie. Určite si dať  vyšetriť  chloridy v pote, pátrať po poruche pankreasu, či sa nemôže jednať o počiatočnú fázu cystickej fibrózy, ktorá môže byť novodiagnostikovaná nielen  v detskom veku. Určite treba opäť kultivačne preveriť prípadné osídlenie dýchacích  ciest baktériami. Zrealizovať RTG (pľúcna ambulancia) na vylúčenie zápalu, ktorý môže byť infekčného pôvodu, alebo aj pátrať po ložisku , či nedošlo pred  začiatkom ťažkostí k vdýchnutiu cudzieho telesa, ktoré Ste nemuseli ani zaregistrovať (reagujem na Váš údaj náhleho objavenia ťažkostí). Napadajú ma ešte ezymatické poruchy, ale to by som videla ako jednu z posledných  možností v diferenciálnej diagnostike –  dajú sa realizovať na špecializovaných gastroenterologických pracoviskách . Zopakovať rozbory krvi, spirometrické vyšetrenie, vylúčiť chronickú infekciu v prínosových dutinách cestou ORL vyšetrenia... Toto sú možnosti diagnostiky. Ale kým toto všetko zabsolvujete je fér, aby som Vám navrhla istú možnosť liečby. Navrhujem dať si predpísať liek (dá sa aj u praktického lekára) na znižovanie vylučovania kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku (omeprazol alebo pantoprazol) v dávke 2x 20 mg aspoň na 3  týždne. Užívať antihistaminikum (vzhľadom na atopický terén – alergia na plesne),  skúsiť užívanie inhalačných liekov (od alergológa) – anticholinergikum v sólo terapii, event v kombinácii s protizápalovým  preparátom. Na podporu trávenia skúste aj probiotiká s prebiotickou zložkou. Ak by išlo o latentnú cystickú fibrózu – význam by mohlo mať užívanie tráviacich enzýmov (pancreatinum). Za pokus by možno stálo kúpiť  si lieky na riedenie hlenov – mukolytiká a skúsiť aplikovať si inhalácie s Vincentkou. Neviem, či som Vám aspoň trocha pomohla a navigovala Vás v ďalšom postupe. Priznám sa, že v kútiku duše tajne dúfam, že v čase čakania na odpoveď Vaše ťažkosti odozneli tak náhle ako sa objavili. Zostávam s prianím všetkého dobrého, najmä zdravia.

Staloral

Dobrý deň. Beriem Staloral 300 a už prišiel ten prekliaty čas, to svrbenie, výtok z nosa, kýchanie. Chcem sa opýtať, či mám pri týchto príznakoch brať tú udržiavaciu dávku v menšom množstve kvapiek napr. 3 kvapky trikrát do týždňa? Ďakujem.

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý  deň. V období Vašich sezónnych ťažkostí je vhodné, aby Ste  si  znížili  množstvo užívaného  Staloralu.  Dávkovanie  v tomto  záťažovom období je síce individuálne, ale v praxi sa  všeobecne  snažíme počas  sezóny udržať 3x v týždni 4  vstreky za obvyklých  podmienok – ráno  nalačno s minimálne 2  minútovým podržaním lieku pod  jazykom.  Pri vyťaženej sprievodnej  liečbe ( – antihistaminikum, lokálna  liečba kvalitnými prípravkami do nosa, očí) a podporných opatreniach (napr. preplachy nosa soľnými roztokmi...)  Ak by prejavy alergie boli priveľmi obťažujúce, je možné znížiť  si  dávku na 3, minimálne však 2 dávky 3 x v týždni. Držím palce, aby  v budúcej  sezóne Ste mali minimálne alergické ťažkosti a mohli užívať Staloral v plnej  dávke.

Menštruácia a antihistaminiká

Môžu lieky ktoré užívam proti alergii ovplyvniť menštruáciu? Lieky Fixit užívam od jari do jesene a už minulého roku som mala nepravidelnú menštruáciu, tohto roku sa to opakuje zas.Vyšetrenie u gynekologa bolo v poriadku vrátane hormonálneho profilu a citologie.

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, doteraz som sa v praxi nestretla s takýmto vplyvom na menštruáciu. Pokiaľ sa nepravidelnosť jednoznačne viaže na dobu užívania Fixitu, navrhujem vymeniť antihistaminikum za liek z inej skupiny a pozorovať, či dôjde k zmene mensesu. Pokiaľ nie, pátrať ďalej po gynekologickej stránke. Dalo by sa tiež uvažovať, či nejde o rozkolísanie cyklu pod vplyvom alergie. 

Rupafin a únava

Dobry den! Chcela by som sa spytat,asi tak rok uzivam rupafin a teraz sa citim niekedy taka unavena,ci to moze byt z toho lieku. Lebo na zaciatku uzivania som sa citila v pohode. A este by ma zaujimalo,ci sa pribera z rupafinu. Je dovod prestat uzivat tento liek? Ak ano je nejaky z ktoreho sa nepribera? Vopred dakujem. Erika

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, pani Erika. S únavou počas užívania Rupafinu som sa stretla, ale bolo to poväčšine po začatí liečby. Veľká skupina pacientov sa na užívanie antihistaminika adaptovala a tento nežiadúci účinok sa postupne eliminoval. U niektorých bolo nutné vymeniť preparát, ale opäť musím zdôrazniť, že hlavne na začiatku medikácie. Po ročnom užívaní je síce možné, že došlo ku zníženiu  tolerancie, no skôr by som uvažovala o inom dôvode. V pozadí  ťažkostí by mohla byť prekonávaná infekcia, nástup iného systémového ochorenia. Prejav poruchy imunity... Navrhovala by som komplexné imunologické a aspoň interné vyšetrenie, ktoré podľa nálezu môže navigovať ďalej na napr. endokrinologické vyšetrenie. Váhový prírastok by teoreticky mohol (ale nemusel) súvisieť s Rupafinom, po niektorých antihistaminikách je taká  skúsenosť. Skúste si rozanalyzovať, či nedošlo v poslednom čase aj k zmene Vášho životného štýlu – viac prijatých kalórií, menej pohybu...

Skrížené alergie

Dlhodobo sa liečim na prieduškovú astmu a alergie-prach, roztoče, perie, penicilín a potraviny:cibuľa, paprika, kapusta,pomaranč, ryža, kakao, vlašské orechy, marhule,mak, jogurt,údeniny. V poslednom čase mám ťažkosti s nádchou a vyrážkami, pravdepodobne mi ešte niečo škodí. Test na mlieko, pele stromov a tráv, zvieratá, bol negatívny. Nejedávam žiadne potraviny na ktoré som alergická.Rada však pijem bylinkové čaje.Ktoré byliny/potraviny/ by prichádzali v úvahu,ak by sa jednalo o skríženu alergiu? Ďakujem za odpoveď.Renáta

MUDr. Luděk Hochmuth

Pri skrížene reagujúcich alergénoch je pomerne široký rozsah možností vzájomnej reaktivity. Ich prehľad nájdete v prílohe našej poradne (domovská stránka – stiahnite si – potravinové alergie). Ako však píšete, vylučujete zo stravy už rad potravín, napriek tomu však máte ťažkosti. Je otázkou, či vami uvádzané potraviny (ide o pomerne nesúrodú skupinu) sú skutočnou príčinou vašich ťažkostí. Stretávame sa často s tým, že pacientovi sa odporúča vylúčiť rôzne potraviny na základe kožných testov alebo rozboru krvi (tzv. špecifické IgE na potraviny). Tieto testy v prípade potravinovej alergie majú len veľmi obmedzený význam. Vylúčenie radu potravín zo stravy len na základe testov, bez toho, že by bola zjavná ich súvislosť s príznakmi naživo, môže byť zbytočné a bez efektu. Niekedy  sa zdá, že príznaky sa zmiernili, potom sa však ťažkosti vracajú, pacient obmedzuje ďalšie potraviny s otáznym účinkom a dostáva sa do začarovaného kruhu ťažkostí. Prvotná príčina nie je jasná a časť ťažkostí môže naopak súvisieť s drastickým zásahom do jedálneho lístku a zmenou stravovacích návykov. Často problémy s potravinami nemusia byť spôsobené skutočnou alergiou na potraviny, ale napríklad poruchou trávenia. Bezprostredná súvislosť nádchy s potravinami je otázna až pochybná. Riešenie vašich ťažkostí by malo byť na základe medziodborovej spolupráce odborných lekárov. Domnievam sa, že koordinátorom postupu by mal byť alergológ, ktorý skonzultuje (odošle vás na doplňujúce odborné vyšetrenie) kožného lekára a špecialistu pre poruchy tráviaceho traktu (gastroenterológa). Z praktického hľadiska je však mimoriadne dôležité, aby alegológ posúdil výsledky týchto vyšetrení a určil ďalší postup. Častým problémom býva, že pacient absolvuje rad vyšetrení u rôznych špecialistov, ktoré však nevyústia do jednotného koordinovaného postupu, ale naopak vedú k hromadeniu niekedy aj protirečivých nálezov. Alergológ potrebuje nálezy od ďalších špecialistov, avšak rozhodnutie o konečnom postupe je v jeho kompetencii.

Fľaky po uštipnutí

Dobrý deň, jedného dňa sa mi vyhodil na pleci červený fľak, /neviem, či ma nepoštípal nejaký hmyz/ a začalo ma to svrbieť. Na druhý deň, tam, kde som sa poškrabala, sa mi vyhodili tie isté fľaky, aj s vodnatými pľuzgiermi. V ten istý deň som večer dostala horúčku 38,5 stupňov C. Bola som malátna, chcelo sa mi strašne spať. Dala som si Ibuprofen a na postihnuté miesto som prikladala studené uteráky. Na druhý deň mi horúčka prešla, ale fľaky zostali. Už ma to nesvrbí, ale fľaky zostali. V živote som takéto niečo nemala. Čo to môže byť a čo s tým mám robiť?

MUDr. Luděk Hochmuth

Koža sa označuje niekedy ako brána do organizmu: existuje rad čisto kožných ochorení, avšak kožné prejavy môžu mať aj mnohé vnútorné ochorenia. V diagnostike kožných ochorení je priame vyšetrenie kožných prejavov lekárom nenahraditeľné. Na diaľku možno dať  len orientačné rady ako postupovať a na čo myslieť, vyšetrenie kožným lekárom však nemožno zastúpiť.
Horúčka poukazuje na infekciu. Nie zriedka dochádza po uštipnutí ku kožnej infekcii (najčastejšie sa zanesie druhotne škrabaním svrbiaceho miesta). V ľahších prípadoch dochádza k spontánnemu ústupu príznakov, inokedy však  môžu naopak narastať a je potrebná aj celková antibiotická liečba. V mieste kožnej infekcie môžu pretrvávať pigmentové škvrny, ktoré ustupujú pomalšie. V každom prípade odporúčam vyhľadať kožného lekára.

Žihľavka

Dobry den, po osprchovani, okupani alebo spoteni sa mi na tele objavia mensie pupienky ktore sa podobaju ako poprhlenie od zihlavy. Svrbia ale po par minutach samovolne zmiznu. V cisto prirodnej vode som takyto problem nemal. Moze to byt alergia, nejake ekzem alebo co? Pred rokom som prekonal infekcnu mononukleozu a momentalne sa liecim proti streptokokovi. Ale myslim si ze to reakcia na lieky nebude. (dalacin C a broncho vaxom pro adultis)

MUDr. Luděk Hochmuth

Príznaky, ktoré popisujete, zodpovedajú diagnóze tzv. fyzikálnej urtikárie (urtikária sa po slovensky nazýva aj žihľavka). Príznaky sa objavujú  po rôznych podnetoch pôsobiacich na pokožku: chlad, teplo, voda, telesná namáha, tlak a iné, ktoré slúžia ako spúšťače. Prečo sa však žihľavka, ktorá v minulosti nebola prítomná, začala objavovať, je niekedy ťažko zistiť. Môže nadväzovať na prekonanú infekciu, alebo na chronickú (tzv. fokálnu) infekciu, býva sprievodným znakom rôznych tráviacich ťažkostí, iných ochorení, inokedy vedľajším účinkom liekov. Je potrebný detailnejší rozbor okolností za ktorých urtikária vzniká, dĺžka jej trvania,  jej pravidelnosť, vylúčenie iných ochorení a ďalšie. V liečbe sa používajú lieky zo skupiny antihistaminík, ktoré sa užívajú nielen pri príznakoch, ale aj preventívne. Ak sa zistia príčiny urtikárie, či iné prvotné ochorenia, je potrebné ich riešenie.
Ako pri predošlej odpovedi, aj tu však platí, že priame vyšetrenie kožným lekárom nemožno zastúpiť a nahradiť.

Astma a stavba krbu

Dobrý deň! Chcela by som sa opýtať: mám manžela ktorý trpí alergickou astmou, nemá nejaké veľké problémy (mal len jeden astmatický záchvat za život), užíva Zodac (samozrejme nepravideľne, iba keď ho kontrolujem) a spray Ecobec, jediné čo mu robí problémy je šrotovanie (mletie žita pre sliepky), tomu sa vyhýba, inak sa má dobre. Chceme si v dome postaviť krb s prieduchmi do celého domu, preto žiadam o radu, či je možné riziko, že by sa tá astma zhoršila? Ďakujem Mária

MUDr. Luděk Hochmuth

Dobre postavený a fungujúci krb nepredstavuje zvláštne riziko pre zhoršenie astmy.  Rozvod teplého vzduchu prieduchmi do iných častí bytu zvyšuje prúdenie vzduchu v byte, čo za určitých okolností môže zvyšovať aj premiestňovanie prachu a iných častíc či výparov v byte. Avšak za predpokladu primeranej údržby bytu a udržiavania čistoty (sa zameraním na bytový prach) nepredpokladám ani tu väčšie riziko. Základným predpokladom dlhodobej stabilizácie prieduškovej astmy je dodržiavanie pravidelnej liečby (vo vašom prípade hlavne inhalačnej, Ecobec), ktorá sa užíva aj v pokojovom stave, nielen podľa ťažkostí.

Problémy s hrdlom

Dobrý večer, som po operácii hlasiviek /Reinkeho edém/ , ktorú som absolvovala vo februári 2009.Od toho času mám problémy so zvierajúcim hrdlom, zachrípnutie, stekajúce hlieny. Na ORL si so mnou už nevedia rady tak ma poslali na logopédiu.Môj stav sa stále zhoršuje, myslím si , že ide o alergiu. Nerobili mi žiadne vyšetrenie či už kultivačné alebo vyšetrenie krvi. Ďakujem za odpoveď

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, je namieste, aby Ste sa objednali na imunoalergologické vyšetrenie čo  najskôr. Zatekanie hlienov, zachrípnutie môže byť prejavom alergie. A tá sa mohla  spustiť, prejaviť pod vplyvom záťaže - operačného výkonu. Určite je vhodné aj vylúčenie iných príčin Vašich ťažkostí - infekcia, gastroezofageálny reflux (GER) - vyšetruje sa na gastroenterológii.

Dlohodobé červené fľaky

Prosím o radu, lebo som už zúfalá. Dlhodobo cca 10 rokov sa mi cca 5 krát do roka vytvoria na lícach a pod bradou na krku červené fľaky-prvý deň, druhý deň vstanem s opuchnutými očami a na fľakoch sa objavia vodnaté pľuzgieriky - tretí deň začnú príznaky ustupovať. Doteraz som nezistila, na čo mám túto reakciu. Kožná lekárka povedala, že je to na krém alebo porucha metabolizmu, ale nie som si istá. Predpísala mi Helacit a Entizol, dva krémy a vodičky. Lieky mi nevadia, ale tie krémy a vodičky môj stav zhoršili. Z trojdňovej záležitosti sa stala týždňová. Dnes som krémy a vody vylúčila a prešla som na svoj systém-kozmetická vazelína, studené obklady. Potrebujem vedieť, čo to je a ako sa tomu vyhnúť. Príznaky prídu z ničoho-nič. Robila som si aj záznamy čo som ten deň jedla, ale súvislosť som nenašla-vždy to bolo niečo iné. Poraďte mi prosím, lebo intervaly mezi jednotlivými výskytmi sa začali skracovať. Aké vyšetrenia by som mala podstúpiť? Ďakujem za pomoc. Anna

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, takto na diaľku je veľmi ťažké odpovedať na otázku, čo  Vám je . Môžem iba navrhnúť  istý  postup.  Navrhovala  by  som  Vám  zopakovať dermatologické  vyšetrenie  v čase  výsevu pľuzgierikov s event. odobratím  vzorky  kože na exaktnú histologickú analýzu. Zrealizovať náplasťové testy na vylúčenie kontaktnej alergie.  Pátrať po vnútornom ložisku infekcie - eventuálne preliečiť takzvané fokálne infekcie - napomôže ORL,  stomatologické, gynekologické vyšetrenie. Vylúčiť infekciu baktériou, ktorá sa volá Helicobacter pylori. A  samozrejme objednať sa na imunoalergologické vyšetrenie na vylúčenie alergickej príčiny. V spolupráci jednotlivých odborníkov verím, že sa podarí objasniť pôvod ťažkostí a hlavne správne Vás liečiť.

Zodac vs. Cetirizin

prosim vas ktore tablety su lepsie zodac alebo cetirizin pri ekzeme na rukach

MUDr. Luděk Hochmuth

Zodac a Cetirizin obsahujú rovnakú účinnú látku v rovnakej dávke – ide o rovnaký liek vyrábaný viacerými výrobcami. Medicínsky sú úplne rovnocenné. Liečba eczému si však väčšinou vyžaduje aj lokálnu liečbu (masti), ktoré ordinuje kožný lekár.

Uštipnutie

Dobry den,mam na vas jednu otazku. Vzdy ked ma nieco ustipne ako: osa a ovad to miesto mi opuchne do velkych rozmerov a trva aj tyzden kym mi to ustupi. Moze to byt alergia na postipanie hmyzom aj ked nemam nejake ine celkove priznaky len ten velky opuch? A moze sa stat ze by som raz mohla dostat aj celkovu reakciu ak je to alergia? dakujem pekne za odpoved. Pekny den

MUDr. Luděk Hochmuth

Nie každá reakcia na uštipnutie hmyzom je alergiou a nie každá reakcia je nebezpečná. Medzi rizikové  patria reakcie na bodnutie bodavým hmyzom (včela, osa, zriedkavejšie čmeliak alebo ovad). Reakcie na bodnutie hmyzom môžeme rozdeliť na lokálne (v okolí vpichu), celkové (kožné prejavy vzdialené od miesta vpichu alebo akékoľvek iné príznaky – dýchacie ťažkosti, prejavy z tráviace traktu, a iné). Najnebezpečnejšia je  anafylaktická reakcia, ktorá môže predstavovať bezprostredné ohrozenie života (pokles krvného tlaku, sťažené dýchanie až rozvoj šoku).
Veľká lokálna reakcia po bodnutí hmyzom je dôvodom na alergologické vyšetrenie. Robia sa kožné testy a doplňujúce vyšetrenia z krvi, ktoré by mali povedať, či túto reakciu hodnotiť ako alergickú. Posudzujú sa ďalšie rizikové faktory – prítomnosť iných alergických prejavov, alergie v rodine, iné pridružené ochorenia a ich liečba. Nikdy nemožno celkom jednoznačne povedať, či po lokálnej reakcii môže nasledovať celková reakcia. Udáva sa však, že pri veľkej lokálnej reakcii narastá riziko celkovej reakcie pri ďalšom uštipnutí asi o 10-20%. Charakter reakcie závisí od viacerých okolností – časový odstup od predošlého bodnutia, miesta vpichu (veľké je riziko pri uštipnutí do krku, prípadne v dutine ústnej napr. pri náhodnom požití potravy, na ktorej sedela včela, osa), od celkového stavu organizmu – prítomnosti iných alergií, iných ochorení, riziko môžu zvyšovať niektoré lieky (napr. tzv. beta-blokátory používané na liečbu zvýšeného krvného tlaku). Človek so zvýšeným rizikom nebezpečných reakcií má byť vybavený pohotovostným balíčkom prvej pomoci pre prípad uštipnutia. Alergológ zváži nasadenie liečby na zníženie precitlivenosti (alergénová imunoterapia).

Aktualizácia peľového kalendára

Dobry den. Vas pelovy kalendar je ako casto aktualizovany?. Plati tento kalendar kazdy rok alebo sa datumy zasadne menia? dakujem za odpoved a upresnenie. kola12345

MUDr. Luděk Hochmuth

Peľový kalendár na našej stránke (www.alergia.sk) zatiaľ nie je aktualizovaný, ide o prehľadné údaje na základe priebehu peľovej sezóny v priebehu viacerých rokov.
Pravidelne raz týždenne aktualizované peľové správy zverejňujú úrady verejného zdravotníctva vo väčších mestách (pod hlavičkou monitoring, informácie alebo aktuálne informácie):
Bratislava:
www.uvzsr.sk
Trnava: www.ruvztt.sk
Nitra: www.ruvznr.sk
Žilina: www.ruvzza.sk
Banská Bystrica: www.vzbb.sk
Košice: www.ruvzke.sk

Silná alergia a pobyt v prírode

Dobrý deň, prosím vás o radu. Mám 20 rokov a už viac ako 10 rokov sa liečim na alergiu polinosis. Som alergická na palinu a ambróziu, čiže teraz mám sezónu. Doktorka ma liečila phostalom, no v dec. min. roku to musela prerušiť kvoli opuchom ruky. Tento rok - tieto dni mám alergiu tak silnú, že už neviem vydržať. Každé ráno užívam tbl. - vystriedala som Zyrtec, Xyzal, Rupafin a odvčera mám Fixit, no mám pocit, že je to na mňa slabé. V noci nespím aj pár hodín, hrdlo mám úplne červené a podráždené, kýcham, oči ani nehovorím a dutiny upchané. Nasledujúce tri dni idem robiť na velkú akciu, ktorá sa bude konat na tráve pod obrovským stanom. Môžem tieto dni užívať Dithiaden? Neviem, ako to tam vydržím. A ešte jedna otázka: Čo by ste mi doporučili, čo by som mala užívať na zmiernenie týchto silných príznakov alergie? Ďakujem za odpoveď.

MUDr. Luděk Hochmuth

V liečbe alergickej nádchy (prípadne inej alergie) sa používajú – často v kombinácii – lieky z viacerých liekových skupín, ktorých účinky sa dopĺňajú.
1. Základným liekom je tzv. alergén (vo vašom prípade Phostal). Podľa konkrétnej situácie sa určuje dávkovanie, spôsob a dĺžka podávania. Veľké reakcie v mieste vpichu môžu poukazovať na silnejší stupeň alergie. Prerušením liečby sa zbavíte reakcie po vpichu, nie však alergie! Správnejším postupom je upraviť dávkovanie (nájsť dávku, ktorú znášate bez väčších problémov a túto podávať ako udržiavaciu). Inou možnosťou je prejsť na inú formu alergénu – kvapky, ktoré sa podávajú do úst pod jazyk (tzv. sublinguálna imunoterapia).  V dohľadnom čase by sa mali objaviť aj u nás alergény vo forme tabletiek. Zváženie všetkých okolností je, samozrejme, na vašom alergológovi.
2. Lieky zo skupiny antihistaminík. Patria sem všetky vami uvádzané lieky (Zyrtec, Xyzal, Rupafin, Fixit). Aj keď niekedy môže pomôcť zámena jedného preparátu za iný, často je to absolútne neúčelné a bez efektu. Dithiaden je liek staršej generácie s menším efektom a väčšími vedľajšími účinkami, ako u predtým uvedených (útlm, ospalosť). Antihistaminiká sa užívajú pravidelne, nielen pri príznakoch – napríklad cez celú peľovú sezónu. Aj keď základné dávkovanie je jeden krát denne, možno ich pri nedostatočnom efekte prechodne užiť dva až tri krát denne. Vyššie dávky už lepší efekt neprinesú.
3. Tabletky s obsahom tzv. pseudoefedrínu – prinášajú rýchlu úľavu, väčšinou už v priebehu 20-30 minút. Ich efekt však trvá len niekoľko hodín, môžu sa užívať podľa potreby dva - tri krát denne. Nie sú však určené na dlhodobejšie užívanie, ale len na preklenutie najhoršieho obdobia, niekoľko dní. Pri dlhšom užívaní môžu byť návykové. Okrem toho ovplyvňujú pozornosť. U nás sú viazané na predpis špecialistu (alergológa), v zahraničí (napr. v USA) sú voľne predajné napríklad v hypermarketoch, čo však často vedie k ich zneužívaniu a zanedbávaniu pravidelnej základnej liečby.
4. Lokálna liečba. Na rýchlu úľavu sa používajú bežne predajné nosové kvapky na uvoľnenie nosa. Podobne ako pri predošlej skupine sú určené len na preklenutie krátkeho obdobia akútnych príznakov. Pri nadmernom užívaní môžu poškodzovať sliznicu (napr. krvácanie z nosa), ich účinnosť klesá, pri dlhšom užívaní sú návykové.
5. Najúčinnejšie sú nosové kvapky (spreje) zo skupiny lokálnych kortikoidov, ktoré by ste mali určite užívať. Majú sa  užívať pravidelne v celom období, kedy je váš peľ vo vzduchu. Ich nástup účinku nie je okamžitý, môže trvať niekoľko dní, u väčšiny pacientov sú však potom veľmi efektívne. Aj keď mnohí ľudia majú obavu z ich používania kvôli obavám z kortikoidov, v skutočnosti je však bezpečnosť najmodernejších preparátov značná, prakticky bez celkových vedľajších účinkov v správnom dávkovaní. Sú viazané na predpis alergológa  (alebo špecialistu ORL).
Pri dobre zvolenej kombinácii liekov z uvedených skupín sa dá dosiahnuť veľmi slušný efekt liečby, avšak bez návštevy lekára (hoci už len kvôli predpisu liekov) sa to nezaobíde.

Kúpa psíka

Dobry den chcem sa spytat kupily sme si psika a mojmu synovy sa vyhodila na tvari vyrazka ale taka obycajna ktoraho ani nesvrby ale aj tak sa bojim ci to nieje alergia na psika, dakujem

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň,
rozptýliť Váš strach môže praktický lekár Vášho syna, ktorý na základe vyšetrenia zváži liečbu kožného problému. Nemusí sa jednať o alergiu na psa, podstata ťažkostí môže byť infekčná a pod. Detský lekár následne rozhodne o vhodnosti kožného alebo alergiologického vyšetrenia.

Alergia a úder do nosa

Dobrý deň. Potreboval by som poradiť. Mám 27 r. a u mňa bola alergia vyvolaná úderom do nosa tak pred 7 rokmi. Odvtedy som bol aj na operácii nosnej prepážky. Príznaky ako alergie ako svrbenie už takmer zmizli, ale hlavný problém mám s mojím dýchaním cez nos. Jednak mám v alergickom období veľmi opuchnuté nosové mušle a to mi znekvalitňuje dýchanie. Môj dych je suchý navyše mám slabý čuch. Také dýchanie ma oberá o energiu a psychickú pohodu., robí mi to dosť veľké problémy. Nemohli by ste mi prosím Vás poradiť ako tie mušle donútiť aby odpuchli? :) Nie je na to nejaký prírodný produkt? Ďakujem za odpoveď.

MUDr. Luděk Hochmuth

Ťažkosti spôsobené nosovými príznakmi (kýchanie, svrbenie, výtok, upchávanie, zdurenie sliznice, porucha čuchu) sú mimoriadne nepríjemné a kto ich nezažil snáď ani neuverí, ako taká „banálna“ záležitosť vie strpčiť život. Vo vašom prípade sa podľa opisu zdá byť prítomná kombinácia viacerých príčin. Bez priameho vyšetrenia, samozrejme, nemožno vyriešiť váš problém, môžeme však  poukázať na niektoré okolnosti.
1. Úraz nosa s následnou operáciou. Úder do nosa zjavne spôsobil poškodenie nosa a prieduchov, ktorí si vyžiadali korekciu operáciou. Ak po operácii pretrvávajú – alebo sa po nejakom čase vrátili – problémy s priechodnosťou nosa, je potrebná ORL kontrola s posúdením stavu sliznice a štruktúr nosa. Alergia v žiadnom prípade nie je spôsobená úderom do nosa. Príznaky alergie sa mohli vyvinúť nezávisle na úraze, alebo príznaky dovtedy nenápadné sa zvýraznili. Ide však v každom prípade o dva nezávislé stavy, ktoré – vzhľadom k tomu, že sa prejavujú na tom istom mieste – sa vzájomne nepriaznivo ovplyvňujú
2. Alergia. Z otázky nevieme, o aký typ alergie ide, či sú príznaky viazané na kontakt s alergénom (napríklad peľová sezóna), alebo sa objavujú aj za iných okolností. Alergológ by mal testami zistiť prítomnosť alergie na konkrétne látky (alergény), dôležitá je však interpetácia výsledkov – posúdiť súvislosť vašich ťažkostí so zisteným alergénom. Pozitivita testov môže značiť napríklad len skrytú náchylnosť (predispozíciu) na alergiu a spúšťač vašich príznakov môže byť celkom iný.
3. Odstránenie opuchu sliznice  v oblasti nosových mušlí závisí – ako vyplýva z toho, čo sme uviedli, od jeho príčiny.  Po vylúčení inak riešiteľnej prvotnej príčiny (zápal, deformácia a niektoré iné) základným liekom sú nosové spreje (alebo kvapky) zo skupiny tzv. topických (lokálnych kortikosteroidov). Ich efekt nie je však okamžitý a dĺžka užívania môže byť viac týždňov aj mesiacov. Sú však v prevažnej väčšine značne účinné aj bezpečné (aj keď mnoho ľudí má z nich neodôvodnené obavy). Dá sa predpokladať, že aj u váš by mali byť riešením vašich ťažkostí. Sú viazané na predpis špecialistu (alergológ alebo lekár ORL). Tejto problematike sme sa venovali aj v jednej z predošlých otázok našej poradne.
4. Liečba prírodnými produktmi. Mnoho ľudí sa kvôli obavám z vedľajších účinkov liekov utieka k „prírodným produktom“. Dnes je na trhu k dispozícii priam neprehľadná plejáda najrôznejších „prírodných“ prípravkov, propaguje ich reklama, občania nachádzajú v poštových schránkach ich celé katalógy. Produkty vyrábané v mnohotisícových sériách majú prevažne s prírodou spoločný len názov. Od liekov ich odlišuje často len to, že sú z obchodných dôvodov zaradené nie medzi lieky, ale medzi tzv. „potravinové doplnky“, na ktoré sa nevzťahuje prísne schvaľovacie konanie. Nielen ich účinnosť – ale, žiaľ, často aj bezpečnosť sú často veľmi otázne. Samozrejme, niektoré zdravé potraviny, čaje, inhalácia a pod. môžu mať určitý priaznivý podporný efekt. Nemožno však od nich očakávať vyliečenie alergie ani porušenej nosovej sliznice.

Alergia na potraviny

Chcela by som Vás poprosiť o radu. Bola som na kožnom vyšetrení, nakoľko som mala rozsiahlu alergickú reakciu na chrbte a ramenách, červené až fialové veľké fľaky a tiež dlhodobé tráviace ťažkosti. Na zákalde testov mi lekárka zistila alergiu na papriku, pšenicu, kravské mlieko a kuracie a hovädzie mäso. Viete mi poradiť čo mám vlastne jesť a či sa dá nájsť niekde zoznam potravín, ktoré neobsahujú tieto látky. Ďakujem Miriam

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, Miriam. Mať diagnostikovanú alergiu na niekoľko v základných potravín znamená veľmi výrazný zásah do jedálnička pacienta. Žiaľ potravinová alergia patrí medzi najťažšie diferenciálnodiagnostické problémy. Preto si myslím, že by bolo namieste, aby tak závažná skutočnosť, akou je polyvalentná potravinová alergia bola vyšetrená aj u imunoalergológa a gastroenterológa. Nemožno totiž vylúčiť, že ide o prejav netolerancie istých potravín v teréne ochorenia tráviaceho systému, prechodnej poruchy imunity alebo prejav fokálnej infekcie...
 
Ale Vy Ste sa pýtali, čo by Ste mohli jesť. Nepoteším Vás, hlavná ťarcha sledovania obsahu potravín zostáva na Vás. Zloženie jedného druhu potraviny od rôznych výrobcov sa totiž môže výrazne líšiť. Univerzálny zoznam dobre znášaných potravín neexistuje. V literatúre sa uvádza, že medzi menej alergizujúce patrí jahňacie mäso,  králičie mäso, kvalitný olivový olej,biela ryža. Z pečiva je prípustný  ražný chlieb.  Málokedy ešte vyvolávajú alergiu potraviny ako pohánka,  brokolica . Asi  Vám bolo odporúčané eliminovať inkriminované potraviny. Keďže sa jedná o bežné druhy jedálnička, je vhodné, aby Ste prijímali dostatok bielkovín, minerálov a vitamínov z iných zdrojov, aby Vaša strava bola vyvážená . Okrem diéty by Ste mali mať k dispozícii antihistaminikum – liek proti alergii, event. liek, ktorý sa užíva pred každým jedlom, na zabránenie uvoľnenia pôsobkov z buniek sliznice čreva, a tým znižuje vstrebávanie alergénov. Mnohokrát pacient ani nemusí vedieť, že prijíma záťažovú potravinu, ktorá sa vyskytuje ako nepoznaná prímes. V každom prípade by Ste mali byť s odstupom času opätovne  vyšetrená kontrolnými testami.

Reinkeho edém

Dobrý večer, 4.9.2009 som postúpila operáciu reinkeho edemu vo voj. nemocnici vc Ružomberku, momentálne som doma a chcela by som vedieť, čo môžem a čo nemôžem, aby som niečo nezanedbala. Mám hlasový kľud, citim sa celkom v pohode, až na to, že nemôžem rozprávať, čo by ste mi doporučili ako podpornú liečbu, aby som mala čo najčistejší hlas.

MUDr. Luděk Hochmuth

Aj keď Reinkeho edém nie je alergickým ochorením, pár rád vám môžeme poskytnúť. Jednou skupinou opatrení je režim v bezprostrednom pooperačnom období. O hlasovom pokoji už viete. Napomáha aj celkový pokoj a dostatok spánku. Dôležitý je pitný režim, dostatok tekutín, vyhýbať sa však príliš chladným, horúcim, či inak dráždivým nápojom a jedlám. Bylinkové čaje sú ideálne. Hojenie a ústup opuchu podporujú enzýmové preparáty, dostupné v lekárňach. Absolútnou požiadavkou je zákaz fajčenia, aj pasívneho. Druhou skupinou sú opatrenia dlhodobého charakteru, ktoré majú zamedziť návratu ťažkosti. Najdôležitejšie sú dve opatrenia: nepreťažovanie hlasu a zákaz fajčenia. Problémom sú profesie s hlasovou záťažou. Po operácii je potrebné len postupne zaťažovať hlas. Niekedy je potrebná aj hlasová rehabilitácia pod dohľadom špecialistu (foniater alebo logopéd), ktorý Vás naučí správne používať a zaťažovať hlas. Je potrebné po hlasovej záťaži si dopriať aj hlasový pokoj. Niekedy sa hovorí o pravidle 60/10: po hodine rozprávania aspoň desať minút hlasového pokoja. Zákaz fajčenia asi netreba bližšie vysvetľovať, poznáme charakteristický chrapľavý fajčiarsky hlad. Podobne však hlasivky poškodzuje aj alkohol, najmä koncentrovaný. Je potrebné preliečenie príležitostných infekcií horných dýchacích ciest – čo neznačí vždy antibiotiká, skôr ide o pokoj, oddych, tekutiny, čaje a pod.  Mnoho ľudí chce byť pri infekcii čo najrýchlejšie bez problémov a hlavne plne výkonnými, aby nevypadli z práce, podnikania a pod. Neuvedomujú si, že organizmus si vyžaduje na preliečenie aj čas a pokoj. Ak však ťažkosti pretrvávajú a opakujú sa, je potrebná znovu odborná kontrola a liečba, u ORL špecialistu.

Upchatý nos v noci

Dobrý deň, môj 12 ročný syn asi pred rokom začal v noci zle spať, po čase som zistila,že sa mu upcháva nos. ORL lekár vyskúšal rôzne masti a kvapky,nepomohlo nič. Na testy na alergiu sme objednaní až 2.12.09, pritom testy na potraviny sa nepotvrdili,ktoré absolvoval na jar. Myslela som,že je alergický na perie, keď má z neho vankúš, ale cez prázdniny spal u babky v staršej vlhkej chalupe, kde má z peria aj paplóny a tam sa mu spalo výborne. Nerozumiem tomu, môže mu vadiť v byte suchý vzduch? Cez deň nesmrká vôbec, začne len v noci,ked si ľahne, a to nevysmrká nič, lebo má upchatý nos. Môže to byť alergia? Som z toho nešťastná, lebo cez noc sa nevyspí, a to ráno vstáva do školy,kde sa musí sústrediť. Prosím o radu. Ďakujem.

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň.
 Sťažené dýchanie nosom vie  veľmi negatívne ovlyvniť kvalitu života. Všetci tí, ktorí majú pocit, že majú nos akoby zovretý štipcom by s týmto tvrdením určite súhlasili.  Predpokladám, že  vyšetrenia u ORL lekára nepotvrdili žiadne anatomické odchýlky, že sa nezistil ani žiadny chronický zápal. Potešiteľné je, že Váš syn  nemá tieto ťažkosti permanentne a v každom prostredí. Fakt, že u  babky sa mu spí výborne, a že na strane druhej sú jeho nočné problémy viazané na určité prostredie (jeho detskú izbu)  by mohli naozaj svedčiť o alergickej pričine, poprípade o reakcii sliznice nosa na  faktory prostredia  (suchý vzduch, vône, chemikálie...).  Nemôžeme vylúčiť ani sezónny vplyv alergénov, keďže počas prázdnin u babky mohli mať „ jeho alergény“ tiež  dovolenku…
 Čo teda robiť do doby, kým sa nezistí príčinná súvislosť upchatia nosa? Vhodné je  upraviť spálňu syna  - najmä jeho posteľ  (aplikovať mnohokrát dopodrobna popísané protiroztočové opatrenia), odstrániť z izby kvety a rastlinky, upraviť kvalitu vzduchu použitím vhodnej čističky vzduchu, sledovať peľový servis a hľadať súvislosti medzi  ťažkosťami a výskytom alergénov. Popri tejto úprave prostredia je žiadúce poradiť sa  s lekárom ohľadom liečby. Antihistaminiká  (tabletky) v kombinácii s  lokálnou liečbou  nos. kvapkami sú u mnohých ľudí veľmi účinné. Rýchly efekt dosiahnete aj u    kombinovaných tabletiek antihistaminika s pseudoefedrínom, ktorý pomerne rýchlo spriechodní nos. Pozor táto účinná záchranná liečba je na lekársky predpis, a môže sa  užívať len pár dní. Krátkodobú úľavu prinesú aj  voľne predajné kvapky do nosa, ktoré   sú určené len na párdňové použitie. V rukách špecialistu je aj predpis  zlatého štandardu liečby opuchnutej sliznice nosa kortikoidnými kvapkami. Našich pacientov učíme aj techniky preplachu nosa, ktoré sú veľmi účinné  a  zároveň  nezaťažujú  organizmus nadbytočnou chemickou liečbou, prospešné sú aj inhalácie soľných roztokov.
 Najlepšou radou je ísť na kontrolné vyšetrenie za Vašim alergiológom a rýchle riešenie ťažkostí Vášho syna. V našom centre, tak ako aj v iných ambulanciách, máme vypracovanú stratégiu zvládania týchto stavov, ktorá po dôkladnom vyšetrení a vylúčení iných príčin - zahŕňa kombináciu medikamentóznej  (tabletky, kvapky) a podpornej liečby: preplachy nosa, kúry inhalácií zameraných na horné cesty dýchacie, poprípade  liečby svetlom. Na základe doterajšej praxe musím povedať, že tieto postupy sú u väčšiny pacientov veľmi účinné. 
 Po zvládnutí akútneho stavu u Vášho syna  – a spriechodnení horných dýchacích ciest   je potrebné dotiahnuť v spolupráci s ORL lekárom diagnostiku chronickej nádchy, ktorá je v niektorých prípadoch dosť komplikovaná. Držím palce a verím, že Váš syn  bude vstávať do školy riadne odpočinutý a sústredený. Terajšie možnosti liečby mu to   dozaista umožnia. 

"Huhňavá" reč

Dobrý deň. Chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám 38 rokov a problém s opakovanými zápalmi hrdla a upchatým nosom. V r. 2005 mi na alergologickej ambulancii diagnostikovali: RHINITIS chron. vasomotorica so stredne závažnou bakteriálnou alergiou. Doktorka mi nasadila liečbu ZODAC 1 tbl. a IRS 19 sprej do nosa. Tabletky užívam odvtedy pravidelne, ale môj stav sa nezlepšil. Najhoršie problémy mám ráno: upchatý nos, kýchanie, priesvitný výtok z nosa. Trvá to asi hodinu, cez deň je to už vcelku dobré. V auguste 2008 som bola vyšetrená na ORL ambulancii, pretože asi 3 mesiace som rozprávala „na nos“ (ako keby som mala silnú nádchu). Doktorka odporučila telerinoepifaryngoskopiu – záver: bez hypertrofických zmien na sliznici nosa a nosohltana, nosová priehradka bez deformity. Naordinovala mi Avamys sprej. Trošku sa to upravilo, ale stále som rozprávala „na nos“. V júli 2009 mi doktorka na ORL zmenila tabletky ZODAC a naordinovala mi AERIUS. Moje problémy s rozprávaním „na nos“ sú stále väčšie. Reč je huhňavá, ako keby som mala silnú nádchu. Ráno mám pravidelne upchatý nos, kýcham a z nosa vyteká číry výtok. Poraďte mi, prosím, ako sa mám zbaviť tej „huhňavej reči“, aké tabletky, sprej, prípadne aké vyšetrenie ešte absolvovať. Ďakujem.

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň. Myslím, že by bolo vhodné zopakovať opäť testy na určenie alergie. Vaše ranné  ťažkosti s kýchaním, upchatým nosom a výtokom u mňa totiž evokujú podozrenie na inhalačnú alergiu na roztoče. Tak ako sme na tomto  fóre už spomínali, jedná sa o významnú zložku prachu. Práve v lôžkovinách – posteľné prádlo majú ideálne podmienky pre svoj život. Teplo, optimálnu vlhkosť, zdroj potravy – živia sa odlúpenými bunkami našej kože. Opakované zápaly hrdla a huhňavý hlas by takisto mohli byť znakom alergického pochodu vo Vašom organizme. Huhňavosť – zmena Vášho prirodzeného zafarbenia hlasu je zaiste pre Vás veľmi obťažujúca. Je to porucha zvuku reči pri patologicky zmenenej rezonancii zvukov prechádzajúcich cez nosohltan a nos. Je niekoľko druhov  huhňavosti. ORL vyšetrenie by malo najprv trochu špecifikovať o aký typ huhňavosti ide. Či je zmenený zvuk len niektorých alebo všetkých hlások. Následne posúdiť, či ide o problém vyplývajúci z dlhotrvajúcej nádchy, zmenených pomerov na slizniciach nielen v nosovej dutine ale najmä v prínosových dutinách. Možno ide o tzv. návykovú huhňavosť, kedy sa nesprávny vzor reči zafixoval z obdobia výraznejších ťažkostí s nádchou – ako pozostatok napr. prekonanej infekcie. Napr. aj neurotické ladenie osobnosti môže napomôcť tejto fixácii hlások. V rámci diferenciálnej diagnostiky by malo byť vykonané aj neurologické vyšetrenie za účelom vylúčenia poruchy inervácie svalstva mäkkého podnebia – čo môže byť takisto najčastejšie výsledkom zápalu v danej oblasti. Keďže Ste mali vykonanú telerinoepifaryngoskopiu - do úvahy asi neprichádzajú príčiny ako sú napr. cysty, polypy, nádory, zväčšené krčné mandle, deformity. Zhrniem to. Potrebné opakované alergologické, ORL vyšetrenie s rinomanometriou, dôkladným vyšetrením  prínosových dutín, event. neurologické, logopedické vyš. Ako opatrenia – kvalitné antihistaminikum, lokálna liečba protizápalovým preparátom, preplachy nosa so soľnými roztokmi, psychohygiena. Po určení alergénu – eliminácia, eventuálna vakcinácia, imunomodulácia napr bakteriálnymi lyzátmi, realizácia výterov - pri kultivačnom náleze patogénu v horných  dýchacích  cestách – dôsledné preliečenie. Držím palce, aby Ste na základe spolupráce Vašich rajónnych špecialistov boli opäť v pohode.

Kde nájsť správne informácie?

Dobry den. Prave dnes som bola prvykrat yvsetrena na alergologii, mam 25r. Zistila mi lekarka alergiu:povedala na pupavu a palinu (neviem, zaraduje sa to ako alergia na pel?) a taktiez na roztoce. Zarazilo ma ze nesmiem bylinkove caje a med. Kde by som si mohla preciat co vsetko smiem a co nie?

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, ďakujeme za otázku. Pri diagnostikovanej alergii na roztoče je nutné dodržiavať tieto pravidlá: zaobstarať si lôžkoviny - paplóny, vankúše vhodné pre alergikov, ráno ich dobre vyvetrať, cca 1x za 3 mesiace vyprať paplón aj  vankúš, nechávať ich v zime  vymrznúť, v lete prehriať pod vplyvom vysokých teplôt počas pekných slnečných dní. Meniť posteľnú  bielizeň raz za dva týždne, mať upravené domáce prostredie s čo najmenším obsahom prachu - teda eliminovať zachytávače -  kožušiny dekoratívne, huňaté prikrývky, koberce, nepoužívať vlnené bytové doplnky, postupne vymeniť čalúnený nábytok za vhodnejší (koža,..), často vysávať kvalitnými  vysávačmi, najlepšie s obsahom HEPA  filtrov, nemať v spálni kvetiny, teplotu a vlhkosť udržiavať skôr na nižších hodnotách.

Teraz k Vašej otázke o paline a púpave. Ide o byliny z jednej  botanickej skupiny, a tak  vídame často ich skríženú reaktivitu. Ak Ste na nich alergická, znamená to, že Ste alergická na ich peľ prioritne, ale môžu sa postupom času vyskytnúť aj prejavy tzv.  orálno-alergického syndrómu - kedy pacient  reaguje na potraviny, ktoré majú podobné  alergény. U paliny ide najmä o koreňovú zeleninu surovú, ale stretávame sa aj s reakciami na harmanček, surový slnečnicový olej, chili papričky. Mali by Ste sledovať peľový informačný servis a tak plánovať svoje aktivity napr. dovolenku v závislosti  podľa predpokladaného výskytu vášho alergénu. Vo Vašej peľovej sezóne nejazdite v aute s otvorenými oknami, obmedzujte pobyt v prírode - hlavne v období suchého a veterného počasia. Je vhodné vetrať krátko - najmä krátko po daždi, nespať pri otvorenom okne, vhodné sú prímorské pobyty. Takisto sú vhodné  krátke vlasy, zvýšte osobnú hygienu, sprchovanie, umývanie vlasov po návrate z prírody. Peľoví alergici  majú dobré skúsenosti s preplachmi nosa slanou vodou aspoň 1x denne. Boli Ste upozornená na konzumáciu bylinných čajov. Môžu totiž obsahovať peľové zrnká. Rovnako ako aj med. Zásada je nepoužívať med a bylinné čaje aspoň  v období peľovej sezóny. Pozdravujem na začiatku Vašej cesty životom s alergiou.

Alergia na cudzie prostredie

Dobry den, chcem sa spytat ci je mozne nieco ako alergia na cudzie prostredie.. Totiz vzdy ked niekam idem (k priatelovi, na chatu, na dovolenku,..), prejavi sa u mna nieco ako reakcia na zmenu prostredia..najprv som si myslela ze som vzdy prechladnuta, potom mi to ale zacalo byt podozrive ze som prechladnuta vzdy len ked niekde som na viac dni.. Ked sa vratim domov, zase je vsetko v poriadku. Inde kycham, nos ma stipe a svrbi az nenormalne a oci to iste. Moze to byt alergia..? ak ano tak na co asi..? Prach mame doma aj my, psa tiez,...dakujem, Zuzana

MUDr. Luděk Hochmuth

Príznaky objavujúce sa v určitom prostredí vždy vzbudzujú podozrenie na alergiu. Pokiaľ sa však objavujú v rôznom prostredí (napríklad rôzne domácnosti) nepôjde asi o veľmi špecifické alergény (viazané len na dané osobitné prostredie), ale skôr o bežnejšie alergény, najpravdepodobnejšie roztoče. Vo vašej domácnosti môže byť práve ich prítomnosť z nejakých dôvodov nízka a preto sa máte doma dobre. Samozrejme, toto je len predpoklad a je potrebné aby vás vyšetril alergológ. Je potrebné posúdiť, či ste vôbec alergička a potom sa pokúsiť vytipovať (vytestovať) alergény, ktoré spúšťajú vaše príznaky. Ak sa alergia nepotvrdí, je potrebné uvažovať o iných príčinách. Je viac možností, ktoré musí posúdiť lekár, ktorý vás vyšetruje.

Mám navštíviť alergológa?

dobry vecer.pred 2 rokmi som bola u alergologicky kde mi povedali ze nie som alergicka.vlani v decembri som mala zapal priedusiek a odvtedy uz 4krat.chodim k pneulogovi ktory tvrdi ze mam alergiu na jeho predpis uzivam aerius,ecobec a atimos napriek tomu stale kaslem som z toho zufala.mala by som znova navstivit alergologa?pracujem vo vyrobe sviecok kde je vela chemikalii.dakujem

MUDr. Luděk Hochmuth

Pri pretrvávaní ťažkostí (dráždivý kašeľ) napriek liečbe je potrebné prehodnotenie, revízia stavu. Negatívne alergologické vyšetrenie pred dvoma rokmi nevylučuje, že sa medzitým alergia u vás nemohla vyvinúť alebo prejaviť. Alergológ by vás mal určite znovu vyšetriť. Práca v dráždivom prostredí s výparmi, chemikáliami však poškodzuje a dráždi sliznice dýchacích ciest aj v prípade, ak alergia nie je prítomná. Pri negatívnom náleze pri alergologickej kontrole by mal doterajší postup prehodnotiť aj pneumológ.

Parametre bunkovej imunity

Môj 7-ročný syn má alergiu na pele tráv a burín, lieči sa u alergologa.Pri poslednej kontrole krvi mal zvýšené CD19ly (26,1%), zvýšený pomer CD4/CD8ly,(CD4:45,9%,CD8:18,7%, CD4/CD8:2,45),miernu eozinofíliu a opakovane trombocitémiu.(423tis.,n. do 350)čo to konkrétne znamená? Klinicky nemá príznaky zníženej imunity, nebýva chorý, naposledy bral atb v januári t.r keď mal šarlach, inak je chorý tak 3-4 krát v zime, aj to má len vir. nádchu a väčšinou nepotrebuje atb.Pri ktorých ochoreniach môže byť tombocytémia,KO má inak v poriadku, keď bol menší, mal aj anémiu, ale teraz je to v poriadku,okrem xyzalu počas peľovej sezóny neberie žiadne lieky. Ďakujem.

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň,
u Vášho syna boli vyšetrované parametre bunkovej imunity (tzv. CD znaky) a krvný obraz. Vyšetrovanie bunkami sprostredkovanej imunity je v rukách špecialistu veľmi prínosným vyšetrením, vie odhaliť u pacienta určité poruchy imunitného systému, umožní sledovanie dynamiky zmien pri imunomodulačnej liečbe a podobne. Na strane druhej je toto vyšetrenie niekedy príliš preceňované a aj u zdravých jedincov môžu byť  jednotlivé parametre často mimo laboratóriom udávaného rozpätia. Navyše pre  imunológa  je percentuálne uvedenie výsledkov nedostatočné, oveľa cennejším sú absolútne hodnoty týchto parametrov (presné počty buniek). Musím Vás teda ukľudniť a oznámiť Vám, že mierne zvýšenie B lymfocytov (CD 19) a Th lymfocytov (CD4)  nemusí vôbec znamenať žiadnu poruchu imunity. Vami uvádzaný pomer medzi Th a  Tc lymfocytmi (CD4/CD8) je v rámci normy. Imunológ všetky pomocné laboratórne hodnoty musí dávať do súvislosti s klinickým stavom pacienta. Nikdy totižto neliečime laboratórne hodnoty, ale konkrétneho človeka. Keďže uvádzate, že syn len sporadicky  vyžaduje liečbu antibiotikami a nebýva často chorý – tým vlastne imunológovi dávate informáciu o dobrom fungovaní jeho imunitného systému.
Mierna eozinofília (zvýšenie eozinofilov v periférnej krvi) nie je vzhľadom na alergiu  Vášho syna neobvyklým výsledkom a oveľa cennejším údajom než hodnoty krvného obrazu je priebeh peľovej sezóny u Vášho syna - aké má príznaky a ako ovplyvňuje   jeho alergické ochorenie kvalitu života.
Trombocytémia znamená v preklade zvýšený počet krvných doštičiek. Počet  trombocytov závisí od dvoch faktorov. Na strane jednej je to ich produkcia v kostnej dreni a na strane druhej ich zánik v periférnej krvi. Hodnota 423 tisíc je hraničnou hodnotou, ktorá vôbec nemusí znamenať žiadne ochorenie a može byť pre Vášho syna fyziologickou hodnotou. Pýtate sa pri akých ochoreniach môže byť zvýšené počty  trombocytov. Ako som spomenul - aj hodnoty nad 500 000/ ul môžu byť úplne fyziologické. Kostná dreň je veľmi dynamický orgán a v prípade pozreby vie zvýšiť produkciu krvných doštičiek aj 10 násobne. Zvýšenie ich počtu teda môže vzniknúť    ako reakcia na krvácanie, ale aj pri najrozličnejších infekciách, úraze a pod.  Prechodne sa môže objaviť po fyzickej záťaži, strese (vtedy sa vyplavia doštičky zo sleziny a pľúc účinkom stresového hormónu – adrenalínu). Aby som bol v odpovedi    úplnejší  - musím dodať, že dôvodom ich zvýšenia môžu byť aj malignity, alebo vrodené či získané poruchy doštičiek pri najrozličnejších krvných ochoreniach. Tieto poruchy    patria do rúk hematológa, ktorý má k dispozícii arzenál rôznych metodík na vyšetrovanie funkcie trombocytov, na diagnostiku ochorení kostnej drene a pod. Vo väčšine prípadov sú zvýšenia trombocytov len laboratórnym výsledkom a nespôsobujú  žiadne komplikácie v zmysle vzniku trombóz a pod.
 Váš imunoalergiológ určite podrobne analyzuje výsledky Vášho syna, berie do úvahy jeho klinický stav, a som si istý, že má ochorenie Vášho syna pod kontrolou.
 

Kuchárka pre alergika

Od detstva som mala atopický ekzém, ktorý v mladosti ustúpil do pozadia. Neskôr sa zhoršila moja peľová alergia v zlom období až do astmy. Na opuchy slzníc a hlasivky to malo tiež veľký vplyv. Začala som brať kortikoidný spray do nosa a antihistaminiká. Dýchacie ťažkosti veľmi ustúpili, ale ako sa alergia začala vyburovať na obnovenom veľmi zhoršenom atopickom ekzéme. Pravdepodobne som alergická na ovocie. Keďže mi bola odporučená diéta bez korenia, ovocia a rôznych ochutení hľadala som aj na internete, ale našla som kuchársku knihu len v Čechách odkiaľ ju, ale neviem objednať na Slovensko. Prosím o recepty, prípadne odkaz na knižnú publikáciu na Slovensku. Ďakujem

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, je typické, že alergický proces v organizme najprv zasahoval kožu, potom nádcha, následne astma. Aj keď v súčasnosti už toto pravidlo neplatí tak, ako v nedávnej minulosti. Skúsila som Vám pohľadať kuchárku pre  alergika - mala by byť dostupná aj na Slovensku, mala by sa dať objednať aj na dobierku, event. Vám odporúčam  zavolať do Martinusu a poradiť sa. Je to kníhkupectvo s dlhoročnými skúsenosťami, možno Vám odporučia aj iné publikácie.
http://www.martinus.sk/?uItem=64687
http://dnes.atlas.sk/kultura/literatura/559156/aj-alergici-sa-mozu-chutne-najest
http://www.potravinova-alergie.info/recepty-alergie-hlavni-jidla.php
Želám veľa zdravia.

Krvné cysty

Prekonala som rozne plesne a aj chlamidie,mam podviazany vajecnik, vyoperovanu stitnu zlazu. Tvoria sa mi krvne cysty. Preco?

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, obráťte sa s týmito ťažkosťami na praktického lekára, endokrinológa, internistu event. hematológa. Vaša otázka nespadá do odbornosti alergológa.

Antihistaminiká a antikoncepcia

Dobry den, velmi by som poprosila o radu. Alergolog mi predpisal tabl. Cezera a na imunitu Luivac a moja gynekologicka mi nasadila antikoncepciu. Je tam moznost zleho znasania antikoncepcia pri tychto dvoch preparatoch? Mozu sa navzajom ovplyvnovat alebo je to v poriadku? Dakujem Martina

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň. Vami užívané preparáty by sa navzájom nemali ovplyvňovať. Želám všetko dobré.

Stravovanie

aku stravu nesmiem jest. a coho sa mam vyvarovat. dakujem

MUDr. Luděk Hochmuth

V každom prípade vám môžeme odporúčať racionálnu vyváženú stravu s vylúčením škodlivých, dráždivých a návykových látok. Bez ďalších informácií (váš zdravotný stav, charakter vašich ťažkostí, diagnóza a ďalšie údaje) konkrétnejšiu radu nemožno dať.

Červené fľaky na rukách

na rukach respektive na dlaniach sa mi zjavuju cervene flaky obcas svrba ale nie vzdy.viete mi zhruba poradit preco o aku alergiu by mohlo ist? dakujem!

MUDr. Luděk Hochmuth

Príčin uvedených fľakov na rukách môže byť viacero. V prípade alergie môže  ísť o alergiu na vnútorne požité látky (potraviny, lieky), môže ísť o tzv. kontaktnú alergiu (reakcia na látky, ktorých sa dotýkate, reakcia na kozmetické, hygienické a iné prostriedky). Nemožno však vylúčiť z uvedeného stručného popisu ani nealergickú príčinu kožných príznakov. Jediným riešením je priame konzultovanie kožného lekára (dermatológa), najvhodnejšie vtedy, keď sú dané príznaky priamo prítomné. Ak sú príznaky len prchavé, je možné základné kožné vyšetrenie aj mimo prítomnosti príznakov. Lekár posúdi stav vašej kože, prítomnosť možných vyvolávajúcich alebo zhoršujúcich okolností a navrhne vám ďalší postup.

Pretrvávajúca nádcha u dojčaťa

Dobrý deň. Chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám 3,5 mesačného chlapčeka,ktorý už od konca prvého mesiaca má nádchu. Lekárka mu najprv predpísala Pamykon,ten nepomohol. Potom sme boli odoslaní na nosno-ušno-krčnú ambulanciu. Tam lekárka odporučila preliečenie antibiotikami. Takže vybral Penbene a nejaké hnedé robené kvapky. To znova nepomohlo. Potom mám naša detská lekárka odporučila Mar a znova tie hnedé kvapky. Vybral aj Nasivin a nádcha stále pretrváva. Medzitým mu bol nasadený aj Fenistil. Lekárka nám povedala, že pokiaľ si nebude vedieť sám vyfúkať noštek, tak tie soplíky tam budú stále. Ale podľa mňa to bude ešte dosť dlho trvať. A nie je možné, že po toľkých liekoch nádcha neprešla. Takže Vás prosím o radu. Za pomoc ďakujem.

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň,
2,5 mesiaca  trvajúca nádcha  u  dojčaťa je dôvodom na dôkladné vyšetrenie. Nádcha u   malého dieťaťa nie je vôbec banálne ochorenie. Dojčatá nevedia ešte dýchať ústami, majú iné anatomicko – fyziologické pomery v horných cestách dýchacích ako dospelí (zúženie prednej a zadnej časti nosa, široká a krátka komunikácia so stredným uchom,...). Deti so zle priechodným nosom sú často nekľudné, mrzuté, trpia nechutenstvom a majú problém s pitím. Často mávajú aj bolesti uška, či zahlienenie  dolných dýchacích ciest. Väčšina infekčných príčin nádchy je vírusová, ale mnohokrát sa bežné nádchy komplikujú bakteriálnym zápalom. Je dobré, že ste boli na vyšetrení ORL, pretože len ORL lekár vie odborne vyhodnotiť možné anatomické odchýlky a iné   chorobné stavy v oblasti nosa a uší u dieťaťa (polypy, možné cudzie teleso, zápal stredného ucha,...). Za chronickou nádchou sa ale môže skrývať aj začínajúce alergické ochorenia, porucha imunity, reflux a pod. Preto je namieste aj alergiologické vyšetrenie a  na odporúčanie lekára aj gastroenterologické vyšetrenie. Jednoducho pátrať po príčine  chronickej nádchy. Medzi všeobecné rady starostlivosti o dieťa s nádchou patrí aj úprava vlhkosti vzduchu v spálni, odsávanie hlienov najmä pred pitím, ošetrovanie sliznice   soľnými roztokmi, inhalácie a používanie nosných kvapiek podľa rád a ordinácie lekára, ako aj polohovanie dojčaťa. Je treba si ale dávať pozor na nešetrené odsávanie, ktoré môže  poškodiť  sliznicu dieťaťa a neuvážené dlhodobé podávanie voľnopredajných uvoľňujúcich kvapiek do nosa, ale aj na kontakt dieťaťa s chorými či bacilonosičmi (častý problém ak má dojča starších súrodencov – škôlkarov...).

Svrbenie očí

Dobry den. Moj 11.rocny syn ma uz odmalicka svrbenie oci. uziva Xyzal a ocne kvapky Opatanol. Uz 2 krat po sebe ma vysoke hodnoty eozinofilie. Bol vysetreny na helicobaktera, toxocarozu a parazity v stolici s negat. vysledkom. Prosim Vas o radu.Mozu byt take vysoke hodnoty z alergie? Za Vasu odpoved vopred dakujem.

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň,
eozinofil je krvná bunka, ktorou hlavnou funkciou je bojovať proti parazitom. K tomuto boju ju príroda obdarila silnými zbraňami - rôznymi pôsobiskami, ktoré účinne zasahujú proti nepriateľom. Problémom je, že tieto obranné látky môžu za určitých okolnosti poškodzovať aj tkanivá človeka a  zúčastňovať sa na rôznych chorobných stavoch. Eozonofil je kľúčovou bunkou práve pri alergických ochoreniach, keď organizmus  mylne  vyhodnotí  situáciu a začne útočiť proti látkam, ktoré si tento  útok nezaslúžia (napríklad alergická reakcia u alergika po konzumácii jahôd). Eozinofíliu (zvýšené hodnoty eozonofilov) nachádzame teda u pacientov s alergiami, parazitmi, ale aj pri autoimunitných ochoreniach, poruchách imunity, zriedkavo aj pri malignitách a iných vzácnejších ochoreniach.  Poznáme  aj stavy, keď nevieme objasniť príčinu zvýšeného počtu  týchto  krviniek a  často  býva mierne zvýšenie eozinofilov  len  laboratórnym nálezom – bez klinického dosahu. Lekár   by mal  pátrať po príčine   eozonofílie – a tak je  úplne namieste  alergiologické vyšetrenie, ale  aj  vyšetrenie  na parazity, pátranie po hematologických ochoreniach. Musíme  myslieť aj na možný postih orgánov (srdce, koža, CNS, pľúca, pečeň, GIT ...).
Vo Vašom prípade, najmä ak má Váš syn dlhoročné svrbenie očí, ktoré môže byť jedným z prejavov alergie sa ďalšia diagnostika nezaobíde bez alergiologického vyšetrenia.

Mačka v rodinnom dome alergika

Chcel by som poprosiť o radu. Mám 40 rokov a mám peľovú alergiu od 10. rokov. V období máj až júl užívam 1x denne Zodac a podľa potreby aj spray Flixonase. U môjho 11.ročného syna bol od cca 1. roku diagnostikovaný atopický exém a od cca 6 rokov aj peľová alergia. V období máj až júl užíva 1x denne Aerius 5mg a nosné kvapky Vibrocil alebo Mar podľa potreby. Bývame v rodinnom dome a syn by veľmi chcel chovať mačku. Je to preňho vhodné? Ďakujem

MUDr. Luděk Hochmuth

V minulosti alergológovia striktne zakazovali prítomnosť zvieraťa v domácnosti alergikov. Na základe rozsiahlych tzv. epidemiologických štúdií (štatistické vyhodnocovanie údajov od  sledovaných pacientov) sa však súvislosť medzi alergiou a prítomnosťou zvieraťa v prostredí do značnej miery spochybnila. Takže dnes už jednoznačný zákaz neplatí a odporúčanie závisí od individuálnej situácie pacienta
1. Jednoznačné vylúčenie kontaktu so zvieraťom platí, ak pacient má testami potvrdenú alergiu na dané zviera a má aj príznaky v kontakte s ním. Kontakt so zvieraťom neznačí len priamu bezprostrednú prítomnosť zvieraťa. Zvieracie alergény nepredstavuje len zvieracia srsť (pri srsti nehrá rolu, či ide o krátkosrsté alebo dlhosrsté zviera – niekedy sa dokonca z prostredia horšie odstraňuje drobná srsť). Alergizujú aj zvieracie epitélie (drobné čiastočky pokožky). Nebezpečné sú aj zvieracie výlučky. U mačky mimoriadne silným alergénom sú jej sliny. Alergény zo slín sa dostávajú do prostredia (mačka sa celá olizuje, pri jej pohybe a otieraní sa o predmety v byte sa tento alergén nachádza v celom byte, vznáša sa aj v ovzduší). Zvieracie alergény pretrvávajú v byte aj dlhšiu dobu po odstránení zvieraťa (až roky!). Mačacie alergény patria medzi najsilnejšie alergény vôbec.
2. Opačná situácia – zviera nepredstavuje riziko pre alergika – je vtedy, ak je zviera prítomné v prostredí dlhodobejšie a pacient nemá ťažkosti viazané naň a má negatívne aj testy na zviera. V tomto prípade môže zviera byť dokonca ochranným faktorom pred rozširovaním alergie.
3. Alergik, ktorý doteraz nemá alergiu na zviera, ale ani nemal zviera v prostredí. Podľa dnešných poznatkov sa nedá jednoznačne vyjadriť k riziku zhoršenia (ale nedá sa vylúčiť ani zlepšenie!) alergie.  Môj osobný postoje je v tomto prípade skôr zdržanlivý:  pri veľkej túžbe po zvieratku sa radšej rozhodnúť pre menej alergizujúci druh (skôr pes ako mačka). Ďalšou otázkou je, kde sa zviera bude zdržiavať. Ak sa bude zviera zdržiavať mimo bytu (v prípade rodinného domu), vonku – je riziko minimálne. Pri pobyte zvieratka v byte je riziko vyššie. Vo vašom prípade, u dieťaťa s inhalačnou alergiou a atopickým eczémom by som mačku do bytu rozhodne neodporúčal.

Bronchoprovokačné testy

Kde prevádzajú boronchoprovokačné testy?

MUDr. Luděk Hochmuth

Bronchoprovokačné testy sa používajú pri diagnostike a sledovaní niektorých pľúcnych ochorení, najmä prieduškovej astmy. Vykonávajú ich oddelenia funkčnej diagnostiky,  najčastejšie v rámci pľúcnych oddelení či kliník (oddelenia TaRCH – tuberkulózy a respiračných ochoreniach). Tieto oddelenia však môžu byť aj samostatné, alebo naopak len súčasťou iných zariadení, napr. alergo-imuno centier. Nie sú však súčasťou každej nemocnice. V Bratislave existujú viaceré pracoviská, venujúce sa tejto problematike. V Banskej Bystrici, kde pracujem, však napríklad nie je k dispozícii kompletná funkčná diagnostika, pacientov na bronchoprovokačné testy odosielame do FN Martin. Informáciu o dostupnosti týchto testov by vám podľa bydliska mali poskytnúť v najbližšom oddelení TaRCH.

Svrbenie

Otázka č. 1:

Chcela by som Vas poprosit o radu. Asi tri tyzdne ma navalovite svrbia ruky a chodidla. Nahle prichadza pichlavy palivy pocit a ktory sa da utisit len poskrabanim. Prichadza to uplne necakane, a potom aj prestane. Raz len dlane a prsty, niekedy aj chodidla. Prvykkrat to bolo nasledne potom ked som v cajovni vypila nejaky exoticky caj. Uz tyzden berem ZODAC ale nic mi nepomaha. Dakujem

Otázka č.2:

Dobry deň,už asi tri dni ma svrby cele telo aj v noci ma to budí,vyrážky nemam žiadne.Je to taky zvláštny pocit ako by po mne niečo liezlo a ja si to musím automaticky poškriabať.Niekedy to je taky pocit akoby vás šteklil vlas pod oblečením ale nič tam nemam,som zúfala nikdy pred tym som to nemala.poradíte mi prosím,čo to môže byť poprípade akeho lekára mám navštíviť.Vopred Vam veľmi ĎAKUJEM.Silvia

MUDr. Luděk Hochmuth

Na uvedené dve otázky týkajúce sa svrbenia sa pokúsim odpovedať spoločne.
Svrbenie patrí medzi mimoriadne nepríjemné príznaky, môže spôsobovať postihnutej osobe veľké problémy, doslova môže priviesť človeka do zúfalstva.
Svrbenie sa veľmi často pokladá za prejav alergie (niekedy to skutočne tak aj je), môže mať však aj rad iných príčin.
Zhruba sa dá povedať, že podkladom svrbenia môžu byť kožné ochorenia, alebo môže byť príznakom iného, celkového ochorenia.
Kožné ochorenia. Svrbenie patrí medzi príznaky celého radu kožných ochorení. Pri kožných ochoreniach väčšinou sú prítomné aj ďalšie kožné prejavy (vyrážka, ekzém, začervenanie a iné), závisí to však od konkrétneho ochorenia a od stupňa postihnutia. Svrbí aj suchá, odmastená,  prípadne starnúca pokožka.
Celkové (vnútorné, systémové) ochorenia ako príčina svrbenia. Svrbenie môže sprevádzať celý rad ochorení – ochorenia pečene, obličiek, štítnej žľazy, cukrovku a mnohé ďalšie.
Čo môžete robiť pri probléme úporného svrbenia?  Je potrebné priame lekárske vyšetrenie, na diaľku sa problém vyriešiť nedá, avšak môžeme poradiť s postupom riešenia tohto problému. 
Základné vyšetrenia by mal vykonať praktický všeobecný lekár, ktorý zhodnotí stav pokožky a posúdi prítomnosť iných celkových ochorení. Základný rozbor krvi by mal vylúčiť (alebo potvrdiť) možnú  príčinu ťažkostí: vyšetrenie sedimentácie, krvného obrazu, cukor, pečeňové a obličkové testy. Ak sa zistí skryté celkové ochorenie, je potrebné jeho ďalšie riešenia podľa konkrétnej situácie.
Súčasne by vás v každom prípade mal vyšetriť aj kožný lekár (dermatológ), do ktorého kompetencie patrí  diagnostika a liečba kožných ochorení a príznakov (medzi ktoré patrí aj svrbenie). On zváži aj potrebu ďalších doplňujúcich a špecializovaných vyšetrení. Vyšetrenie u praktického lekára a dermatológa (včítane uvedených rozborov krvi) sa dajú realizovať bez odkladu.  Až podľa ich výsledku sa dopĺňajú prípadné ďalšie vyšetrenia (medzi ktoré patrí aj alergologické vyšetrenie), ak sú vôbec potrebné, ak sa problém nevyrieši už pri týchto základných vyšetreniach. Žiaľ, často sa stretávame s nesprávnym zdĺhavým postupom, s dodnes častou praxou „distribúcie“ pacientov – pacient nie je vyšetrený uvedenými lekármi, ale sa objedná na alergologické vyšetrenie, na ktoré sa väčšinou čaká a ktoré pritom nie je vyšetrením prvej línie.
Do doriešenia sa používajú lieky tlmiace svrbenie (patrí medzi ne aj spomínaný Zodac, ktorý však vo vašom prípade nepriniesol očakávaný efekt, iné lieky sú viazané na predpis špecialistu – kožného lekára). Je potrebné premasťovanie pokožky (od voľne predajných až po špeciálne prípravky) a vylúčiť kozmetické prípravky, ktoré naopak odmasťujú a dráždia pokožku. V diéte vylúčiť alebo obmedziť dráždivé potraviny (korenie, pikantné potraviny, silný čaj, káva, alkohol) a potraviny, o ktorých máte podozrenie na súvis s príznakmi.

Vyšetrenie spirometrie s difúziou

Dobry den, uz pol roka mam dlhotrvajuci kasel, Niox negat, spirometria negat, astmu vylucili, zistlili iba alergiu na plesne, berem rupafin. Teraz som objednna na vysetrenie spirometrie s difuziou, ale lekarka sa mi nechcela k tomu vyjadrovat, lebo ze ma nechce predcasne plasit. Prosim co sa tymto zistuje? Ake ochorenie? Dakujem. Este dodam, ze aj RTG pluc bol v poriadku.Sono srdca, tiez. Ci to nieje zo srdca. Stale citim ako by to bolo z priedusiek, akoby som mala stale na nich zapal, a mala ich miestami zahlienene, a miestami je kasel suchy drazdivy.

MUDr. Luděk Hochmuth

Vyšetrenie difúzie (trochu komplikovaný odborný názov: test difúznej kapacity pľúc pre oxid uhoľnatý, skratka odvodená z anglického názvu: DLCO alebo DCOSB) je vyšetrenie, ktoré sa používa pri pátraní po príčine dýchacích ťažkostí. Zisťuje sa ním efektivita výmeny plynov v pľúcach. Táto môže byť porušená pri celom rade pľúcnych – ale aj mimopľúcnych ochorení. Navyše výsledok môže byť ovplyvnený viacerými okolnosťami (napríklad obezita, málokrvnosť, u žien fáza menštruačného cyklu, poruchy hrudného koša a iné). To značí, že výsledok vyšetrenia (vyjadrovaný ako percentuálny podiel náležitých hodnôt) sa musí vždy hodnotiť v rámci celkového zdravotného stavu a ďalších doplňujúcich vyšetrení. Samotná hodnota nemusí jednoznačne určiť základnú príčinu stavu, len dokresľuje ďalšie vyšetrenia. Vyjadrenie lekárky, že vás nechce vyplašiť bližšou informáciou je trochu nešťastné, naopak lekár by mal pred každým vyšetrením pacienta informovať o dôvodoch vyšetrenia a o spôsobe jeho vykonania (tzv. informovaný súhlas je povinnou súčasťou zdravotníckej dokumentácie).
Vyšetrenie difúznej kapacity vo vašom prípade je správne, určite pomôže pri pátraní po príčine vašich ťažkostí. Píšete, že astma bola vylúčená, okrem vami uvádzaných vyšetrení však na vylúčenie astmy je ešte vhodné vykonať tzv. bronchomotorické testy (spirometrie po inhalácii určitých látok) – pokiaľ už neboli vykonané. Na základe vašich údajov by som, ako podklad vami popísaných príznakov, predpokladal chronický zápal priedušiek.

Liečba aj v zime?

Dobry den, prosim vas o radu. Moj syn sa uz 3 roky lieci na alergologii, jeho problemom su od jari az do jesene svrbiace oci. Teraz ma vysoku 17 percentnu eozinofiliu. Ma brat xyzal aj v zime, ked ho oci nesvrbia? Alebo mu ho mam vysadit? Za odpoved dakujem. 

MUDr. Miriam Lakoštíková

Neviem,aký vek má váš syn, píšete že má 3 roky alergické prejavy v pelovej sezone, má aj nádchu?,má aspon 5 rokov? V tom prípade by bol vhodný na liečbu vakcínou, kedže má pomerne silné prejavy v pelovej sezone už 3 roky.Či má užívať lieky v zime? Ak nemá celoročné prejavy alergie/alergia na roztoč, plesne, zvieratá/ možno dať pauzu,ak má ale eosinofily dlhodobo vysoké, aj celkové IgE vysoké hodnoty, je na zváženie aj leičba v zimných mesiacoch.

Psík v rodinnom dome alergika

Dcéra má zistenú alergiu na zvieraciu srsť, na mačku a psa konkrétne. Bývame v rodinnom dome a chceli by sme psíka. Môžeme ho kúpiť keď bude bývať vonku? Môže vonku dcérka s ním chodiť do kontaktu?

MUDr. Miriam Lakoštíková

Pokiaľ zistil Váš alergológ alergiu na zvieraciu srsť, kontakt so psíkom je rizikový, a keď budete mať psíka, neviem, či dokážete úplne dieťaťu "zakázať" osobný kontakt. Ďalej musím pripomenuť, ak doteraz nemalo vaše dieťa výrazné prejavy pri kontakte so psom/ alebo malo len nádchu, kožnú formu alergie/ a ak je dokázaná alergia na psíka alergológom, postupne pri kontakte s ním sa prejavy alergie možu zhoršiť/može pribudnúť kašeľ na alerg.podklade a stupňovať sa môžu prejavy až do astmy. Takže je na zváženie, ako budete psíka "izolovať" od dieťaťa.

Atopický ekzém

Dobrý deň, z dostupných informácií o atopickom ekzéme som sa dozvedela, že sprievodným znakom je svrbenie. Chcem sa opýtať, či je to tak vždy. Mám dvojročného syna, ktorý od narodenia má výsev v oblasti ramien, na stehnách a líčkach. Prešli sme od pediatra cez kožného lekára až sme skončili na alergoimunológi. Nakoľko mu boli zistené znížené hodnoty celulárnej imunity. leukocytoza a lymfocytoza. Tieto krvné hodnoty sa časom upravili. Syn je doteraz kojený a vyhýbame sa alergizujúcim potravinám. Vzhľadom na spomínaný kožný problém, bol dignostikovaný ako dieťa s atopickým ekzémom. Jeho stav sa nezhoršuje,ale ani nezlepšuje, vďaka Bohu ho pokožka nesvrbí a asi preto si kladiem otázku, či sa skutočne jedná o atopický ekzém, alebo máme ďalej hľadať odpoveď prečo je stav jeho pokožky, napriek všetkým protialergickým opatreniam, zlý. Ďakujem za odpoveď a prípadnú radu, čo môžem pre zlepšenie z dravotného stavu môjho syna ešte urobiť. Ďakujem.

MUDr. Miriam Lakoštíková

Ak vášmu dieťaťu potvrdil atopický ekzem kožný lekár a aj alergolog, určite je to tak, atopia je typický prejav na koži, ktorý nie je nejaký problem potvrdiť. Navyše ak máte pozit. rodinnú anamnézu na alergické ochorenia /vy,  váš manžel, vaši rodičia...starí rodičia dieťaťa/ riziko alergie sa zvyšuje.
Dojčiť už nie je v tomto veku nutné,naopak, výživné látky pre dieťa od Vás už nedostáva v potrebnej miere, ak prejdete na normálne mlieko, vhodné je prejsť cez  hypoalergénne formuly /Nutrilon HA/.
To že robíte všetky protialergické opatrenia doma je v poriadku. Ale naše životné prostredie a potraviny, s kotrýmu prichádzame do kontaktu a ktoré konzumujeme obsahujú napr. E-čka, ktoré sú vysoko rizikové pre alergické dieťa, preto prejavy alergie na koži pretrvávajú, no môžu sa vašimi opatreniami zmierniť. Ale je potrebné rešpektovať pokyny a odporúčania hlavne alergológa a kožnej lekárky.

Ako obmedziť alergické reakcie

Dobry den, som od mala alergicky na pele. Alergia sa mi prejavuje hlavne slzenim a svrbenim oci, podnebia a nepretrzitym smrkanim. Braval som inekcie, pred niekolkymi rokmi som presiel na uzivanie kvapiek, aby bolo lepsie cez sezonu. Nic vsak nepomaha, pocas sezony ani lieky, aby utlmili alergiu. Vedeli by ste poradit, ako obmezit alergicke reakcie? Hlavne neustale smrkanie obmedzuje vykon a sustredenie v praci a celkovo 'spolocensky' zivot. Dakujem za rady.

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň. Podľa Vášho popisu je možno predpokladať, že máte vyťaženú liečbu, no napriek tomu príznaky alergie  sú výrazné. V liečbe alergie je zlatým štandardom vakcína, ktorej dávky sa v priebehu sezóny podľa potreby redukujú. Na obdobie najvýraznejších  ťažkostí je možno podávať antihistaminiká - lieky na alergiu prechodne aj vo zvýšenej dávke, ale hlavne s dostatočným predstihom pred nástupom sezóny. Lokálna liečba nosa, očí by mala byť používaná pravidelne, osvedčuje sa najmä lokálny kortikosteroid, niekedy aj v kombinácii s lokálnym antihistaminikom. Niekedy siahame k prechodnému predpisu lieku s obsahom pseudoefedrínu. Čo sa týka režimových  opatrení, boli aj na tomto fóre opakovane popísané - skúste sa zamerať v čase sezóny na elimináciu alergénu.  Odporúčame našim pacientom preplachy nosovej sliznice soľnými roztokami. Skúsiť namontovať si protipeľové siete na okná, zotierať prach s obsahom peľov z nábytku na vlhko, v sezóne vetrať viac po daždi, obmedzovať vychádzky  do prírody. Snažte sa byť v psychickej pohode, človek v strese je viac zraniteľný.  

Staloral

dobry den chcela by som sa vas opytat ci je uzivanie staloralu bezpecne ked kazdy druhy pacient ma pri jeho uzivani problem nie je nejaka ina podobna vakcina niekedy dcera pouzivala vakcinu zo sevapharmy ale nakolko je silny alergik museli sme s uzivanim skoncit pytam sa kôli mojej dcere ktora sa lieci na atop.ekzem a dnes po koznych testoch jej opät navrhli vakcinu liecbu staloralom 300 nemoze z toho lieku dostat astmu ked ma atopicky ekzem uz12 rokov a moze sa sucasne pouzivat mast protopic prosim vas o odpoved

MUDr. Miriam Lakoštíková

Staloral kvapky je bezpečná a účinná vakcína, neviem odkiaľ máte údaj, že každé druhé dieťa má pri užívaní problémy...Vaša alergologička Vám vakcínu dala práve preto, aby predišla rozvoju alergie do možnej formy astmy. Protopic je lok. liečba ekzému, ktorá je bezpečná, ak jej podávanie riadi kožný lekár alebo alerogológ.

Stále choré dieťa

Chcem vas poprosit ako dalej postupovat dalej.Moj 3rocny syn je stale chory, angina a teraz uz nam to vsetko schadza na priedusky. nas imonoalergolog nam odporucil vytiahnut nosnu mandlu a zaroven urcito cast aj z krcnych.dali sme a okrem toho ze syncek uz nechrape pokracujeme dalej v nasich tazkostiach. Imunitu ma oslabenu ,vybrali sme ribomunil,aerius teraz nam lekar nasadil aerius a biogaia.Vo februari sme boli na zakrok a od maja sme kazdy mesiac chory.teraz sme boli chory kuse od augusta do 8.10 sme dobrali lieky. mozte mi poradit co dalej ako postupovat.

MUDr. Miriam Lakoštíková

Neviem presne podľa charakteru otázky, čo to znamená, že Vaše dieťa je opakovane choré /aj keď je po adenotómii a parciálnej tonsilektómii/. Ako prebieha choroba, či sú pri nej aj teploty alebo je to napr. kašeľ, ktorý je bez teploty, a kedy sa objavje kašeľ? Či bola zistená Vášmu dieťaťu alergia, keďže má v liečbe Aerius? Kedy doužíval Ribomunyl? A hlavná otázka - či Vaše dieťa chodí do kolektívu? Či by bolo možno vhodné zvážiť vylúčiť ho z kolektívu, vhodné by bolo možno uvažovať o 1 mesačnej klimatoterapii napr. v Tatrách, po takýchto pobytoch sa u detí naozaj podstatne zníži frekvencia respiračných ochorení.

Alergia na potraviny

dobry den, chcela by som vás poprosiť o radu. alergologička mi urobila testy na rozne potraviny a zistila že som alergicka na - histamin 3+, oriešok bursky 2+ , zeler 2+, fazuľa 2+, hrášok 2+, paradajka 3+ a cesnak 2+. ako veľmi sa ktorým potravinam musim vyhybať? lebo napr. neviem si predstaviť jedlo bez paradajky či kečupu. bez toho pre mna jedlo nema chuť už od malička. nikdy som nespozorovala žiadne vyražky ani nejake ine problemy spojene s paradajkami denne konzumujem kečup. hoci zvyknem mať krče a problemy zo žaludkom no to nie denne. beriem tiež tabletky xyzal dakujem za akukolvek radu. Nikolet

MUDr. Luděk Hochmuth

Z vašej otázky nie je celkom jasné, či ťažkosti sú viazané na konzum uvedených potravín. Pri odporúčaní vylúčenia určitých potravín zo stravy majú totiž testy (kožné aj laboratórne) len pomocný význam, ich výpovedná hodnota pri potravinovej alergii je nízka.  Najdôležitejšou otázkou je, či zjedenie danej potraviny spôsobuje ťažkosti. aj naživo. To značí: ak po zjedení danej potraviny máte príznaky, a keď ju vylúčite zo stravy, príznaky nemáte (prípadne si to overíte aj opakovane) – je súvislosť zjavná a diétne opatrenia, žiaľ, asi budú nevyhnutné. Ak však súvislosť nie je jednoznačná – pri rovnakej strave raz príznaky sú a inokedy nie, je súvislosť otázna a diétne obmedzenia zbytočné. Vylúčenie potravín len na základe uvedených testov  sa neodporúča. Je treba hľadať aj inú príčinu tráviacich ťažkostí, ako potravinová alergia – odporúčam skonzultovať špecialistu v odbore gastroenterológie.

Problém s dýchaním

Dobrý deň! V poslednej dobe mám problém s dýchaním ale iba v noci. Akonáhle si ľahnem do postele tak sa mi zablokuje jedna nosná dierka. Ráno vstávam s plným nosom, bolia ma oči - nevládzem pozerať na slabé ranné slnko a som ešte viac unavený. Behom dňa nemám skoro žiadne problémy, vyskytne sa to iba po spánku resp. keď idem spať. V prípade ak je to príznak na alergiu tak Vás poprosím o radu aspoň približne na čo by to mohla byť alergia. Ďakujem.

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň. Vami popisované ťažkosti mi pripadajú ako prejav alergie na roztoče. Pre ňu je typické, že v prostredí, kde je vyššia nálož roztočov - a to sú práve lôžkoviny - vankúš, paplón, posteľ, dokáže vyvolať  príznaky. Či už na prieduškách, alebo nádchu, nepohodlie v očiach. Objednajte sa na imunoalergologické vyšetrenie, kde Vám alergiu môžu zistiť. Dovtedy sa dajte vyšetriť aj na ORL ambulancii, kde by sa mala vylúčiť  iná príčina ťažkostí. Za pokus by možno stálo vyskúšať užitie voĺnopredajného antihistaminika - či zlepší stav, alebo nie. Prajem všetko dobré.

Alergia a tehotenstvo

Dobrý deň. Mám 30 rokov a doteraz som nemala alergiu (ani v detstve pri kožných testoch nebola zistená). Počas druhého tehotenstva som mala stále nádchu a upchatý nos hlavne v noci. Myslela som, že po pôrode to ustúpi, no ostalo to ešte horšie. Každé ráno som kýchala aspoň 7krát, potom ma svrbelo podnebie a stále som mala plný nos. Išla som k lekárke ORL, ktorá mi po vyšetrení predpísala Nasonex. Liek mi veľmi pomohol, no keďže bolo leto a ja mimo bydliska liek mi došiel a potom všetky príznaky sa vrátili ešte horšie a do toho aj svrbenie očí (čo som nikdy nemala s očami problémy). Chystám sa späť na vyšetrenie na ORL po lieky a chcela by som vedieť, či by ste mi odporučili aj alergologické vyšetrenie. Ďakujem Mirka

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Milá Mirka,
počas gravidity sa môže jednať o nádchu tehotenskú, ktorá sa prejavuje u istej skupiny žien a súvisí so zmenami  hormonálneho profilu. Avšak, ako Ste správne predpokladali po istom čase po pôrode by mala ustúpiť a nemala by byť viazaná spolu s očnými príznakmi. Skôr si myslím, že záťaž, akou gravidita nesporne je, viedla k odkrytiu alergie. Vedú ma k tomu viaceré úvahy - jednak svrbenie podnebia, jednak spomínané očné ťažkosti, ale aj Váš  údaj, že v detstve Ste boli testovaná na alergiu. Tá sa rokmi vyvíja, mení, preto si alergológovia pretestuvávajú  pacientov s odstupom času znova. S prípadmi ako Ste Vy sa stretávam vo svojej praxi často, takže Vám odporúčam  opätovne navštíviť imunoalergológa.

Čo znamená IgE

Chcela by som Vas poprosit o radu vysledky z krvi mi ukazali IgE:458,7 chcela by som vediet co najviac ohladom toho ige nikdy som take nieco vo vysledkoch nemala. Inak som uz 12 rokov alergicka mam totiz sennu nadchu na ktoru pouzivam lieky popripade aj vakciny. Prosim Vas o vasu odpoved velmi mi tym pomozete. Vopred vam velmi pekne dakujem. Martina

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, Martina.
IgE - imunoglobulíny E sú protilátky -  bielkoviny. Majú veľký význam pri sprostredkovaní reakcií, ktoré sa vyskytujú u citlivých jedincov pod vplyvom alergénu. Približne polovica jedincov s alergickým zápalom nosovej sliznice alebo astmou má zvýšené hladiny IgE.
Na druhej strane mnoho jedincov s alergiou a zvýšenými hladinami IgE špecifických alergénov má normálne hladiny celkového IgE. Normálne hodnoty nevylučujú alergické ochorenie. Najčastejšími príčinami zvýšeného IgE je alergický zápal (ekzém, priedušková astma, senná nádcha), alebo parazitárne ochorenie.
Pre úplnosť dodávam aj iné príčiny - hladiny celkového IgE sú často zvýšené pri imunitnej nedostatočnosti (poruche imunity). Zvýšené hodnoty sa tiež môžu vyskytovať pri anafylaktickom šoku, reume, plesňovej chorobe pľúc (aspergilóza), nedostatku IgA, cystickej fibróze, hemosideróze, infekčných chorobách pečene, parazitárnych chorobách, infekcii cytomegalovírusom (CMV), kandidóze, rakovine lymfatických uzlín - m. Hodgkin (pokročilé štádium), m. Kawasaki, infekčnej mononukleóze, zápale  obličiek, plazmocytóme, popáleninách, Guillainov–Barrého syndróme a Wiskottovom–Aldrichovom syndróme. Znížené hodnoty sa vyskytujú pri radiačnej liečbe, u pokročilých nádorov, poruchách bunkovej imunity, aj pri ťarchavosti. Dúfam, že som Vám pomohla pri zorientovaní sa ohľadom IgE.

Alergia na kalcitonín

Dobrý deň! Som alergička - mám alergiu potravinovú (med, orechy, banány, v tomto roku višne, čerešne, slnečnicové semiačka), celiakia, inlaktróza, alergia na peľ rôznych rastlín i stromov, alergia na prach, ekzémy... Z dôvodu ťažkej osteoporózy užívam Calcitonín alebo i Tonocalcin. Ráno si sprej vstreknem do nosa a okamžite sa u mňa objaví výrazné až neznesiteľné svrbenie, kýchanie aj 10 min., krvavý výtok z nosa. Môže ísť o alergiu na kalcitonín? Ďakujem

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň. Na Vašu otázku znie odpoveď môže, ale nemusí. Vaša reakcia organizmu môže byť spôsobená precitlivenosťou na samotnú účinnú látku kalcitonín. Ako iné liečivá aj ona môže byť u istého jedinca alergénom. To by sa mohlo objektivizovať pomocou kožného testu alebo odberom krvi. Takisto musíme brať do úvahy, že kalcitonín ako polypeptid môže vyvolať obrannú reakciu sliznice nosa - kýchanie, opuch sliznice, sekréciu hlienov ako cudzorodá iritujúca látka. Rovnako je možné, že ide o precitlivenosť na konzervans v nosových  kvapkách - benzalkonium chlorid - je to látka pomerne dráždivá. Ako alergička máte sliznice nosa, oka, priedušiek viac zraniteľné, citlivejšie voči rôznym podnetom, dráždidlám. Nielen alergénom. Odporúčala by som Vám absolvovať ORL vyšetrenie, kde by sa zistilo, či nemáte iné ochorenie nosa. Napríklad nosové polypy, atd. Skúste sa zdôveriť s týmito ťažkosťami aj Vášmu alergológovi, ktorý Vám bude nápomocný pri vylúčení alergie na kalcitonín, alebo benzalkonium chlorid.

Suchý kašeľ

Dobry den,v septembri mi zistili alergiu napel trav,obilnin,astrovitych rast. a roztoce domasce a skladove.Mam alergicku nadchu a beriem zodac a levoceterizin teva.Pred tyzdnom som zacala kaslat je to skor suchy drazdivy kasle a najhorsi je vnoci neviem co robit ked ma zacne dusit som z toho unavena.Beriem na to nejaky sirup proti kaslu,kt.som kupila v lekarni beriem ho uz 3 den a zacial ziadne zmeny.Je to dalsi prejav alergie?alebo nebodaj astma?prosim poradte mi co by to mohlo byt. Dakujem

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň. Váš kašeľ môže byť spôsobený viacerými príčinami. Jednou z nich je infekcia, ale aj začínajúca  priedušková astma. Ak máte alergiu na roztoče a dusí Vás v noci, skutočne môžeme uvažovať o alergickom kašli.  Navrhujem, aby Ste sa dali vyšetriť na pľúcnej ambulancii, ORL alebo išli na kontrolu k Vášmu imunoalergológovi, ktorý by Vám zrejme naordinoval inhalačné lieky na zvádnutie kašľa, dusenia. Ak máte chronickú nádchu - v liečbe by Ste mali mať aj protizápalový sprej do nosa. Je možné, že kašeľ je spôsobený zatekaním hlienov z prínosových dutín. V každom prípade musím podotknúť, že nie je celkom štandartné, aby sa užívali 2 antihistaminiká naraz. K tomu sa uchyľujeme my alergológovia v prípadoch ako sú napr.ťažký ekzém. Skúste si pozrieť do správy, či Vám Zodac nebol zamieňaný za Levocetirizin Teva. V tom prípade by Ste si mali užívať len jeden liek na alergiu.
Želám všetko dobré.

Červenanie a slzenie oka

Dobry den, prosim vas o radu. Mojmu 4 mesacnemu syncekovi zacalo cervenat a slzit lave ocko, popri tom aj vela kycha a tecie mu z nosteka. V ten den kosili travu okolo bytovky, tak by ma zaujimalo ci by to mahla byt alergia alebo nieco ine. Teplotu nema, dakujem za odpoved.

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň,
alergické prejavy (slzenie očí, kýchanie, výtok z nosa) u dojčiat nie sú nezvyčajné, a skutočne by sa mohlo jednať o alergickú príčinu. Stanovenie diagnózy sa ale musí oprieť o vyšetrenie dieťaťa, odobratie anamnézy a diferenciálnu diagnostiku. Podobné prejavy sa totiž vyskytujú aj pri infekčných - najmä vírusových ochoreniach. Odporúčam preto vyšetrenie u Vášho detského lekára.

Červené vyrážky na chrbte

Dobrý deň. Môj syn má 6 rokov, nikdy nebral antibiotíká, nikdy nemal žiadne alergické reakcie ani na potraviny, či na zvieratá a pod. Chlapec nastúpil v septembri do školy, po dvoch dňoch prechladol a bol týždeň doma v posteli. /Prechladnutia sú u neho bežné - asi 4 krát do roka - takže v norme/. Poriadne sa preliečil - žiadne behanie po vonku. Teraz je október - u nás v Tatrách chladný mesiac. Pred pár dňami sa mu začali na chrbte objavovať vyrážky /teraz ich je asi 5/. Najprv som si myslela, že ho len poštípal komár v noci, lebo to tak vyzerá ako štípance. Ale na ďalši deň ďalšie a ďalšie vyrážky. Niektoré ustupujú, druhé sa objavia. Nie je ich veľa, sú aj na nohách /asi tri/ a na semenníkoch /tiež tri/. Máme si dať kvôli pár vyrážkam robiť kožné testy? Detská Dr. nám to zatiaľ nenavrhla. Predpísala tekutý púder a Zodac. V priebehu 24 hodín to pekne ustupuje, ale ja by so m chcela vedieť, čo to je a prečo to je. Ďakujem za odpoveď. Marianna

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň,
koža je významný imunologický orgán s množstvom buniek, ktoré zohrávajú zásadné mesto v obranyschopnosti človeka. Nezriedka práve zmeny na koži privedú lekára  k diagnóze črevných, autoimunitných, infekčných a iných ochorení.  Netreba ale robiť paniku, v prípade Vášho syna sa môže jednať o nekomplikovanú krátkodobú záležitosť (kožné prejavy po viróze, reakciu na potraviny, alebo ako spomínate štípance či infekčný charakter kožných  eflorescencií). Mnohokrát sa pri krátkodobých epizódach výsevu na koži k pravej príčine ani nedopátrame. V prípade, že prejavy na koži nebudú ustupovať Váš lekár určite zváži vhodnosť vyšetrení, vrátane konziliárneho kožného či alergoimunologického vyšetrenia.

Alergia na psa

Mam otazku mam alergiu na psa a byvame u svokry, chcem sa opytat? Doteraz bol pes vnutry, kedze som mala priznaky a a alergolog mi zistil alergiu na psa, svokra po dlhom prehovarani ustupila, ze psika da teda von, jedna sa o vacsiu rasu psa. Prehovarali sme ju aby dala psa uplne prec, ale s tym nesuhlasi. Bude mi to aj tak skodit na moje zdravie? Aj ked bude pes vonku? Inu moznost nemam. Dakujem.

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň. Je pozitívne, že pes je odsunutý vonku. No musím upozorniť, že kontakt s ním by mohol mať nepriaznivý  dopad na Vaše zdravie. Vaša alergia by sa mohla zhoršovať, event. v neskoršom období by sa mohla vyvinúť priedušková astma. Najlepšie by bolo, keby sa svokra psíka dokázala celkom vzdať, aj keď viem, že je to veľmi  ťažké - čo môže mať zasa dopad na jej psychickú kondíciu. Do úvahy ešte prichádza aj odsťahovanie sa. Držím palce!

Stále choré dieťa 2

Dobry vecer, doplnam info.ktore som v prvej otazke neuviedla uz som vam pisala. Sme chory napr. zaciatkom mesiaca doberieme lieky a po tyzdni sme zase chory, alebo to trva aj mesiac kym sa vylieci.na zaciatku su teploty nad 39,5 asi 3-4 dni,teploty ustupia po tychto dnoch, kasle stale az kym nevyberie 2bal anti. Alergiu mu nezistili lebo ziadne vysetrenia nepodstupil, aerius mu nasadili kvoli znizenej imunite, ribomunyl sme uzivali od februara do 3. jula, potom nam lekar nasadil biogaia+aerius. do kolektivu nechodi, az teraz bude mat 3 roky a mame doma este 2 rocneho synceka taze sme doma. Nasa lekarka nam odporuca este cakat aspon do marca. Teraz sme zdravi uz 2 tyzden. na prvu otazku nam odpovedala MUDr. Miriam Lakostikova tak ak je to mozne tak bola by som rada keby nam odpovedala aj teraz. Dakujem

MUDr. Miriam Lakoštíková

NAJSKôR BY MA ZAUJÍMALO, či malo dieťa vyšetrený imunitný profil, alebo či Ribomunyl bol ordinovaný na základe údaju o vysokej chorobnosti... Teploty na začiatku ochorenia nebývajú typicky pri alergiách, ale mohli by pri vysokej frekvencii ochorení znamenať deficit imunity. Boli ste na ORL vyšetrení??či dieťa nemá zväčšenú nosnú mandlu, ktorá by mohla byť príčinou opakovaných IHDC a ako ložisková infekcia aj príčinou teplôt - A NAKONIEC, keďže máte Aerius, a dieťa má 3 roky, váš alergológ predpokladá alergiu? A ROBILI MU KOŽNÉ TESTY? To je len schema, ako by som možno postupovala ja, no konkretnu situáciu podla klinického obrazu musí riešiť váš pediater a alergológ.

Alergia na psa 2

Dakujem za Vasu odpoved, zial odstahovanie nepripada do uvahy, mame dve deti, a vlastne kde? Mysllite, ze ked s nim nebudem vobec v kontake, ako hladkat ho, a v tesnej blizkosti, tak mi to nebude skodit? Svokra sa psa nevzda to viem, taky krok nespravi, a odstahovanie tiez neprichadza do uvahy, ja moc vztah k psom nemam, takze prosim, ked budem dalej od neho, a nebudem v jeho tesnej lizkosti? Aj tak to bude mat na moj zdravotny stav zly dopad? Moja alergia sa paveze prejavovala kaslom a dost intenzivnym.

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Opäť dobrý deň. Ako alergologička by som mala odporúčať úplné odstránenie psa z Vášho rodinného prostredia. Najmä ak, ako píšete, problém už máte s prieduškami. Ale ako človek viem, že sú situácie, ktoré sa nedajú riešiť bez nadhľadu. Asi Vám nič iné neostáva, iba sa chrániť kontaktu s ním, nepúšťať ho do bytu. Ak sú deti, manžel s ním  v  kontakte, čím skôr im vymeniť oblečenie, aby alergény zo psa, ktoré Vám škodia neprinášali do Vašej blízkosti. Dbať, aby psíkov domček bol udržiavaný v čistote. Viaceré opatrenia sa spomínali aj na tomto fóre vo vyššie  uvedených odpovediach. Verím, že sa podarí obnoviť správna symbióza vo vašom spolunažívaní.

Ekzém okolo očí

Dobry vecer, mam 39 rokov a pred rokom sa mi objavil ekzem na oboch dolnych mihalniciach,viecka som mal opuchnute, zapalene, avsak bez palenia, ci svrbenia, oftalmologicke aj alergologicke vysetrenie potvrdilo diagnozu, dostal som Aerius tbl. a Ophtalmo hydrocortison na natieranie viecok. Momentalne nemam ziadne priznaky, chcel by som sa opytat, ze aku kozmetiku - masticku mozem pouzivat na osetrenie pokozky okolo oci, nakolko v tej oblasti pokozku mam dost suchu. Mam strach experimentovat, preto Vas ziadam o radu. Dakujem

MUDr. Luděk Hochmuth

Na ošetrovanie suchej pokožky sa používajú prípravky, ktoré sa označujú ako emolienciá. V lekárňach je dostupná pestrá paleta konkrétnych mastí a krémov, voľno predajných aj viazaných na recept špecialistu (dermatológa). Existujú celé rady preparátov, napriklad Excipial, Lipobase a iné. Výber konkrétneho preparátu závisí od konkrétnej situácie (typ alergie, dĺžka trvania ochorenia, stupeň postihnutia, pridružených iných ochorení a ďalších faktorov). Najkompetentnejší na radu je lekár, ktorý vás vyšetroval a má k dispozícii vaše konkrétne nálezy a pozná váš stav. Pri troške pružnosti by vám mal vedieť poradiť aj formou telefonickej konzultácie vzhľadom k tomu, že sa momentálne máte dobre a zrejme nové vyšetrenie nie je nutné.

Dráždivý kašeľ

Dobrý deň. chcela by som poprosiť o radu. Mam 22 rokov a od minulého roka som začala mať problémy s dýchaním, hlavne sťažené dýchanie, že som sa nedokázala dobre zhlboka nadýchnúť. Keďže som došla do styku so zaplesnenou miestnosťou, dala ma doktorka otestovať na pneumo chlamydie a mykozu. Mala som obe pozitívne a 2-3 týždne som mala antibiotika. Toto ustalo, ale začala som sa liečiť na alergologii, pretože som sice s dychanim problemi už nemala, ale mala som problémy s nádchou. Takže zistili mi z testov, že som alergická na rôzne byliny, mačku, roztoče. Začala som brať lieky (zodac) a po čase sa mi to ustálilo, ani s dýchaním nebol problém. Mám však teraz problém, ked som od septembra byvam v miestnosti s kobercom na internáte, začala som hrozne kašľať, stále ma neuveritlne dráždi v krku a mám strašný suchý kašel. Ešte v januari som bola s tym u doktorky, kt. mi dala codein a po 3 dni to ustalo, ale ked som sa vratila na internat, tak znovu. Je to už 3 tyzdne vkuse a neviem ako to riesiť, pretože nemožem používať moment. žiadne antialergika a podobne veci, lebo som objednana na nejake spec. vysetrenia kvoli tomu, že doktorka ma podozrenie na astmu a nemožem pred tym brať ani zodac ani ziadne spreje si dávať. Mohli by ste mi prosím poradiť ako pokračovať, resp. ako si pomoct, aby som nemala stále ten hrozný kašeľ?

MUDr. Luděk Hochmuth

Dráždivý kašeľ je príznakom, ktorý môže byť prejavom alergie dýchacích ciest. Existujú však aj iné príčiny kašľa: vírusové, bakteriálne infekcie, priame pôsobenie dráždivých látok v prostredí (aj bez alergie), prekážka v dýchacích cestách, kašeľ môže byť prejavom nežiaducich účinkov niektorých liekov (napríklad tzv. beta-blokátory, ACE inhibítory). Môže – ale nemusí - byť aj prejavom prieduškovej astmy. Vo vašom prípade, podľa popisu priebehu, by mohla byť príčinou alergia na roztoče, ktoré zvyknú zamorovať internátne prostredia.  Riešenie je v rukách vašej lekárky, bez  priameho vyšetrenia pacienta nie je možné liečiť akékoľvek ochorenie. Možno je tu určitý problém v komunikácii s lekárkou a organizácii vyšetrenia. Ak ste objednaná na vyšetrenie, ale bez liekov máte veľké ťažkosti, je na mieste naliehavé kontrolne vyšetrenie (dohodnúť hoci telefonicky okamžite). Väčšina odborných ambulancií (aj naša) má objednávacie termíny plánovaných vyšetrení. Pri naliehavých ťažkostiach, zmene stavu, nečakanej reakcii na liečbu (alebo ťažkostiach pri vysadení liečby) je však potrebná naliehavá kontrola bez čakania na termín a prehodnotenie postupu diagnostiky a liečby.

Zatekanie hlienov

Dobrý deň. Chcem sa opýtať ohľadne zatekania hlienov do hrdla mojej osemdesiatročnej mamy. Niekedy ju to až napína. Musí \"vychriakovať\" do papierovej vreckovky. Je to nepríjemné. Je možné, že to môžu spôsobovať nejaké lieky, ktoré užíva na vysoký krvný tlak, srdce, riedeneie krvi...? Tento problém má asi rok. Je skoro imobilná, tak je problém s ňou chodiť po ďalších vyšetreniach. Ďakujem

MUDr. Luděk Hochmuth

Je viac ako nepravdepodobné, že by popísané prejavy u vašej matky boli spôsobené alergiou. Súvislosť s liekmi na vysoký tlak a riedenie krvi je tiež málo pravdepodobná. Najskôr sa jedná o chronický zápal v oblasti nosohltanu a prínosových dutín. Akékoľvek odporúčania bez vyšetrenia pacienta sú však takmer čistým hádaním. Organizácia zdravotníckej starostlivosti u ťažko mobilného pacienta je plne v kompetencii praktického lekára. Prvým krokom je vyšetrenie pacienta praktickým lekárom priame v domácnosti, kde je možné urobiť aj doplňujúce odbery (napríklad výtery z nosohltanu na kultiváciu). Ak je potrebné ďalšie špecializované vyšetrenie (najpravdepodobnejšie ORL – krčné-ušné-nosové) – mal by praktický lekár zorganizovať prevoz pacienta na vyšetrenie.

Zvýšené eozinofily

Dobry den, este raz Vas prosim, mohli by ste mi odpovedat, co moze byt pricinou zvysenych eozinofilov? Moj 11.rocny syn je odmalicka alergikom, iziva xyzal a opatanol, jeho problemom je svrbenie oci od aprila az do oktobra. Kozne testy mu nepotvrdili ziadnu alergiu a z krvi ma vraj potvrdeny 3.stupen, co je vraj lahsi stupen alergie.Pani doktorka z alergologie nam odporucila urobit vysetrenie na parazity v stolici, helicobaktera a toxocarozu. vsetky vysledky boli negativne.Za vasu odpoved Vam vopred dakujem.Eozinofilov ma okolo 17 percent.

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň,
ako som už uviedol pri predchádzajúcej odpovedi najpravdepodobnejšou príčinou  zvýšeného počtu eozinofilov v periférnej krvi  u Výšho syna  je alergia. Ako píšete – odmalička je alergikom, má sezónne alergické prejavy od apríla do októbra a potvrdenú alergiu vyšetreniami z krvi (špecifické IgE). Pani doktorka správne pátra aj po iných príčinách eozinofílie, pretože tieto môžu byť zvýšené nielen pri alergiách. Príčinami môžu byť aj parazitárne ochorenia (preto sa u syna vyšetrovali parazity v stolici), ale aj autoimunitné ochorenia, poruchy imunity, zriedkavo aj malignity, Addisonova choroba,  vzácnejšie aj určité ochorenia čreva. Všetky tieto vymenované „diagnózy“ majú svoj  klinický obraz a Váš lekár by pri podozrení na tieto ochorenia určite vykonal príslušné diagnostické kroky - netreba sa preto báť výpočtu príčin zvýšeného počtu eozinofilov. Vrátim sa na začiatok - u Vášho syna je alergické ochorenie dostatočným dôvodom na zvýšenie týchto krvných buniek.

Zvýšené hodnoty

dobry den, chcem sa spytat, mam zistene vysoke hodnoty HP, celiakie, intol. laktozy, lekarka chce liecit najprv HP - vraj moze zapricinit tu celiakiu a intoleranciu, mam brat Lomac a Biogaju dokopy mesiac, potom na odber. ale citala som ze existuje aj Helicid - nebol by lepsi? Lomac ma vela neziad. ucinkov. a este sa chcem spyt. stale mam zniz. imunitu - malo B Krviniek a 3roky nemam menzes, mam 23rokov. suvisi to stym? nedrzim diety, naopak jim aj za 2,hoci len rano,potom cely den travim, velmi tazko mi travi, vrati sa mi menzes ked budem dodrz. bezlaktoz - bezlepkovu dietu? a ako? aby mi nechybala energia a vitaminy???? som uz zufala

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň. Vaša otázka pozostáva z viacerých častí - takže skúsim odpovedať postupne. O infekcii Helicobacterom  pylori (HP) sa písalo už aj na tomto fóre. Je fajn, že Vás pani doktorka chce v tomto smere preliečiť. Skutočne baktéria HP môže byť v pozadí ťažkostí s trávením, ale doteraz som sa nestretla s tým, že by mala zapríčiniť celiakiu a intoleranciu laktózy. Možno v teréne infekcie sa ťažkosti viac zvýraznia, a tým sa realizujú testy aj na tieto diagnózy. Principiálne celiakia je vrodené ochorenie, ktorého podstatou je tzv. autoimunitný zápal sliznice tenkého čreva. Príčinou prejavenia choroby je zaťažovanie organizmu lepkom u človeka, ktorý má prítomný  gén pre celiakiu. Lepok je bielkovina, ktorá sa správa ako antigén - alergén a ktorá pochádza zo pšenice, (ale môže byť aj v iných obilninách) ktorú konzumujeme v pekárenských výrobkoch. Gén - je vrodená danosť. Z povahy  ochorenia - zápal sliznice - výstelky tenkého čreva - vyplývajú klinické prejavy. Môžu byť tráviaceho charakteru lebo črevá nefungujú optimálne. Nastáva pocit netrávenia, ťažoby v oblasti brucha, hnačky, opakujúce sa ústne kútiky, nafukovanie... Ale celiakia môže byť príčinou aj širokej škály ťažkostí mimo tráviaci systém. Spomeniem napr. neplodnosť, chudokrvnosť, bolesti hlavy... Veľmi často ide ruka v ruke práve s intoleranciou mliečneho  cukru - laktózy, ktorá je považovaná za pridruženú komplikáciu. Skúsenosť nás učí, že pri dôsledne dodržiavanej bezlepkovej diéte sa kravské mlieko v malom množstve môže po čase opäť zaviesť do jedálnička. Všetko toto píšem,  aby Ste porozumeli, aké dôležité pre Vás je doživotné dodržiavanie bezlepkovej diéty - pretože ak som dobre  porozumela, bolo Vám zistené toto ochorenie. Biogaia je probiotikum, to by Ste mali užívať pravidelne dlhodobo, nielen jeden mesiac. Lomac a Helicid sú lieky s identickou účinnou látkou, takže tam je malá pravdepodobnosť, že by jeden bol výrazne lepší, ako druhý. Čo sa týka menštruačného cyklu, ja verím, že sa Vám po nasadení diéty a preliečení poruchy imunity upraví.

Dlhodobé soplíky u bábätka

Chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám 4mes. synčeka, je kojený, ale aj dokrmovaný Sunarom HA1. Asi od 2mes. stále pogrckáva, GER sa nepotvrdil, označili ho len za ,,pažravého,, a tak mliečko odstrkujem a zahusťujem Nutritonom, jediná cesta ako negrcká. Asi od 3mes. sa mu na líčkach vyhodili červené fľaky a pediatrička nám dala Imazol a povedala,že ide pravdepodobne o ekzém. Líčka sa celkom pekne zahojili po týždennom natieraní, ale okolo úst, keďže veľmi slintá, je koža stále podráždená. Asi týždeň pred pred dovršením 4mes dostal nádchu tak nám pani doktorka odporučila Nasivin a odsávanie nošteka. Už je to 10 dní a soplíky vôbec neustupujú, stále má plný noštek aj napriek tomu, že ho 3xdenne a viac odsávame. Nasivin už nedávam, len zvlhčujem Physiomerom. Sme objednaný na alergológiu, ale až za 2mes,že termíny sú plné. Ale ja som už zúfalá, keď vidím ako sa trápi keď dýcha a o odsávaní ani nevravím, to plačem s ním. Nemôže to mať nejaké následky, keď tak malé dieťatko má tak dlho soplíky? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď!

MUDr. Miriam Lakoštíková

Nevylučujem, že podľa priebehu ťažkostí u Vášho dieťaťa /ekzém, neskôr nádcha/ má táto alergický pôvod. Nádcha ale môže byť aj vírusového alebo bakteriálneho pôvodu, môže byť podráždená sliznica nosa ako začalo vykurovacie obdobie? takže jednoznačne sa k tumo nedá v tomto veku dieťaťa vyjadriť. Myslím, že najleší postup je preplachy nosnej slzinice phyziomerom /ako robíte/, vetrať pravidelne detskú izbu, neprekurovať /roztoče sa radi premnožia pri teplote nad 25 st C a vo vlhkom prostredí/ vlhkosť nad 50%/ 

Alergia a negatívne krvné testy

Dobry den. mam 2 rocneho syna. Asi 11 mesiacov mu vyteka z nosa cista voda, nic farebne. A z toho sustavne kasle. Aj ked uziva lieky proti kaslu ako olmucol, Mucosolvan. Lekar skonstatoval, ze sa jedna o alergiu, ale testy z krvi su negativne. Vsetky. Akurat mu zistili znizenu sliznicovu imunitu iba 0,26. Predpisany mu bol Bronchovaxon, Aerius. ORL vysetrenie dopadlo dobre, nosne mandle zvacsene nema, podla nej je to alergia. Ale ked testy su negativne? Teraz som presvedcila lekara, nech skusi testy na plucne chlamydie a potom este paratizty ako skrkavka... Som zufala. Mam doma dieta, ktore 11 mesiacov sopli a kasle. Proti pneumokokom zaockovany bol. Moze byt alergik napriek tomu, ze vysetrenia su negativne?

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, takmer rok trvajúca nádcha a kašeľ je dôvodom na opakované vyšetrenie u alergiológa  a revíziu  zdravotného stavu. Je veľmi náročné  na diaľku sa vyjadriť k diagnóze  alergie u Vášho synčeka. Nepoznám aký bol diagnostický algoritmus, čo všetko bolo vyšetrované. Údaj, že testy z krvi boli negatívne - je bohužiaľ nedostatočný. V skratke popíšem   aký postup máme pri podobných stavoch nielen v našom centre. Na začiatku je odobratie podrobnej anamnézy vrátane zisťovania možnej genetickej záťaže. Nasleduje detailné fyzikálne  vyšetrenie (kde je súčasťou aj pátranie po známkach možného alergického ochorenia, ale obrazne povedané  – niekedy nás k diagnóze privedie aj vôňa dieťaťa a tak bez fyzikálneho vyšetrenia sa nedá zaobísť...). Súčasťou vyšetrenia je aj kožné testovanie na zisťovanie alergie   a odber. Odber krvi je indikovaný individuálne a cielene (stav imunity, zisťovanie kauzálneho alergénu, zápalové, infekčné a iné parametre). V batolivom období  myslíme aj na vylúčenie tzv. žalúdkovo – pažerákového refluxu a cystickej fibrózy, ale aj parazitárnych a mnohých  infekčných príčin. 
Radím Vám preto opätovne navštíviť imunológa a znovu vyšetriť Vášho synčeka.

Alergia na žĺtok

Dobry den. Chcela by som sa spytat, ci sa u mojej 12 mescnej dcerky moze jednat o alergiu na zltok. 2 krat po podani natvrdo uvareneho zltka (1x krat vo veku cca 9 mesiacov a 2x vo veku 11 mesiacov) dcerka zacala 1x po 2 hodinach a 2x po 4 hodinach zvracat. Myslim, ze ju bolelo aj brusko, zvracanie trvalo zakazdym 2 - 3 hodiny (zvracanie oblukom v intervale cca 10 minut). Ine priznaky alergie som nespozorovala )ziaden opuch, vyrazky ani horucka). Moze ist o alergiu? Vajecny bielok som jej este nepodavala. Dakujem velmi pekne

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň,
teoreticky sa naozaj môže jednať o alergiu na vaječný žĺtok, ale skôr sa prikláňam k nealergickej príčine ťažkostí. Do mozaiky celkového stavu mi chýbajú údaje o výskyte alergií v rodine, o kožných prejavoch a chorobnosti Vašej dcérky od narodenia, o tolerovaní a reakciách po začatí príkrmov, o vracaní aj v minulosti pri iných príčinách. Rovnako neviem, či ste vajíčko podávali samostatne alebo v kombinácii s inými potravinami. 10 minútové opakované vracanie oblúkom je dôvodom na vyšetrenie u Vášho pediatra, ktorý zváži následné alergoimunologické, resp. gastroenterologické vyšetrenie.

Imunor

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať po akej dlhej dobe môže syn začať užívať imunor po očkovaní proti chrípke. ďakujem Monika S

MUDr. Miriam Lakoštíková

Musíte sa poradť s vaším imunologom,kedy začať Imunor,kedže neviem, z akej indikácie Imunor užíva.

Krvné testy na potravinovú alergiu

Dobry den, chcel by som sa spytat ci by ste mi nevedeli poradit kde by mi v Bratislave spravili krvne testy na potravinovu alergiu? Sest rokov ma trapi akne conglobata na chrbte, hrudniku a ramenach a az teraz som si vsimol, ze ked prestanem na dlhsiu dobu jest mliecne vyrobky akne sa zlepsuje a ked par dni kozumuje ml. vyrobky akne sa zhorsi. Obvodna lekarka ma odmietla objednat na testy, lebo o takejto suvislosti este nikdy nepocula, telefono val som aj na jednu sukromnu amb. a tam maju plno az do noveho roka. Nevedeli by ste mi prosim poradit kde mi tieto testy urobia? Kludne si to zaplatim. Dakujem.

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, skúste http://www.imuno-alergo.sk/, event. iné blízke mestá - Nitra, Trnava, Skalica? Držím palce.

Dlhodobé zachrípnutie

mam 1 a pol rocneho syna je alergik v novembri ideme na testy momentalne je uz 5 den zachripnuty boli sme u doktorky a ta nam dala calciovy sirup a uzivame este aerius sirup s alergologie syn je nepokojni malo spava do kedy trva toto zachripnuti dychanie ma vraj ciste aj hrdlo, co mam este spravit aby mu to preslo. Dakujem

MUDr. Miriam Lakoštíková

Neviem,či odpoviem ako si prajete - zachrípntie môže byť vírusového pôvodu, bakteriálneho pôvodu, ale može byť aj pri zatekaní hlienov pri zhoršení alergie, takže liečba je otázna, po čom prejavy najrýchlejšie ustupia. Ak sa problem bude ťahať, bolo by možno vhodné ukázať dieta ORL lekárovi, ako vyzerajú hlasivky a hrtan? Na kožné testy by malo ísť dieťa zdravé, aspoň 10 dní bez liekov a hlavne pauza Aerius, hoci vo vašom veku lekár odoberie špecifiké ige proti alergénom, a vtedy nie je nutné vysadiť uvedenú liečbu.

Alergia a zápal očných spojiviek

Ako zmierniť zápal očných spojiviek, ktorý je dôsledkom alergie na kobalt, nikel a histamín. Syn bol testovaný u alergológa a okrem kovov mu nevyšla žiadna alergia. Neberie žiadne lieky. Má problémy s učením, lebo z očí mu vyteká sekrét a má pocit akoby mal v nich piesok. ďakujem pekne

MUDr. Miriam Lakoštíková

Ak má syn prejavy alergie na očiach, a aj ked kožné testy nie sú pozitívne, bolo by vhodné navštíviť očného lekára, ktorý podla vyšetrenia na spojivkch zváži lokálnu liečbu, nie vždy musia kožné testy vyjsť pozitívne, a predsa sa môže jednať o alergiu, často na tzv inhalačné alergény /ak je zhoršenie v tomto čase, najčastejšie sú to roztoče alebo vzdučné plesne/, máte doma zvieratá? Pocit piesku v očiach a výtok /slzenie/ z očí je dosť pravdepodobný pri alergickej príčine

Cytometrické vyšetrenie

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu, v cytometrickom vyšetrení mi bol zistení znížený imunoregulačný index, nižšie CD19+6,1(0,104) a CD4+28,1(0,478)mohli by ste mi lepšie vysvetliť čo to vlastne znamena, či mam oslabenu a zniženu imunitu. dakujem Marcela

MUDr. Luděk Hochmuth

Cytometria je vyšetrenie, ktorým sa posudzujú vlastnosti lymfocytov. Lymfocyty sú jednou z podskupín bielych krviniek (leukocytov). Hlavnou  úlohou bielych krviniek a medzi nimi aj lymfocytov je obrana organizmu pred choroboplodnými zárodkami, ktoré spôsobujú infekcie a pred niektorými ďalšími škodlivými podnetmi.
Hodnotenie laboratórnych hodnôt je zásadne možné len ako súčasť celkového vyšetrenia pacienta. Niektoré laboratórne parametre sú pomerne jednoznačné (napríklad vysoké hodnoty glukózy pri cukrovke).   Iné laboratórne parametre sú pomerne nešpecifické – ich odchýlky sa zaznamenajú pri rôznych ochoreniach a môžu byť prítomné dokonca aj u zdravých ľudí. Sem patrí ja vyšetrenie tzv. prietokovou cytometriou. Dôležitý je ich vývoj (opakované kontroly), môžu byť ovplyvnené fyzickou kondíciou organizmu, prekonanými ochoreniami, liekmi a ďalšími okolnosťami. Uvádzate nález, ktorý možno hodnotiť ako zníženie uvedených parametrov bunkovej imunity, avšak význam tohto nálezu môže posúdiť len lekár, ktorý vás vyšetril a pozná váš celkový zdravotný stav.

Alergia na víno

Dobry den, pani doktorka, pan doktor. Chcela by som poprosit o radu: Pred casom (april) mi bola diagnostikovana alergia na macky, kone, brezu, histamin a morske prasiatka. Nikdy predtym som alergiami netrpela, ani chora som nezvykla byvat, akurat, posledne dva - tri roky som zistovala, ze pri styku so psom sa mi na tele vyhadzuju cervene vyrazky, akoby po ustipnuti komarom. Neskor, ked som bola styku so psom - nie casto, ma zacali svrbiet oci. Lekara som nenavstivila, pretoze som so psami v styku nebyvala casto. Vo februari som sa zacala starat v jednej rodine o deti. Tato rodina ma vela zvierat - potkanov, psa, macky. Nic sa tam neumyvalo. Po case som zacala mat problem chytit dych, skriabalo ma v hrdle, mala som suchy kasel (v noci a rano). Navstivila som alergologa, kt. mi diagnostikoval uz spomenute alergie. Bola som prekvapena, ze na psov alergiu nemam. Je mozne, ze by mi alergia na psov (ak som ju teda mala) zmutovala na macky? Pred tyzdnom mi v noci strasne opuchla cela horna pera. Myslela som, ze sa mi robi herpes, ale do par minut som mala dvakrat taku peru ako normalne. Do rana to zmizlo. Odvtedy som to mala trikrat, naposledy dnes v noci, ked som sa uz naozaj zlakla. Den predtym som pila cervene vino. V noci ma zacalo strasne skriabat telo, musela som sa vyzliect, az som sa do krvi doskriabala (skrabalo ma to v den pozitia vina, opuch nastal dalsiu noc - vtedy som vino nepila). Je mozne, ze toto je reakcia histaminu? Docitala som sa, ze cervene vino obsahuje spustac, kt. drazdi. Ked si to tak premietnem, tieto opuchy u mna nastali vzdy cca. 24po prijme vina. Je mozne, ze je to sposobene prave touto histaminovou intoleranciou? alebo to moze byt zacinajuca, pokrocila anafylaxia? Dakujem Vam za odpoved. M.

MUDr. Luděk Hochmuth

Máte zistenú alergiu na zvieratá a peľ. Po pobyte v prostredí, kde sa vyskytujú zvieratá, máte narastajúce dýchacie a kožné problémy. Súvislosť je viac ako zrejmá. Je nutné vylúčiť váš pobyt v tomto prostredí a užívať protialergické lieky, ktoré vám určite predpísal alebo predpíše váš alergológ. To, že ste pri kontrolnom testovaní nemala zachytenú reakciu na psa, ale na mačku, môže mať rôzne príčiny, najpravdepodobnejšia však je z nejakých dôvod nedostatočná priekaznosť tohto testovania. Vy však  ťažkosti v kontakte so psom máte a teda je nutné vylúčiť kontakt so psom. Testy sa s odstupom času môžu zopakovať.
Vašim ďalším problémom je podozrenie na reakciu po vypití vína. Alkoholické nápoje sú charakteristické obsahom veľmi rôznych látok, ktorých pôsobenie na organizmus je rôznorodé. Okrem samotného etanolu obsahujú alkoholické nápoje rad ďalších látok, ktorých  prítomnosť sa líši podľa druhu nápoja. Ide o rôzne cukry,  látky pochádzajúce zo suroviny, z ktorej bol nápoj pripravený, látky vznikajúce kvasením,  prídavné látky, konzervačné látky a iné. Z hľadiska pôsobenia na organizmus okrem samotného alkoholu majú veľký význam tzv. amíny (ktoré sa podieľajú na uvoľňovaní histamínu v organizme, histaminoliberátory),  a sulfity (ktoré môžu spôsobovať pravú alergickú reakciu). Vaše ťažkosti (opuchy, svrbenie kože) môžu byť spôsobené spomínanými histaminoliberátormi. Nejedná sa v tom prípade o pravú alergiu (reakcia nie je sprostredkovaná alergénom, ale priamym uvoľňovaním histamínu v organizme so spomínanými príznakmi). Udáva sa, že touto reakciou trpia asi 3% populácie a môže byť niekedy aj  značne nebezpečná, až tzv. anafylaktoidná reakcia (pokles tlaku, kolaps, poruchy vedomia). Konkrétne posúdenie vašich ťažkostí si vyžaduje osobitné vyšetrenie – alergológom so zameraním sa na tento problém, a vzhľadom ku kožným príznakom aj kožným lekárom. Do doriešenia vám odporúčam vyhýbať sa vínu a iným alkoholickým nápojom

Intolerancia kravského mlieka

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať: Alergologička-imunologička mi robila testy na \"protilatky proti kravskemu mlieku\", vyslo IgA 16,78 - norma do 11 a IgG 57,86 - norma do 20. Záver znel - intolerancia kravského mlieka. Chcela by som sa spýtať, či to znamená naozaj alergiu a potrebu vylúčiť všetky výrobky obsahujúce kravské mlieko, keď nemám pocit, že by som mala nejaké problémy, ktoré sú uvádzané ako príznaky. Alergologičku som navštívila kvôli tomu, že som potrebovala vyjadrenie k imunomodulačnej liečbe. Inak som alergická na pele, roztoče a plesne vzdušné. Ďakujem kráse!

MUDr. Luděk Hochmuth

Odporúčanie vylúčenia mlieka a mliečnych výrobkov len na základe zvýšenej hladiny protilátok pri neprítomnosti ťažkostí po mlieku je nesprávne. Navyše pri alergii na mlieko sú výpovedné jedine protilátky triedy IgE.  Protilátky IgG a IgM z hľadiska alergie na mlieko nemajú žiadnu výpovednú hodnotu! Avšak ani samotné zvýšenie protilátok IgE pri neprítomnosti  ťažkostí po mlieku nemôžeme hodnotiť ako alergiu a nie je dôvodom na vylúčenie mlieka zo stravy.

Chronická žihľavka

MÁM CHRONICKÚ ZIHLAVKU VIAC AKO ROK,TERAZ SOM TEHOTNÁ A XYZAL BRAT NESMIEM.PORADTE MI PROSÍM VÁS CO MÁM ROBIT ABY SOM NEUSTÁLE NESVRBELA.NASLI MI HELICOBACTER.DAKUJEM.

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň. Počas tehotenstva v prvej tretine - prvý trimester je všeobecne odporúčaný prvogeneračný liek zo skupiny antihistaminík - Dithiaden. Od 4. mesiaca možno aj druhogeneračné antihistaminiká - Zodac, Claritine, Alerid. V každom prípade žihľavka môže byť prejavom rôznych chorobných procesov, jedným z nich je aj infekcia Helicobacterom  pylori. Tá by sa mala preliečiť, keď to bude možné. Skúste užívať probiotikum a dodržovať diétu s vylúčením  dráždivých potravín - typu orechy, citrusy, morské ryby, atď. Klaďte dôraz na to, aby Ste prijímali čo najmenej  potravín s farbivami, konzervantami, emulgátormi a inými chemickými prísadami. Vychutnajte si toto nádherné obdobie  tehotenstva, držte sa!

Dlhodobá liečba hormonálnymi liekmi

Dobrý deň, moja 5 ročná dcéra je už 2 roky často chorá - celoročne, v lete sú to časté angíny s teplotami 39,0 stup., v prechodnom období a v zime sú to zasa zápaly priedušiek bez teploty aj 7 x za zimu. Často má aj mykózy na prstoch dolných končatín. Už asi mesiac má upchatý nos, dostala na to NASOFAN, ale štpíe ju od neho v nose, takže jej ho nedávam, užíva len PHYSIOMEER, ale ten veľmi nepomáha. Tak isto ju svrbia oči a má ich červené a opuchnuté, dostala ALERGOCHROM, ale tak isto plače že ju oči štípu, keď jej ho aplikujem. Od alergológa dostala aj spray FLIXOTIDE 100, ten užíva iba keď kašle, hoci lekár doporučil užívať ho dlhodobo. Okrem toho užíva ZODAC 5 kvapiek denne. Potom máva v prechodnom období ekzém na rukách, na to tiež dostala krém PROTOPIC 0,03%.Chcela by som sa opýtať, či sa Vám nezdá, že tých hormonálnych liekov je priveľa? Mám strach, že užívanie horm. liekov v tomto veku je nebezpečné. Neexistuje liečba alergie bez hormónov? Dávam jej aj probiotiká a hlivu ustricovú, ale zatiaľ žiadne zlepšenie. Ďalej by som sa chcela informovať, dcéra má hodnotu IgE 187,9 a APE - 0,300, aké hodnoty by mala mať? Vopred Vám ďakujem za Váš čas a Vašu odpoveď.

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň.
Angíny s teplotami, bronchitídy, mykóza a ekzém u Vašej päťročnej dcérky sú dostatočným dôvodom na sledovanie u imunoalergológa. Nepíšete o diagnostických záveroch Vášho lekára, ale z predpísanej liečby tipujem  na diagnostikovanú prieduškovú astmu, ekzém a chronickú alergickú nádchu ako aj o  možnú poruchu imunity. Ubezpečujem Vás, že Váš lekár má k dispozícii modernú liečbu, ktorou vie zvládnuť ochorenie Vašej dcérky. Ak po spreji do nosa pociťuje dcérka štípanie, Váš lekár Vám navrhne náhradnú liečbu (veľakrát sú  príčinou  štípania konzervačné a prídavné zložky v nosových kvapkách ). Je chybou ak užívate nepravidelne inhalačný sprej, ktorý bol dcérke predpísaný na prieduškovú astmu. Táto liečba je účinná a zmysluplná len pri dlhodobom pravidelnom užívaní, v opačnom prípade hrozí progresia ochorenia. Z Vašej otázky som pochopil, že sa obávate podávania kortikoidných liekov u dcérky, a to je aj asi hlavný dôvod nepodávania tejto liečby. Rád by som Vás ubezpečil, že existuje mnoho štúdií, ktoré potvrdili výborný bezpečnostný profil tejto liečby pri dlhodobom podávaní deťom. Naopak nepravidelná a nedostatočná liečba môže viesť k vzniku nezvratných zmien v dýchacích cestách u detí, k zhoršovaniu chronického ochorenia. Vami udané laboratórne hodnoty sú mierne zvýšené (každé laboratórium má ale svoje rozpätia normálnych hodnôt) a zapadajú do obrazu prebiehajúceho alergického ochorenia. Ak by som Vám mohol poradiť, zverte sa s Vašimi obavami Vášmu lekárovi. Určite si nájde čas, aby Vás podrobne oboznámil so zdravotným stavom Vašej dcéry, vysvetlil Vám dôvody ordinovanej liečby a poučil Vás o nutnosti pravidelnej terapie. Celoročné infekty, angíny a plesňové ochorenie si budú vyžadovať vyšetrenie imunitného systému, pátranie po možnom infekčnom ložisku a následne cielenú imunomodulačnú liečbu.

Veľmi suchá pokožka

chcela by som sa spytat moj 1,5 rocny syn ma velmy suchu pokozku nie zapalenu. zatial mu nic nepomaha. ku koznej chodime od jeho dvoch mesiacov. na nozickach ju ma uplne ako hroch taku popukanu mohli by ste mi nieco poradit velmi, pekne dakujem, anka

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, bohužiaľ bez vyšetrenia Vášho synčeka sa neviem a ani nemôžem vyjadriť k liečbe jeho kožného ochorenia. Mojou radou je obrátiť sa pri neúspechu doterajšej liečby na detského a kožného lekára, ktorý zváži nutnosť ďalšieho špecializovaného vyšetrovania, poprípade revíziu doterajšej liečby.

Zodac počas tehotenstva

Chcem sa opytat aky ma vplyv uzivanie Zodacu pocas gravidity.Som gravidna 4 mesiace, uzivala som Zodac kazdy den pocas prvych troch mesiacov, pretoze som netusila ze som tehotna. Mohlo to poskodit nejako moj plod? dakujem, ivana

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, buďte pokojná. Aj napriek tomu, že so Zodacom nie sú zrealizované klinické štúdie na tehotných ženách z  etických dôvodov, je považovaný za bezpečný liek. Vychutnajte si tehotenstvo, všetko dobré!

Alergia na potraviny a liečba Imunorom

Dobrý deň, mojej 8 ročnej dcére zistili alergiu na mlieko, celé vajce, lieskový oriešok a roztoče, hoci minulý rok mala alergiu na chlad, ale tá tú vraj teraz nemá. Zistili jej aj zníženú imunitu, ktorú liečime Imunorom. Chcem Vás poprosiť o radu čo sa týka hlavne alergie na potraviny. V škole chodí na obedy, ale doma sa snažíme sa vyvarovať rizikovým potravinám. Mala by prestať chodiť na obedy, hoci prejavy alergie nemá takmer žiadne? Čítala som niekde, že ak sa vajíčko tepelne upraví, napr. pečením v koláčoch, je prijateľné aj pre alergika. A čo sa týka alergie na lieskové oriešky, môže jesť iné ako napr. vlašské, alebo arašidy? Môže jesť rôzne tavené syry, alebo klasické maslo ak je alergia na mlieko? Chcem sa ešte opýtať i na liečbu Imunorom. Teraz ako je rozšírená chrípka a moja dcéra nie je zaočkovaná pretože sa liečime Imunorom a vraj sa vtedy nesmie očkovať proti chrípke, je dcéra aspoň trocha ochránená pred chrípkou, myslím tým že sa jej zvyšuje imunita liečbou?

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň,
potravinová alergia je ťažkým diagnostickým orieškom aj pre špecialistov – alergiológov. Totižto na vyslovenie diagnózy potravinovej alergie nestačí  len laboratórne vyšetrenie, či kožné testovanie. Ruka v ruke s týmito vyšetreniami musia byť u pacienta prítomné aj klinické prejavy tejto alergie. Laboratórne vyšetrovania  (stanovovanie špecifických IgE protilátok) ako aj kožné testovanie (prick testy, epikutánne testy) bývajú zaťažené falošnou pozitivitou aj negativitou. Píšete, že dcérka nemá takmer žiadne prejavy alergie. V tejto vete  je ale ukrytá informácia, že určité prejavy potravinovej alergie predsa len má... Potravinová alergia sa môže prejavovať veľmi rozmanitým spôsobom  ( kožné prejavy, tráviace ťažkosti, prejavy zo strany dýchacích ciest, očí, ale aj napríklad poruchami správania, bolesťami hlavy a pod.). Bolo by preto nezodpovedné pri dokázanej potravinovej alergii - pokračovať v konzumácii  nevhodnej potraviny – napríklad v školskej jedálni. 
Ďalšou Vašou otázkou je alergia na vajíčka. Vaječný bielok si bohužiaľ zachováva čiastočnú alergenicitu aj po tepelnej úprave, takže pri dokázanej alergii na bielok je vhodné vynechať zo stravy aj tepelne upravené vajíčko.  Iná situácia je pri alergii na žĺtok, ktorý po tepelnej úprave stráca alergenicitu.
Pýtate sa na alergiu na lieskovce. Tu Vás musím sklamať, pretože sa v alergiológii riadime zásadou, že pokiaľ sa potvrdí alergia na jeden druh stromového orecha, musia sa zakázať aj orechy ostatné,  keďže pravdepodobnosť  skríženej alergie je vysoká. Tu mi nedá upozorniť, že rizikoví „orechoví alergici“ by mali byť vybavení záchrannou adrenalínovou injekciou.  Miera rizikovosti je na zvážení alergiológa.
Podobná situácia je aj pri alergii na bielkovinu kravského mlieka. Ak máme skutočne preukázanú alergiu  na mlieko, je nutné vynechať všetky pokrmy, ktoré môžu obsahovať čo len stopy mlieka (mliečnej bielkoviny) - čiže aj jogurty, syry, a pod. Zdôrazňujem, že sa musí jednať o exaktne dokázanú alergiu, keďže v reálnom živote je nevhodne diagnostikovaných alergií pomerne veľa...
Posledná Vaša otázka sa týka podávania Imunoru a očkovania proti chrípke. Tu sa názory imunológov nie stále zhodujú a dôvodom je existencia malého počtu klinických štúdií o ktoré by sme sa mohli v tejto problematike vedecky oprieť. Sú pracoviská, ktoré počas podávania Imunoru striktne zakazujú očkovanie, na iných pracoviskách sa aj počas liečby Imunorom očkuje. Ja osobne sa prikláňam k názoru, že kombinácia Imunoru a očkovania proti chrípke pôsobí skôr synergicky a odozva na očkovanie je priaznivejšia. Preto na našom pracovisku s prihliadnutím na klinický stav a diagnózy pacienta nie je podávanie Imunoru  prekážkou na očkovanie.

Výsledky testov potravinovej alergie

Dobry den, chcem sa opytat ako dlho sa caka na krvne testy ohladom testovania na potravinove alergie. Mesiac? Viac? Dakujem pekne za odpoved.

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň. Váš odhad je skoro presný. Výsledky mávame tak za 4-5 týždňov. Verím, že budú pre Vás priaznivé!

Potravinová alergia

Dobry den. Rovnako ako mnohí predomonou Vás chcem poziadat o radu. Uz od malicka mam atopicky ekzem, potravinove a rozne pelove alergie, astmu. Zjednodusene by som mala mat bezvajecnu, bezlepkovu, bezmliecnu dietu bez zemiakov, soje, sezamu, korenovej zeleniny, paradajok, ryb a morskych plodov, orechov, bananov,c okolady a citrusovych plodov. Z toho i dietnym sestram, ktore sa mi kazdy krat na kupelnej liecbe snazili vymysliet spravny jedalnicek, vychadzalo, ze smiem ryzu, kukuricu a mineralku :(. Teraz mam 17 a chcem konecne jest len to, co mi neskodi, ale aby to nebolo 365dni v roku to iste. Prosim poradte mi. Dakujem :)

MUDr. Miriam Lakoštíková

Vo vyšom prípade je rada v niekoľkých riadkoch veľký problém. Naozaj najjednoduchšie je riadiť sa podľa prejavov a jedálnčika t.j. ak niečo zistíte, že škodí a ekzém sa zhorší-nejesť. Ale ak niečo zakazujú a pritom nemáte po tomto jedle prejavy, myslím, že možete konzumovať toto jedlo. Viem že Váš jedálniček sa "scvrkol" na niekoľko jedál. A nie je to jednoduché. No sú aj horší pacienti, ktorí po mnohých jedlách majú opuchy pier, jazyka... atď. a ich prejavy sú oveľa dramatickejšie.Liečbu podľa alergológa je vhodné užívať pravidelne. Ak nie sú pridané probiotiká aj to je vhodné pridať aspoň 2-3 mesiace kontinuálne/ napr. Biopron 9 alebo probiofix/. 

Alergia na lepok a mlieko

Chcela by som sa opytať mam 25 rokov a pred 6 rokmi mi zistili bezlepkovu dietu a aj aj na mlieko alergiu. Bezlepkovu dietu dodržiavam ako mam od začiatku no čo sa tyka mlieka, tak surove mlieko nepijem, no syry aj jogurty jedavam. Bolieva ma brucho, no fakt už neviem čo by som jedla a syrov sa neviem vzdať. chcem vedieť, čo my to môže všetko spôsobiť ked to nedodržiavam. Bojim sa že to môže mať vplyv na tehotenstvo, lebo by som chcela mať babatko, no neviem čo všetko mi môže spôsobiť, nedodržanie mliečnej alergie. Prosím o odpovede čo sa mi môže všetko stať. Ďakujem

MUDr. Luděk Hochmuth

Odpoveď na vašu otázku nie je jednoduchá. Základnou otázkou je, či máte skutočne súčasne intoleranciu lepku (ochorenie celiakia) a aj alergiu na mlieko. Ide totiž o dve nezávislé poruchy, avšak ich príznaky niekedy môžu byť podobné. Diagnóza celiakie sa zakladá na posúdení charakteru vašich ťažkostí, rozbore určitých protilátok v krvi a najmä na biopsii (mikroskopické vyšetrenie vzorky) z črevnej sliznice. Pri neznášanlivosti mlieka rozlišujeme alergiu na mliečne bielkoviny (kazeín, laktoglobulín) a tzv. laktózovú intoleranciu (neznášanlivosť mliečneho cukru). Diagnostika potravinovej alergie má viaceré úskalia, vyžaduje si dôkladný rozbor priebehu ochorenia a doplňujúce testy. Pri riešení stavu je potrebná spolupráca alergológa a gastroenterológa. Vami popisované príznaky môžu však zapadať aj do obrazu samotnej celiakie (aj keď, ako píšete diétu držíte). Príznaky alergie na mlieko môžu byť veľmi pestré: tráviace, kožné, dýchacie a niektoré ďalšie ťažkosti. Lekári (alergológ a gastroenterológ) by sa mali snažiť o veľmi dôkladnú diagnostiku, pokiaľ vaše ťažkosti pretrvávajú je potrebné prehodnotiť postup. Pokiaľ máte naozaj súčasne celiakiu a pravú alergiu na mlieko, sú nevyhnutné výrazné diétne obmedzenia. Pri týchto obmedzeniach je však riziko nedostatku niektorých látok a živín (hlavne vápnika). Pri určení náročnejšej diéty je najlepšie konzultovať aj špecialistu na výživu – dietológa, ktorý by vám mal vypracovať individuálnu diétu a ktorého môžete aj neskôr konzultovať s konkrétnymi otázkami. Pri nedodržiavaní diéty, samozrejme, ťažkosti pretrvávajú, môžu narastať a prinášať so sebou rôzne komplikácie.

Alergia na chlór

Dobry den, rada by som sa spytala ci moze existovat alergia na chlor. Vzdy ked zacitim savo alebo prostriedok v ktorom je chlor tak ma natahuje na vracanie. A to aj ked to je v malom mnozstve. Raz ked som mala tak asi 14-15 rokov som bola v kadernictve u jednej z rodiny bola som u nej v robote nejakych 6 hodin lebo to bolo v inom meste a nemala som kde byt. A potom asi o den neskor ma chytilo vracanie musela som ist az na pohotovost. Od vtedy ked zacitim v kadernictve trvalu ze niekomu robia alebo primes toho zapachu v nejakych farbach na vlasy tak musim ist odtial prec. Viete mi poradit co robit? A ci sa to da uplne odstranit? Dakujem Adriana

MUDr. Luděk Hochmuth

Dráždivé pôsobenie chlóru (a mnohých ďalších chemických látok) na organizmus nie je v pravom slova zmysle alergiou. Ak situáciu trochu zjednodušíme, môžeme za alergiu pokladať neprimeranú reakciu organizmu na minimálne, stopové množstvá látok (prevažne bielkovinovej povahy), ktoré sú pre zdravých neškodné (peľ, roztoče, plesne a iné). Porucha je v odpovedi organizmu pacienta s alergiou na tieto látky. Oproti tomu chemické látky sú dráždivé až poškodzujúce aj pre zdravého, intenzita odpovede však je individuálna. Záleží od stavu slizníc (hlavne dýchacích ciest), od iných pridružených ochorení, kondície organizmu a ďalších okolností. Ak však ide o alergika, odpoveď organizmu na dráždivé látky (nealergické) je intenzívnejšia! Pri Vašich ťažkostiach je preto namieste vykonať alergologické vyšetrenie, aby sa zistilo, či ste alergička (aj keď na iné látky). Samotný chlór sa priamo netestuje. Dá sa však predpokladať príčina nadmernej reakcie vášho organizmu, ako ju opisujete a navrhnúť riešenie. V každom prípade je potrebné vylúčiť alebo minimalizovať kontakt s látkami, ktoré vám spôsobujú problémy.

Liečba nádchy - livostin či nasivin?

Chcela by som sa opytat, ci sa moze uzivat livostin nasal spray na zaciatku nadchy alebo sa ma nadcha najskor preliecit napr.nasivinom. dakujem

MUDr. Luděk Hochmuth

Nosový spray Livostin je protialergickým preparátom, určeným na liečbu príznakov alergickej nádchy. Je ho možné užívať krátkodobo, podľa potreby, ale je ho možné užívať aj preventívne aj dlhšie obdobie (napr. niekoľko týždňov  v peľovej sezóne). Nasivin, je pomocným prostriedkom na uvoľnenie upchatého nosa, zmenšenie výtoku z nosa pri nádche rôzneho pôvodu (pri infekcii, viróze, ale aj pri alergickej nádche). Je však určený len na krátkodobé užívanie, pri dlhšom pravidelnom užívaní (viac ako cca 7-14 dní) môže byť návykový a môže poškodzovať nosovú sliznicu. Preparáty sa môžu aj kombinovať. Konkrétne vám poradí Váš lekár.

Svrbenie a vysušená pokožka

Otec ma 89 rokov. prisiel k nam na navstevu s vysusenou pokozkou, doskrabanym chrbatom a doskrabanymi rukami a hrudnikom. Bol u koziarky a dostal mast ELOCOM. Po dvoch tyzdnoch priznaky ustupuli a ked sa minula mast objavili sa priznaky svrbenia z rovnakou intenzitou. 2x tyzdenne ho natierame detskym olejom. Ma cukrovku, ale neberie lieky ani nikdy nebral. Schudol na 60 kg. Zije sam a zle sa stravoval. denne konzumoval alkohol. Za 6 tyzdnov pribral 4 kg. Objavilo sa znovu svrbenie. Vylucili sme zo stravy alkohol a cokoladu. Ako mame postupovat dalej? Dakujem za radu. Helena

MUDr. Luděk Hochmuth

Je potrebná kontrola u dermatologičky. Z popisu nevieme, aká je príčina kožných ťažkostí. Môže ísť len o suchú stareckú kožu, môže sa však jednať o osobitné kožné ochorenie, alebo môže ísť o prejavy iného vnútorného ochorenia. Svrbenie pokožky býva napríklad sprievodným znakom cukrovky. Škrabanie pokožky, ktorému sa často nedá zabrániť, stav zhoršuje a udržiava príznaky. Ďalšiu otázkou je úbytok hmotnosti Vášho otca – či ide len o problém so stravovaním (u vás pribral), alebo je prítomná iná vnútorná príčina. Mal by ho vyšetriť internista.
Ešte pár slov k k masti Elocom. Ide o preparát zo skupiny lokálnych kortikoidov. Je to vynikajúci účinný preparát a pri jeho správnom užívaní nie sú obavy z vedľajších (kortikoidných) účinkov. Pri jeho predpise by však mal dermatológ objednať pacienta na kontrolu s posúdením jeho efektu a ďalšieho užívania, tak ako Vám to aj ja odporúčam.

Kašeľ trvajúci už 8 mesiacov

Prosim Vas poradte a pomozte. Kaselm uz 8 mesiacov a stale nevedia preco. Absolvovala som pred rokom Niox a bronchoprovokacny test negativne, nedavno som absolvovala gastroskopicke vysetrenie, alergologicke vysetrenie, krcne, plucne, spirometriu s difuziou, RTG pluc, sono srdca, to bolo ale vykonane, koly opuchom noh, dalej odber krvi na chlamidie a vsetko negativne, berem rupafin tabletky pretoze mi bola zistena inhalacna alergia na macku a plesne. UZ som zufala, rozkaslem sa zo studene vzduchu ked sa ho nadycham, dakedy kaslem menej a je to iba mierne pokasliavanie, a dakedy su tie dni horsie a kaslem viac. Kasel je drazdivy suchy, ktory potom konci s vykasliavanim a potom sa mi ulavi. Teraz idem na plucne v decembri na konci a potom ma este asi bude cakat bronchoskopia posledne vysetrenie. Ja uz naozaj neviem, co robit?Co mi moze vyvolalvat ten kasel? Dakedy mam pocit ako by mi ho nieco vyvolavalo ale neviem co, pretoze ked sme boli v lete pr i mori, tak som neklaslala. Dakujem za radu.

MUDr. Luděk Hochmuth

Kašeľ trvajúci viac ako tri mesiace je dôvodom na dôkladné doriešenie jeho príčiny. Negatívne vyšetrenia, ktoré popisujete, podľa všetkého vylúčili  niektoré príčiny: pravdepodobne sa nejedná o prieduškovú astmu. Alergia na mačku a plesne prichádza do úvahy, ak sa kašeľ spúšťa v ich prítomnosti (máte v domácnosti mačku a plesne?). Užívate však protialergické lieky (Rupafin) – bez efektu – alergia je otázna. Odporúčam znovu, naliehavo, konzultovať pneumológa – nemalo by sa čakať ďalšie týždne (koniec decembra!) na riešenie. Skoro v každej – aj v našej - ambulancii sa plánuje a objednáva – avšak nie v prípade veľkých a naliehavých ťažkostí. Ak nasadená liečba neprináša – ako u Vás – očakávaný efekt, je potrebná skoršia kontrola a prehodnotenie postupu.

Problémy s lakťom

Želám dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu - asi pol roka ma \"riadne\" hnevá lakeť z vonkajšej strany. je šupinatý - červený a veľmi škaredý. niekedy to vyzerá ako zoschnutá koža, inokedy ako \"šupináč\" a niekedy strašne červený. (v lete to bola katastrofa - krátke tričká a ten lakeť no úžas) stav sa zhoršuje hlavne týždeň pred menštruáciou. vtedy je to katastrofa. použila som aj listy z aloe vera - vytláčala som šťavu z listov. niekedy som listy rozrezala a prikladala na miesto. prosím Vás o radu a pomoc. pekne ďakujem a želám pekný deň Monika

MUDr. Luděk Hochmuth

Milá Monika!
Popis Vašich príznakov (šupinatá koža, lokalizácia na lakti, cyklické zmeny intenzity príznakov) vzbudzuje podozrenie na lupienku (psoriázu). Domáca liečba nepomôže, je potrebné kožné (dermatologické) vyšetrenie. Dermatológ posúdi aj možnosť inej diagnózy (bez priameho vyšetrenia nemožno celkom určite vylúčiť iné ochorenie) a nasadí patričnú liečbu.
Pozdravujem Vás.

Alergia na rožky?

Dobrý deň, mám 14 mesačnú dcéru, ktorá od leta má problém s pokožkou. Začalo to začervenaním pokožky na zadnej časti krku, ktorú si neskôr doškriabala do krvi. Navštívili sme pediatričku a vystriedali dvoch kožných lekárov, ktorí tvrdili, že je to atopický ekzém čo sa mi nezdalo, pretože tie fľaky mala už aj pod očami, a pripadalo mi to ako alergia. Na základe krvných testov sa potravinová alergia nezistila, akurát sa zistila patologicky znížená imunita /predpokladám, že zo zúbkov, ktoré ju neskutočne trápia/. Situácia sa zhoršila a fľaky sa urobili po celom tele, už ani fenistil kvapky nepomáhali na to jej svrbenie. Vysadila som rožky a chleba, a začína sa to zlepšovať. Je to tretí deň. Už sa skoro vôbec neškriabe. Na čo môže mať dcéra alergiu, keď výsledky krvi sú negatívne. Som presvedčená, že je to z rožkov, čo sa týka chleba, nie som si istá, ale nechcem skúšať, lebo sme si užili prebdených a preplakaných nocí viac než dosť.

MUDr. Miriam Lakoštíková

V prvom rade atopický ekzem je tiež alergia, takže vám dobre povedali diagnózu /len asi nedostatočne vysvetlili/, no ak máte podozrenie, že zlepšenie nastalo po vysadení múčnych jedál, treba myslieť aj na ochorenie coeliakia, ktoré može byť manifestované aj kožnými prejavmi a v tomto prípade by bolo vhodné vyšetríť tzv. tkanivovú transglutaminázu, čo je lab. vyšerenie z krvi, či sa o coeliakiu nejedná a potom podľa výsledku konzultovať gastroentrerologa.

Môže súvisieť angína s alergiou?

Moj 2,5 ročný syn má každé 3 týždne angínu. Od februára sú to jeho 11 antibiotíka. Výtery bežné.. žiaden, streptokok ani stafylokok.. Môže to súvisieť nejako s alergiou? a môže to súvisieť s tým, že ja mám - jeho matka na krčku maternice streptokoka betahemol. sk B? Už sme zúfalí a prosíme o radu. ďakujem mima

MUDr. Miriam Lakoštíková

V prvom rade neviem, či Vám u Vášho syna obv.lekárka urobila základný imunologický skríning, ďalej sa pýtanm, či ste boli na krčnom vyšetrení, keďže Vaše dieťa má angíny, a ešte ďalej by som doplnila pri krvnom odbere ASLO. Ak vám lekár hovorí, že je pri objektívnom vyšetrení, je prítomná evidentne angína, potom by to s alergiou nemalo súvisieť. Ešte sa môže jednať o angíny vírusovej etiologie?/ EBV,CMV- ako pri infekčnej mononukleoze/ a toto vyšetrenie sa dá urobiť tiež pri jednom odbere krvi. Pozdravujem

Mesiac upchatý nos

Dobrý deň, chcel by som vás poprosiť o radu. Už viac ako mesiac a pol mám upchatý nos. Začalo sa to tým že som začal kýchať a upchával sa mi nos, potom som mal aj kašeľ. keď som sa nadychoval začalo mi to pískať chvíľu ale potom mi to po chvíli prešlo, na koniec som zašiel obvodnej doktorke a ta ma poslal na pľúcne, tam mi urobili röntgen pľúc a povedal že to bude len zápal priedušiek inak nič vážne dal mi antibiotika. len problém s upchatým nosom mi pretrváva do dnes pomáha mi len odopchať Nasivin alebo Muconasal, chvíľu môžem dýchať voľne ale potom sa mi upchá nos znova. Nahrieval som si dutiny nosne Biolampou lebo som myslel že budem mat asi zapálené dutiny ale nepomohlo. jedna sa o alergiu? a keď áno tak akú? dá sa to liečiť?? Ďakujem, s pozdravom Juraj,

MUDr. Luděk Hochmuth

Dobrý deň, Juraj!
Upchávanie nosa je príznak, ktorý môže mať viaceré príčiny. Patrí medzi ne aj alergia, môže však byť následkom prekonanej infekcie dýchacích ciest, môže byť prejavom zhrubnutia nosovej sliznice rôzneho pôvodu, niekedy môže dôjsť k zvýšenej dráždivosti sliznice na rôzne podnety (teplo, chlad, rôzne výpary, arómy, prach a iné). Ťažkosti sa môžu prejaviť – ako u Vás – po prekonanej infekcii. K tomu, že upchávanie nosa neustupuje, môže paradoxne prispievať úľavová liečba nosovými kvapkami, ktoré uvádzate. Tieto síce poskytujú bezprostrednú úľavu, avšak sú návykové a po pominutí ich účinku po niekoľkých hodinách sa nos znovu upcháva a núti pacienta užívať ich čoraz častejšie.  Riešením vašich ťažkostí je ORL vyšetrenie (ušné-krčné-nosové). Na toto vyšetrenie Vás odošle váš praktický lekár, na ORL vyšetrenie sa neobjednáva a môže byť realizované okamžite. ORL špecialista posúdi stav vašej nosovej sliznice a predpíše vám patričnú liečbu. Predpokladám, že základným liekom by mali byť nosové kvapky (alebo spreje) zo skupiny tzv. lokálnych kortikosteroidov (písali sme o nich v našej poradni už viac krát). Sú dostupné v lekárňach len na lekársky predpis špecialistu, pod rôznymi názvami. Je možné, že Vám ORL lekár odporučí aj alergologické vyšetrenie, ktoré sa však môže realizovať aj neskôr (objednáva sa). Medzitým už môže bežať liečba uvedenými preparátmi, na posúdenie jej účinnosti treba týždeň – dva.

Liek na tlmenie kašľa

Dobry den, prosim Vas poradte mi, pan doktor, uz som sem pisala som ku Vam objednana do Banskej Bystrice, ale zial az na 16. februara, co by som mohla zatial skusit, priapdne uzivat na zmiernenie priznakov kasla. Moj kasel sa zhorsuje, hlavne ked je vonku teraz ostry studeny vzduch, vtedy mavam taky zachvatovy kasel, ale taktiez aj bezne blaznenie s detmi.K mojej plucnej som objednana 21. decembra. Zatial mi predpisala codein tabletky.Nemoze mi uskodit, pripadne mi zhorsit kasel? Niekdedy je ten kasel lepsi inokedy horsi. Ked mavam taky zachvatovy kasel, tak potom uz ku koncu aj vykasliavam, inak je kasel suchy drazdivy. Dalej by som Vam chcela podakovat touto cestou, ze som sa mohla ku Vam objednat, aj napriek tomu, ze na vysetrenie sa dlhsie caka. Prajem vela uspechov.

MUDr. Luděk Hochmuth

Codein je liek na tlmenie kašľa. Kontrola u lekára je potrebná. Mrzí ma, ak termín vyšetrenia u nás je vzdialený. Momentálne však nebudem prítomný v Banskej Bystrici, asi už len vyčkajte na pneumologické vyšetrenie 21.12. Ak by však bolo následne potrebné naliehavejšie vyšetrenie u nás, zavolajte k nám znovu a nájdeme Vám skorší termín (informujte sestričku, o čo ide).
Pozdravujem Vás, Hochmuth

soplíky a zápal očka u novorodenca

dobrý den, chcela by som sa vás spytat. mam taky problem, zijeme v domacnosti u svorky aj s jej milacikom - psom. mam 3 mesacneho syna a doktor mi povedal ze sopliky ktore ma,mozu byt spôsobene prave tym, ze zijeme v domacnosti so psom. na testoch sme neboli... teraz neviem, ci je maly prechladnuty alebo to ma na neho vplyv naozaj ten pes. navyse nas trapi zapal ocka, co je caste pri novorodencoch. bojim sa o maleho a neviem co mam robit... svokra sa psa vzdat nechce, tak uvazujeme, ze sa odstahujeme do podnajmu. co si o tom myslite? 

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň,
nádcha a zápal očka u dojčiat môže mať rôznu príčinu a bolo by nezodpovedné bez podrobného vyšetrenia označiť za vinníka psa, alebo prostredie bytu svokry. Neviem, či pán doktor neuvažuje o možnej alergickej príčine ochorenia  pre pozitívnu rodinnú anamnézu (napr. či nie sú rodičia dieťaťa alergikmi), alebo pre klinické prejavy (atopický vzhľad kože a slizníc), či laboratórne výsledky (eozinofília, zvýšenie celk.  IgE a pod.). Ak ale existuje podozrenie – je treba toto potvrdiť alebo vyvrátiť vyšetrením u alergiológa.

Akné a alergia

moze akne niejako suvisiet s alergiou????

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň,
nie priamo. Akné je chronické ochorenie vlasovomazovej jednotky, ktoré  postihuje hlavne dospievajúcich. A to tak alergikov ako aj nealergickú populáciu. Príčiny akné sú komplexné –  preukázal sa vplyv dedičnosti, hormónov, premnoženia určitých  baktérií, a pod. Spúšťačmi môže byť aj nesprávna životospráva (nadmerný stres, strava, fajčenie,..). U alergikov môže byť za zhoršovaním aknóznych zmien naozaj aj kontakt s alergénmi. V každom prípade v dnešnej dobe majú kožní lekári dostatok možností ako výborne zvládať toto časté ochorenie.

Opuchnutá uzlina

Dobry den mam na vas dotaz ohlade 15 ročneho syna ma chronicku diagnozu obličiek TUBULOINTERSTICIALNA NEFRITIDA a opakovane pri odberoch z krvi ma pozitivnu eozinofiliu pred tyždnom 0,45 boli sme u doktorky nakolko mu z ničoho nič opuchla uzlina na pravej strane velkosti paste maleho babetka a do rana to odpuchlo. Išli sme k doktorke spravila odbery ale všetko ok aj zapal aj CRP iba v močovom sedimente zaplava erytrocytov PRITOMNE BAKTERIE.Nasadila mu pentebe každych 12 hodin 1 tabletku 4 dni bol v teple potom si išiel k spolužiakovi pre ulohy a ked sa vratil zas mu to opuchlo na tej istej strane aj ho to trochu bolelo, ale do rana to zase zmizlo.Doktorka nam povedala že ked to napuchne tak by bolo dobre ist na ultrazvuk chcela by som vediet či je vhodny ultrazvuk ked to aj odpuchne alebo to je zbytočne.Mononukleozu mal v 9 rokoch tak neviem čo to može sposobovat opucha to v chlade ale teploty nema citi sa v poriadku a ešte sta le ma na 5 dni penicilin.Za skoru odpoved dakujem a ostavam s pozdravom,pani RENATA.

MUDr. Miriam Lakoštíková

Ak myslíte, či opuch nie je alergikcého pôvodu, nedá sa jednoznačne povedať že nie. Hoci presne lokalita opuchu na krku nie je popísaná... iné opuchy vtedy nemal? A prečo mu vlastne p.dr. dala ATb. keď zápalové parametre boli v norme? Vysoká hodnota eosinofilov  v rvnom obraze može byť nielen pri alergických ochoreniach ale aj pri parazitárnych ochoreniach a to - toxoplazmoza, toxcokaroza, neviem či nemáte doma mačku? Takže by bolo vhodné doplniť aj tieto vyšetrenia. Keďže je prítomná eosinofília v diff. v krvnom obraze a  pomerne výrazná, tento výsledok skôr smeruje k tomuto pôvodu ako ku alergii.

Antibiotiká a Staloral

Dobry den, chcela by som sa spytat ci mozem dat synovi po douzivani ATB hned na druhy den udrziavaciu davku Staloral 300, alebo ak nie, kolko dni treba po douzivani ATB pockat. Dakujem, Nikol

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

áno – v  prípade, že ochorenie už odoznelo a klinický stav syna je dobrý.

Veľké krčné mandle

Dcérka (19 mesiacov) s malou chorobnosťou 2x mala nádchu a pokašliavanie. Naposledy v septembri od kedy pozorujeme zhoršené nočné dýchanie. Zároveň pozorujeme aj sťažené prehltanie kúskov jedla, ale to už bolo aj pred chorobou pričom sme nevedeli nájsť príčinu, prečo pri jedle ktoré má prehltnúť, má dávanie, ale vraj to má súvis s veľkými krčnými mandlami. Po návštev ORL jej boli diagnostikované veľké krčné mandle (takmer sa dotýkajú) s riešením odobratím časti krčných mandlí a odobratie nosnej mandle. Nakoľko po odobratí krvi v oktobri (bolo to po chorobe cca 10 dní) mala hodnoty Imunoglobin A v sére 0,26 (ref.hod.0,29-1,25) a Imunoglobin E v sére 126,0 (ref.hod. 0,1-60,0) moja otázka je, či môžu tieto veľké krčné mandle byť nejakou alergickou reakciou na niečo? A aký je váš názor na tonzilotomiu v našom pripade? Ďakujem za odpoveď

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň,
tri mesiace trvajúce zhoršené nočné dýchanie a sťažené prehĺtanie kúskov jedla naozaj môžu byť dôsledkom veľkých krčných mandlí. Pred uskutočnením ich chirurgického zmenšenia je vhodné doplniť alergoimunologické vyšetrenie, ktoré zhodnotí stav imunity ako aj dá odpoveď na možný alergický terén. Vzhľadom k veku dcérky je potrebné vylúčiť aj žalúdkovo – pažerákový reflux cestou gastroenterologického vyšetrenia, ako aj pátrať po možnej infekčnej príčine zväčšenia mandlí. Po  zhodnotení týchto výsledkov sa Váš imunológ vyjadrí k vhodnosti operačného riešenia.

Alergia na potraviny

Mám atopický ekzém + alergiu na rôzne potraviny, ako zemiaky, ryža, pšeničná a ražná múka, jablko, kvasnice, bielok atď. Mám veľmi zlú imunitu a beriem Rupafin a Nalcrom. Je možné úplne vyliečiť aspoň tú alergiu na potraviny? Gabriela

MUDr. Luděk Hochmuth

Alergia je daná geneticky a v princípe je nevyliečiteľná - je to celoživotný stav. Jej priebeh sa však dá značne ovplyvniť. Pravidelnou systematickou liečbou, opatreniami v prostredí a v stravovaní sa dá dnes dosiahnuť veľmi dobrý výsledok  Pri pravej potravinovej alergii sú však väčšinou diétne opatrenia dlhodobé. Spektrum potravín, ktoré uvádzate je však pomerne rôznorodé a je otázne, či skutočne na všetky tieto potraviny máte pravú alergiu. Je úlohou alergológa sa  s týmto trochu „potrápiť“ a určiť, ktoré potraviny je potrebné dlhodobo vylúčiť a pri ktorých sa môže jednať o iný typ neznášanlivosti a ich trvalé vylúčenie nie je nutné. Väčšinou je vhodné konzultovať aj špecialistu na ochorenia tráviaceho traktu (gastroenterológa). Diétne obmedzenia  len na základe rozboru krvi alebo kožných testov nie sú vždy celkom opodstatnené.  Vždy je potrebné posúdiť, či daná potravine je aj skutočnou príčinou ťažkostí (a o aké príznaky sa jedná).

Antihistaminiká a antikoncepcia

Dobry den, uz dlhu dobu uzivam antkoncepciu yadine a odmalicka sa liecim na alergie. najnovsie mi zistili astmu a alergiu na kravske mlieko. uzivam liek AERIUS a mam i rozne inhalatory (pr: ventolin inhaler N) a kvapky do nosa. Moja otazka je ci sa mi nejake z tychto liekov mozu bit s antikoncepciu? Dakujem

MUDr. Luděk Hochmuth

Lieky, ktoré menujete, priamo neinterferujú s uvedenou antikoncepciou. K liekom, ktorých názvy neuvádzate, sa nemožno vyjadriť. Gynekológ, ktorý vám predpisuje antikoncepciu, by mal byť vami informovaný o všetkých liekoch, ktoré užívate a je plne kompetentný vám konkrétne odpovedať.

Úprava zdravotného stavu

Dobry den, od detstva som mala problemy s dychacimi cestami, viac krat som bola u alergologicky s pozitivnymi nalezmi (vsetky respiratoricke alergeny pozitivne), systematickejsie sa vsak liecim az poslednych cca 8 rokov (mam 28). Beriem Aerius, Miflonid, Nasonex, Staloral (brezovite a pribuzne). Vzdy som bola z tych chorlavejsich, ale celkovy zdravotny stav sa mi dost zhorsil po prvom tehotenstve (4 roky dozadu), asi rok po porode sa mi pocas dlhsieho ochorenia (teploty, kasel...) objavil problem, ktoremu na meno som prisla az teraz - dusnost, kontretne nie vydychova ale nadychova, ak som to teda spravne pochopila. Totiz pri pocuvani nic nepocut, ale ja sama citim, ze som sa nedadychla dobre - akoby na spodku pluc zostavali miesta, kam sa proste cerstvy vzduch nedostane. Prvy krat sa ma dost chytila panika. Bola som u alergologicky, ktora mi dala robit taky nejaky jednoduchy spirometricky test (fukla som do nejakej rolky a nieco jej to vykresli lo na pocitaci). Povedala, ze je to OK. (Dlhe roky som spievala, mozno preto kapacita dychu nie je nejaka oslabena). Od vtedy som si na to trochu zvykla, a ovela viac ocenujem momenty kedy sa mi proste nadychnut podari (nenasla som suvislost z pocasim, ani s fyzickou aktivitou ani s polohou tela) a ja citim to oblazenie cerstvym vzdychom. Pred rokom som dostala anginu a zaroven sme zacali prestavovat (stres, viac prachu v domacnosti) a angina zbehla aj do gynekologickych partii. Odvtedy som neprestala kaslat, niekedy viac niekedy menej a tiez mam castejsie gynekologicke problemy - svrbenie - aj teraz (ale na kvasinky to nevyzera a streptokoky tam po kontrole uz tiez neboli). Ked sa podari vykasliavam/vykychnem z priedusiek husty hrudkovity biely hlien s jemne zltym nadychom. Syna som odstavila v novembri minuleho roku. Mlieko sa mi pekne prestalo tvorit. V marci tohto roku som mala chripku a odvtedy sa mi mielko opat tvori, akoby som kojila (endokrynologicka kontrolovala hormony hypofyzi a stitnej zlazy - v norme). V septembri som opat otehotnela. Namerala som si zvysenu teploty (od 37,1 az do 37,7 - dost v zavislosti od telesnej aktivity). CRP a sedimentacia ako aj ine ukazovatel v krvi boli v poriadku (okrem EOZabs, ktore boli 0,53 (norma 0,25) a trochu zvyseny bilirubin), tak sa to pripisalo tehotenstvu. Na konci oktobra som potratila (plod sa nevyvyjal a aj som nakoniec zacala krvacat). Tento mesiac som prestala spavat v spalni, lebo som sa vzdy nad ranom budila na to, ze mam uplne opuchnuty nos, tecie mi z neho a boli ma hrdlo od dychania ustami a cely den som sa citila mizerne, odkedy spim v jedalni moj stav sa vyrazne zlepsil. Ale stale si nameriam cez den 37-37,3. Roblili mi rontgen dutin - paranasalne dutiny vzdusne, opatovne robili krvne testy a zistili zvysene ASLO (525), testy sa maju zopakovat, a chcu ma poslat skontrolovat mandle a k reumatologovi. Antibiotika som brala za posledny rok 2 krat (Amocsliclav a Duomox- hnisava nadcha). Na internete som sa dozvedela, ze by zvysene ASLO mohlo mat nieco do cinenia aj s alergiou a tak som sa dostala az na tuto stranku. Vypisala som tu vela drobnych aj vacsich neduhov, co ma trapia, (Tri roky trpim nadychovou dusnostou, rok kaslem, rok mam opakovane problemy so svrbenim posvy, tristvrte roka sa mi tvori mlieko bez kojenia, 3 a pol mesiaca mam zvysenu teplotu a naposledy zvysene ASLO v krvi; take ze stekanie hlienu (ciry) z hora do hrdla, ci obcasne skrabanie v hrdle a v usiach vlastne uz vnimam skor ako normalny stav, takze ani neviem odkedy). Ono to vlastne spolu ani nemusi suvisiet, ale uz len alergia s celorocnou sezonou asi dost narusa imutny system, ktory sa o to vsetko stara a zhorsene dychanie kvoli astme asi moze mat z dlhodobeho hladiska tiez dost siroky zasah do organizmu) a tak som to radsej vypisala snad vsetko. Velmi by sme si priali druhe dietatko, a chcela by som predchadzat tomu, co sa stalo naposledy. Ak by sa mi podarilo svoj zdravotny stav upravit, asi by som sance zdravemu babatku zvacsila. Vedeli by ste mi poradit, ako to vsetko, alebo aspon nieco upravit, stabilizovat? Este mi vyse dvoch rokov (akoby mi don voda natiekla - chodievala som vtedy na plavaren) pri prudsom otoceni hlavou, alebo pri predklanani skripe v pravom uchu. Ked som bola na ORL, nalez vraj zodpovedal tomu, ze mam alergiu. Dakujem za radu.

MUDr. Luděk Hochmuth

1. Dušnosť (gramaticky správne dýchavica) je príznak, ktorý môže mať viaceré príčiny. Z pohľadu alergológa je základnou otázkou, či sa jedná o prieduškovú astmu. Normálna spirometria (meranie výdychu) ani popis vašich ťažkostí pre astmu jednoznačne nesvedčia  – ale ju ani nevylučujú. Je potrebné doplniť tzv. bronchomotorické testy a inflamometriu (nerobia sa v každej nemocnici, avšak každý alergológ by mal vedieť, kam vás na ne môže odoslať). Ďalší postup závisí od ich výsledkov.
2. Opakované zápaly v oblasti nosohltanu, zatekanie, vysoké ASLO vzbudzujú vysoké podozrenie na tzv. fokálnu infekciu v oblasti nosohltanu (najčastejšie chronický zápal mandlí). Je potrebné ORL vyšetrenie s týmto zameraním. Nedá sa vylúčiť ani nutnosť tonzilektómie (vybratie mandlí). Lekár ORL by mal vyjadriť aj k ťažkostiam z oblasti pravého ucha.
3. Problémy z oblasti pošvy patria do pôsobnosti gynekológa,  ak sa vracia tvorba mlieka mimo gravidity, mal by vás znovu skontrolovať aj endokrinológ.

Dlhodobé bolesti brucha

dobry den, mam 30 rokov a od detstva mam atopicky ekxem a potravinovu aj ine alergie. Uz rok a pol mam bolesti brucha aj s obcastnym zvracnim. Ked ze sa moj stav zhorsil a pribudli akj hnacky tak mi urobili kolonoskopiu a zaver bol chron zapal hrubeho creva s hojnou primesov eozonofilov-Eozonofilna kolitida Diagnostikovane 6 novembra 2009, Teraz cakam na vysetrevnie imunity a beriem pentasu sachet ale moj stav nie je moc dobry citim sa unavena mam bolesti hlavy a klbou s krcami do noh, opuchaju mi oci usta a stale ma boli hrdlo a mavam zapalene oci. Beriem aj xyzal ale mam pocit ze je slaby. Neviete mi poradit co mam v mojom pripade robit a co to mam vlastne za ochorenie? Drzim aj hypolergennu dietu. Dakujem. Neviem ci to je gastroentrologicke ochorenie alebo alergicke.

MUDr. Luděk Hochmuth

Alergia je ochorením celého organizmu. Jej príznaky môžu byť viazané len na jeden orgánový systém (najčastejšie dýchací systém alebo koža), môžu sa však súčasne objavovať aj príznaky z viacerých orgánov, medzi ktoré patrí aj tráviaci trakt. Eozinofily sú bunky, ktoré sú prítomné v krvnom obehu (súčasť krvného obrazu), nachádzajú sa aj v rôznych tkanivách organizmu (tzv. histologické vyšetrenie vzorky tkaniva, napríklad odobraté pri kolonoskopii).  Ich zvýšený počet je síce typický pre alergiu, môžu byť však zvýšené aj pri iných ochoreniach (parazity, rôzne typy nealergického zápalu a niekedy ja bez zjavnej príčiny). Slovo kolitída označuje zápal hrubého čreva (v tomto prípade so zvýšeným počtom eozinofilov). Vzhľadom k tomu, že ste alergička, je účasť alergie  pri kolitíde u vás pravdepodobný. Kolitída však môže mať aj iné príčiny (niekedy sa stav uzavrie ako tzv. idiopatická kolitída – ochorenie hrubého čreva bez prvotnej príčiny). Riešenie uvedeného stavu  žiaľ, nie je jednoduché. Optimálne by bolo zistiť konkrétny vyvolávajúci alergén v potravinách (ako tento hrá úlohu), a vylúčiť ho zo stravy. Vy však držíte diétu, užívate protialergické lieky a efekt nie je. Navyše popisujete rad ďalších pridružených príznakov, ktoré komplikujú váš stav. Gastroenterológ posudzuje rozsah a štádium kolitídy (a potrebu intenzívnejšej liečby – napríklad tzv. systémové kortikoidy, niekedy aj operačný výkon).  Imuno-alergológ (imunológia a alergológia je jednotný odbor) sa zameriava na pátranie po príčinnom alergéne (pri potravinách je to veľmi náročné a nie vždy úspešné) a posudzuje na základe podrobnejšieho laboratórneho rozboru stav imunitného systému, prípadne ďalšie laboratórne odchýlky. Kým sa zrealizujú vyšetrenie (ako uvádzate, ste už objednaná na imunologické vyšetrenie) je potrebné pokračovať v diéte (odporúčame zapisovať si jedálny lístok s hľadaním možnej súvislosti medzi zvýraznením príznakov a stravou, ktorú ste pred tým jedli) a zatiaľ pokračovať v protialergickej liečbe. Ak sú príznaky naliehavé a plánovaný termín vyšetrenia vzdialenejší, kontaktujte vašich lekárov aj skôr (hoc aj ako naliehavá telefonická konzultácia).

Upchatý nos a napínanie na zvracanie

Chcem sa opýtať bol som na alergiologickom vyšetrení a pri testoch na koží zistili že mám alergiu na perie a roztoče. Zobrali mi krv ale tam zistili že nemám žiadnu alergiu. Ráno sa zobudím zo upchatým nosom a dosť často ma napína na zvracanie ako keby som mal hrču niekde v zadnej časti nosnej dutiny poraďte čo s tým ďakujem.

MUDr. Luděk Hochmuth

Laboratórne testy patria medzi pomocné, doplňujúce metodiky, ktoré dokresľujú stav pacienta. Negatívne laboratórne testy alergiu nevylučujú. Pretrvávajúce ťažkosti sú dôvodom na kontrolne alergologické vyšetrenie a prehodnotenie liečebného postupu. Pri nedostatočnom účinku protialergickej liečby s pretrvávaním upchatého nosa a pocitom hrče v oblasti nosovej dutiny  je potrebné doplniť ORL (ušné-krčné-nosové) vyšetrenie. Spolupráca špecialistov v odbore alergológie a ORL je predpokladom úspešného riešenia.

3 mesiace trvajúci kašeľ

Dobry den, syn 7 ročný ma približne 3 mesiace dlhotrvajuci , dráždivý, neproduktivny kašel . Naša p. alergologička mu stanovila Dg: Pollinosis, momentalne bere STALORAL - travy. Pri každej návšetve imuno-alergologickej ambulancii upozornim p.doktorku na ten kašel, ale vzdy mi len povie ze dýchanie ma čisté, aby som mu dala len nejake kvapky od kašla. V žiadnom pripade nechcem spochybnovat pracu p.doktorky, ale uz som zufala, lebo ten kašel ma pocas celeho dna a dost ho vycerpava. Lieky STALORAL bereme len mesiac, takze suvislost vylucujem. Dakujem za Vas cas!

MUDr. Miriam Lakoštíková

Podla popisovaných ťažkostí a obdobia odkedy má dieťa kašel mi pripadá, že sa u vás objavila inhalačné alergia na roztoče? plesne,? kedy je kašeľ a aj nádcha skôr v jesenných obdobiach./môže byť prítomný a má takýto charakter/. Vtedy naozaj pri auskultácii nič nepočuť, doležitá je anamnéza, súvis s ročným obdobím, a charakter kašľa. V prípade pretrvávajúceho kašľa u alergika je liekom voľby ak antihistaminiká nepostačujú - inhalačná liečba, ktorá sa podáva dlhodobejšie a ktorou alergický zápal na prieduškách ustúpi

Škodlivosť moderných výrobkov

Dobry den, vsimla som si medzi inymi dotazmi v poradni, prispevok o skodlivosti modernych vyrobkov, najma kvoli formaldehydu ale aj inemu. Ze to je mozna pricina takeho obrovseho narastu alergii a s nou suvisiacich problemov s dychacimi cestami. Nedavno som narazila na teoriu, ze tento narast ma pricinu mimo ine aj v modernych porodnych praktikach, kedy sa dieta nielen ze porodi do prostredia, kde prezivaju len najagresivnejsie mikroby (a teda nenastava kolonizacia tymi spravnymi bakteriami) ale este aj odstrihne od pupocnej snury prakticky okamzite, ako vyjde von, aj ked by este mohlo profitovat zo zatial fungujucej placenty a nemuselo by sa prvy krat nadychovat s bolestami, ale pekne pozvolna nabehnut na novy system. Zrejme, co sa udeje s clovekom v jeho zivote skor, ma nan dalekosiahlejsi dopad (preto je aj napr. prvy trimester dolezitejsi ako ostatne) a okamih porodu je vlastne uplne na zaciatku pobytu dietatka v novej forme fungovania organ izmu. Co si myslite o tejto teorii, mohlo by okrem znecistenia prostredia i to sposobit narast alergii a astiem? Dakujem za odpoved.

MUDr. Luděk Hochmuth

Moderná doba so sebou prináša celý rad zdravotných problémov, ktoré označujeme ako civilizačné ochorenia, medzi ktoré patria aj alergie a astma. Mnohé výskumy a analýzy sa snažia odhaliť, ktoré konkrétne faktory možno dať do súvislosti s konkrétnymi ochoreniami. Aj keď niektoré faktory sa zdajú byť vysoko pravdepodobné, pri ich kritickom zhodnotení (tesné sledovanie skupín obyvateľstva, tzv. demografické prieskumy, štatistické spracovanie údajov a ďalšie) sú výsledky veľmi často protirečivé a nejednoznačné. Ako príklad možno uviesť tzv. hygienickú hypotézu. Táto predpokladala súvislosť nárastu alergií s prehnanou hygienou v moderných domácnostiach v porovnaní s vidieckymi podmienkami, kde deti vyrastajú v kontakte s pôdou, zvieratami, chodia na pole, do stajne a podobne. Ďalšie sledovania a prieskumy však túto teóriu v mnohých smeroch spochybnili a rozhodne nemožno odporúčať zníženie hygienického štandardu ako prevenciu alergií.
Gravidita a pôrod hrajú vo vývoji človeka nesmierne dôležitú úlohu. Poznám rôzne teórie a hypotézy týkajúce sa pôrodu a následných zdravotných problémov. Aj keď sa v nemocničných zariadeniach vyskytujú príležitostne tzv. nozokomiálne (nemocničné) infekcie, dieťa sa v pôrodnici rodí v sterilnom prostredí (tak ako sa operuje v absolútne sterilných podmienkach). Nerodí sa teda do prostredia najagresívnejších nezvládnuteľných baktérií a infekcií. Problémom je, ak  po pôrode je dieťa oddelené od matky a nie je bezprostredne po pôrode osídlené prirodzenou mikrobiálnou flórou matky. V tomto smere sa však už situácia zmenila a ak nie je vážny zdravotný dôvod, dieťa sa po pôrode ponecháva pri matke. Poznám aj argumentáciou prívržencov domácich pôrodov. Toho roku napríklad na túto tému prebehli horúce diskusie v českom časopise Reflex. Osobne nie som rozhodne prívržencom domácich pôrodov. Ak takýto pôrod dopadne dobre, môže to byť pre matku a ďalších zúčastnených pozitívny zážitok (harmonické známe domáce prostredie, príjemná atmosféra, vstup dieťaťa do nového života doma u rodičov). Ak však dôjde ku komplikáciám (ktoré nemôžeme nikdy vylúčiť a ktoré vyžadujú okamžitý lekársky výkon v nemocničnom zariadení – priečna poloha plodu, dusenie sa plodu pri pôrode, resuscitačná situácia a iné komplikácie), môže sa zmeniť romantická atmosféra v nočnú moru a tragédiu. Celú históriu ľudstva sprevádzala vysoká úmrtnosť plodov a rodičiek pri pôrodoch, množstvo žien neprežilo šestonedelie pre popôrodné infekcie (!), len malá časť (!) porodených detí sa dožila dospelosti. Mnohé deti boli trvale postihnuté (telesne aj duševne) pôrodnou traumou. Vysoká pôrodná úmrtnosť a ďalšie komplikácie sa zmenili až pri zavedení súčasných pôrodníckych postupov (čo neznačí, že sa tieto nemôžu prehodnocovať a zdokonaľovať).
Kvôli spravodlivosti je ešte potrebné uviesť, že civilizácia a moderný životný štýl nepredstavujú len hrozbu zdraviu a budúcnosti ľudstva, ale priniesli aj nesmierne množstvo pozitív pre značnú časť ľudstva. Dovolím si tvrdiť, že tieto pozitíva mnohonásobne, až neporovnateľne, prevyšujú ich negatíva. Asi málokto by si vybral ako prevenciu alergií a civilizačných ochorení život v chatrčiach chudobných štvrtí veľkomiest rozvojových krajín bez prístupu k nezávadnej vode, bez kanalizácie, s množstvom hmyzu, parazitov, hlodavcov, s podvýživou, s epidémiami rôznych infekcií, bez dostupnej modernej (u nás toľko ohováranej) zdravotníckej starostlivosti západného typu. Značná časť našich zdravotných problémov nie je nevyhnutným produktom civilizácie, ale je dôsledkom nesprávneho životného štýlu. Prejedanie sa, nesprávne zloženie stravy (je len na nás, aký spôsob stravovania si vyberieme), obezita, nedostatok pohybu, životný stres, nervozita, návykové látky (fajčenie, drogy, alkohol, zbytočné užívanie liekov) – tu je len niekoľko príkladov našich „hriechov“,  ktorých sa bežne dopúšťame a ktorým sa môžeme vyhnúť.

Alergia na zvieratá a prítomnosť kožušín v domácnosti

Dobry den, chcela by som poprosit o radu, mam alergiu na domace zvierata, mozem mat v byte kozusiny? Ci aj tie by som mala dat prec? Alergiu mam na psa a macku, prave preto som dala aj z bytu prec psa. Alebo kozusiny s alergiou na zvierata nemaju nic spolocne. Dakujem

MUDr. Luděk Hochmuth

Alergia na jedno zviera neznamená automaticky, že máte alergiu aj na iné zviera. To značí, že ak máte alergiu na psa a mačku, nemusíte mať nevyhnutne alergiu na srsť iných zvierat. Riziko kožušín však spočíva v tom, že sú „skladišťom“ iných alergénov, ako je domáci prach a hlavne roztoče. Roztoče sú najvýznamnejšími domácimi alergénmi a práve kožušiny im poskytujú „ideálne“ útočište. Kožušiny by som odporúčal odstrániť z prostredia, ak máte podozrenie, že vám spôsobujú ťažkosti (trvalé príznaky v domácom prostredí) a hlavne ak máte zistenú aj alergiu na roztoče. Ak sú však vaše ťažkosti len mierne a príležitostné, odstránenie kožušín nemusí byť nutné. Odporúčame však starostlivé udržiavanie kožušín (vetranie, vysávanie atď). Prítomnosť roztočov v kožušinách výrazne znížite, ak ich niekoľko krát cez zimu necháte vymraziť vonku, na balkóne, a následne povysávate.

Tlak na pľúcach po užití tabletiek na alergiu

Dobry den, chcel by som sa Vás opýtat: Mojmu mužovi zistili alergiu na paliny a dali mu tabletky CEZERA ktore ma brat 1 krat denne. Chcem sa opytat: prve dni mu nic nebolo ale po par dnoch ho prvy raz po uziti tabletky zacalo strasne pichat a mat tlak na plucach. je mozne ze to je z tych tabletiek? Bolo pisane aj v letaku pribalovom ako neziaduci ucinok ako sa mam zachovat ked sa mu to stane znova? Kazala som mu aby ich vysadil urobila som dobre?Dakujem za skoru a rychlu odpoved.

MUDr. Luděk Hochmuth

Aj keď v príbalovom letáku Cezery (ten istý liek je na našom trhu dostupný aj pod ďalšími názvami, napríklad Xyzal) sa uvádzajú rôzne vedľajšie účinky, vo všeobecnosti možno povedať, že tento liek patrí medzi bezpečné lieky, kde – až na príležitostnú ospalosť – sa s vedľajšími účinkami stretávame výnimočne a nie sú závažné. S príznakmi, ktoré popisujete som sa osobne nestretol ani u jedného z veľkého množstva pacientov, ktorým som uvedený liek (pod rôznymi názvami) predpisoval a predpisujem. Aj keď teda nemožno vylúčiť vedľajšie účinky lieku, je potrebná kontrola u lekára, ktorý liek predpísal, aby vášho manžela vyšetril a vylúčil inú príčinu uvedených ťažkostí (iné pľúcne ochorenie, infekciu, chrbticové ťažkosti a iné). Momentálne je už po peľovej sezóne a peľ paliny v prostredí nie je prítomný – momentálne teda jeho užívanie kvôli alergii na palinu ani nie je potrebné.

Alergia na spermie

Jedna kamoška má problém keď ma pohlavný styk začne ju svrbieť trubica a začne mať horúčavu ako by mala horúčku akoby celé brucho a maternica. Môže to byť alergia na spermie?

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň. Po predvianočnom hektickom období sa dostávam k tomu, aby som Vám odpovedala.
V prvom rade by bolo vhodné  upresniť, či ide o pohlavný styk chránený alebo nie, či ide o ťažkosti vzniknuté po  výrone semena, či ide o problém počas aktu.
Podľa  toho  by sme  brali do úvahy nealergické príčiny, medzi ktoré patrí mechanické – iritujúce dráždenie penisom, ktoré môže vyvolať pocit svrbenia. Vieme, že svrbenie je výsledkom podprahového dráždenia nervových zakončení pre bolesť. Dráždiť môže ejakulát svojou chemickou podstatou. Nepoužíva kamoška pri pohlavnom styku aj nejaké pomocné látky napr. lubrikanciá, alebo iné? 
Infekcia je jednou z príčin, kedy sa narúša prirodzená  bariéra sliznice pošvy a pohlavný  styk by mohol vyprovokovať uvádzané ťažkosti.
Ak by sme uvažovali o alergickej reakcii, môže ju spôsobiť ejakulát alebo  kondóm.
Ejakulát obsahuje: spermie, fruktózu, vodu, kyselinu ascorbovú (vitamín C), kyselinu citrónovú, enzýmy, stopy fosfátov, bikarbonátov, bielkoviny, zinok. Takže môže ísť o alergiu na spermie – ale častejšie na iné bielkoviny a enzýmy v ejakuláte, ktoré môžu vyvolať prejavy ako začervenanie pošvy a okolia, svrbenie, pálenie.
Druhú veľkú časť alergických reakcií tvorí alergia na kondóm – a jeho hlavnú zložku - latex. Prejavy sú podobné ako vyššie popísané. K tomu pristupuje  ešte možnosť zvýraznených  ťažkostí po konzumácii potravín, ktoré sú skrížene reagujúce s potravinami ako je avokádo, banán, kiwi.
Čo by som odporúčala ako  opatrenia? Poraďte kamarátke, aby skúsila antihistaminikum – liek proti alergii, nech  vylúči kondóm, lubricanciá, nech používa lokálne probiotiká – preparáty, ktoré dokážu navodiť správnu mikroflóru v pošve a zabojovať proti premnoženým škodlivým mikroorganizmom v pošve. Prospešné je zvyšovať odolnosť vaginálnej  sliznice tým, že ju žena nezaťažuje napr. nadmerným používaním parfumovaných mydiel, hygienických potrieb – vložiek, toaletného papiera, dezodorantov, depilačných krémov. Elastická bielizeň, najmä ak je vypratá s agresívnym pracím prostriedkom a nedostatočne vyplákaná takisto ovplyvňuje zdravie a odolnosť pošvovej sliznice. Vaša otázka síce bola krátka, ale vyžadovala si v rámci komplexnosti dlhšiu odpoveď. Verím, že kamarátke sme spolu pomohli a že bude zo sexuálneho aktu pociťovať najmä radosť - čo jej aj jeho účelom.

Od detstva upchatý nos

Chcela by som vas poprosit o radu...uz asi od detstva mam stale upchaty nos..kazdy den-rano,obed,vecer..nemozem kvoli tomu ani v noci dychat nosom a preto chrapem..myslite ze je to niejaka alergia??? prosim poradte mi...dakujem

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

 

Váš stav by si vyžadoval ORL vyšetrenie, kde  sa vylúči príčina nealergická – polyp, anatomická odchýlka, príčiny z prínosových dutín, cysty atď...  no a samozrejme  alergologické vyšetrenie. S takýmito stavmi sa stretávam vo svojej praxi často - veľakrát za  dlhoročnými ťažkosťami väzí precitlivenosť na celoročné alergény - medzi ne patria roztoče,  plesne, kvasinky, bielkoviny zvierat. Pre úplnosť treba dodať, že veľakrát sa príčina neodhalí, ide o nádchu s neurčenou príčinou. V každom prípade budete mať odporúčanú liečbu, ktorá  by mala zlepšiť Vaše ťažkosti. Netreba nechať nádchu neliečenú, mohla by časom prerásť do ďalších komplikácií - z nich menujem aspoň prieduškovú astmu.

Zaľahnutie v uchu

Chcela by som poprosit o radu. Od roku 2004 som liecena luivacom a aeriusom ( alergia na prach a roztoce ). V roku 2008 mi alergolog liecbu vysadil po testovani, kedy mi vysli hodnoty alergenov nulove. Rok som nemala ziadne problemy, iba mierne nadchy, vsetko preslo rychlo. Asi pred mesiacom mi z nicoho nic zalahlo v uchu. Absolvovala som ORL vysetrenie a tam ma lekar odkazal na alergologiu s tym, ze ucho je zalahnute zrejme z opuchnutej eustachovej trubice, co vyplyva zo znova zacatej alergie. Bola som sa objednat na testy a na krvne vysetrenie, avsak testy absolvujem az 28.01.2010. Moze byt podla Vas zalahnutie prejavom alergie? Moje pocity su podobne, ako ked ma clovek beznu nadchu, len nesmrkam, mam len mierne opuchnutu sliznicu a citim trocha hlienu v krku. Pripadne, cim si mozem priznaky trocha zmiernit, kym nebudem mat vysledne testy? kvapky do nosa uz nechcem uzivat, mavam podrazdenu sliznicu aj pri min. davkovani. Vdaka za radu.

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň. Princípom mojej odpovede je, že  alergia je celoživotným ochorením. Ide o to,  kedy je pod kontrolou a prejavuje sa minimálne alebo vôbec, napríklad – ak človek nie je  v kontakte s jeho alergénom. Alebo ak  je pod vplyvom liečby, alebo je v období po ukončenej vakcinácii. Inhalačná alergia na roztoče je u Vás dokázaná. Veľmi správne Vás krčiar -ORL špecialista odoslal na alergológiu. Vaše ťažkosti so zaľahnutím v uchu môžu  súvisieť s alergiou a s opuchom sliznice Eustachovej trubice. Opätovný prejav alergie mohla  spustiť  infekcia alebo iná zaťažujúca príčina. Čo sa týka Vášho vyšetrenia z roku 2008 je nutné podotknúť, že ani kožné testy na alergiu, ani krvné testy na určenie špecifických imunoglobulínov na alergén nie sú 100% né. Opakovanými skúškami môže dôjsť k rôznym výsledkom. Kým sa dostanete na testy skúste preplachy nosa soľnými roztokmi, alebo si  kúpiť voľnopredajné antihistaminikum – liek proti alergii. Veľa šťastia!!

Alergia na ľanový olej

Dobry den,chcem sa opytat, ci je mozna alergia na lanovy olej,nakolko som sa docitala o pozitivnych ucinkoch lanoveho oleja, kupila som si 100% olej lisovany za studena Bio,skladujem ho v chladnicke,s uzivanim som zacala asi pred 3 tyzdnami, pokvapkala som s nim vzdy nejake jedlo, salat a pod...V case, ked som ho konzumovala, mi vzdy prislo zle, az sa mi vlasy \"jezili\", opuchla mi tvar okolo oci, pripisovala som to nejakej zacinajucej chripke alebo nachladnutiu, ale nic z toho nemam, ked ho neuzivam, nic mi nie je...Dnes rano som dojedla psenovu kasu pokvapkanu lanovym olejom po mojom rocnom synovi, a znova sa dostavili horeuvedene potiaze..Neviem, ci je takato alergia mozna, vsade totiz pisu, ze nie je nanho ziadna.. Nikde som sa ale nedopatrala, ci je bezlepkovy, nakolko som celiaticka... Dakujem Palková 

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý  deň, pani Palková.
Ľanové semená sú plodom ľanu siateho Linum usitatissimum z čeľade ľanovité (Linaceae ), ktorý patrí ku starým kultúrnym rastlinám. Obsahuje veľmi prospešné omega 3 mastné kyseliny, vlákninu, taníny, nikel, fytochemikálie (fytoestrogény) - lignany, betakarotén,  glykozidy,  bielkoviny. Niektoré zložky ľanového semena, ktoré sa môžu dostať aj do  ľanového oleja môžu na citlivý organizmus pôsobiť ako alergén. Vaše ťažkosti vyzerajú ako alergia a skutočne môžu byť spôsobené precitlivenosťou na ľanové semeno. Ľanové alergény sa môžu vyskytovať aj v ceráliách, preháňadlách a šampónoch. Môžete sa objednať na alergológiu za účelom vyšetrenia alergie. Odporúčala by som, aby Ste zatiaľ ľanový olej  nekonzumovali. Alebo skúste pozrieť etiketu, či predsa len neobsahuje aj nejaké aditívum prídavnú látku, ktorá Vám môže spôsobovať reakciu. Ak áno, skúste si kúpiť olej od iného výrobcu či budete mať podobné ťažkosti. Druhá časť Vašej otázky sa týka bezlepkovosti. O celiakii som písala v obsiahlej odpovedi vyššie, o princípoch choroby... Keďže je celiakia prejavom neznášanlivosti lepku- gluténu, myslím, že ľanový olej by mal byť v kategórii bezlepkových potravín. Pozdravujem Vás a želám Vám,  synčekovi v novom roku 2010 všetko najlepšie.
 

Očkovanie proti chrípke

Dobry den moja otazka a prozba na Vas by bola ze vsade kde som cital neziaduce ucinky na ockovanie proti sezonnej chripke moze dojst aj k anafilaktickemu soku a to sa uz nadmieru bojim lebo som prekonal tento sok a pred nedavnom mi zistili alergiu na osu prosim Vas poradte ci sa mam dat zaockovat na chripku alebo nie. Dakujem Igor

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň. Po užití akéhokoľvek lieku, potraviny  teoreticky môže citlivý organizmus zareagovať anafylaktickou reakciou. Vaše obavy chápem, keďže Ste prekonali takýto šok, preto zaočkovanie proti sezónnej chrípke by som Vám  odporúčala absolvovať pod clonou liekov na alergiu alebo vôbec nie. Snažte sa otužovať, zvýšte príjem čerstvej  zeleniny, ovocia, aby Ste boli odolnejší voči vírusom. Pozdravujem Vás. 

Nežiaduce účinky Prednisonu

Dobrý deň, pred mesiacom sa u mna prvykrat objavila zihlavka... bolo to hlavne v oblasti tvare, krku a vlasovej casti... liečila som sa pred tym na zapal posvy a brala som entizol a po dobrati asi tak po tyzdni som sa vysiala a trva to doteraz... liecim sa v koznej ambulancii... beriem aerius, helicid, denerel a 20mg-10mg prednison 11 den, poradte mi prosim hlavne koli tomu prednisonu, citala som o neziaducich ucinkoch a som z toho sokovana...

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň,
musím Vás upokojiť - závažné nežiadúce účinky Prednisonu, o ktorých Ste sa v letáčiku dočítali sa vyskytujú po  dlohodobom užívaní. Sú diagnózy, kedy pacienti užívajú Prednison niekolko rokov, niekedy desaťročia a vtedy  skutočne trpia závažnými nežiadúcimi účinkami. Pri krátkodobom užívaní najčastejšie ide o poruchu trávenia, ktorá  sa vyskytuje u istého spektra pacientov. Väčšinou ide o ľudí, ktorí už v predchorobí majú niektoré z ochorení tráviaceho systému. Predpisujúci lekár iste zvážil riziko versus úžitok tejto liečby takže veľké obavy zaiste nie  sú na mieste. Verím, že zdravotný stav sa Vám zlepšil, všetko dobré!

Malé vyrážky okolo úst a v nose

dobry den, mam taky problem, 2 roky sa mi vyhadzuje okolo ust a v nose male drobne vyrazky, nie akne. dermatolog mi nevie poradit, urcil mi liecbu kortikoidmi, ktora zaberie len docasne. som z toho zufala, prosim poradte  

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň.
V prvom rade aj cestou praktického lekára by bolo vhodné vylúčiť tzv. fokálnu infekciu - ložiskovú. Zistiť, či v pošve, pod koreňmi zubov, v prínosových dutinách, či v krčných mandliach nie je zápalové ložisko, ktoré sa môže  prejavovať aj na koži. Bolo by vhodné takisto vylúčiť infekciu helikobakterom pylori. Takisto by bolo potrebné v  rámci diferenciálnej diagnostiky absolvovať alergologické vyšetrenie na zistenie možnej alergickej príčiny.

Bezpečnosť užívania Prednisonu

Pani doktorka na alergologii mi predpísala rupafin a pri veľkom opuchu som mala užiť prednison.Mávala som častejšie pocity svrbenia, očervenela mi tvár, tak som prednison užívala častejšie, aj niekolkokrát za týždeň.Je užívanie prednisonu takýmto spôsobom nebezpečné? Aké môžem mať následky? JARKA

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý  deň.
O nežiadúcich účinkoch Prednisonu som písala v odpovedi vyššie. Dĺžku podávania konzultujte so svojim ošetrujúcim  lekárom. Bolo by vhodné zamerať sa na odhalenie príčinu opuchov, aj keď je to niekedy ťažké. Niekedy v pozadí je  ložisková infekcia, niekedy potravinová alergia, porucha štítnej žľazy atd...

Červené očné bielka

Som alergicka v lete na pel a liecim sa vakcinami asi tri roky.Uz viac krat som bola u ocnej lekarky a vzdy mi predpisala take ocne kvapky ktore mi nepomohli. Mam stale ocne bielka cervene.Nie velmi ale vadi mi to dost. Ocna lekarka mi vravela ze tam vidi iba alergicky prejav. Vyskusala som snad vsetky ocne kvapky volnopredajne a aj na recept od alergologicky.Teraz beriem Sprsalerg,ale to tiez velmi nepomaha. Prosim vas o radu. Dakujem 

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň,
ak je dokázaná alergia na peľ, a Vy máte očné bielka neustále červené, je možné, že Váš problém súvisí s ďalším celoročným alergénom, na ktorý Ste precitlivelá a doteraz nebol zistený. Nepíšete, či okrem užívania očných kvapiek  užívate pravidelne aj liek proti alergii a či má vplyv na Vaše ťažkosti. Bolo by vhodné myslieť aj na infekčnú príčinu. Zápal spojovky môže byť nielen alergický, ale aj spôsobený mikroorganizmami - baktériou, kvasinkou, plesňou, vírusom. Bolo by vhodné zrealizovať opakovane výtery z oka. Aj niektoré interné choroby sa prejavujú očnými  ťažkosťami, bolo by vhodné vylúčiť aj reumatologické, endokrinologické diagnózy. Skúste sa zamyslieť, či si zrak  nenamáhate napr. nesprávnymi pracovnými návykmi.

Diabetik a neustály kašeľ

dobry den ja by som vas poprosila o radu. otec ma kasel ktory mu zacal a je viac taky chriplavy a prestal fajcit, je diabetik. ako by mu pomohlo ten kasel stlmit. ako by si pomohol s kaslom chraplavim ked skoncil fajcit a niekedi sa dusi. aky je dobry ucinok na to, a je diabetik.

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, myslím, že by bolo najlepšie, keby Váš otec zašiel k praktickému lekárovi. Ten by posúdil, či nie sú namieste napr. antibiotiká a odoslanie na pľúcnu ambulanciu. U diabetika je potrebná istá opatrnosť, nedá sa odporúčať  paušálne konkrétny preparát na tlmenie kašľa. Najlepšie by bolo diferencovať  príčinu. Keďže bol fajčiarom, dusí sa, treba myslieť na rôzne ochorenia, ktorých prejavom je kašeľ.

Tehotenstvo a lieky

chcela by som sa spytat na uzivanie lieku cezery 5 mg 1 krat denne ak chcem otehotniet. lekarka mi urcila diagnozu urticaria cholinergica psychickeho povodu , pricom mam alergiu na pele a roztoce.Kedze mam 31 rokov nechcela by som tehotenstvo dalej odkladat

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Ďakujeme za otázku. Ste alergická na roztoče a pele. Z etických dôvodov sa už dlhé roky nové lieky nesmú testovať na gravidných, či dojčiacich ženách. Preto nie sú relevantné údaje o tom, ktoré liečivá by boli pre túto kategóriu žien úplne bezpečné. Užívate Cezeru a táto rovnako ako iné novšie antihistaminiká neboli takto testované. Keďže prejavom Vašej alergie je kožná symptomatológia naviac zvýraznená psychickým stavom, navrhujem, aby Ste po zistení, že Ste tehotná, vysadili Cezeru, počas prvého trimestra sa snažili byť viac v duševnej pohode, zamerajte sa na psychohygienu, chodievajte do prírody, robte to, čo Vám prináša radosť. Snažte sa vyhýbať spúšťačom zhoršenia stavu – určite už viete, čo Vám robí zle. Pri výraznom svrbení kože užite Dithiaden je povolený. Od druhej tretiny tehotenstva môžete užívať aj antihistaminiká tzv. druhogeneračné – kam patria lieky, z ktorých niektoré určite poznáte. Napr. Zodac, Alerid, Flonidan, Zyrtec, Claritine, Loratadin, Rinolan atd... V každom prípade si myslím, že o Vašich plánoch by Ste sa mali rozprávať s alergológom, ktorý Vám poradí aj s načasovaním gravidity. Napríklad  vieme, že je lepšie, ak prvý trimester neprebieha vo Vašej najhoršej peľovej sezóne, kedy je predpoklad zhoršenia  stavu a zvýšenej spotreby liekov

Neustále siakanie

Dobrý deň. Asi pred dvomi rokmi som začala pociťovať tieto problémy-neustály tekutý sekrét z nosa a častý zápal priedušiek. Pred mesiacom mi na alergii zistili pozitívne testy na: roztoče, perie, psi, mačky, plesne, trávu, stromy, burinu, tresku. Užívam Fixit 120 a Avamys. Napriek tomu sa môj stav nezlepšuje takmer vôbec. Mohli by ste mi poradiť, ako to zlepšiť? Najhoršie je to, keď idem von, vyvíjam nejakú fyzickú aktivitu alebo aj pri jedle musím často sniakať do vreckovky. Za deň takto miniem niekolko balíčkov vreckoviek. Ďakujem (má fajčenie nejaký vplyv na alergiu?)

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň aj Vám. Príznaky, ktoré popisujete Vás musia veľmi obťažovať. Zlepšenie je výsledkom nielen pravidelnej kvalitnej liečby, ktorú máte ale aj dodržiavaním režimových opatrení. O konkrétnych pokynoch čo sa týka vyhýbaniu sa roztočom som písala v odpovedi uverejnenej skôr. Keď aj napriek liečbe sa Váš stav nelepší, skúste porozmýšľať, či  Ste urobili všetko, čo sa dá pri ich dodržiavaní. Či máte lôžkoviny vhodné pre alergikov, či máte byt dobre udržiavateľný na čo najväčšiu elimináciu prachu. Či nie Ste hoci nepriamo v kontakte s psíkom, mačkou. Skúste si sliznice nosa – ako vstupnú bránu pre alergény preplachovať soľnými roztokmi. Lieky užívajte pravidelne. Ak Ste neboli na ORL vyšetrení, doplňte si ho, aby sa vylúčila aj iná príčina, ktorá Vám zhoršuje nádchu, napríklad infekcia, polyp, cysta, anatomická anomália... Vaše  sliznice sú precitlivelé a viac zraniteľné pod vplyvom alergického zápalu, preto fyzická  aktivita, zmena prostredia  chlad – teplo, príjem potravy, fajčenie Vám tiež zhoršujú stav cestou porušenej regulácie slizničných cievok. 

Dýchavičnosť

Dobry den, mam alergiu na pele diagnostikovanu 15+ rokov dozadu, mojim jedinym problem je vsak dychavicnost, ziadne slzenie ci nadcha. Na tento problem roky pouzivam Ventolin, ktory funguje naozaj spolahlivo, do minuty po vdychnuti sa mi vzdy ulavi. Faktom je ze u alergologa som uz nebolo roky, mozno 6-7. K mojej otazke, dychavicnost mi strasne prekaza pri outdoor sportoch, hlavne pri behani. Po chvilke sa zadycham a bez Ventolinu nemozem ani na krok, no aj po jeho aplikacii nikdy nevydrzim behat ako ostatni. Viete mi prosim nieco poradit, ako tutu dychavicnost minimalizovat?

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň.
Ste typickým predstaviteľom človeka, ktorému sa pri zlepšení príznakov alergie zdá, že je takpovediac za vodou. Je mi veľmi ľúto, že Vás teraz nepoteším. Pravdepodobne Vaša alergia sa zhoršila v zmysle postihnutia dýchacích ciest a Vaše ťažkosti sú prejavom prieduškovej astmy. K týmto úvahám ma vedie dobrý efekt Ventolinu - lieku, ktorý dokáže rozšíriť priesvit priedušiek,a tým zlepšiť kvalitu Vášho života, ale nelieči principiálne. Astma je ochorenie, patofyziologicky ide o alergický zápal, ktorý postihuje dýchacie cesty. Je chronické, vyžaduje sledovanie a adekvátnu liečbu. Prejavuje sa dýchavicou najprv pri námahe, neskôr aj v kľude, niekedy len v období pacientovej  peľovej sezóny, neskôr celoročne, môže spôsobovať tlak na hrudi, pískanie na hrudi, atď... Pýtate sa na možnosti minimalizácie dýchavičnosti. Nevidím inú možnosť ako navštíviť opäť imunoalergológa, eventuálne pneumológa. Posúdia  stav a stupeň ochorenia a určite odporučia protizápalový inhalačný liek.
Som veľmi rada, že Ste položili otázku na tomto fóre, pretože Vás a iných návštevníkov tejto stránky s takýmto životným osudom (v minulosti potvrdená alergia, preliečená napr. vakcínami, alebo plynutím pár rokov skľudnenie  stavu, a súčasné "len" akékoľvej ťažkosti s dýchaním) skutočne veľmi nabádam, aby ste nepodceňovali komplikácie, vývoj choroby do astmy. Je vhodná kontrola na imunoalergológii aspoň sporadicky - raz za dva - tri roky. Pri včasnom zachytení je prognóza výborná.

Alergia a vnútromaternicové teliesko

Dobry den, mam problem - vcera rano sa mi na tele objavili flaky cervene, napuchnute, svrbiace - na kolenach, laktoch, predlakti, dlaniach, za usami, na zadku. Dala som si Claritin, ale velmi nepomohol, na druhy den - teda dnes rano som si objavila na tele dalsie flaky, aj na rukach - prsty, a mam opuchnute oci. Svrbi ma hrdlo zvnutra aj usi, nos. Bola som chora, brala som od 28,12. Zinat 500mg kazdych 12 hodin. Poslednu tabletku som si vzala v pondelok 4.1. rano. Brala som ho este aj zaciatkom januara. Som alergicka na penicilin, ampicilin, biseptol. Antibiotika mi zabrali na chorobu, no stale mi zostal plny nos. V decembri mi zaviedli IUD s meďou. Vcera som jedla len ryzu, vysadila som aj vsetky doplnky - hliva, ACC, vitaminy. Kedysi som mala alergiu aj na nikel. Prosim Vas o radu, ako postupovat dalej, a ci moze byt pricinou aj vnutromaternicove telisko - med. DAKUJEM.

MUDr. Slávka Belvončíková, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Dobrý deň, na zvládnutie Vašich ťažkostí by som odporúčala, aby Ste naďalej užívali Claritine, nasadili si jedno – dve balenia čierneho uhlia (vyviaže toxíny a pomôže ich vylúčiť) a probiotiká. Zinnat patrí k antibiotikám cefalosporínovej rady, ktorá môže byť skrížene problematická u pacientov s alergiou na penicilíny a je možné, že Ste zareagovali práve na neho. Možno si kladiete otázku, prečo Ste takéto antibiotiká znášali predtým.... Zavedenie vnútromaternicového telieska je záťažou, ktorá Vás oslabila. Ak Ste alergická na nikel, môžete skrížene horšie tolerovať aj iné kovy (najmä chróm, kobalt, ale aj meď... ). Ak Vám ťažkosti nezačnú ustupovať do jedného – dvoch dní, je potrebné navštíviť lekára.

Alergia na bielkovinu kravského mlieka

Moja 14 mesačná dcéra má ekzémy a vyrážky, naša kožná doktorka povedala, že je to alergická reakcia na nejakú potravinu. my sme si všimli, že sa jej koža zhorší, keď zje nejakú potravinu, ktorá obsahuje kravské mlieko. Dcérka bola kojená do 11-12 mesiacov. Chcem sa spýtať, čím je potrebné nahradiť kravské mlieko, keďže predpokladám, že potrebuje vápnik a bielkoviny v tomto veku. Chcem aby nemala kožné problémy ale nechcem aby mala v budúcnosti problémy kvoli nedostatočnej, alebo zlej výžive keby sme úplne vylúčili výrobky z kravského mlieka. Ďakujem. Adri

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Vážená Adri,
je dobré, že ste našli priamu súvislosť medzi konzumovaním mlieka a zhoršením ekzému u dcérky. Odporúčam Vám  absolvovať alergiologické vyšetrenie so zameraním na potravinovú alergiu. V rámci vyšetrenia dostanete aj rady ohľadom výživy Vašej dcérky, pretože zmeny stravovania u vyvíjajúcich sa detí by mali prebiehať pod dohľadom  odborníka. Vyšetrenia nie sú v prípade potravinovej alergie všemocné. Existujú falošne negatívne ale aj falošne pozitívne výsledky – je ale dobré s ohľadom na atopický terén, aby dieťa bolo dispenzarizované.
Teraz sa vrátim ku kravskému mlieku. Potešiteľné je, že u väčšiny detí sa prejavy alergie na bielkovinu kravského mlieka stratia do tretieho roku života – takže terajšie ťažkosti po konzumácii mliečnych potravín nie je treba   brať ako trvalé. Ak sa zistí pravá alergia na kravské mlieko je diéta úplnou nutnosťou. Ak diagnóza alergie na mlieko nie je úplne istá- je vhodné uvažovať o 2-3 mesačnej bezmliečnej diéte. Ak sa po tejto diéte stav kože upraví je potrebné v tejto diéte pokračovať dlhšie obdobie, ak je úprava len čiastočná je potrebné pátrať aj po iných potravinových alergénoch.
Pýtate sa na náhradu mlieka s ohľadom na dostatočný prísun vápnika a bielkovín. Tu Vás môžem ukľudniť. Pestrá a vyvážená strava u batoľaťa sa zaobíde bez kravského mlieka. Mlieko je síce zdrojom vápnika, ale jeho postavenie sa  podľa môjho názoru príliš nadhodnocovalo. Budem konkrétny. Deti od 1 roka do 6 rokov potrebujú príjem 500-900 mg  vápnika na deň (toto množstvo sa nachádza asi v ¾ litra mlieka). Pokiaľ dieťa vypije 1 dcl mlieka má príjem vápnika  cca 120 mg. To isté množstvo vápnika obsahuje napríklad 1 veľký pomaranč či menej ako pol šálky špenátu. 100 g   mandlí má dvakrát väčší obsah vápnika ako 100 ml mlieka, 100 g maku dokonca neuveriteľný štyrikrát väčší obsah.  Veľa vápniku teda obsahujú mnohé potraviny - spomínaný špenát, mak, mandle a iné orechy, listová zelenina, ba aj zemiaky, ríbezle, cibuľa a nesmieme zabudnúť ani na obrovský zdroj vápniku v rybách. Cenným zdrojom vápnika sú pre deti polievky (kelová, kapustová, paradajková). Sójové mlieko je veľmi chudobné na vápnik - preto sa v sušených výrobkoch tento dopĺňa. Pri dopĺnaní vápniku malým pacientom často odporúčame aj vápnik v potravinových doplnkoch a nesmieme zabúdať na dostatočný prísun vitamínu D.
Nedostatku bielkovín sa u dieťaťa s pestrou stravou a dostatočným príjmom kvalitného mäsa, strukovín nemusíte  obávať.
Záverom by som Vás rád upokojil, že vynechanie kravského mlieka u batoľaťa pri dobrom menežovaní diety odborníkom  nepredstavuje žiadnu tragédiu, ba naopak vynechanie alergénu zo stravy vie výrazne zlepšiť kvalitu života dieťatka.

Liek na intenzívny kašeľ

dnes sme boli u lekara pre kasel doporucil Aerius sirup. mam pocit,ze nema efekt. Mala som lepsiu skusenost s Claritinom.Večer som podala Aerius,stale intenzivny kasel.Mozem podat Claritine?

MUDr. Martin Lešťan, Alergoimunologické centrum, www.alergoimun.sk

Lieky Claritine a Aerius sú svojím zložením veľmi podobné (zjednodušene sa dá povedať, že liek Aerius je mladším súrodencom Claritinu...). Nepredpokladám teda, že pri neúspechu Aeriusu by ste dosiahli lepší efekt po Claritine (hoci    znášanlivosť a efektivita liekov je veľmi individuálna...). Kašeľ má rôzne príčiny a preto aj liečba kašľa je stále zameraná na liečbu podstaty ochorenia. Vami spomínané antihistaminiká sú pri kašli často podávané len ako pomocné lieky, ktoré majú len podporný a mnohokrát nie veľmi významný efekt. Pri nezlepšovaní stavu je nutné znovuvyšetrenie pacienta a revízia liečby.

Liečba Pollinex Tree a možné vedľajšie účinky

Ak by ste boli takí láskaví, chcem Vás poprosiť o radu. Môže POLLINEX Tree - injekcie na liečbu alergie spôsobiť po určitom čase ťažkosti s dýchaním, zvýšenú tachykardiu a oslabenie nervového systému? Jeden člen v našej rodine dostal jednu z troch injekcií koncom februára ( kedy mal po vpichu zapálenú reakciu a bolesti ruky) a koncom apríla začali problémy. Z letáku POLLINEX Tree (kontraindikácie) som sa dozvedela, že vakcína sa nesmie podávať ľuďom s poruchami metabolizmu tyrozínu a precitliveným na fenol a glycerol. Z dostupných informácií som sa dočítala, že fenol spôsobuje ťažkosti s dýchaním, tachykardie a porušenie nervového systému. Preto sa chcem opýtať, či je možné pichať takéto vakcíny pred tým, ako by sa mali urobiť alergické vyšetrenia na tieto látky. Prípadne môžem na základe skutočnosti, ktoré boli pozorované alergológa požiadať o vyšetrenie citlivosti na fenoly a glyceroly? Prípadne čo by ste mi poradili? Ďakujem Vám za odpoveď.

MUDr. Luděkk Hochmuth

Je nepravdepodobné, že by dýchacie ťažkosti s odstupom dvoch mesiacov od podania Pollinexu Tree boli prejavmi nežiaducich účinkov tejto liečby. Preparát Pollinex Tree je alergénom na liečbu alergie na peľ drevín. Peľ drevín sa vyskytuje v našom prostredí zhruba od začiatku marca do polovice mája. Dýchacie príznaky v apríli teda s najväčšou pravdepodobnosťou sú prejavmi peľovej alergie na dreviny – teda základného ochorenia, kvôli ktorému bol Pollinex podávaný .
Lokálna reakcia v mieste vpichu je bežnou reakciou, ktorá väčšinou nevyžaduje osobitnú liečbu. Dýchacie a ďalšie ťažkosti, ktoré popisujete a ktoré sa uvádzajú v príbalovom letáčiku k lieku sú prejavmi celkovej nežiaducej reakcie po podaní Pollinexu, avšak objavujú sa bezprostredne po podaní lieku (a nie s odstupom viacerých týždňov). Pred nasadením liečby (nielen liečby Pollinexom, ale aj akýmkoľvek iným liekom) sa má lekár informovať o prekonaných alergických reakciách v minulosti a zvážiť vhodnosť liečby. Ak nie sú údaje o alergických reakciách po liekoch v minulosti, nerobia sa osobitné testy pred zahájením liečby (prakticky každý liek sa skladá z viacerých zložiek – základného liečiva a ďalších pomocných látok, ktorých testovanie je často viac ako problematické). Podanie injekčného alergénu si však vyžaduje osobitnú pozornosť – liek sa zásadne podáva v alergologickej ambulancii pod dozorom lekára, ktorý pacienta vyšetril a pozná jeho zdravotný stav.  Po podaní alergénu má byť pacient sledovaný aspoň pol hodiny pre prípad včasnej alergickej reakcie, ktorá by mohla ohroziť pacienta. Aj akékoľvek neskoršie vedľajšie príznaky po podaní alergénu (napríklad väčší opuch v mieste podania) treba ohlásiť lekárovi, ktorý posúdi ďalší postup. Pri správnom postupe je liečba Pollinexom bezpečná a vedľajšie reakcie – okrem lokálnej reakcie v mieste vpichu - sú pomerne zriedkavé.
Glycerol a fenol sú pomocné látky, ktoré sú súčasťou diagnostických aj liečebných alergénov. Pri vykonávaní kožných testov sú obsiahnuté v testovacích alergénoch (aj v tzv. kontrolnom teste) a testujú sa teda štandardne. Pri kožných testoch, ktoré boli u vášho príbuzného vykonané by sa precitlivenosť na tieto látky bola zistila. Nemôže byť však problémom podľa potreby testy prehodnotiť (zopakovať).

Alergia na chlad

Po 40. roku života som dostal alergiu na chlad, hoci nikdy pred tým mi zima nevadila. Ak sa nadýchnem vzduchu pod 0. stupňov celzia, tak sa mi okamžite pustí nádcha, opuchnú mi sliznice a hrdlo, cítim veľkú únavu. Dlhodobo užívam denne 1x Zirtec, ale v zime som úplne paralizovaný. Môžem svoj stav nejakým spôsobom zlepšiť? Ďakujem.

MUDr. Luděk Hochmuth

Reakcia na chlad nie je alergiou v pravom slova zmysle (aj keď sa tento výraz. často nesprávne používa, niekedy aj lekármi). Chlad patrí medzi tzv. fyzikálne podnety a môže spôsobovať u niektorých osôb rôzne problémy. Medzi tieto môže patriť aj dráždenie dýchacích ciest s príznakmi, ktoré vyzerajú prakticky rovnako ako pri alergii. Ich liečba a riešenie sa však líši od liečby alergie, hlavne tým, že sa nepoužíva liečba alergénmi (injekcie alebo kvapky pod jazyk). Situácia však môže byť komplikovanejšia, ak u tej istej osoby je prítomná pravá alergia (na prach, peľ, roztoče a podobne) a súčasne reakcia na chlad. Predpokladom riešenia je, samozrejme, dôkladné vyšetrenie – lekárom ORL a súčasne aj alergológom. Títo by mali navrhnúť konkrétny liečebný postup. Pri dráždivej sliznici nosohltanu, horných dýchacích ciest, ako opisujete, sa používa liečba tzv. topickými nosovými kortikosteroidmi, ktoré sa užívajú pravidelne, preventívne (nielen pri ťažkostiach). Dĺžka liečby môže byť niekoľko týždňov ale aj mesiacov. Tieto lieky neúčinkujú bezprostredne (čo  môže niekedy robiť dojem nízkej účinnosti),  ich efekt sa prejaví až po niekoľkých dňoch (niekedy až týždňoch). Súčasne je  potrebné zvyšovať odolnosť organizmu na chlad – otužovaním, hlavne pravidelným pobytom na čerstvom vzduchu. O tom, že otužovanie je prospešné v každom prípade, nie sú pochybnosti – táto cesta je však náročná a hlavne pri zdravotných ťažkostiam má svoje obmedzenia. Poraďte sa o tom so svojim lekárom.

Vyšetrenie krvi a zisťovanie alergie

dobry den prajem, dala som zobrat mojmu synovi krv a p. doktorka mi povedala ze asi ma alergiu a poslala nas na alergologiu ale tam sa alergia nepotvrdila. Ako je to mozne? preco nas na zaklade krvi poslala na alergologiu?

MUDr. Miriam Lakoštíková

V prvom rade by som sa opýtala, prečo vaša p.doktorka vám odoberala krvné testy- býva dieťa často choré? má nádchy? kašeľ? ekzém? a teda ak mala podozrenie na základe vašich prejavov že ide o alergiu a súčasne vám krvné testy vyšli pozit /eosinofília v KO, hodnota celk. IgE ktorá môže ale nemusí potvrdiť alergiu v organizme/, potom vás poslala na alergologiu. Alergolog má ale dosť dôležité slovo, aby sa ku alergii vyjadril, ak zatial nepredpokalá alergiu, treba sa toho držať, uvidíte dalej, ak máte nejaké prejavy v klinickom obraze, ako sa dalej bude vyvíjať možná alergia. neviem ale, znova píšem, prečo vám boli naberané krvné testy?